Een kamperfoelieplant planten en verzorgen

Kamperfoelie voor percelendecoratie Zowel vruchtdragende struiken van kamperfoelie als sierplanten van deze soort genieten al meer dan een eeuw de aandacht van huiskwekers. De verscheidenheid aan soorten en vormen van kamperfoelie maakt het gebruik van cultuur mogelijk bij het ontwerp van bogen, als haag, in groeps- en enkele aanplant. Bijna alle kamperfoeliestruiken zijn uitstekende honingplanten. Rassen met gezonde eetbare bessen genieten regelmatig van een overvloedige oogst. Hoe moeilijk is het om deze struik in uw omgeving te planten? En hoe zorg je voor kamperfoelie zodat de plant al zijn kwaliteiten maximaliseert?

Lees ook het artikel over het onderwerp: Nuttige eigenschappen van kamperfoelie.

Een plek kiezen om kamperfoelie te planten

Kamperfoelie, of het nu een fruitstruik is of een weelderig bloeiende liaan, onderscheidt zich door eenvoudige landbouwtechnieken, vereist geen speciale zorgvuldige zorg of voorwaarden.

Overvloedige bloei van kamperfoelie op een zonnige plaats Bij het kiezen van een locatie om te planten, moet u er rekening mee houden dat de beste groei en overvloedige bloei alleen mogelijk is in een goed verlichte ruimte met weinig schaduw. Als de plant in dichte schaduw staat, worden de scheuten langwerpig en neemt het aantal snijknoppen af. Je hoeft niet te wachten op een minnelijke groei en overvloedige vruchtvorming wanneer kamperfoelie wordt geplant in extreem droge of juist vochtige, laaggelegen gebieden.

De vereisten voor kamperfoelie voor bodemsamenstelling zijn zeer bescheiden. De struik geeft de voorkeur aan losse, matig vochtige grond met een zuurgraad tot 8,5 eenheden. Bij het planten van kamperfoelie is het absoluut noodzakelijk dat er voor een goede drainage wordt gezorgd, en als vruchtbare grond is een mengsel van drie delen graszoden, turf en zand, in één deel genomen, heel geschikt..

Zie ook foto’s van kamperfoelie Caprifol!

Kamperfoelie planten op de site

Jonge boompjes met een wortelstelsel beschermd door een kluit aarde en een container kunnen van april tot oktober in de tuin worden geplant, zonder angst dat de plant moeilijk zal acclimatiseren en ziek zal worden.

Zorg voor kamperfoeliezaailingenDe zaailing, zorgvuldig overgebracht naar het plantgat, wordt snel geaccepteerd en vereist, behalve voor voeding en water, geen speciale zorgmaatregelen. Als kamperfoelie met een open wortelstelsel moet worden geplant, is de periode van de tweede helft van augustus tot oktober de meest gunstige tijd hiervoor. Dit is te wijten aan:

 • het einde van het groeiseizoen;
 • goede winterhardheid van de struik;
 • voltooiing van de vorming van scheuten en apicale knoppen voor groei in het komende seizoen.

Bloei van een jonge struik kamperfoelieOmdat kamperfoelie een kruisbestoven plant is, moet de tuinman zorgen voor de aanwezigheid van struiken ergens in de buurt voor de overdracht van stuifmeel door insecten, anders is het niet nodig om te wachten op de oogst van de enige struik op de site.

Als plantmateriaal worden meestal planten van twee of drie jaar gebruikt, waarvoor kuilen van minimaal 30 cm diepte en breedte worden voorbereid..

Voordat u gaat verplanten, moet u de struik afsnijdenOudere planten kunnen ook worden getransplanteerd. De enige voorwaarde is dat de kamperfoelie op de foto, die al in het zesde levensjaar wordt geplant en verzorgd, voorlopig tot 50 cm hoog moet worden gesneden. Door het ontbreken van een grote kroon en een massa gebladerte zal dit de struik gemakkelijker laten wennen aan nieuwe omstandigheden..

