Euonymus in herfstkleur In tegenstelling tot andere sierplanten, die in de herfst hun aantrekkelijkheid verliezen, decoreert euonymus de site voordat de sneeuw valt of het hele jaar door. In de natuur zijn er meer dan tweehonderd van deze bladverliezende en groenblijvende struiken of bomen. Wilde soorten euonymus komen het meest voor in Azië; voor enkele tientallen soorten is de Oude Wereld, inclusief het Europese deel van Rusland, het thuisland. Er zijn inheemse euonymus aan de kusten van Noord-Amerika.

Gezien de foto van euonymus tijdens de bloei, is het moeilijk voor te stellen dat planten worden geclassificeerd als siergewassen en een versiering kunnen worden van elk park, elke tuin of persoonlijk perceel. De belangrijkste schat van euonymus zijn niet kleine bruinachtige of groenachtige bloemen, maar gebladerte van de meest verbazingwekkende kleuren en bizarre vruchten, die soms zelfs in de wintermaanden aan de takken blijven.

Gladde bladeren kunnen, afhankelijk van het type en de variëteit, dicht groen of bont zijn. En tegen de herfst verandert het blad en wordt het paars, brons, geel of zelfs wit. Niet minder verbazingwekkend zijn de fruitdozen, die, als ze rijpen, veranderen in bordeauxrode, gele, roze of scharlaken tinten. In de vrucht zitten zaden, omgeven door een even heldere, dichte pulp.

Popcorn euonymus Hamilton Veel soorten spindelbomen zijn winterhard en voelen geweldig aan als tuinbouwgewassen van St. Petersburg tot de subtropen van de Zwarte Zee, van Pskov tot Sakhalin.

Maar zelfs met een hechte relatie zijn ze opvallend verschillend van elkaar. Beschrijvingen en foto’s van alle soorten euonymus aangepast aan de Russische omstandigheden zijn een goede hulp bij het kiezen van de beste exemplaren voor het modelleren van een huis en een perceel.

Grootvleugeleuonymus (Euonymus macropterus)

Bloeiwijzen en vruchten van grootvleugelige spindelboomOnder de talrijke Aziatische soorten euonymus valt de grootvleugelige euonymus op door zijn grote capsulevruchten, die, wanneer ze rijp zijn, dicht karmozijnrood worden en effectief opengaan, dankzij de vleugels tot 1,5 cm lang, en veranderen in een soort heldere bloem . Zoals je op de foto van de spindelboom kunt zien, zitten er zaden aan de binnenkant van de vrucht, verborgen onder een oranje zaadbeker..

In het Verre Oosten, het thuisland van de plant, is deze soort grote loofbomen tot 9 meter, maar in de middelste baan is de kruinhoogte niet meer dan 3 meter, en de euonymus ziet eruit als een grote struik.

Kleine groenachtige bloemen van de grootvleugelige euonymus verschijnen in mei en worden verzameld in volumineuze vertakte bloeiwijzen. De zaadrijping begint in september; iets later verandert ook de kleur van het gladde eivormige gepunte blad van de plant. Decoratief blijft behouden tot de vestiging van een permanent sneeuwdek.

Japanse spindelboom (Euonymus japonicus)

Bloemen en vruchten van Japanse spindelboomOp de eilanden Japan, China en Korea groeit een andere soort euonymus met dichte ovale bladeren en oranje zaden in nette roze bolletjes. Dit is een Japanse euonymus, die op volwassen leeftijd een hoogte van 2-8 meter bereikt..

Planten geven de voorkeur aan halfschaduw, verdragen gemakkelijk een gebrek aan vocht en onthullen in de tweede helft van mei onopvallende witachtige bloemen met een zure geur. Vruchten rijpen in de herfst.

Dit type euonymus is populair als sierplant in veel Aziatische landen, de VS en Europa. Voor landschapsarchitectuur zijn dwerg- en kleinbladige vormen gefokt, evenals tal van originele variëteiten.

Japanse euonymus van de variëteit Ovatus AureusDe dwerg Japanse euonymus van de variëteit Microphyllus wordt gebruikt om hagen en dichte borders te maken. De plant verdraagt ​​​​goed, zelfs uitgebreide snoei en herstelt gemakkelijk de sierlijkheid..

Cultivars met bonte of gele bladeren werden ook snel populair over de hele wereld, ze passen zich goed aan alle grondsoorten aan en zijn bescheiden om voor te zorgen. Een voorbeeld van een bonte plant is een foto van een spindelboom van de variëteit Ovatus Aureus met gebladerte, waarop groene en felgele gebieden naast elkaar bestaan..

Wrattige euonymus (Euonymus verrucosa)

wrattige euonymusWratachtige euonymus is een van de inheemse Russische soorten die gemakkelijk te vinden is in de onderste laag van loof- of lichte naaldbossen. In de natuur kunnen schaduwtolerante planten een hoogte van 6 meter bereiken, maar vaker zien ze eruit als struiken die niet hoger zijn dan 1,5-2 meter.

