Een comfortabele doe-het-zelf konijnenkooi

konijnenkooi “Dieet en licht verteerbaar vlees” van een konijn laat niemand onverschillig, dus veel boeren houden zich bezig met het fokken van deze dieren. Een onmisbare “helper” in zo’n geval is een multifunctionele kooi voor konijnen, die ze zelf kunnen bouwen. Er zijn veel opties voor het maken van een dergelijk ontwerp, maar het is de moeite waard om de voorkeur te geven aan de beste..

Een geschikte plek kiezen voor een konijnenhok

plaats voor het opzetten van de konijnenkooi Voor aanvang van het bouwproject wordt de locatie voor de bouw bepaald. De kinderkamer bevindt zich aan de straat of in de bijkeuken..

In het eerste geval wordt een geschikt gebied geselecteerd, beschermd tegen:

 • vochtigheid;
 • droogte;
 • direct zonlicht.

De gezondheid van dieren, evenals de kwaliteitskenmerken van vlees en bont, zijn afhankelijk van goede detentieomstandigheden. Daarom denken ze ook na over het aantal hokken voor konijnen en de grootte van de afdelingen. Kies een gezellige ruimte voor de moederlikeur.

De luchtvochtigheid in de konijnenkooi mag niet hoger zijn dan 75%. Daarom wordt het gebouw uit de buurt van waterlichamen of andere waterbronnen geïnstalleerd..

Rassen en afmetingen van konijnen

comfortabele kooi voor konijnenVoor het volwaardig fokken van individuen wordt een heel “wooncomplex” gecreëerd. Het kan uit verschillende blokken bestaan, die in 2-3 lagen zijn gevormd om ruimte te besparen.

Bij het houden van zo’n vee van konijnen, worden vaak tot 6 structuren voor verschillende doeleinden gebouwd:

 • zwangere konijnen;
 • jonge dieren;
 • mannen;
 • gigantische konijnen;
 • volwassenen;
 • vrouwtjes met nakomelingen.

Berekening van de oppervlakte voor elk individueel konijn. Volwassenen krijgen tot 0,7 m² ruimte toegewezen, terwijl kalveren slechts 0,25 m².

vrouwelijke konijnenkooiDe grootte van de kooi voor konijnen wordt bepaald rekening houdend met de behoeften en kenmerken van de ontwikkeling van dieren. Onderstaande tabel geeft aanbevelingen voor het ontwerp van gebouwen voor het houden van verschillende soorten dieren..

Het is de moeite waard om te overwegen dat vrouwtjes met welpen naar een nestkwekerij worden gestuurd, die verschilt in:

 • hoogwaardige thermische isolatie (tussenlaag van schuim of hooi);
 • speciale netheid;
 • hoge geluidsisolatie (dubbele wanden);
 • voldoende ruimte.
Soort dier Hoogte (cm) Lengte (cm) Diepte (cm) of breedte Standaard maat (cm) EDG
Volwassenen (berekend per dier) 45-60 100 55-75 45 × 120 × 75
Jonge groei (10-20 stuks) 50-60 300 100-150 55 × 300 × 130
Reuzenkonijnen (gewicht – 10 kg, maat – 70 cm) 65-70 150-200 75 70 × 180 × 75
Vrouwtjes met welpen 50-55 70-80 60-65 50 × 70 × 60

Volwassen konijnen worden geadviseerd om in blokstructuren te worden gehouden, verdeeld in 2-3 compartimenten. Een mesh wordt meestal gebruikt als een scheidingswand. Naarmate het nageslacht opgroeit, wordt het verwijderd, waardoor de secties onderling verarmen.

Elke konijnenkooi moet ruimte hebben voor:

 • slaap;
 • voedselinname;
 • wandelingen.

optimale celgroottesDe optimale afmetingen van elk compartiment zijn 30 × 60 × 50 cm De ruimte is gezoneerd met multiplex scheidingswanden. In elk van hen zijn gaten gevormd voor het vrije verkeer van dieren. De maximale hoogte vanaf de vloer van de gemaakte openingen mag niet groter zijn dan 15-20 cm.Voor jonge dieren wordt een kooi gebouwd waarvan de bodem wordt gepresenteerd in de vorm van massief multiplex. Gaas- of lattenbodems dragen in de meeste gevallen bij aan de ontwikkeling van pododermatitis..

