Regelmatig kippen in kooien houden - ruimtebesparend en winstgevende winst

kippen in kooien houden Het houden van kippen in kooien is de meest efficiënte manier om pluimvee te houden. Om het te organiseren, heb je geen grote kamer en ruimte nodig om te wandelen. Daarom houden zomerbewoners die kleine percelen hebben, graag kippen op hun percelen. Ze gaan moedig aan de slag, rekening houdend met de aanbevelingen van experts.

Wat moet er worden gedaan om op competente wijze kippen in kooien te fokken en elke dag verse eieren te krijgen? Zijn er vaste parameters voor verlichting, temperatuur en vochtigheid voor de ruimte? Welke rassen zijn geschikt voor het houden van kooien? Hoe het voeren van vogels op de juiste manier te organiseren? Ontdek wat de experts zeggen.

Voor- en nadelen van de methode

de voor- en nadelen van het houden van kippen in kooien Pluimvee en gedomesticeerde eieren worden beschouwd als de heetste producten van onze landgenoten. Daarom beginnen veel zomerbewoners steeds vaker kippen te fokken op het grondgebied van hun percelen. Bij gebrek aan ruimte plaatsen ze ze in kooien..

Deze methode heeft verschillende voordelen:

 • eenvoudige verzorging van vee;
 • efficiënt verzamelen van eieren;
 • betrouwbare bescherming tegen roofdieren;
 • ergonomische voeding;
 • de mogelijkheid om het aantal vogels in een beperkte ruimte te vergroten (10 personen passen op 1 m²).

kippen in kooienHet houden van kippen in kooien heeft echter een aantal nadelen..

Een sedentaire levensstijl kan bij vogels hartaanvallen veroorzaken, zelfs met een grote hoeveelheid voedsel. Soms neemt de mate van eiproductie af.

Bovendien vormen ze:

 • vervorming van de benen;
 • rachitis;
 • avitaminose;
 • verzakking van de eileider;
 • kannibalisme.

problemen met het houden van kippen in kooienDaarnaast vereist kunstlicht extra materiële investeringen. Omdat de vogels zonder lopen worden achtergelaten, worden sporenelementen aan het dieet toegevoegd. Ze voeden zich immers “gratis” met gras en insecten. Daarnaast knabbelen kippen graag aan kleine steentjes..

Kwaliteitscellen zijn de sleutel tot succes

kwaliteitscellenOm een ​​hoge productie van vogeleieren te bereiken, zijn er een aantal vereisten voor het ontwerp van kooien. Muren en plafonds zijn gemaakt van stalen roosters om de vogels van frisse lucht en ventilatie te voorzien. Het palletgaas is gemaakt van staven met een diameter van minimaal 2,5 mm. Het wordt onder een helling van ongeveer 7 ° geplaatst. Hierdoor kan de structuur het gewicht van het vee in één kooi dragen..

De voorzijde is opgebouwd uit staven. De breedte tussen hen is ongeveer 50 mm en de hoogte is 100 mm. Het is handig voor vogels om door deze openingen te eten. Drinkers en feeders zijn stevig bevestigd aan de metalen structuur. Ze zijn echter verwijderbaar gemaakt zodat ze regelmatig kunnen worden schoongemaakt en indien nodig gerepareerd..

bezettingsdichtheid van kippenBovendien moet rekening worden gehouden met de dichtheid van legkippen in kooien, zodat ze zich “in gevangenschap” comfortabel voelen. Het hangt af van de afmetingen van de structuur, het ras en de leeftijd van de kippen. Voor een volwassene is bijvoorbeeld 0,2 m² voldoende. Een standaard kooi bevat 2 tot 11 personen. Als de vogels vroeger in een ruim kippenhok woonden, dan wordt de benodigde ruimte verdubbeld.

Vogels van verschillende leeftijdscategorieën en rassen kunnen niet in één sectie worden “gevestigd”. Anders zullen er tussen hen conflicten ontstaan ​​die de eierproductie zullen beïnvloeden..

Opstelling van een kippenhok

opstelling van een kippenhokOm het houden van legkippen in kooien ideaal te maken, is de ruimte uitgerust met speciale apparatuur. Een vacuüm watertoevoersysteem wordt gecreëerd uit een volumetrische tank en flexibele leidingen. Het is veilig afgesloten met een deksel en boven alle drinkers geplaatst. Om de optimale temperatuur (+ 20-27 ° C) en vochtigheid (50-70%) te behouden, zijn er ventilatoren geïnstalleerd in het kippenhok.verlichting in het kippenhok

De eierproductie en smaak van pluimveevlees zijn direct afhankelijk van de hoeveelheid licht. Daarom wordt extra verlichting in de kamer uitgevoerd. Voor zakelijk gebruik:

 • conventionele gloeilampen met een vermogen van 100 W;
 • energiebesparende elementen in de vorm van een spiraal;
 • LED-lampen (12W).

Stel indien nodig speciale timers in die de verlichtingsmodus aanpassen. Als er raamopeningen zijn, is het mogelijk om energie te besparen.

Leghennen hebben ongeveer 16 uur per dag licht nodig..

isolatie van het kippenhok van binnenuitOm in de winter een optimaal microklimaat in het kippenhok te behouden, is het zorgvuldig geïsoleerd met folieschuim, schuim of minerale wol. Deze materialen houden de warmte die in de ruimte wordt gegenereerd prachtig vast. Helpt ook om het temperatuurregime van de strooisellaag van stro, zaagsel, hooi en veen onder controle te houden.