Op de foto van de euonymus zijn convexe gezwellen duidelijk zichtbaar, die alle scheuten van de plant bedekken. Dankzij deze formaties, vergelijkbaar met wratten, kreeg de soort zijn naam..

Bloei van bruinachtige bloemen, gehouden op lange bladstelen, begint in het late voorjaar en duurt ongeveer een maand. Roze vruchten met glanzende zaden, bedekt met roodbruine zaailingen sieren de struiken van augustus tot stabiel koud weer. Planten met een uitstekende winterhardheid zijn geschikt voor het aanbrengen van hagen, enkele en groepsbeplanting. Dit is een van de meest betaalbare en pretentieloze soorten euonymus, die al meer dan 40 jaar in landschapsontwerp wordt gebruikt..

Europese spindelboom (Euonymus europaea)

Bloemen en vruchten van Europese spindelboomEen andere soort euonymus, beschikbaar en vaak gevonden in zijn natuurlijke habitat, groeit in het Europese deel van Rusland, evenals in de Kaukasus en de Krim. In tegenstelling tot de vorige soort is de Europese euonymus licht nodig en vestigt hij zich bij voorkeur in loofbossen.

Onder natuurlijke omstandigheden bereiken volwassen exemplaren een hoogte van 6 meter, ze kunnen eruitzien als een kleine boom of een spreidende struik. Planten worden gemakkelijk gevormd en passen zich aan de stedelijke omstandigheden aan, dus ze worden al lang gebruikt voor het modelleren van verschillende objecten..

De bloei duurt van juni tot juli en in de tweede helft van augustus zijn de vruchten die op de takken verschijnen, geverfd in kastanjebruine en roze tinten. De zaden zijn volledig verborgen in het weefsel van de sinaasappelzaadplant. De planten op de foto behouden, net als alle soorten euonymus, hun vruchten tot het begin van de winter. En in de herfst, naast hen, zijn de struiken versierd met paars blad..

Euonymus Europese rode cascadeTegenwoordig hebben tuinders niet alleen traditionele planten tot hun beschikking, maar ook speciaal gefokte vormen die verschillen in de kroon en kleur van het gebladerte. Als u een Europese euonymus op uw site wilt planten, let dan op:

  • op kopieën van slinger met een treurkroon;
  • kleine of zelfs nana, dat wil zeggen dwergplanten;
  • vooral decoratieve vormen van intermedia;
  • op een variëteit van euonymus met geelgroen aucubaefolia, paars atropurpurea of ​​zilvergroen argenteo-variegata blad.

Dwerg spindelboom (Euonymus nanus)

Dwerg euonymus vruchtenIn de zuidelijke regio’s van Europa, in de Kaukasus, evenals in sommige regio’s van China, is er een wilde dwerg euonymus. In tegenstelling tot alle soorten euonymus is de foto erg klein. De hoogte is niet groter dan 1 meter en dankzij de snel wortelende scheuten neemt de struik vaak een kruipende vorm aan. Dunne groene scheuten zijn bedekt met smalle lancetvormige bladeren tot 4 cm lang.

Euonymus dwerg TurkestanicusDe bloemen zijn, net als andere soorten euonymus, erg klein, houden vast aan langwerpige paarse, bruine of groene steeltjes. Bloei duurt minder dan een week. Als de vrucht erin slaagt om in de middelste baan te rijpen, worden bruinrode zaden in oranje zaailingen getoond uit de capsule.

Gevleugelde Euonymus (Euonymus alatus)

Ontsnapping van gevleugelde spindelboom met herfstgebladerteGrote planten met een hoogte van 2 tot 4 meter in de natuur zijn te zien in het Russische Verre Oosten, Sakhalin, maar ook in andere landen van deze regio. Een onderscheidend kenmerk van de gevleugelde euonymus is de ongebruikelijke vorm van takken met platte longitudinale formaties op de schors, die lijken op bladen of vleugels.

De groenachtige bloemen die eind mei opengaan, zijn in drie kleine bloeiwijzen gegroepeerd. De vruchten van de gevleugelde euonymus in rijpe staat krijgen een heldere scharlaken kleur, de capsulekleppen zijn donker, bijna bruin, erg klein.

Bloei en vruchten van gevleugelde spindelboomOnder natuurlijke omstandigheden is de plant uiterst pretentieloos, verdraagt ​​​​gemakkelijk vorst, is niet bang voor droogte en schaduw, maar groeit beter in goed verlichte gebieden.

Maak’s euonymus (Euonymus maackii)

Fruitdozen van Maak's euonymusEen andere inheemse Russische soort euonymus, op de foto, groeit in Oost-Siberië, Primorye, en wordt ook gevonden in het noordoosten van China.