Bij het fokken van reuzenkonijnen wordt rekening gehouden met hun afwijkende gewicht. Om deze reden is de vloer van de constructie extra versterkt met een dik gegalvaniseerd gaas of latten van staven..

Van welke materialen is een konijnenhok gemaakt?

konijnenkooi gemaakt van houten lattenDe belangrijkste taak van de boer bij de constructie van dergelijke structuren is om omstandigheden te creëren die zo dicht mogelijk bij de natuurlijke habitat van konijnen liggen. Op basis hiervan worden alleen natuurlijke materialen gekozen voor de constructie. De ideale optie voor het frame en de steunen zijn houten balken van hoge kwaliteit..

Bij het bouwen van muren gebruiken ze vaak:

 • planken;
 • dik multiplex;
 • houten latten;
 • gegalvaniseerd gaas.

Veredelaars raden het gebruik van spaanplaat af, omdat het materiaal zeer hygroscopisch is. Als gevolg hiervan zal de structuur snel vocht opnemen, wat zal leiden tot zwelling en vernietiging van de cel..

In overeenstemming met hygiënische normen moet de boom worden geschuurd, geschuurd en vervolgens worden behandeld met antiseptische middelen. Vervolgens beginnen ze met ontwerpen.kooi gemaakt van hout en gaas

Het konijnenhok bestaat standaard uit verschillende onderdelen:

 • hoofdframe;
 • muren;
 • plafond;
 • daken;
 • pijlers.

Volières die in de open lucht worden opgesteld, moeten worden uitgerust met een krachtig dak. Het is niet aan te raden om het van metaal te maken, omdat het oppervlak erg oververhit raakt als het wordt blootgesteld aan de zon..

Dit zal leiden tot een zonnesteek bij de dieren. Daarom is het bovenste deel van de zelfgemaakte konijnenkooi bedekt met leisteen of ondulin. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt een vloer gevormd uit mineraal- of glaswol. Zorg ervoor dat u deuren maakt door voldoende beslag voor te bereiden: luifels en grendels.

Aanvullende materialen: isolatie, schuren en pleisteren, evenals massief draadgaas. Als bevestigingsmiddelen worden rails, hoeken, schroeven en spijkers gebruikt..

Konijnenkooi van professionele fokkers

professionele konijnenkooiHet bouwen van een kinderdagverblijf begint met het kiezen van een geschikte blauwdruk en het berekenen van de benodigde hoeveelheid materialen. Daarna gaan ze een frame maken van een houten staaf. De resulterende basis is bedekt met een grondverf. Ze leggen de vloer, bevestigen de muren en scheidingswanden en monteren ook het dak. Rust een aparte moederloog uit, installeer deuren. Als de konijnenkooi klaar is, worden er voer- en drinkbakken in alle vormen in het gebouw geplaatst..

In de meeste gevallen worden ze gepresenteerd in de vorm:

 • dakgoten
 • bunkers;
 • kopjes;
 • keramische kommen;
 • kwekerij feeders.

cel constructie

Bij de productie van deze onderdelen wordt gebruik gemaakt van kunststof, blik, glas of hout. Het moet duidelijk zijn dat deze dieren vraatzuchtige knaagdieren zijn. Daarom zijn de muren van het gebouw bij het met hun eigen handen bouwen van kooien voor konijnen in de meeste gevallen bekleed met tinplaten.

Aanbevelingen voor roostervloeren. De dwarsdoorsnede van de lamellen mag niet groter zijn dan 2,5 × 3 cm, ze worden tegenover elkaar geplaatst op een afstand van 1,5 cm, maar niet meer. Anders zullen de ledematen van huisdieren in de gaten vallen, wat tot letsel bij personen zal leiden..

konijnenras Afmetingen van individuen Maten van de moederloog, cm
Lengte, cm Gewicht (kg Lengte Hoogte Diepte Laz (diameter)
Reusachtig 75 10-12 95-100 80-85 50 twintig
Gemiddeld 55-60 tot 6 70-80 60 40 achttien
Mini 40-45 2-3 60-65 40-50 35 15
Dwerg 30-35 0,6-1,75 40-45 25-30 20-25 tien

Nadat u vertrouwd bent geraakt met het algemene idee van het bouwen van een kinderdagverblijf, is het de moeite waard om in detail te overwegen hoe u met uw eigen handen een kooi voor konijnen kunt maken. Gerenommeerde fokkers bieden veelzijdige en praktische fokontwerpen voor deze schattige dieren..

