Bosdecoratie - majestueuze beukenboom

majestueuze beuken Het is helemaal niet moeilijk om je een bos voor te stellen waar het licht van de zon nauwelijks door de stammen sijpelt die zich naar de hemel uitstrekken. Het stille geritsel van bladeren gaat samen met het zingen van vogels, waarvoor de beuk een knus huis is geworden. Als de herfst op de grond valt, licht het bos op met verschillende felle kleuren. En in het voorjaar geven ze frisheid en rust..

weg tussen het beukenbos Velen zullen het erover eens zijn dat een bos een ware belichaming is van onovertroffen schoonheid, vooral als er een beuk in staat. De oudste exemplaren van de plant zijn tot 40 m hoog. De stamdiameter is ongeveer 2 meter. Echt een waardige reus! Bovendien bereikt zijn levensverwachting vaak 300 jaar. Ik wou dat mensen zo veel zouden leven!

Interessant is dat beukenhout wordt geoogst wanneer het meer dan 100 jaar oud is. In dit geval kan de diameter van de stam slechts een halve meter bedragen..

Biologische kenmerken van planten en soorten

beukenbosDe beuk is een lid van de beukenfamilie, die ongeveer 1000 verschillende plantensoorten heeft. Het heeft een slanke stam, zuilvormig van aard, versierd met een bolvormige kroon. Op warme zomerdagen breekt zonlicht er praktisch niet door, dus je kunt je verstoppen in de schaduw van de hitte.

beukentakOp de dunne takken van de boom groeien gekartelde bladeren met een langwerpige vorm, die doen denken aan een langwerpige ellips. In het koude seizoen vallen ze af. Tijdens de bloei op een beukenboom, waarvan de beschrijving en foto hieronder worden gegeven, verschijnen schattige oorbellen.beuken bloesems Ze worden bestoven door harde wind. In dichte bossen, waar weinig licht is, komt het moment van fruitverschijning na 60 jaar.

beuken fruitHet zijn noten, tot 15 cm groot. Lange tijd beschouwden mensen ze als eetbaar, dus namen ze ze mee voor voedsel. Beuk groeit goed in schaduwrijke gebieden. Geeft de voorkeur aan leemachtige gronden. Houdt niet van lage temperaturen.

De boom verdraagt ​​snoei uitstekend, dus hij kan ook als haag in de achtertuin worden gebruikt.

beuk in het wildIn hun natuurlijke omgeving komen verschillende soorten beuken voor. Laten we de meest populaire bekijken.

Beuken Gorodchaty

beuken gekarteldHet type van een dergelijke beuk onderscheidt zich door een dichte kroon, die meestal rond van vorm is. Het grote blad bereikt een lengte van 10 cm, groeit voornamelijk op de Japanse eilanden en is de dominante boom in bosaanplantingen. Beuk wordt tot 35 m hoog.

Grootbladige beuk

beuken grootbladigVertegenwoordigers van deze soort worden tot 25 m. De maximale stamdiameter is ongeveer 100 cm. De elliptische bladeren hebben een spitse punt. In de lengte zijn er exemplaren van meer dan 12 cm.De kleur van de bladplaat in de zomer is groen met een blauwe tint. In de herfst verandert het en krijgen ze een heldere karmozijnrode kleur. Het thuisland van de soort wordt beschouwd als het oostelijke deel van Noord-Amerika. De boom kwam in de 18e eeuw op het grondgebied van Europa als sierplant voor stadsparken. Het is vaak te vinden in bossen naast esdoorn, linde of berken..

beuken

beukenDit is de naam van de meest voorkomende beukensoort in Europa. Ze vormen bossen, zijn te vinden in stadsparken en worden gekweekt in botanische tuinen. Een onderscheidend kenmerk van de majestueuze plant is een cilindrische kroon met een ronde bovenkant. Dit wordt bereikt door dunne takken, dicht geplant op een dikke stam. De unieke eigenschappen van de beuk maken het mogelijk om het hout te gebruiken voor het maken van meubels en de vruchten om te koken. De plant ziet er op elk moment van het jaar prachtig uit:

 • in het voorjaar trekt het aan met zijn zijden gebladerte;
 • in de zomer – met een blauwachtige kroon;
 • als de herfst komt, lichten ze op in heldere bordeauxrode tinten;
 • in de winter – de boom lijkt op een statige boswachter.

Het is daarom dat beukenhout wordt gewaardeerd door liefhebbers van groen..

Oosterse beuken

oosterse beukenDeze soort is wijdverbreid langs de kust van de Zwarte Zee en op de hellingen van de Kaukasische bergen. Een geschikt gebied waar een beuk in Rusland groeit, is het Krim-schiereiland en het meest westelijke deel (regio Kaliningrad). Op deze plaatsen heerst een mild klimaat waar geen strenge vorst is..