Ramen en deuren moeten luchtdicht zijn om tocht in de ruimte te voorkomen..

Kippen in kooien houden: een regeling voor beginnende pluimveehouders

isolatie van het kippenhok van binnenuitPluimveehouderij is niet eenvoudig. Het vereist bepaalde vaardigheden en kennis. Na het voorbereiden van het pand, het installeren van de kooien en apparatuur, beginnen ze een geschikt kippenras te selecteren. Tegenwoordig zijn het er enorm veel..

Experts adviseren aandacht te besteden aan de volgende opties:

 • Kruisen leggen (gekenmerkt door snelle groei, pretentieloosheid, weerstand tegen infecties);legkippen
 • Leghorn (brengt tot 250 eieren per jaar);kippen leghorn
 • Hisex (vereist zorgvuldige zorg);highsex ras
 • Loman Brown (eierproductie 320 stuks per jaar).Ras Lohman Brown

Elk kippenras heeft zijn eigen charmes voor het houden van kooien. Daarom is het bij het kiezen van een vogel de moeite waard om rekening te houden met de grootte, leeftijd en voeding van individuen. Het is belangrijk om hun fysieke conditie te controleren door aandacht te besteden aan hun ogen, verenkleed en snavel. Kippen worden geleverd in roosterboxen of kooien zodat ze vrij kunnen ademen.

Netheid handhaven

het handhaven van reinheid in cellen

Succesvol kooien houden omvat het dagelijks schoonmaken van het huis. Het bestaat uit een aantal activiteiten:

 • desinfectie van metalen constructies;
 • regelmatige verwijdering van uitwerpselen;
 • vervanging van water in de tank;
 • voer- en drinkbakken schoonmaken.

Desinfectie wordt uitgevoerd met tussenpozen van 1-2 dagen. Elke 2 weken worden de kooien vrijgemaakt van vogels en behandeld met kalk gemengd met chloor. Daarnaast houden ze de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte nauwlettend in de gaten. Anders kan er schimmel op de muren ontstaan..

Ventileer regelmatig het kippenhok, waarin de kooien met kippen zijn opgesteld.

Optimale voeding

kippendieetUitgebalanceerd voer voor pluimvee helpt het immuunsysteem, snelle gewichtstoename en eiproductie te versterken. Overtreding van de regels leidt tot grote problemen. Kippen slaan veel vet op. Ze worden vaker ziek en leggen minder snel eieren..

Daarom moet het dieet omvatten::

 • plantaardige en dierlijke eiwitten (ongeveer 15%);
 • vetten – binnen 6%;
 • mineralen;
 • vitamines.

Vaak gebruiken boeren kant-en-klare mengsels om legkippen met succes in kooien te voeren. Ze bestaan ​​uit peulvruchten, granen, cake, minerale supplementen en vitamine.

Indien gewenst wordt het voedsel onafhankelijk van dergelijke componenten bereid.:

 • maïs;
 • vlees- en beendermeel;
 • groenen;
 • wortels;
 • erwten;
 • eierschaal:
 • wormen of bloedwormen.

dagelijkse voeropnameVerdeel het mengsel over de voerbakken, rekening houdend met de dagelijkse dosering. Voor volwassen kippen is het ongeveer 320 g, het wordt in kleine porties gegeven. Voedselresten worden zorgvuldig verwijderd. In de zomer oogsten boeren brandnetels, gierst en klaver voor vogels. Ze binden kleine bundels die onder een afdak worden gedroogd. Aan het winterdieet worden gekookte aardappelen, bieten en pompoen toegevoegd. Geef regelmatig gemalen kiezelstenen aan vogels om de spijsvertering te stimuleren.

Drinkwater moet schoon en fris zijn. Het is daarom raadzaam om deze regelmatig te wijzigen..

We houden rekening met risicofactoren

risicofactorenOndanks de comfortabele leefomstandigheden en kwaliteitszorg ontstaan ​​er soms problemen. Geen enkele levende ziel is immuun voor ziekte. Daarom wordt boeren geadviseerd om het vee elke dag te controleren. Na alarmerende signalen te hebben gevonden, nemen ze onmiddellijk contact op met de dierenarts. Geïnfecteerde individuen worden geïsoleerd uit gezonde kippen en krijgen een hoogwaardige behandeling. Met behulp van routinematige vaccinatie wordt massale infectie van huisdieren voorkomen. Waar mogelijk worden speciale “baden” van zand en houtas voor kippen ingericht..

Om massale infectie te voorkomen, moeten vogels regelmatig door een dierenarts worden onderzocht..

Bovendien moet eraan worden herinnerd dat een aantal externe en interne factoren de eierproductie beïnvloeden. Oude en zieke kippen lopen slecht. Er zijn vleesrassen die snel aankomen. Ook de externe omgeving heeft een bijzondere impact. Ook strenge vorst (-20 °C) of zomerse hitte kan ervoor zorgen dat de eierproductie afneemt..

Ondanks de risicofactoren is het houden van kooien beschikbaar voor veel beginnende boeren. Het omvat de voorbereiding van de lokalen. Bouw of aankoop van kant-en-klare cellen. Het kiezen van het juiste kippenras. Gebalanceerd dieet. Systematische verzorging, het schoonhouden van de stal en zorgen voor de gezondheid van de veestapel. Hierdoor verschijnen er voor het diner verse zelfgemaakte eieren en heerlijk vlees op tafel..

Waarom ik ervoor koos om kippen in kooien te houden – video

Adblock
detector