Zolotukhin’s kooi – meer dan alleen comfort

kooi voor konijnen ZolotukhinDe beroemde konijnenfokker Nikolai Ivanovich Zolotukhin ontwikkelde een origineel bouwplan voor dieren. Dankzij het succesvolle ontwerp van de structuur voelen de dieren zich zo beschermd mogelijk en doet de boer veel minder schoon in huis..

De belangrijkste kenmerken van de Zolotukhin konijnenkooi zijn:

 • vorming van een 2-3-tiered kwekerij;
 • zorgen voor de juiste helling van de konijnenkooi;
 • de gaasvloer vervangen door leisteen of multiplex;
 • mobiele / mobiele feeder;
 • ontbreken van een vaste nestplaats.

Traditioneel is de kooi van Zolotukhin ontworpen voor 6 volwassenen. U kunt het aantal secties echter verhogen of verlagen.

konijnenkooi met drie niveausDe vloer van alle compartimenten is gemaakt op een helling van 20-30˚ (6-8 cm) zodat uitwerpselen van dieren spontaan in de achterkant van de structuur rollen. celraamwerkOver de gehele lengte van de achterwand is een rooster (breedte 15-20 cm) bevestigd, waardoor dierlijk afval naar buiten zal gaan. Elke volgende verdieping wordt gemonteerd met een verschuiving, precies de breedte van het gemonteerde gaas. Een dergelijke opstelling van konijnen is zeer praktisch, aangezien, zoals is opgemerkt, huisdieren juist tegen de achterwand van hun woning urineren..kooitekening met afmetingen

De feeder in dergelijke gebouwen wordt gepresenteerd in de vorm van een emmer, die met schroeven aan het deurframe van de kooi is bevestigd. Het voedselapparaat draait vrij rond zijn as, als een schommel. Hierdoor maak je hem probleemloos schoon..

feeder bijlageIn dit ontwerp is er geen moedercel. Het nest is echter in een schaduwrijke hoek van het gebouw geplaatst en scheidt het met een plank erop ½ hoogtes van konijnenkooien. goot afmetingenDaar wordt voldoende hooi gelegd, waaruit het vrouwtje zelfstandig een nest vormt. Zodra de baby’s een maand oud zijn, worden het scheidingslaken en het zitje verwijderd.

Schema en nuances van het bouwen van een kooi

hooi kooiNikolai Ivanovich vond het nodig om een ​​sennik tussen de cellen te installeren. De fokker verdeelde elke laag met een apparaat gemaakt van houten latten. De academicus verbond de onderste uiteinden van de lamellen en liet een afstand van 20-30 cm in het bovenste gedeelte.Het resulterende driehoekige blok zal tot 40 cm lang zijn.Bij het bouwen van een unieke cel, stelt Nikolai Zolotukhin voor om gewone tekeningen te gebruiken.kooi volgens Zolotukhin

De drielaagse konijnenstal met 6 compartimenten kan als volgt worden gedimensioneerd:

 • hoogte – 132 cm;
 • lengte – 248 cm;
 • diepte en breedte van compartimenten – 60 cm;
 • de hoogte van de poten van het rek – 40 cm;
 • rand- of verbindingsstrips – 4 cm.

De hoogte van elke laag is anders. Blokken op de eerste verdieping zijn 35 cm hoog, op de tweede – 49 cm en op de derde – 40 cm.

Het is niet altijd nodig om een ​​net achter in de konijnenkooi te hebben. Het volstaat om aan de achterkant een opening van 2 cm te maken en ook de vloer van de constructie met 8 cm te verhogen.Het houten blok wordt op het frame gelegd en vervolgens wordt de vloer gelegd van multiplex of leisteen. Hierdoor krijg je een gaatje waardoor de ontlasting naar buiten komt. Omdat de 2 delen van de constructie met de achterwand tegen elkaar aanliggen, is er onderaan een rioolgoot tussen gemonteerd. Bovendien gebeurt het onder een lichte helling..

Het frame is gemaakt van 4 balken. Voor sterkte zijn ze vastgemaakt met dwarshout

Mikhailov’s multifunctionele konijnenkooi

Mikhailov's konijnenkooiHet belangrijkste kenmerk van Mikhailov’s konijnenhok is de technologie van automatische verwarming van de drinkbakken en de moederbox. Voor het grootste deel zijn dergelijke ontwerpen bedoeld voor het decoratief kweken van huisdieren..

