Het planten en verzorgen van de Wangutta-spirea in het persoonlijke perceel

Spirea Wangutta Bloeiende spirea Wangutta laat zowel ervaren tuiniers als beginnende liefhebbers van plantengroei niet onverschillig. En het zijn niet alleen de verbazingwekkende scheuten bezaaid met witte bloemen, maar ook de pretentie van deze sierheester, het gemak van planten en verzorgen van de Wangutta-spirea. Deze variëteit van spirea wordt sinds 1868 gekweekt en werd verkregen dankzij de inspanningen van kwekers die de planten van Kantonese en drielobbige spirea kruisten. Als resultaat werd een plant met een kroon van 2 meter verkregen, die tijdens de bloei verandert in een cascade van scheuten bezaaid met sneeuwwitte bloemen..

De tweede bloei van spirea De massale opening van Wangutta spirea-knoppen vindt plaats in juni of juli, als de lente langdurig en vrij koud is. Met een gunstige samenloop van omstandigheden verschijnen in augustus weer bloeiwijzen aan de spirea-struik, maar het zijn er veel minder dan de eerste keer.

Als botanici in de 19e eeuw een spirea wisten te verkrijgen met alleen witte bloemen met vijf bloembladen en donkergroene bladeren, zijn er tegenwoordig vormen met roze en dubbele bloemen, evenals met bont, zeer decoratief blad..

Dit vergroot de mogelijkheden om spirea te gebruiken in landschapsontwerp en vergroot de kring van fans van deze geweldige plant..

Vereisten van Wangutta spirea voor grond en plantplaats

Sneeuwwitte bloeiwijzen van VanguttaEcht overvloedige bloei van de Wangutta spirea kan alleen worden bereikt als de planten voldoende zonlicht krijgen. Als een spireahaag of vrijstaande struiken in de schaduw staan, moet u niet wachten op een verstrooiing van witte bloemen op de scheuten. Voor de rest is de plant pretentieloos en vereist geen speciale zorg voor de plantplaats. Het kweken en verzorgen van spirea kan verder worden vereenvoudigd als optimale omstandigheden voor de groei van de struik worden gecreëerd.

Zoals alle leden van de familie lijkt Wangutta spirea meer op losse, goed doorlatende grond met een matige hoeveelheid voedingsstoffen en een zuurgraad van 6 tot 7 eenheden..

De beste grond is een mengsel van twee delen graszoden, een deel zand en eenzelfde hoeveelheid laagveen:

  • Turf of zand wordt in dichte leembodems of chernozem gebracht voordat spirea’s worden geplant.
  • Leemachtige zanden, arm aan organische stof, zijn verrijkt met humus en minerale toevoegingen.
  • Overmatig zure grond op de locatie moet worden gedeoxideerd.

Spirea Wangutta planten en zaailingen verzorgen

Wangutta struik bij het huisVoor spirea-struiken verdient herfstbeplanting de voorkeur. Als het niet mogelijk is om vóór half oktober een zaailing in de grond te planten, kunt u dit in het voorjaar doen, totdat de actieve beweging van sappen begint. Zelfs grote struiken van Vangutta spirea acclimatiseren goed na transplantatie. Het belangrijkste is dat de plant die op een nieuwe plek is terechtgekomen:

  • had voldoende ruimte voor het wortelstelsel;
  • geen gebrek aan voeding en vocht hebben ervaren;
  • erin geslaagd om wortel te schieten voor het begin van de vorst.

In de regel is de verslaving van zaailingen met een open wortelstelsel pijnlijker, maar jonge struiken die in containers op de site vallen en samen met een aarden kluit op de grond worden overgebracht, beginnen onmiddellijk te groeien. Daarom is het planten en verzorgen van spirea in dit geval veel gemakkelijker en kunt u in elk warm seizoen een struik planten..

Een hoge struik van deze soort is zowel geschikt voor enkelvoudige aanplant als voor gebruik in hagen. In beide gevallen moeten de kuilen onder de spirea 20-25% groter zijn in volume dan het wortelstelsel van de zaailing.

