Decoratie van een zomerhuisje geitenwilg

geit wilg Geitenwilg, anders noemen botanici het Bredina (Selix carrea), en bij de gewone mensen gewoon Rakita, een plant die behoort tot de Willow-familie. Europa wordt beschouwd als zijn thuisland, maar het groeit met succes in West-Azië, de Kaukasus en Centraal-Azië. De gemiddelde levensduur is 150 jaar. Gedurende deze tijd kan de planthoogte 10 m bereiken en de stamdiameter 0,75 m.

Veel tuinders vragen zich af, is geitenwilg een boom of een struik? Iedereen noemt het anders, maar in de algemene classificatie is het een loofboom, soms een boomachtige struik. Op basis van de naam kunnen we concluderen dat schapen en geiten graag smullen van de plant.

Korte beschrijving

tuindecoratie wilgengeit De plant houdt van licht, maar heeft schaduwtolerante eigenschappen. Favoriete teeltgebieden: vruchtbare, rijke, zand- of grindbodems. Tegelijkertijd mogen ze niet sterk worden bevochtigd – dit kan de boom vernietigen. Als conclusie – water geven moet matig zijn. Er is een struik langs wegen, huizen, in de holen van het bos, open plekken. Voor het planten worden gevormde zaailingen gebruikt. Als je moet vermeerderen, dan zijn stekken, zaden of een methode van enten hiervoor geschikt..

De karakteristieke kenmerken van de plant zijn:

  1. Takken. Ze zijn dik en verspreiden zich. Bij jonge individuen hebben ze een enigszins grijsachtige kleur en licht behaard. Bij volwassen en goed ontwikkelde exemplaren kan de kleur van de takken groengrijs of geelbruin zijn. Als de boom oud is, krijgen zijn takken een grijze kleur en bovendien worden ze broos..
  2. Blaffen. In het begin is het groengrijs van kleur en vrij glad. Naarmate het rijpt, verandert de kleur in bruin en vormen zich scheuren aan de onderkant van de stam. Wat hout betreft, het is glad, maar wanneer het in contact komt met lucht, wordt het rood.
  3. Gebladerte. Het heeft een elliptische vorm met een lengte / breedte van respectievelijk 11-18 / 5-8 cm. De buitenkant is donkergroen getint en de onderkant is grijsachtig. Een onderscheidend kenmerk is een gekartelde ongelijke rand. Knoppen zijn verborgen in de oksels van de bladeren. Ze zijn vrij groot (lengte-breedte respectievelijk 5/3 cm). Bloemknoppen zijn roodachtig van kleur en eivormig, niet afgeplat, meten 15/3-6 mm in lengte/breedte.
  4. Bloemen, in de vorm van oorbellen. De bloei van geitenwilgen begint in april, voordat het blad begint te groeien, en duurt 10-13 dagen. Er zijn vrouwelijke en mannelijke bloemen. De eerste zijn breed, langwerpig-ovaal van vorm, tot 6 cm lang. De tweede zijn dicht, cilindrisch van vorm, bereiken 10 cm lang, meerbloemig.geiten wilgen bloeit
  5. Foetus. Als gevolg van bestuiving in mei wordt een vrucht gevormd in de vorm van een doos met een diameter van ongeveer 7-8 cm, gelegen op een donzige bladsteel. Elke vrucht bevat ongeveer 18 zaden met donzige uitlopers, waardoor de zaden over een afstand worden overgedragen. Helaas verliezen de zaden hun kiemkracht zeer snel..

Schoonheid en vorm

geitenwilg in landschapGeitenwilg in landschapsontwerp (foto is hieronder te zien) is heel gebruikelijk. En dat allemaal dankzij zijn schoonheid en vorm. Bovendien is het uiterlijk van de plant sterk afhankelijk van de grond waarin hij groeit en de verlichting.

Meestal wordt de rakita geplant voor de verbetering van particuliere huizen en landgoederen. Op het eerste gezicht ziet de wilg er niet innemend uit, maar dankzij zijn treurvormen, geënt op de stengel, krijgt hij een zeer aantrekkelijk uiterlijk.

Willow ziet er geweldig uit in rotstuinen, maar ook aan de rand van waterlichamen. Het is de moeite waard om nog een ander voordeel van de plant te waarderen – het vermogen om de grond met wortels te cementeren, dus het is niet verwonderlijk dat het vaak op hellingen wordt geplant.

Rassen

Meestal letten tuinders op wilgenrassen zoals “Silberglanz”, die een hoogte heeft van maximaal 8 m en een spreidende kroon, “Pendula”, waarvan het belangrijkste voordeel een treurkroon en een standaardvorm is, en “Mas “, die een breed uitlopende kroon heeft en een hoogte bereikt tot 10 m.