De structuur omvat:

 • 4 hoofdafdelingen;
 • 2 compartimenten voor water;
 • kegelvormige uitwerpselen uitlaat;
 • 2 zijvoeders.

cel tekeningenVaak wordt een konijnenkooi in 2 lagen gemaakt. Een dergelijk project is echter nogal arbeidsintensief en duur..

Afhankelijk van het aantal verdiepingen in de kinderkamer, kunnen de afmetingen van het apparaat als volgt zijn:

 • hoogte – 120 of 70 cm;
 • breedte 240 cm;
 • afvalinzamelingskegel – 100 cm;
 • steunpoten – 140 cm.

De optimale hoogte van de kooi is niet groter dan 70 cm. De breedte van het compartiment voor een volwassene is 60 cm, inclusief de drinkbak.

stapelbed konijnenkooiIndien nodig wordt een moedercel op de achterwand van de cel gemonteerd, waarvan de afmetingen 35 × 40 cm zijn.De feeders zijn trapeziumvormig gemaakt en aan de zijwanden van de structuur bevestigd. De vloer is samengesteld uit lamellen en legt ze elk op een afstand van 1,5 cm van elkaar. De ontlastingsgoot is gevormd uit multiplex of gaas in een hoek van 45˚. Een bak voor het verzamelen van mest wordt op het gat van de afvalverwerkingseenheid geschroefd.container voor het verzamelen van mest

Zorg ervoor dat u een ventilatiepijp installeert, die is bedekt met een vizier. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie in de kooi..

Het creëren van een miniboerderij met uw eigen handen brengt enkele moeilijkheden met zich mee. De ventilatie-uitlaat en het verwarmingssysteem vereisen nauwkeurige berekeningen. Mikhailov bewees echter dat wanneer de buitentemperatuur daalt tot + 5˚C, konijnen warm water nodig hebben. Deze voedingstechniek hielp de fokker om tot 95% van de jongen te behouden en om het percentage vrouwelijke bevruchting in de winter te verhogen..

Als het gaat om het installeren van meerdere lagen, worden op elke verdieping 2 planken met een helling van 30˚ geïnstalleerd. Ze dienen zowel als dak als afvoer voor het afvoeren van ontlasting..

Konijnenkooi volgens de methode van Tsvetkov

konijnenkooi volgens de methode van TsvetkovEen onderscheidend kenmerk van deze kooien voor konijnen zijn verschillende uitwerpselen, evenals zwaartekrachtvoeders. De containers zijn bevestigd aan de zijwand van de constructie. Daarnaast voorziet het ontwerp in scharnierende moedercellen, die eveneens aan de gevel worden bevestigd. Het frame van het gebouw is met uw eigen handen gemaakt van naaldhout.

Dit wordt gevolgd door stapsgewijze instructies:

 • leg een gaasvloer en wanden (cellen niet meer dan 25 × 25 mm);
 • installeer partities van multiplexplaten;
 • houten oppervlakken stofferen zodat de dieren niet aan het frame knagen;
 • monteer scharnierende feeders met schuifdeuren op de gevel van de miniboerderij;
 • plaats drinkers ertussen;
 • van de achterzijde van de constructie is een mestverzamelbunker gemaakt;
 • bedek het dak met leisteen.kooitekening volgens Tsvetkov

Drinkbakken worden onder een hoek van 30-45˚ bevestigd. Het onderste deel van de tank is afgesloten met een deksel, waarin 2 gaten zijn gemaakt. Vanwege deze ontwerpkenmerken kunnen konijnen hun poten niet in drinkwater wassen..

hooi kwekerij detailsEen goot in de vorm van een kegel is samengesteld uit gegalvaniseerd staal (0,5 mm), waarbij de verbindingen zorgvuldig worden verbonden. Deze apparaten worden dicht bij en evenwijdig aan de muur geplaatst. Het bovenste deel van de structuur is aan de kooi zelf bevestigd. Aan de openingen van de afvalbakken worden kunststof emmers met deksel gemonteerd. Vergrendelingsbeugels worden gebruikt als bevestigingsmiddelen. Om konijnen te beschermen tegen pododermatitis, is de gaasbodem bedekt met planken. Bij het fokken van jonge dieren is er een ruimte voorzien voor lopende baby’s. De nestzones moeten worden geïsoleerd met een andere plaat multiplex of schuim.

