De belangrijkste soorten ruwe iep en de subtiliteiten van de teelt ervan in hun zomerhuisje

ruwe iep De ruwe iep is een majestueuze boom met een pretentieloos “karakter”, dat vaak wordt gebruikt in landschapsontwerp, voor het aanleggen van parken en tuinen. Deze bladverliezende boom is wijdverspreid in heel Europa en wordt verliefd op veel tuinders. Onder de vele soorten ruwe iepen zijn er zowel hoge als miniatuurbomen, ideaal voor het aanleggen van huistuinen.

Ruwe iep – botanische kenmerken en beschrijving van de boom

ruwe iep of bergiep De ruwe iep of bergiep is een loofboom die behoort tot de familie van de iepen. Het wordt beschouwd als een echte “lange lever” tussen bomen – de levensverwachting kan 380-400 jaar bedragen. Elm is het vaakst te zien op de Krim, op de berghellingen van de Kaukasus, in de landen van Klein-Azië..recreatiegebied onder de kruin van een iep

Beschrijving van de ruwe iep:

 1. De hoogte van een krachtige boom kan, afhankelijk van de variëteit, 30-40 m . bereiken.
 2. De kroon is weelderig, dicht en spreidend, met bruinbruine takken.
 3. Schors met een grijze of bruine tint.
 4. Bladplaten zijn eivormig of elliptisch van vorm, 15-18 cm lang, donkergroen, dat met het begin van de herfst wordt vervangen door goudgeel.
 5. De bloeiperiode begint eind maart of begin april. Vrouwelijke bloemen, gelegen op kleine steeltjes, vormen trossen.
 6. In mei of juni worden in plaats van bloemen vruchten gevormd – kleine ronde koraalduivels van 2-3 cm.

De diameter van de ruwe iepenkroon kan 2-10 m bereiken, wat een uitstekende schaduw op de site biedt. In de tuin- en parkzones wordt de iep zowel alleenstaand als in massabeplanting aangeplant. Het ziet er het meest indrukwekkend uit in een mix met esdoorn, eiken of linde..

Soorten ruwe iep

brede kroon van ruwe iepEr zijn drie hoofdvariëteiten van ruwe iep, die verschillen in grootte, kroonvorm en bladkleur..

Iep soorten:

 1. Pendula of Ulmus glabra Pendula is een hoge boom die 35-40 m hoog wordt. De kroon is afgeplat, de ruwe bruinbruine bast is bedekt met diepe scheuren. Huilende scheuten, bijna horizontaal gelegen. De bladplaten zijn groot, donkergroen van kleur.ruige iepenslinger
 2. Treuriep is een middelgrote boom, tot 5-10 m. De scheuten zijn langwerpig, hangend, bladeren zijn breed, eivormig, lichtgroen van kleur, die uiteindelijk een bruine tint krijgt. Spreidkroon, bolvormig.huilende iep
 3. De ruwe iep Camperdownii is een sierdwergplant met een grootte van niet meer dan 4-5 m. De treurkroon lijkt op een paraplu. De scheuten zijn verticaal naar beneden gerangschikt, de bladeren zijn groot, 18-20 cm lang, een rijke groene kleur.Grove iep Camperdownii

De ruwe iep van Camperdownii is een winterharde plant, dus hij kan zelfs in gebieden met barre klimatologische omstandigheden worden gekweekt..

Een iep planten

ruwe iepen jonge boompjesAlle soorten ruwe iep geven de voorkeur aan losse, voedzame en goed vochtige grond. De plant verdraagt ​​geen overmatig zoute grond. De boom verdraagt ​​schaduw goed, maar groeit alleen actief op verlichte plekken.

voorbereiding van de landingsplaatsBij het planten van een ruwe iep moet je rekening houden met het krachtige wortelstelsel. De afstand tot het dichtstbijzijnde gebouw moet minimaal 6-7 m zijn.U mag ook geen boom in de buurt van het trottoir planten, anders verschijnen er scheuren en onregelmatigheden op het oppervlak.

De ruwe iep wordt gekweekt uit zelf verzamelde zaden of uit zaailingen die zijn gekocht bij gespecialiseerde tuinbouwkwekerijen. De tweede methode wordt veel vaker gebruikt, omdat iepenzaailingen goed wortelen en zich snel aanpassen aan nieuwe groeiomstandigheden.