Houd er rekening mee dat op de bodem van de plantkuil een drainagelaag wordt aangebracht met een dikte van 7 tot 20 cm, afhankelijk van de grondsoort en het voorkomen van grondwater.

Als de Wangutta spirea-struik wordt gebruikt:

  • bij een enkele aanplant moet het plantgat een diepte van 50 cm en dezelfde diameter hebben;
  • in groepen mag de afstand tussen aangrenzende zaailingen niet minder zijn dan 0,7-1,5 meter.
  • in een haag gemaakt van spirea, dan worden gaten voor beplanting gegraven op een afstand van een halve meter tussen individuele planten en aangrenzende rijen.

De verzorging van Spirea begint onmiddellijk na het planten. De stammen zijn goed verdicht en bewaterd met warm water om het hele wortelsysteem van de struik nat te maken. Om vocht te behouden, wordt de grond onder de kruin gemout met turf.

Wangutta spirea struikverzorging

Levend bloeiende haagAlle maatregelen voor het kweken en verzorgen van de Wangutta-spirea zijn beperkt tot regelmatig water geven van planten, wieden en ondiep losmaken van de grond in de bijna-stamcirkel, snoeien en voeren. In het droge seizoen, evenals na het snoeien, worden de spirea-struiken bewaterd zodat de grond tot een diepte van ongeveer een halve meter wordt doorweekt.

Wieden en losmaken van de grond zal de beluchting van de grond verbeteren, de plant krijgt meer vocht, voeding en zuurstof. Het is mogelijk om de hoeveelheid gietwater te verminderen door te mulchen..

Spirea snoeien na de bloeiSpirea-hagen van deze soort tolereren gemakkelijk sanitair snijden, maar het is belangrijk om te bedenken dat bloemknoppen zich ontwikkelen op de scheuten van het tweede levensjaar, en dat hun snoeien hen niet mag beïnvloeden. Maar na de bloei weerhoudt niets de tuinman ervan de vervaagde scheuten af ​​te snijden en de oude volledig in te korten tot een sterke knop, waaruit een nieuwe krachtige tak zal verschijnen. Tijdens sanitair snoeien worden takken ouder dan 7 jaar verwijderd, laterale processen die de kroon en scheuten in de schaduw stellen met sporen van ziekten en de aanwezigheid van ongedierte.

Spirea struikverjongingNa het verwijderen van de zwakken en het verstoren van de groei van scheuten, herstelt de spirea-struik snel. Planten en vorst worden niet sterk aangetast. Zelfs als sommige scheuten zijn beschadigd door vorst, hervat de groene massa na het snoeien snel.

Om de sterkte van de struik vóór de bloei te ondersteunen, worden complexe planten voor siergewassen onder de wortels geïntroduceerd. Dezelfde topdressing zal geen pijn doen voor het begin van koud weer..

Spirea in landschapsontwerp: foto’s en gebruiksvoorbeelden

Spirea Wangutta in het landschapsontwerp van de sitePlanten van deze soort hebben de breedste toepassing gevonden als spirea-hagen, die niet alleen helpen de site te verbergen voor nieuwsgierige blikken, maar ook de echte decoratie worden.

Een volumineuze struik met hangende scheuten ziet er goed uit tegen de achtergrond van andere siergewassen, zoals nepsinaasappel of lila. De Vangutta spirea-struik is zowel goed in groep als in enkele aanplant. Het gaat nergens verloren en wordt het middelpunt van elke compositie.

Goede buren voor de Wangutta-spirea zijn familieleden van de zomerbloeiperiode die het stokje onderscheppen.

Bont blad van Wangutta spireaVan een foto van een spirea in landschapsontwerp, kan men de veelzijdigheid en hoge decorativiteit van deze plant in verschillende seizoenen van het jaar beoordelen. In het voorjaar zijn struiken vroeg bedekt met prachtig groen of bont blad, gevolgd door een overvloedige bloei die tot drie weken aanhoudt. En zelfs na hem verliest de spirea Wangutta zijn charme niet. In de herfst krijgen de bladeren verschillende tinten geel, oranje, rood en diep paars..

Spirea Wangutta Witte Bruid – video

Adblock
detector