Modulaire kooi ontworpen door Komov-Kuzmin

modulaire konijnenkooiZo’n konijnenhok kan iedereen maken. Het omvat vacuümflesdrinkers en dubbele deuren op de kribbe. Alle wanden van de schuur zijn doof gemaakt, wat het hele jaar door een stabiel microklimaat in het gebouw garandeert. De gevel van het gebouw is gemaakt van gaas. De voertanks zijn gemonteerd op een monorail in het centrale deel van de kwekerij. Dichter bij de rand worden met behulp van tourniquets de omgekeerde fles en watertank vastgezet. In de middenzone is een goot-sennik geplaatst.modulaire kooi afmetingen

De parameters van de modulaire konijnenkooi zijn optimaal:

 • compartimenthoogte – 44 cm;
 • diepte – 80 cm;
 • breedte – 65 cm;
 • sennik – 20 cm.

De achterwanden zijn voorzien van palletreinigingsluiken. Deze ventilatieopeningen zorgen ook voor ventilatie in de zomer..

Deze zelfgemaakte konijnenhokken worden vaak gebruikt als koninginnecellen. De boer moet in dergelijke structuren alleen opruimen met speciale apparaten.

Budgetoptie – konijnenkooi van massief draad

Een van de voordelen van dergelijke zelfgemaakte konijnen zijn hun speciale sterkte, lichtgewicht en compactheid. Dergelijke kwekerijen worden onder een afdak geïnstalleerd en gebruiken ze alleen in het warme seizoen. In de winter wordt de structuur in een verwarmde ruimte gebracht..

Voor de vervaardiging van de voorgestelde economische versie van de kooi wordt een gegalvaniseerd gaas gekozen:

 • grofmazig (25 of 50 mm) wordt gebruikt voor de constructie van het plafond en de wanden;
 • fijnmazig (15 of 20 mm) – voor de vloer.

Op een vel papier wordt een kinderdagverblijf getekend. Ze schrijven alle elementen van het draagframe voor, de plaatsing van de feeders / drinkers, de locatie van de deuren. Geef de verbindingspunten van bevestigingsmiddelen aan. Geef de afmetingen van de structuur aan met de berekening van de ruimte voor jonge dieren 0,12 m2 / individueel, volwassen konijnen – 0,17 m2 / individueel.

Er wordt rekening gehouden met de standaard celparameters:

 • hoogte – 40-50 cm;
 • lengte – 130 cm;
 • diepte – 80 cm.

Het frame is opgetrokken uit hardhout. De hoogte van de poten is optimaal gemaakt: 50-70 cm Uit de draadbundel van de gewenste maat worden platen gesneden. Montagebeugels zijn gemaakt van draad. Verbind de belangrijkste delen van de structuur. De vloer moet worden versterkt met houten latten, waarbij de staven worden vastgespijkerd in stappen van 30-40 cm.Installeer indien nodig de wanden van gaas of multiplex. Snijd deuropeningen aan de voorkant van de kinderkamer. De deuren zijn bevestigd op metalen ringen. Voor het dak nemen ze leisteen, soms een metalen profiel.

De plaats gereserveerd voor het konijn is uitgerust met een extra plaat multiplex. Er wordt hooi op gelegd. Dit nestgebied wordt gescheiden door een andere scheidingswand..

Stap voor stap konijnengaaskooi

kooi gemaakt van balken en gaasDe structuur is samengesteld uit houten balken en metalen gaas. Het wordt in 2 lagen gebouwd. Het biedt 3-4 aparte kamers voor volwassenen. Er zijn geen speciale professionele vaardigheden vereist van de fokker om dit model van de kennel te monteren..