Planttechniek voor ruwe iep:

 1. Om ruwe iep te kweken, moet je een voedzaam grondmengsel bereiden door oude mest, compost en zand in gelijke verhoudingen te mengen.
 2. Het voorbereide substraat moet in het voorbereide plantgat worden gegoten. Bovendien kan er een beetje limoen op de bodem van het gat worden gegoten..
 3. Plaats de zaailing in het gat en maak de wortels voorzichtig recht.
 4. Bestrooi het plantgat met grondmengsel zodat er geen holtes meer zijn.
 5. Geef de zaailing overvloedig water en giet er minstens 2 emmers schoon, bezonken water onder.

Na het planten de boomstamcirkel mulchen met zaagsel, turf, stro, gevallen bladeren of naalden. De hoogte van de mulchlaag moet minimaal 8-10 cm zijn.De mulch houdt vocht vast in de grond, wat nodig is voor de wortels van de zaailing.

Regels voor de verzorging van een ruwe iep

zorg voor ruwe iepHet planten en verzorgen van een ruwe iep zal zelfs voor een beginnende tuinier niet moeilijk zijn, omdat de boom pretentieloos is voor groeiomstandigheden. Het belangrijkste is om de iep de eerste 2-3 jaar na het planten te verzorgen, waarna de behoeften aanzienlijk worden verminderd..ruwe iep onder de sneeuw

Basisregels voor het verzorgen van een iepenboom:

 1. Tijdens de eerste 7-10 dagen na het planten heeft de boom een ​​overvloedige hoeveelheid vocht nodig – onder elke zaailing moeten minstens 3-4 emmers bezonken water worden gegoten. Bij droog weer wordt elke 7-8 dagen de volwassen bomen water gegeven. Het is noodzakelijk om de iep heel voorzichtig te irrigeren, zodat er geen vochtdruppels op de stam en het gebladerte van de boom vallen..
 2. In het tweede jaar na het planten kunt u beginnen met het voeren van de iep. Hiervoor kunt u zowel organische als complexe minerale meststoffen gebruiken. Houd er rekening mee dat een teveel aan voedingsstoffen voor een iep niet minder schadelijk is dan een gebrek eraan. Het is voldoende om volwassen bomen om de 2-3 jaar te voeden..
 3. Formatief snoeien van een iep wordt 3-5 jaar na het planten uitgevoerd. Hiermee kunt u de kroon een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk geven. Tot die tijd wordt alleen sanitair snoeien uitgevoerd, waarbij alle bevroren, beschadigde en droge scheuten worden verwijderd. Het is voldoende om volwassen bomen om de 2-3 jaar te snoeien..vormend snoeien van grove iep

De eerste 2-3 jaar na het planten heeft de iep beschutting tegen wintervorst nodig. Een volwassen boom is vorstbestendig en heeft geen extra bescherming nodig.

Ziekten en plagen van ruwe iep

iep ongediertebestrijdingZiekten van de ruwe iep worden meestal veroorzaakt door aanvallen van insectenplagen. de belangrijkste plaag van de boom is de iepenbladkever – een klein insect met een langwerpig blauw lichaam en drie lengtestrepen op de rug.

Ook veel voorkomende iepenplagen zijn iepenspringstaart en iepenspint. Het eerste insect voedt zich met het gebladerte van een boom, het tweede is een drager van sporen van gevaarlijke schimmelziekten.

ruwe iep in herfstjurkDe ruwe iep lijdt vaak aan de Hollandse ziekte. Dit is een gevaarlijke schimmelziekte, waarbij de vaten van de plant verstopt raken met een dichte, dikke substantie, wat leidt tot een stop van de sapstroom. Als gevolg hiervan droogt de iep snel, verdort en sterft..

Een door Nederlandse ziekte aangetaste boom is niet te genezen. De enige oplossing is om de iep te ontwortelen en te verbranden, waardoor de verdere verspreiding van schimmelsporen wordt gestopt..

ruwe iep in de late herfstDe ruwe iep is een majestueuze en mooie boom die erg populair is in de landschapsinrichting van tuin- en parkgebieden. Met zijn hulp kun je originele composities maken, er een helder accent van een Japanse rotstuin van maken of het gebruiken voor het modelleren van een gazon. Vanwege de eenvoud van cultivatie en pretentieloze zorg, kan zelfs een beginnende tuinier een iep kweken..

Ruwe iep met een gevormde kroon – video

Adblock
detector