Dwergkoeien – TOP van de beste rassen van schattige dieren – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

dwerg koeien

Dwergkoeien in Rusland worden als exotische dieren beschouwd, dus ze worden zelden gevonden in nevenbedrijven. Ze worden meestal gekweekt voor decoratieve doeleinden. Maar tegelijkertijd kunnen miniatuurkoeien zorgen voor een overvloed aan zuivelproducten voor het gezin. Kleine rassen gebruiken de voerreserves zuiniger, vereisen geen zorgvuldige zorg en behagen met een ongewone, interessante uitstraling.

Dwergkoeien – algemene beschrijving en kenmerken

decoratieve dwergkoeien

Voor het eerst werden decoratieve koeien gefokt in India. Ze zijn grootgebracht voor religieuze doeleinden, omdat het houden van een miniatuurdier veel goedkoper is dan koeien van normale grootte..

In de loop van de tijd werden dwergrassen wijdverbreid in Amerika, waar ze werden gebruikt op het gebied van entertainment. Boeren in het Verenigd Koninkrijk waarderen ook de economische voordelen van het fokken van zeer productieve miniatuurkoeien. Tegenwoordig zijn er 30 rassen van decoratieve koeien in de wereld..

De belangrijkste onderscheidende kenmerken van dwergrassen:

 • het gemiddelde gewicht van een dier is maximaal 100-120 kg;
 • de schofthoogte is niet groter dan 110-120 cm;
 • gemiddelde dagelijkse melkgift – 3-5 liter melk (in sommige rassen tot 8 liter).

Het houden van dwergkoeien heeft verschillende voordelen. Deze miniatuurdieren onderscheiden zich door een sterke immuniteit, hoge natuurlijke weerstand tegen de meeste veeziekten en minimale sterfte bij jonge dieren, zuinige voedselconsumptie en uitstekende melksmaak..

Het enige belangrijke nadeel van dwergdieren is hun hoge prijs. De gemiddelde kosten van een decoratief kalf in Rusland zijn $ 6.000-7.000.

Decoratief ras Vechur

dwerg koeien Vechur

Vechur is een dwergras afkomstig uit India. Mini koe Vechur wordt beschouwd als de kleinste ter wereld – de hoogte is niet groter dan 80-90 cm, wat overeenkomt met de grootte van een gemiddeld schaap.

Kenmerken van het Vechur-ras:

 • het gemiddelde gewicht van een koe is 80-90 kg, een stier is maximaal 130-150 kg;
 • kleur bruin of zwart;
 • lichte gebochelde voorkant van het lichaam;
 • de hoorns zijn kort, dun en klein;
 • staart is dun en lang.

De miniatuurkoe Vechur onderscheidt zich door een sterk immuunsysteem en snelle aanpassing aan ongunstige weersomstandigheden, matige voeropname. Gras in de wei is genoeg voor dieren, ze kunnen zonder graan in de stal.

kleine lieveheersbeestje

Het Vechur-ras wordt gekenmerkt door een hoge weerstand tegen ziekten van de mondholte en hoeven, evenals mastitis. Melk wordt zeer gewaardeerd om zijn hoge vetgehalte, uitstekende smaak en gemakkelijke verteerbaarheid. In India wordt de melk van deze minikoeien gebruikt in alternatieve geneeskunde – voor de behandeling en preventie van ziekten van het hart, de luchtwegen en het zenuwstelsel, allergische huiduitslag.

Zeboe-ras

koe Zeboe

Zebu dwergkoeien werden gefokt in Sri Lanka. Zeboe is een van de meest populaire en wijdverbreide miniatuurrassen. Ze komen langzaam aan en zijn kwetsbaar..

Zijn onderscheidende kenmerken:

 • dierlijk gewicht – tot 80-95 kg;
 • schofthoogte 80-90 cm;
 • gemiddelde dagelijkse melkgift – 2,5-3 liter;
 • bult in de nek;
 • ledematen met slecht ontwikkelde spieren, met uitgesproken huidplooien ertussen;
 • de vacht is lang en dik en beschermt het lichaam van de koe tegen insecten.

Zeboe-koeien onderscheiden zich door hun kracht en uithoudingsvermogen, niet veeleisend om te voeren. Het houden van zo’n dier is veel goedkoper dan dwergdieren van andere rassen..

Highland dwergkoeien

dwerg hooglandkoeien

De Highland is het meest populaire en wijdverbreide vleesras onder alle dwergkoeien. Keltisch vee dat in de hooglanden van Schotland leeft, wordt beschouwd als de “voorouders” van de Highland-koe..

Onderscheidende kenmerken van het Miniature Highland-ras:

 • de hoorns zijn lang, verspreid in verschillende richtingen;
 • ledematen zijn kort;
 • het lichaam is compact, klein van formaat;
 • ogen zijn bedekt met een lange pony – het beschermt ze tegen de wind;
 • de vacht is dik en lang, bestaande uit twee lagen dikke golvende haren;
 • onder de vacht zit een dichte en dichte ondervacht die de koeien beschermt bij vorst;
 • het pak is zwart, bruin, grijsbruin, goudgeel of zilverachtig;
 • met zijn miniatuurformaat wint de Highland een indrukwekkende massa – koeien tot 300-350 kg, stieren tot 700 kg.

Hooglanddieren onderscheiden zich door een sterk immuunsysteem – ze worden bijna nooit ziek en in geval van ziekte herstellen ze snel. Miniatuurkoeien zijn erg pretentieloos in voedsel, ze eten graag zowel vers gras als ruwvoer.

Een van de kenmerken van Highland dwergkoeien is een kalm, evenwichtig en vriendelijk karakter en een hoge intelligentie. Daarom worden deze dieren vaak niet voor melk of vlees gehouden, maar als exotische huisdieren..

Pluche ras

pluche ras

Het pluche ras is een van de meest interessante en originele. Uiterlijk lijken koeien van deze soort op klein zacht speelgoed bedekt met zacht, kort en glanzend haar. Vanwege hun luxueuze uitstraling worden dergelijke koeien meestal gebruikt voor esthetische en decoratieve doeleinden..

Ondanks de fragiele constitutie onderscheiden pluche koeien zich door behoorlijk indrukwekkende parameters – tot 120-130 cm hoog en met een gewicht van ongeveer 400-500 kg. Fokkers houden geen rekening met informatie over melkgift en vleeskwaliteit, aangezien pluche huisdieren uitsluitend voor decoratieve doeleinden worden gefokt..

Onderscheidende kenmerken van pluche koeien:

 • hoorns ontbreken;
 • de uier is niet aangepast aan het melken;
 • de vacht is zacht, kort en glanzend, als een pluche om aan te raken;
 • het lichaam is rechthoekig;
 • de kleur kan zwart, bruinrood of beige zijn.

Zoals alle decoratieve dieren is het knuffelige lieveheersbeestje zeer kostbaar en wordt het beschouwd als het duurste dwergras. De prijs kan oplopen tot $ 50.000.

populaire rassen van dwergkoeien

Dwergkoeien zijn ongewone dieren, waarvan er 30 soorten zijn. Een van de meest voorkomende zijn de Yakutsk, Angus, Palskho, Krasnogorbatovskaya en Dexter dwerglieveheersbeestjes. Elk ras heeft zijn eigen voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat deze dure maar schattige dieren worden gefokt..

Dwergkoeien op een privéboerderij – video