Goed verzorgd mooi gazon Tijdens bedrijf wordt de gazongrond verdicht, vertrapt. Dit leidt tot de vernietiging van natuurlijke haarvaten op het oppervlak van het gazon, waardoor lucht en vocht in de diepte van de grond doordringen. Er treedt stagnatie van water op, de wortels van het gras hebben niets om te ademen, ook bodemmicro-organismen zijn in een depressieve toestand. In dit geval is een gazonbeluchter dringend nodig om het wortelstelsel met lucht te vullen. Dit gebeurt door het te doorboren met metalen staven tot een diepte van tien centimeter.

Het diagram toont de toestand van de bodem en het gras voor en na het beluchten van het gazon..Gazon voor en na beluchting

Als de belasting van het gazon niet erg hoog is en de grond zanderig en licht is, moet minimaal één keer per seizoen worden belucht. Bij meer stress of bij ongunstige weersomstandigheden moet de operatie vaker worden uitgevoerd. Dichte grond met een hoog kleigehalte vereist twee behandelingen per seizoen.

Bij het bemesten en herstellen van de coating heeft u een gazonbeluchter nodig.

Soorten beluchters

De eenvoudigste beluchter die de conditie van uw gazon kan verbeteren, is een conventionele hooivork, waarmee u eenvoudig de grond doorboort. Maar de hooivork kan kleine stukjes gazon aan en het is lastig om met een handgereedschap in een groot gebied te werken..

De industrie biedt verschillende soorten gazonbeluchters aan.

gemotoriseerd

Zelfrijdende beluchter met benzinemotorDeze apparaten kunnen worden uitgerust met een benzine- of elektrische motor. Daarnaast zijn er zelfrijdende beluchters te onderscheiden, die de operator zittend op de unit zelf bedient..

Gazon in het proces van beluchtingNa het oogsten van de aarden korrels, door de holle naalden van het mechanisme naar de oppervlakte gebracht, verschijnt het gazon voor ons als een groen tafelkleed vol gaten.

Elektrische beluchter verticuteermachineEen ander type is een gazonbeluchter. Dit apparaat vangt, naast het doorboren van de grond, ook grondkorrels en droog gras op in een speciale bak.

Handmatige beluchters

Naast zelfrijdende gazonbeluchters zijn er ook kleinere handmatige mechanismen. Een van de voorbeelden is te zien op de volgende foto..Handgetekende roterende beluchter

Buisvormige beluchtingsvorkenEen ander type gazonbeluchter zijn de iets verbeterde buisvormige vorken..

Sandalen voor gazonbeluchtingBeluchters gemaakt in de vorm van sandalen zijn interessant in gebruik. Ze worden eenvoudig over de schoenen aan je voeten geplaatst en met riemen vastgezet. Als je in dergelijke schoenen op het gazon loopt, kun je haar tegelijkertijd helpen..

Zo’n gazonbeluchter is gemakkelijk met uw eigen handen te maken. Het is voldoende om multiplex, spijkers, riemen en schroeven te nemen. Volg het stapsgewijze productieproces:

  1. We snijden vier blanks uit multiplex voor de zool van je schoenen, een paar voor elke sandaal.
  2. We boren gaten in een van de multiplexen met een zodanige diameter dat de spijkers er stevig in worden vastgehouden. We nemen nagels van 100 millimeter lang.
  3. Steek spijkers in de voorbereide gaten.
  4. Bedek het triplex vanaf de zijkant van de spijkerkoppen met de tweede triplexzool.
  5. We maken beide triplex stevig vast met schroeven.
  6. We bevestigen de banden aan het product.
  7. Doe hetzelfde voor de tweede sandaal..

Het blijft om een ​​​​zelfgemaakte gazonbeluchter op te zetten en meter voor meter door het hele gebied te lopen. Het gebruik van een zelfgemaakte kleine tool is relevant op kleine gazons en smalle gebieden. Je loopt niet lang op grote oppervlakken, dus het is beter om een ​​ander model gazonbeluchter te gebruiken..

Getrokken zelfgemaakte gazonbeluchterEen zelfgemaakte beluchter kan groter gemaakt worden. Hiervoor lassen we spijkers aan een conventionele manuele of getrokken stalen wals. Als resultaat krijgen we een mechanisme dat vergelijkbaar is met het mechanisme dat op de volgende foto is vastgelegd. Dit type zelfgemaakte beluchter is perfect als u een minitractor of een achtertrekker heeft. Het zal niet lang duren om het gazon te verwerken.

In de video, beluchting van het gazon met verschillende beluchters