Volwassen exemplaren groeien, afhankelijk van de omstandigheden en zorg, tot 2-8 meter. In de herfst verbaast dit type euonymus het publiek met trossen sierlijke roze bollen op lange steeltjes en groot, tot 8 cm, roze-paars blad.

Amerikaanse euonymus (Euonymus americanus)

Bloemen en vruchten van de Amerikaanse euonymusDit soort spindelboom thuis, in de oostelijke staten van de Verenigde Staten, wordt een aardbeienstruik of “gebroken hart” genoemd.

Volwassen bladverliezend, vormt een struik tot twee meter hoog. De scheuten zijn dun, groen of grijsbruin. In de bladoksels vormen zich enkele groenachtige of bruinroze bloemen. Bladeren zijn dicht, ovaal, met een gekartelde rand en een egale groene kleur.

In tegenstelling tot alle soorten euonymus is het ruwe oppervlak van een dichte leerachtige capsule duidelijk zichtbaar op de foto van een Amerikaanse plant. In de karmijnkleurige vrucht zitten 4 zaden verborgen in oranje zaailingen.

Wilsons eonymus (Euonymus myrianthus)

Euonymus-vruchten van WilsonEen zeldzame maar zeer decoratieve variëteit van euonymus komt voor in de natuur in het westen van China en werd in 1908 naar Europa gebracht door Ernest Wilson, een beroemde botanicus en plantenliefhebber. Zoals je kunt zien op de foto van de euonymus, is het fundamentele verschil de gele kleur van de zaadbollen, die een struik of een lage boom een ​​zeer elegante, ongewone uitstraling geeft.

Fortune’s eonymus (Euonymus fortunei)

Forchun euonymus tak met fruitDe euonymus van Chinese oorsprong werd aan het begin van de vorige eeuw in Rusland bekend, toen de eerste exemplaren van de struik naar de parken van de Zwarte Zeekust van de Kaukasus en de Krim werden gebracht. Tegenwoordig is de euonymus van Fortune op het hoogtepunt van populariteit, de reden hiervoor is niet alleen de uitgesproken decorativiteit van planten, maar ook hun diversiteit en uithoudingsvermogen. Dit is een zeldzame soort euonymus die groenblijvend blijft en overleeft in de omstandigheden van Russische winters..

Naast de traditionele vorm van een plant met lancetvormige bladeren, zoals op de foto van euonymus, en kleine witrode vruchten, zijn er tal van kruipende variëteiten. Zij zijn het die van belang zijn voor Russische liefhebbers van decoratieve culturen..

Fortune’s euonymus heeft een massa kleinbladige en bonte vormen die niet bloeien, maar goed overwinteren en vegetatief reproduceren.

De bloemen zijn klein groenachtig wit, de capsulevruchten zijn ook kleiner dan die van andere soorten. In vorm zijn ze afgeplat bolvormig, vleugelloos. In de middelste baan en naar het noorden zijn alleen kruipende vormen stabiel..

Forchun euonymus van de Moonshadow-variëteitBijvoorbeeld een soort euonymus fortunei var. radicans is een snelwortelend, klimmend of kruipend struikje geschikt om te planten als stoeprand of dekplant.

Emerald Gaiety euonymusEmerald Gaiety, een euonymus forchun met een groei van slechts 30 cm, kan eenvoudigweg niet over het hoofd worden gezien vanwege het heldere ovale blad met een contrasterende witte rand. Deze kleur is typisch voor de zomer, in de herfst wordt de groenblijvende euonymus roze-paars.

Fortune euonymus Emerald GoldDe spectaculaire en zeer bescheiden Fortune euonymus Emerald Gold is een andere bonte variëteit, maar nu al met geelgroen blad. De maximale planthoogte is niet groter dan 50 cm, maar vasthoudende scheuten groeien actief en vormen een kroon tot anderhalve meter breed.

Fortune's spindelboom HarlequinForchun’s euonymus Harlequin is zelfs nog decoratiever dan de vorige variëteiten van deze geweldige plant. Het jonge blad is bijna wit. Er is groen op aanwezig in de vorm van kleine chaotische plekjes. Alleen als hij opgroeit, krijgt het een meer traditionele kleur, maar de lichte rand blijft nog steeds.

Kleinbladige euonymus forchun Minimus is een van de kleinste en meest sierlijke soorten. De hoogte is slechts 15 cm, maar het is onmogelijk om er langs te gaan. Heldere ronde bladeren zijn een blikvanger in zomer en winter.

Euonymus Sunshine van FortuneIn de spectaculaire Sunshine spindelboom is geel de hoofdkleur van het kleine ovale puntige blad. De plant behoudt perfect zijn vorm, leent zich tot vormen en zal een originele decoratie worden van een levende border, bloementuin of alpenglijbaan.

Video over euonymus