Wilgengeit Pendula

wilgengeit slingerDit is een bladverliezende boom met een hoogte en lengte tot 2-3 m. In de regel leeft hij niet meer dan 30 jaar op bodems van enig vocht. Een soort schaduwtolerant en fotofiel. Voor normale groei is overvloedig water geven noodzakelijk. Maar om overlopen te voorkomen, moet een vrij hoge drainagelaag worden gelegd. De plant is vorstbestendig, maar voor de winter is het aan te raden de stengel af te dekken..

De waardigheid van de plant, herhalen we, is een tentvormige treurkroon. Geitenwilg staat prachtig op een stam. Van de vele variëteiten is pendula te herkennen aan donkergroen langwerpig-elliptisch blad tot 8-10 cm lang.In de herfst wordt de kleur geel.

In april-mei begint de bloei (15 dagen) met het loslaten van platte goudgele oorbellen. In de toekomst wordt het fruit gevormd in de vorm van een doos.

In landschapsontwerp wordt pendula zowel als een enkele boom als in decoratieve groepen geplant. Ziet er geweldig uit in rotstuinen en in de buurt van waterlichamen. Het gaat goed samen met dwergnaaldbomen, juvenielen, vochtminnende planten en bodembedekkers. Wat betreft reproductie, dan wordt de procedure uitgevoerd door inoculatie op de stengel.

Het moeilijkste om te verzorgen is het snoeien van de Pendula-geitenwilg. Als de kroon het eerste jaar niet goed wordt gevormd, zullen de takken op de grond zakken en gaat de sierwaarde verloren..

Geitenwilg snoeienBij jonge dieren worden alle takken gesnoeid, met een lengte van slechts 15 cm, in dit geval moet er een knop overblijven, naar de zijkant of naar boven kijkend. Maar niet in de kroon. Met zo’n kapsel bereiken ze de vorming van een vorm die lijkt op een open paraplu..

Als de plant volwassen is, wordt na de bloei gesnoeid, waarbij de takken met 2/3 van de gehele lengte worden ingekort. Hierdoor wordt een dichte vertakking van de kroon bereikt..

Geitenwilg Kilmarnock

wilgengeit KilmarnockDeze variëteit onderscheidt zich door zijn kleinheid (maximaal 1,5 m hoog). De hoogstamboom lijkt op een open paraplu waarvan de takken tot de grond reiken. De plant is vorst- en windbestendig, fotofiel. Het heeft geen bodemvereisten, groeit goed op kalkarme, leemachtige bodems. Het enige nadeel is de gevoeligheid voor vocht, dus je moet voorzichtig zijn met water geven.

U kunt de variëteit herkennen aan het blad. Het is groen, langwerpig-elliptisch, licht gerimpeld, vergeling in de herfst.

In april begint de bloei met het uitbrengen van talrijke oorbellen met zilverachtige en geurige bloemen..

Geitenwilg: planten en verzorgen

plantplaats voor geitenwilgenHet planten wordt uitgevoerd met het begin van de lente. Stekken worden van tevoren in water geplaatst en wachten tot de wortels verschijnen. Nadat ze in de volle grond moeten worden getransplanteerd, nadat ze eerder een ondiep gat hebben gegraven. De geëxtraheerde grond wordt gemengd met compost en na het planten worden de stekken in een gat gegoten en wordt de grond licht geplet. Daarna moet je de plant goed water geven. Vervolgens wordt 2-3 keer per week water gegeven. Voor volwassen exemplaren is regelmatig water geven niet vereist. Als in de zomer droog en warm weer wordt waargenomen, moeten de zaailingen vaker worden bewaterd..

geitenwilg in de tuinWat het voeren betreft, wordt het in de lente-herfstperiode twee keer uitgevoerd met complexe middelen. Geef in de herfst de voorkeur aan zwavelhoudend kalium of superfosfaat. In aanwezigheid van een groot aantal onkruiden rond de boom, wordt mulchen uitgevoerd met zaagsel, turf, geëxpandeerde klei, papier, gemalen kiezelstenen.

In het geval van snelle droging van de aarde in de buurt van de geitenwilg, moet het losmaken worden uitgevoerd, en als er scheuren zijn begonnen, wordt de grond eerst bewaterd en vervolgens losgemaakt.

Vergeet het tijdig en regelmatig kappen van bomen niet..

Door goed te planten, water te geven en wilgen te snoeien, kunt u een prachtige plant vormen die het landschap van uw huis sierlijk zal maken..

Maak kennis met de geitenwilg – video

Adblock
detector