Je hoeft alleen maar creatief te zijn en de gedetailleerde instructies van het project te volgen:

 • 4 staven vormen een basisframe (1 × 2 m);basisframe
 • 3 dwarslatten (90-100 cm lang) worden als scheidingselementen op een afstand van 65 cm van elkaar genageld;bevestiging van dwarsbalken
 • een gaas is aan het frame bevestigd (cellen 12,5 × 50 mm, dikte 2 mm);het gaas aan het frame bevestigenbetrouwbare bevestiging van het gaas aan het frame
 • de scherpe rand van het net wordt met een hamer ingeslagen zodat de konijnen geen pijn doen;vouw de rand van het gaas
 • poten van 55 cm hoog zijn op de hoeken van de constructie gemonteerd;de benen fixerenstabiele bevestiging van de benen
 • versterk de steunen, bevestig dwarsbalken rond de hele omtrek op een hoogte van 20 cm vanaf de vloer;bevestiging van steunenstaafmaten
 • maak interne scheidingswanden een frame van lamellen van 3 × 3 cm (de lengte van één frame is 90-100 cm en de breedte is 65 cm);installatie van interne partitiesproces voor het maken van cellen
 • de secties zijn bedekt met draad (dikte 0,8 mm, cellen 25 × 25 mm);bedek de secties met draad
 • aan elke kant van het frame worden de feeders bevestigd met zelftappende schroeven;bevestiging van feeders
 • de gehele structuur is bedekt met een gegalvaniseerd gaas van 50 × 50 mm met een dikte van 1,5 mm;overlap de structuur met een mesh
 • de achter- en zijwanden zijn bekleed met multiplex of planken;bedek de achterwand met planken
 • de achterwand is gemaakt met een opening van 2 cm om uitwerpselen te verwijderen;productieproces
 • deuren zijn gemaakt van lamellen: ze zijn bevestigd met hoeken en omhuld met draad;deurkozijnhet gaas aan het deurkozijn bevestigenbetrouwbare deuren voor de konijnen
 • zet de scharnieren op 40, schroef de handgrepen vast;scharnieren en handgrepen voor de kooi
 • gaten voor drinkers worden in elke sectie geboord;drinkers fixen
 • verleng de watertoevoerleiding op een hoogte van 25 cm.installatie van een druppeldrinkerwatertoevoerleiding

In de laatste fase wordt het dak onder een kleine hoek gemonteerd. Langs één zijde van het frame wordt een strip bevestigd om de dakconstructie op te heffen. konijnendak constructieHierdoor kan het water bij slecht weer weglopen. Vervolgens worden tot 8 rails over het gebouw genageld..het bekledingsmateriaal bevestigen

Een afvoergoot is gemaakt van tin.waterafvoeren De tweede laag is gebouwd volgens hetzelfde principe. Er blijft een afstand van 40-50 cm tussen de vloeren, scheidt deze met een plaat multiplex en verstevigt deze met dwarsstrips. Twee structurele blokken zijn bevestigd zodat ze stevig staan.

Het hout moet worden behandeld met een antisepticum om het gebouw te beschermen tegen rot en allerlei schimmelorganismen. Veredelaars adviseren om minder geconcentreerde producten te kiezen..

We bouwen productieschuren voor konijnen met onze eigen handen

stallen voor het houden van konijnenDe massieve structuur is een totaalframe met een luifel. De kwekerij is opgedeeld in tientallen afdelingen. Ze bouwen een structuur op in 2-3 lagen, waardoor de fokker aanzienlijk ruimte kan besparen.

Het frame is gemaakt van 3 soorten materiaal:

 • houten balk;
 • metalen steunen;
 • polycarbonaat buizen.

De eerste verdieping is geïnstalleerd op een hoogte van 70 cm vanaf de grond. Zo dringt vocht niet door in de woning van konijnen en wordt warmte lang bewaard. De secties worden op 2 manieren gemonteerd: in een rij of in een cascade-methode. Het materiaal voor de vloer is een fijn verdeeld metalen gaas.schuurtjes op de boerderij

De standaardafmetingen van stallen voor konijnen worden berekend afhankelijk van het aantal en de afmetingen van één kooi. Elke individuele cel kan 50 cm hoog, 100 cm lang en 90 cm diep zijn.

Zoals reeds opgemerkt, moet de exacte tekening van de structuur op papier worden afgebeeld. Er worden 6 houten balken van 50 cm (30 × 30 mm) voorbereid. Neem 4 latten van 90 cm lang en hetzelfde aantal meterlatten.schuur tekening

Daarna beginnen ze de stapsgewijze instructies te volgen voor het bouwen van een schuur voor konijnen:

 • een frame wordt op een niveau samengesteld uit voorbereide houten planken;
 • de onderkant van de structuur is gemaakt van stroken (met een doorsnede van 25 × 20 mm en een lengte van 90 cm) met een stap van 1,5 cm;
 • vul het gaas op een houten frame;
 • snij rechthoekige platen (afhankelijk van het aantal secties) uit gegalvaniseerd draad (25 × 25 mm) met afmetingen van 90 × 50 cm en 50 × 100 cm;
 • bevestig houten planken in een rechte hoek om frames te maken en wikkel ze met draad;
 • het voorpaneel, dat als deur fungeert, is 5 mm minder gemaakt dan de hoofdopening;
 • de ontworpen secties zijn verbonden met metalen platen in één stuk;
 • bovenop elke laag zijn platen van leisteen of polycarbonaat gemonteerd, die 10-15 cm uit de achterkant en voorkant van de secties moeten uitsteken.