Japanse beuk

beuken japansDe soort komt voor op de Japanse eilanden en in Korea. Het wordt vaak aangeduid als “Japanse blauwe beuk”. Het groeit tot een hoogte van 15 m en kan meerdere stammen hebben. Een bijzonderheid van de soort zijn behaarde bladeren, waarvan de lengte 6 cm is, en qua vorm lijken ze op een ellips. De top is puntig. Het onderste deel van de plaat is grijs.

Engler’s beuk

engel beukenDeze beuk kan tot 20 meter hoog worden. Het onderscheidt zich door een brede ovale kroon, die wordt verkregen dankzij de vele takken. Een bijzonderheid van het uitzicht is de langwerpige vorm van de plaat. De boom komt vooral voor in China, en slechts af en toe in de parken van Europese landen..

Glanzende beuken

glanzende beukenDit type beuk onderscheidt zich door een specifieke glans van de bast. De boom groeit tot een hoogte van 25 meter. Heeft een ronde kroon van weelderige takken. Elk jaar draagt ​​een volwassen boom vrucht in de vorm van kleine nootjes, waar vogels en kleine dieren dol op zijn..

Loof en beukenschors bevatten veel nuttige elementen. Het is beter om medicinale grondstoffen uit de buurt van direct zonlicht te drogen. De ideale plek is een zolder met goede ventilatie.

Beuken en zijn waardevolle hout

beukenhoutMensen hebben altijd aardse gaven gebruikt om hun leven uit te rusten. Bomen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in dit bedrijf en beuken is geen uitzondering. Er zijn veel nuttige dingen van gemaakt. Ik wil onder andere noemen:

 • verschillende muziekinstrumenten;muziekinstrument
 • parket;beuken parket
 • plaat multiplex;
 • meetinstrumenten;
 • meubilair;beuken meubelen
 • papier.

Zoals je kunt zien, heeft de boom veel voordelen voor de mens, omdat het hout de volgende eigenschappen heeft:

 • vochtbestendigheid;
 • verhoogde dichtheid;
 • een neiging om ronde vormen te vormen;
 • gemakkelijk te polijsten.

Het is bekend dat ervaren brouwers in Engeland beukenhoutsnippers toevoegen wanneer ze hun favoriete drankje brouwen. Dit geeft het een ongewone smaak en aroma. Bovendien zijn rekken, tonnen, tuinhuisjes gemaakt van beukenhout. En van de sneden kun je een pad aanleggen in een landelijke tuin.

Beukenboom ten behoeve van mensen

strand boomAls u de foto van een beuk zorgvuldig overweegt, kunt u de uiterlijke schoonheid ervan opmerken. Het past prachtig in elk landschap in een enkele of groepsbeplanting. Doordat de beuk zich goed leent voor snoeien, worden er verschillende vormen uit gesneden. Vaak worden beukenaanplantingen aangetroffen in sanatoria waar mensen een wellnessbehandeling ondergaan..

Hout wordt ook gebruikt in de culinaire kunsten. Azijn wordt gemaakt van het hout. De vruchten worden gebruikt voor verschillende desserts, taarten en cakes. Op plaatsen waar veel beukenbomen groeien, hebben mensen geleerd om meel te maken van de vruchten. Hiervan worden pannenkoeken, koekjes en pannenkoeken gebakken. Bovendien wordt een geurige olie verkregen uit noten, die veel wordt gebruikt in de cosmetologie..

Om een ​​uitstekend gezichts- en halsmasker te krijgen, wordt er beukenolie aan toegevoegd..

Wetenschappers geloven dat beuk een belangrijke schakel is in de vorming van zuurstof op aarde. De talrijke bladeren nemen ijverig deel aan dit proces. En het unieke wortelstelsel beschermt de bodem tegen corrosie. Sommige experts zijn van mening dat dankzij de beukenaanplant het vocht gemakkelijk diep onder de grond kan komen. In zo’n gebied is er geen bodemerosie of stilstaand water..

plek om te wandelenOm op de een of andere manier hun gezondheid te behouden, probeerden mensen planten te gebruiken. Beuk is geen uitzondering. Van het gebladerte en de schors worden geneeskrachtige dranken bereid, er worden baden, kompressen en zelfs lotions gemaakt. Geurige beukenolie wordt veel gebruikt voor cosmetische doeleinden, om de huid fris te houden. Kortom, hout is echt een waardevol geschenk van de natuur. Dus laten we voor deze majestueuze bomen zorgen.

Beukenbos – video

Adblock
detector