Voor voorgesneden struiken van 5-7 jaar oud worden de plantgaten verbreed en verdiept tot 50 cm:

 • Tussen zaailingen die goed moeten groeien, is het belangrijk om een ​​afstand van minimaal anderhalve tot twee meter aan te houden.
 • Het wortelstelsel wordt rechtgetrokken en bestrooid met aarde zodat de wortelhals van de struik ter hoogte van de grond komt.
 • De benodigde meststoffen worden in de put gebracht, bijvoorbeeld 40 gram kaliumhoudend middel, 60-100 gram superfosfaat en ongeveer vijf kilogram toorts.

Het plantmateriaal is klaar om in de volle grond geplant te wordenAls de grond in eerste instantie wordt bemest, heeft de plant tot twee jaar na het planten geen extra bemesting nodig. En hoe zorg je voor kamperfoelie onmiddellijk wanneer de zaailing de grond raakt??

 • De plantplaats is grondig bewaterd.
 • De grond onder de aangeplante struik wordt gemulleerd om snelle verdamping van vocht te voorkomen.

Voorjaarsaanplant van kamperfoelie is alleen mogelijk als de plant laat in het groeiseizoen komt. Meestal zijn dit decoratieve soorten, bijvoorbeeld alpenkamperfoelie of kleinbladige kamperfoelie. In het voorjaar is het beter om vruchtdragende variëteiten niet te storen. Zorg voor kamperfoelie, planten viel op het moment van revitalisering van de nieren en het begin van groei, dreigt met ernstige complicaties.

Over het onderwerp: beschrijving van de Tataarse kamperfoelie-variëteit!

Hoe zorg je voor kamperfoelie??

Kamperfoelie trapdecoratieHet groeiseizoen voor kamperfoelie begint in het vroege voorjaar. Planten herleven snel na de winter en voor een overvloedige bloei moeten ze hoogwaardige voeding krijgen in de vorm van een universele meststof met een snelheid van 20-30 gram per meter plantoppervlak. Wanneer de plant knoppen geeft is het goed om haar kracht te ondersteunen door Kemira Universal water te geven, 20 gram per emmer water.

Kamperfoelie reageert gunstig op besprenkeling. Deze procedure kan, als er een merkbare vertraging in de groei van de struik is, worden gebruikt om bladaas toe te passen, waaronder superfosfaat-, stikstof- en kaliummeststoffen. Als de zomer voorbij is, is het belangrijk dat de planten sterk en gezond overwinteren..

Hoe kamperfoelie te voeren in de herfst??

 • Na een massale bladval wordt de grond onder de kamperfoeliestruiken 20 cm losgemaakt en wordt 100-200 gram gezeefde houtas per meter van de plantage aangebracht.
 • Bovendien moeten de struiken worden gevoed met een infusie van mest of humus met toevoeging van fosfor- en kaliummeststoffen..
 • Vóór het begin van koud weer zijn de stamcirkels onder de planten bedekt met turf of zaagsel, met een laag van maximaal 5 cm.

Om bessen met een fatsoenlijke smaak te krijgen, is het niet voldoende om een ​​​​hoogproductieve variëteit op de site te planten. Het is noodzakelijk om de plant voldoende water te geven en de toestand van de grond onder de aanplant te bewaken..

Hoe zorg je voor kamperfoelie tijdens het hete seizoen? Kamperfoelie heeft geen grote behoefte aan water, maar bij warm droog weer, vooral bij rijpende bessen, is extra water geven van 10 liter per struik noodzakelijk. Anders droogt de grond uit en wordt verdicht..

Planten die geen vocht opnemen, worden gedwongen een deel van het fruit af te werpen, of de bessen rijpen droog met een duidelijke bittere nasmaak.