Het bovenste deel van de konijnenkooi is gemaakt in een hoek van 30˚. Daarom wordt de achterwand 10-15 cm onder de voorkant genomen. Deze functie zorgt voor spontane verwijdering van uitwerpselen..

Schuren in elkaar zetten

schuur schemaDe lagen worden op elkaar geïnstalleerd met behulp van pootbalken die zijn bevestigd met zelftappende schroeven. Tussen de horizontale blokken wordt een afstand van 50-70 cm gelaten voor een goede luchtventilatie. Aan de voet van de konijnenstal, aan de achterzijde, is een goot gevormd om afval op te vangen. comfortabele schurenHet is meestal gebetonneerd en ook gemaakt met een helling. Hierdoor kan de ontlasting met stromend water worden weggespoeld..

Drinkers en feeders worden met haken of klemmen aan de deur bevestigd. Soms worden containers met ingebouwde rollen gebruikt. Maar hiervoor moet je een gat maken aan de onderkant van de deur..

Konijnenkooi met een speciale omheining om te wandelen

konijnenkooi met volièreStructuren van een dergelijk plan zijn niet alleen geschikt voor jonge dieren, maar ook voor het grootbrengen van volwassenen. Het gebouw bestaat uit 2 compartimenten, afgescheiden door een plaat multiplex. De diepte van de secties varieert van 60 tot 65 cm, in elk van hen wordt een vierkant of rond gat gemaakt. Door deze structurele kenmerken kunnen konijnen zich vrij door hun kwekerij bewegen..

Pas bij het maken van een volière toe:

 • houten kozijnen;
 • gaas platen;
 • deurscharnieren;
 • leisteen of dakplaten.

De basis van het behuizingsframe is versterkt met extra staven. De resulterende fundering wordt 3-5 cm . in de grond gegraven.

kooiconstructie met volièreDe optimale afmetingen van het loopgebied zijn 200 × 100 × 60 cm.Een paar trucs voor het monteren van de structuur zullen helpen om de ruimte te vergroten. De gemaakte kooien worden over de volière geplaatst. In dit geval worden de poten geselecteerd uit het meest duurzame materiaal. Ze kunnen ook worden versterkt met extra lamellen of schuine lamellen. Aan de aangrenzende wand van de constructie is een ladder bevestigd, zodat de dieren rustig afdalen in een soort “vermaakzone”.draagbare konijnenkooi met volière

Het is best lastig schoon te maken in zo’n volière. Daarom worden dergelijke structuren mobiel gemaakt, zodat u hun locatie periodiek kunt wijzigen..

Onvervangbare elementen van het “interieur” van de konijnenkooi

eenvoudige feeder en drinkerDrinkers en feeders worden altijd aan de gevel van de kwekerij geïnstalleerd. Boeren gebruiken vaak automatische watervoorzieningssystemen. Ze bestaan ​​​​uit een reservoir met een vloeistof buiten de grenzen van de cel en een daaraan bevestigde container die zich in de structuur bevindt..

Andere soorten drinkers worden ook met succes gebruikt:

 • tepel;drinknippel
 • vacuüm;vacuümdrinker
 • verstikken;
 • opgeschort.hangende drinker

Daarnaast raden konijnenfokkers aan om verschillende soorten voeders te gebruiken: voor groenten en fruit, voor hooi en voor mengvoer. Met zo’n dieet zullen dieren zich geweldig voelen..

De bovenstaande opties voor kooien voor konijnen worden als het meest comfortabel beschouwd voor zowel fokkers als dieren. Hiervoor is het echter noodzakelijk om goed voor de structuren te zorgen, evenals voor de dieren..

Een stapsgewijze video-instructie voor het bouwen van een konijnenkooi

Adblock
detector