Een elegante berkentuinlandschapsdecoratie kweken

groeiende berk Het kweken van berken is de droom van veel tuinders. Een slanke en verrassend mooie boom, die wordt beschouwd als een echt symbool van Rusland, zal elk zomerhuisje versieren en de spectaculaire kroon zal een schaduw creëren voor een comfortabel verblijf in de tuin. Berken worden veel gebruikt voor het aanleggen van stadsparken, pleinen en steegjes, en het kweken van een elegante boom in een zomerhuisje zal je helpen om elk voorjaar lekker en gezond berkensap te krijgen..

Belangrijkste kenmerken en kenmerken van berken

bladverliezende berkenboom bij hun zomerhuisje Berk is een bladverliezende boom in de Berkenfamilie met meer dan 120 soorten. Dit is een van de meest voorkomende bomen op het hele noordelijk halfrond..

Belangrijkste kenmerken::

 1. De hoogte van de boom bereikt 30-45 m.Dwergberkensoorten worden niet meer dan 1-2 m hoog.
 2. Stam met een diameter van 1,3-1,5 m. Bedekt met witte bast, bij sommige soorten kan deze bruinbruin, lichtgeel, roze, grijs of zwart zijn.
 3. De buitenste laag van de schors exfolieert; met de leeftijd is de schors bedekt met grote scheuren. Jonge scheuten zijn meestal bedekt met roodbruine bast, met kleine gezwellen.
 4. De bladeren zijn eivormig-driehoekig, tot 3-4 cm breed en 7-8 cm lang.De bladplaten hebben een glad glanzend oppervlak met een licht plakkerige bloei en gekartelde randen. Heldergroene kleur in de herfst wordt vervangen door goudgeel.
 5. Tijdens de bloeiperiode is de boom bedekt met “oorbellen”, die in de botanie oorringvormige thyrsi worden genoemd. Bloeiwijzen zijn verdeeld in mannelijk en vrouwelijk. Meestal worden de eerste gevormd op lange scheuten en de laatste – op verkorte.
 6. Na de bloei worden vruchten gevormd – kleine afgeplatte noten met membranen.
 7. De gemiddelde levensduur van een berk is 200-300 jaar, maar er zijn ook gevallen van een langere levensduur van een boom geregistreerd..

berk in landschapsontwerp

Bij het kweken van berken moeten tuinders er rekening mee houden dat deze boom een ​​krachtig, vertakt wortelstelsel heeft dat een enorme hoeveelheid vocht en voedingsstoffen nodig heeft. Het “trekt” ze uit de grond, verarmt het en vertraagt ​​de groei van alle gewassen die in de buurt van de berk worden verbouwd. Daarom is het erg belangrijk om de juiste plaats te kiezen voor het kweken van berken..

Berk groeien – de belangrijkste manieren

groeiende berkHet planten van berkenbomen op de site gebeurt op drie manieren. De boom wordt gekweekt uit zaden, stekken en ook uit zaailingen die in het bos kunnen worden genomen. Laagblijvende dwergberkensoorten zijn het meest geschikt voor een persoonlijk perceel. Gewone boomsoorten groeien erg snel, hun wortelstelsel groeit snel, dus ze kunnen krap zijn in de tuin.

Berk behoort tot pretentieloze gewassen. Het kan in bijna elk gebied worden gekweekt, maar het is raadzaam om goed verlichte en voldoende vochtige plaatsen te kiezen, beschermd tegen tocht..

Als u kiest van wat voor soort grondberk houdt, kunt u elk type grond gebruiken – leemachtig, veenachtig, met een neutrale of lichtzure reactie. Berk wordt zowel in het vroege voorjaar als in de herfst geplant. Maar in het tweede geval worden driejarige zaailingen met een grote aarden kluit op de wortels gebruikt..

Groeien uit zaden

berken oorbellenDe methode om berk uit zaden te laten groeien, wordt beschouwd als de langste en meest bewerkelijke optie voor berkenvermeerdering. De zaden van de boom worden in de herfst geoogst, nadat de vrucht is gevormd. Om dit te doen, moet je verschillende scheuten met oorbellen afsnijden, ze in de vorm van een boeket binden en op een warme en droge plaats hangen. Na 6-8 dagen rijpen de zaden, die uit hun vruchten kunnen worden geschud.

Berkenzaden worden in de herfst geplant, vóór de eerste nachtvorst:

 1. Graaf het gebied voor de berk tot de diepte van de bajonet van de schop, verwijder het onkruid en mors het met een oplossing van kaliumpermanganaat.
 2. 2 weken voor het planten van bomen de grond egaliseren en gaten maken van 25-35 cm breed.
 3. Als u van plan bent meerdere bomen te planten, moet de afstand tussen berken tijdens het planten minimaal 4-5 m . zijn.
 4. Giet een laag humus op de bodem van elk gat, plaats de zaden en bestrooi met aarde.
 5. In het vroege voorjaar, nadat de sneeuw is gesmolten, verschijnen de eerste berkenscheuten.

berken zaailingenVoor actieve groei hebben ze een overvloedige hoeveelheid vocht nodig, dus de spruiten moeten regelmatig worden bewaterd. De grond rond de berken mag niet uitdrogen. Met de juiste zorg bereiken de zaailingen tegen het einde van de zomer een hoogte van 30-40 cm, waarna ze kunnen worden overgeplant naar een vaste plaats.

