Het belangrijkste van de helende eigenschappen van de haagbeuk – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

haagbeuk De haagbeuk is een bladverliezende plant die behoort tot de berkenfamilie. Soms ontwikkelt het zich als een “struik”. Ondanks dat de boom langzaam groeit, zijn de afmetingen indrukwekkend: met een stamdiameter van 40-80 cm kan de hoogte 30 meter bereiken. Met dit alles leeft de plant ongeveer 300 jaar..

Beschrijving

takken en bladeren Haagbeuk wordt meestal gevonden op het noordelijk halfrond: Europa, Kaukasus, Iraanse hooglanden, Klein-Azië, Transkaukasië, met een voorkeur voor loofbossen en plaatsen met een gematigd klimaat. Sommige exemplaren groeien prachtig op een hoogte van 2000 meter. Er zijn meer dan 30 soorten haagbeuk in het geslacht en ze hebben allemaal decoratieve waarde..

Een haagbeuk is gemakkelijk te herkennen (foto en beschrijving hieronder in detail) aan zijn uiterlijk. De schors op de stammen is grijs en glad. Op sommige exemplaren is het bedekt met kleine scheurtjes. Er zijn ook langsribben. Tijdens het groeiproces wordt een dichte kroon van ongeveer 9 m in diameter gevormd uit dunne takken en ovaalvormig gebladerte met aderen en een gekartelde rand. Haagbeukbladeren zijn zeer decoratief en worden 10 cm groot. In de zomer zijn ze groen, maar met de komst van de herfst verandert de kleur naar paars of geel.

Het wortelstelsel is erg vertakt en strekt zich oppervlakkig uit, waardoor de boom een ​​hoge windweerstand heeft..

Haagbeuk begint vruchten af ​​te werpen als hij sterker wordt. Dit is ongeveer 15-20 jaar later..

De plant is eenhuizig. Gelijktijdig met het gebladerte bloeien vrouwelijke katjes, die vervolgens met behulp van de wind worden bestoven. Na de bloei ontstaan ​​houtachtige vruchten met één zaadje.haagbeuk bloeit

Wat betreft de voorwaarden voor een goede ontwikkeling, groeit de boom het liefst op rijke, losse kalkrijke grond. Maar de vochtigheidsparameters zijn afhankelijk van de variëteit: sommige haagbeuken geven de voorkeur aan een nogal vochtige omgeving, andere geven de voorkeur aan een droge..

De situatie is vergelijkbaar met schaduwtolerantie. Bij variëteiten die van de zon houden, worden er praktisch geen wortelscheuten gevormd, terwijl er bij schaduwminnende soorten heel veel zijn.

Plagen en ziekten

Het goede nieuws is dat ongenode gasten in de vorm van insecten alleen zieke en verzwakte planten infecteren. En dan kun je alleen blad- of schorskevers tegenkomen.

Meestal wordt de haagbeuk aangetast door kankergezwellen, verschillende rotting die zich op de scheuten nestelt. Er is ook het verschijnen van vlekken op het gebladerte. In het geval van detectie van schimmelziekten, wordt de plant behandeld met herbiciden. Als de kroon wordt aangetast door vlekken, wordt de hele plant behandeld met een oplossing van kopersulfaat. Gevallen bladeren worden verzameld en vervolgens verbrand.

Wat betreft de kanker van de stam, die wordt gevormd wanneer een boom wordt beschadigd door een buideldierschimmel met de verdere vorming van een kankerzweer, in dit geval kan de plant niet worden gered. Het wordt gekapt en verbrand.

Sollicitatie

haagbeuk bonsaiHet belangrijkste gebruik van haagbeuk is het planten in huistuinen of in parken als een helder accent. Maar als je naar de oudheid kijkt, kun je veel interessante dingen leren..

Bij het branden vormt het hout geen rook. Daarom werd het vroeger vaak gebruikt in vuurpotten bij bakkerijen en pottenbakkerijen..

Het hout van de boom wordt vaak gebruikt in verschillende industrieën:

  1. Sterke handvatten voor bijlen, schoppen, harken, messen, evenals bases voor kammen zijn gemaakt van hout. Ook worden er snijplanken, vloerbedekkingen, parket van gemaakt..
  2. Door zijn hoge sterkte en duurzaamheid heeft hout erkenning gevonden in de meubelindustrie. Toegegeven, naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen. De afhankelijkheid van hout van de luchtvochtigheid maakt het bijvoorbeeld moeilijk om een ​​haagbeukproduct te polijsten of te zagen. Het hout moet met speciale middelen worden behandeld om rotting te voorkomen. Wat het schilderen betreft, treden er na de manipulaties geen veranderingen op..
  3. Het gebladerte van de boom wordt vaak gebruikt om vee te voeren..
  4. Omdat de boom zich goed leent voor snoei, wordt hij vaak geplant in parken ter verbetering van pleinen en steegjes. Bovendien kunnen exemplaren zowel alleen als in groepsbeplanting worden geplant..
  5. De schors wordt gebruikt bij het looien van leer.
  6. En vanwege de langzame groei en het vermogen om het “kapsel” lang te behouden, wordt haagbeuk vaak gebruikt om bonsai te maken.
  7. Er zitten veel essentiële oliën in de bladeren en schors. Daarom worden ze vaak gebruikt in cosmetica..

Essentiële componenten zijn ook aanwezig in haagbeukvruchten en kunnen trouwens worden gebruikt voor voedsel.

Gebruik in de traditionele geneeskunde

haagbeuk in de herfstDe haagbeuk heeft ook erkenning gevonden in de alternatieve geneeskunde. Genezers gebruiken dus gebladerte, schors en zelfs boombloemen bij de behandeling. Dit komt door de rijke chemische samenstelling. De haagbeukkroon bevat dus: tannines, coumarines, bioflavonoïden, aldehyden, galluszuur, cafeïnezuur. De zaden zijn rijk aan plantaardige vetten en de bast bevat veel essentiële oliën en ascorbinezuur. Het sap is ook rijk aan heilzame componenten zoals suikers en organische zuren..

Alle bovengenoemde delen van de plant worden gebruikt om medicinale medicijnen te maken die worden gebruikt bij de behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid, neoplasmata in de hersenen, diarree en problemen met de bloedcirculatie in de hersenen. Ook haagbeuk is inbegrepen in de vergoedingen voor zwangerschapsafbreking.

De haagbeuk mag dan een geneeskrachtige plant zijn, vergeet niet dat er in de officiële geneeskunde geen geneesmiddelen met haagbeuk zitten. Daarom moet u oppassen dat u geen medicijnen gebruikt zonder eerst uw arts te raadplegen..

Hier ontmoetten we nog een vermakelijke vertegenwoordiger van de florawereld. Geef uw perceel wat charme en plant een haagbeuk. Daarnaast heeft hij geen speciale zorgeisen..

We kweken een haagbeuk in onze tuin – video