Snoeien van kamperfoelie en struikvorming

Oogst klaar om te oogstenZorgen voor kamperfoelie in de herfst is niet beperkt tot het bemesten en losmaken van de grond. Na het voltooien van de bladval is het tijd om de struik te snoeien. Afhankelijk van het type plant en het doel ervan, is de vorming van de kroon anders. Sierwijnstokken en planten die zijn geplant om heggen te maken, hoeven alleen hygiënisch te worden verwijderd van zwakke, zieke en beschadigde takken, evenals het vormgeven van de struik. Bij vruchtdragende kamperfoelie hangt de kwaliteit van het snoeien niet alleen af ​​van het uiterlijk, maar ook van het aantal rijpe bessen. Daarom heeft het snoeien van dergelijke planten zijn eigen kenmerken..

Na het oogsten van de vruchten beginnen ze met snoeien.De beste tijd om kamperfoelie te snoeien is de herfst, wanneer het gebladerte is gevallen en de structuur van de struik goed te zien is. De beweging van sappen in kamperfoelie begint heel vroeg, als je in maart geen tijd hebt om overtollige of oude takken te verwijderen, moet je wachten tot oktober. Maar droge scheuten kunnen op elk moment worden verwijderd. Kamperfoelie heeft in de eerste twee of drie levensjaren niet veel snoei nodig. De ontwikkeling van scheuten op dit moment is te wijten aan de bovenste knoppen en de struik verhoogt de groene massa. Dan stopt de verlenging van de takken geleidelijk en beginnen ze te overgroeien met zijtakken..

Er wordt aangenomen dat een goed gevormde jonge struik vanaf de leeftijd van 3 praktisch geen interventie in zijn groei nodig heeft..

Regels voor herfstsnoei van kamperfoelieMaar als de plant aanvankelijk meer dan vijf scheuten op nulniveau had die zich vanaf de wortel uitstrekten, moet u de extra takken eerder wegknippen. Als dit niet gebeurt, zullen de scheuten vanzelf verzwakken en uitdrogen door gebrek aan licht. Het verwijderen en snoeien van kamperfoelie in de herfst is onderhevig aan:

 • krachtige toppen op takken die zijn vertraagd of al zijn gestopt met groeien;
 • scheuten die uit de basis van de struik komen;
 • korte, zwakke scheuten die in de winter geen tijd hebben om te rijpen;
 • zieke, droge en beschadigde takken.

Massale vruchtvorming in kamperfoelie komt voor op sterke eenjarige scheuten, dus ze kunnen niet worden ingekort. Bij het snoeien van een lichtminnend gewas wordt de meeste aandacht besteed aan de takken die diep in de kroon zijn gericht. Ze interfereren met de groei van naburige scheuten, interfereren met bestuiving en de ontwikkeling van bessen. Ze worden in de eerste plaats uitgesneden..

Verjonging van de oude struikHoe en wanneer kamperfoelie snoeien, als een volwassen struik steeds minder opbrengsten geeft? Van acht tot tien jaar oud, kamperfoelie veroudert en heeft verjongende snoei nodig, waaronder:

 • ernstige kroon dunner,
 • het uitsnijden van alle takken die verzwakt zijn door plagen of ziekten;
 • verwijdering van oude takken en hun vervanging door toppen of takken nabij de basis van de struik;
 • takken afsnijden die niet meer groeien, om over te zetten naar sterke takken of toppen die zich dichter bij de basis van de struik bevinden.
 • snoeien van droge takken om te leven, onbeschadigd weefsel.

Snijplaatsen van grote takken moeten worden behandeld met tuinvernis. Als de struik loopt en uitdunnen niet mogelijk is, is het de moeite waard om de hele kroon boven 50 cm van de wortelhals te verwijderen om vanaf het volgende seizoen weer kamperfoelie te vormen.

Zie ook het artikel: kamperfoelie – planten en verzorgen in de regio Moskou!

Planten, groeien, verzorgen van kamperfoelie – video

Adblock
detector