Het zaaien van berk kan ook in de lente worden uitgevoerd, maar in dit geval moet het zaad 8 weken worden gestratificeerd..

Groeien uit stekken

stekken rootenBerkenstekken zijn niet erg succesvol. Dit komt door de bewerkelijkheid van het proces en de slechte beworteling van zaailingen. Slechts een kwart van de pogingen slaagt. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in de regio worden berkenstekken uitgevoerd in maart of de eerste helft van april..

Hoe berk te planten in het voorjaar?:

 1. Snijd een scheut van 70-85 cm lang van een jonge boom. Deze moet goed ontwikkeld zijn.
 2. Plaats het gesneden stekje in een bak met Kornevin’s oplossing of een ander groeistimulans.
 3. Zet de container met het takje op een warme, goed verlichte plaats. Voor het ontkiemen van de scheut, moet je een temperatuur handhaven die niet lager is dan + 24 ° С.
 4. Nadat de wortels verschijnen, kan het stekje worden overgeplant in een aparte container of grote bloempot..
 5. Gedurende de volgende 15-20 dagen moet de zaailing overvloedig worden gedrenkt en 2-3 keer per dag worden bevochtigd..

Na de aangegeven tijd is het wortelstelsel van de berkenstekken voldoende versterkt. Het wordt samen met een aarden klomp verwijderd en getransplanteerd naar een vaste plaats in de tuin..

Van boszaailingen

een boszaailing plantenDe gemakkelijkste en meest betaalbare manier om berkenzaailingen te krijgen, is door ze van een volwassen boom in het dichtstbijzijnde bos of bos te halen. Zaailingen moeten vóór april worden geoogst, totdat het gebladerte aan de boom is uitgebloeid. Het planten van een zaailing die is gekocht bij een tuinwinkel of kwekerij, wordt op een vergelijkbare manier uitgevoerd..

Het is erg belangrijk om een ​​gezonde boom te kiezen. Het beste van alles is dat zaailingen van jonge berken, niet meer dan 3-4 jaar oud en tot 90-100 cm hoog, wortel schieten.De boom mag geen misvormde scheuten, sporen van ziekten en insectenschade hebben. Graaf een boom samen met een aarden klomp.

Planttechniek voor jonge boompjes:

 1. Berkenzaailingen worden geplant in maart of oktober, wanneer de luchttemperatuur niet hoger is dan + 10 ° C. Bij het voorbereiden van de landingsgaten moet u zich 4-5 m terugtrekken van het hek, het huis en de bijgebouwen.
 2. Graaf de plantgaten – hun diameter moet groter zijn dan de grootte van het berkenwortelsysteem samen met een aarden klomp.
 3. Vul de drainagelaag aan de onderkant van het gat en bovenop met tuingrond gemengd met humus, turf en zand. Bovendien kunt u complexe minerale meststoffen toevoegen.
 4. Plaats een berkenzaailing in het gat zodat de wortelhals iets onder de grondlijn komt.
 5. Bedek het gat royaal met aarde en water, giet minimaal 2 emmers water voor elke boom.

Na het voltooien van het plantwerk, mulch de bijna-stamcirkel met humus of turf. Dit zal helpen om vocht in de grond vast te houden en te voorkomen dat onkruid rond de boom groeit..

Een berk in de tuin verzorgen

berk water gevenVoor actieve groei en een weelderige, groene kroon van een boom, moet de tuinman overwegen hoe hij voor een berk op de site moet zorgen.

Basisregels voor zorg:

 1. Berk heeft alleen de eerste keer water nodig na het planten. Na het rooten dringen de wortels van de boom diep in de grond en “onttrekken” ze hun eigen vocht alleen, zodat ze geen extra water nodig hebben.
 2. Gedurende de eerste 2-3 jaar na het planten moeten jonge berken worden gevoerd, waarna ze geen mest nodig hebben. Als topdressing wordt een mengsel van 1 kg koemest, 15 g ureum en dezelfde hoeveelheid ammoniumnitraat gebruikt.
 3. De berk verdraagt ​​geen kroonvorming en snoei goed. Wanneer u kiest hoe u een berk wilt vormen, moet u tijdens de actieve sapstroom alle restjes achterlaten. De kroon kan niet meer worden afgesneden dan ¼ van het totale aantal scheuten. Afgesneden plaatsen moeten worden behandeld met tuinpek..

een berk verzorgen op de siteHet kweken van berken is een geweldige manier om je tuin te versieren met een slanke, pretentieloze en buitengewoon mooie boom. Vanwege zijn niet veeleisende “karakter”, wordt het veel gebruikt voor het modelleren van stadsparken, pleinen, steegjes en kan het een elegante decoratie worden van elk persoonlijk perceel.berken in de buurt van het huis

Het kweken van berk begint met de juiste aanplant – video

Adblock
detector