Elwoodi cipres heeft zorgvuldige zorg nodig

cipres elwoodi Onder coniferen wordt een aparte nis ingenomen door de Elwoodi-cipres, met als onderscheidend kenmerk de donzige uitgestrekte naalden. Deze soort is het meest in trek bij bloemenkwekers vanwege de vorstbestendigheid, decoratieve eigenschappen en compactheid. De beste optie om thuis te kweken.

Algemene kenmerken van de plant

cipres zaailingen De cipres van Lawson, afkomstig uit Noord-Amerika en Oost-Azië, is een groenblijvende plant. Een volwassen boom kan 350 cm hoog worden en groeit van 5 tot 10 cm per jaar. De groei is erg traag en zelfs na 10 jaar zal de cipres niet hoger worden dan 150 cm.

De kroon is conisch, bedekt met naaldachtige bladeren en gesloten scheuten, verticaal geplaatst. De diameter van de kroon varieert van 100-120 cm. Je kunt Elwoodi cypress d9 in een pot kopen in een kwekerij of een speciaalzaak.

Cypress Elwoodi: regels voor thuiszorg

cipres Elwoodi in hun zomerhuisjePlantenverzorging voor zelfkweek is zelfs beschikbaar voor beginnende tuiniers, het belangrijkste is om enkele regels te volgen:

 1. Plaats. Cypress houdt niet van direct zonlicht, daarom is het beter om hem in de halfschaduw te plaatsen. Tijdens de zomerhitte moet de kroon regelmatig worden besproeid, terwijl het overlopen van de grond wordt vermeden.
 2. Licht. Onder invloed van de open zon kunnen er brandwonden op de bladeren van de boom verschijnen. Thuis voelt Elwoodi cipres zich goed op de noordelijke ramen of een glazen balkon. Gebrek aan licht heeft een negatief effect op de kleur van de naalden..
 3. Temperatuur en vochtigheid. Een lagere temperatuur heeft de voorkeur voor de plant, daarom is het in de zomer noodzakelijk om de lucht te koelen met een airconditioner, een luchtbevochtiger of door de pot met ijs te bedekken; in de winter moet de ciprespot uit de buurt van verwarmingstoestellen worden gehouden . De optimale temperatuur is +15 graden en een hoge luchtvochtigheid in de kamer.
 4. Samenstelling van de bodem. Cypress moet worden geplant in een gedraineerde, losse grond van turf, zand, graszoden, 1 deel en 2 delen bladgrond. Om de dood van de plant te voorkomen, mag het wortelstelsel tijdens het planten niet sterk worden verdiept..
 5. Snoeien. Het verwijderen van oude, gedroogde takken, evenals de vorming van een conische kroon, wordt uitgevoerd in de eerste maand van de lente, een jaar na het planten. Tijdens één snoeibeurt kan niet meer dan 30% blad en takken worden verwijderd;
 6. Water geven. De boom verdraagt ​​droogte niet goed, daarom is het onmogelijk om het aarden coma te laten uitdrogen, vooral in de lente-zomerperiode. Met het begin van koud weer, is het nodig om de plant minder vaak water te geven – nadat de bovenste laag van de grond is opgedroogd. Overtollig vocht kan ook een nadelig effect hebben en leiden tot rotting van het wortelstelsel;
 7. Topdressing. Het planten en verzorgen van Elwoodi-cipres omvat regelmatige bemesting om de twee weken, met uitzondering van de wintermaanden..

Voor een gunstige ontwikkeling van de plant moet de dosis topdressing 50% zijn van de aangegeven volumes op de verpakking..

Reproductiemethoden

Cypress reproduceert op twee manieren, die elk worden uitgevoerd volgens een specifieke technologie..

Zaadvoortplanting

zaadvermeerderingVoor de vermeerdering van cipres met zaden wordt plantmateriaal genomen van wilde bomen, waarvan de ontkieming meer dan 10 jaar aanhoudt. De landing wordt in het winterseizoen in fasen uitgevoerd:

 1. Om de kiemtijd te verkorten, moeten zaden worden gestratificeerd. Om dit te doen, moet je de zaden in een bak met losse aarde plaatsen, ze naar buiten brengen, bedekt met een laag sneeuw en tot de lente laten staan;
 2. Breng de container in het voorjaar naar een warme kamer en wacht tot de zaden ontkiemen. Jonge scheuten moeten regelmatig worden bewaterd en uitgedund;
 3. Met het begin van de hitte kunnen de potten met zaailingen naar buiten worden gebracht naar een plaats die beschermd is tegen tocht..

Deze methode is vrij arbeidsintensief en de kans dat cipres op deze manier groeit is klein..

Stekken

vermeerdering door stekkenVermeerdering door stekken is de beste manier om een ​​gezonde plant te krijgen:

 • aan het begin van de lente is het noodzakelijk om de stekken (minimaal 15 cm) van de zijscheuten te scheiden;
 • maak de onderkant van het gebladerte schoon;
 • plaats de stek in de grond van naaldschors, zand en perliet:
 • bedek met een film of een plastic fles, creëer kasomstandigheden, gedurende 2 maanden voor het rooten.

Nadat de boom wortels heeft gegeven, kan Elwoodi cipres d9 in het land in de volle grond worden overgeplant.

Transplantatietechnologie

Voor een gunstige ontwikkeling van de plant is het noodzakelijk om deze correct te transplanteren, omdat de cipres deze procedure moeilijk verdraagt. De transplantatie mag alleen worden uitgevoerd als de boom te vol wordt, en plaats deze in een container die een paar centimeter groter is en wees voorzichtig.

Om ervoor te zorgen dat de Elwoodi-cipres tijdens de transplantatie minimaal wordt beschadigd, moet deze samen met een aarden klomp naar een nieuwe container worden verplaatst. De plant mag niet te diep worden uitgediept. Na de procedure moet de pot op een schaduwrijke plaats worden geplaatst en gedurende 10 dagen niet worden bewaterd.

Transplantatie naar open grond

vorstbeschermingDoor Elwoodi cipres in een pot te verzorgen, kan het buiten worden verplaatst. De transplantatie wordt uitgevoerd in april, wanneer de grond volledig is opgewarmd. Het is de moeite waard om je voor te bereiden op het evenement in de herfst door een put van 90 cm diep en 25 cm breed voor te bereiden. Transplantatietechnologie:

 1. Maak in het najaar onderaan de nis een kussen van zand en geëxpandeerde klei van 20 cm dik, bedek met aarde er bovenop (een mengsel van graszoden, humus, zand en veen).
 2. Geef voor het planten het gat en de aarden klomp van de plant water met een oplossing voor de ontwikkeling van het wortelstelsel.
 3. Plaats de boom in de nis, bedek deze stapsgewijs met aarde en voeg 250 gr toe. nitroammofos.
 4. Na het plaatsen van de zaailing zal de grond krimpen, dus de wortel moet 15 cm onder het grondniveau zijn.
 5. Geef de plant water en voeg aarde toe ter hoogte van de wortelhals.
 6. Mulch de grond rond de boom en fixeer de cipres met een steun.
 7. Voor overwintering moet de kroon bedekt zijn met een niet-geweven materiaal.

Na het verplanten naar een open gebied, wordt de zorg voor de cipres op dezelfde manier uitgevoerd als bij het verplanten in een andere container..

Als je alle zorgregels volgt, kan de cipres van Lawson gemakkelijk worden gekweekt in een zomerhuisje of in een appartement, het belangrijkste is om geduldig te zijn, omdat de boom heel langzaam groeit.

Adblock
detector