Laten we eens kijken wat we de legkippen moeten voeren om beter te kunnen rennen.

Kippen voeren De eierproductie van kippen is afhankelijk van een aantal factoren, terwijl voeding misschien wel de belangrijkste is. Hoe de legkippen voeren om ze beter te laten rennen? Hoe kies je een dieet en bereken je de hoeveelheid voer per vogel? Omdat ze op deze en vele andere vragen geen antwoord vinden, krijgen beginnende pluimveehouders vaak minder producten van kippen..

Hoe legkippen thuis te voeren??

Gedomesticeerde kippen worden terecht beschouwd als een van de meest kieskeurige vogels. Ze eten graag wat er wordt aangeboden: graan, afval van de menselijke tafel, onkruid van de bedden en de overblijfselen van het mengvoer dat varkens, schapen en geiten ontvangen. Maar het is onwaarschijnlijk dat u met zo’n “casual” dieet een hoge productiviteit kunt bereiken. Omdat ze niet alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen krijgen, kunnen kippen niet op volle kracht leggen en gaat de vorming van eieren ten koste van het lichaam en de gezondheid van de vogel..

Hoe organiseer je het voeren van legkippen thuis en kies je een uitgebalanceerd dieet voor hen??

Legkippen op de binnenplaats In het wild eten de wilde voorouders van de kip en zijn naaste verwanten zeer divers. Het menu van dergelijke vogels omvat graan, bessen en fruit, zaden en kruiden, larven en volwassen insecten. Vogels uit de orde van kippen minachten niet-giftige reptielen, bijvoorbeeld kikkers en hagedissen. Ze krijgen regenwormen, eten gebladerte van laaggroeiende takken. Het thuis voeren van legkippen kan niet zo gevarieerd zijn, maar de huisdieren alles geven wat ze nodig hebben voor groei, ontwikkeling en een goede eierproductie is uiterst belangrijk..

De samenstelling van voer voor leghennen thuis

Naast verschillende soorten granen, die ongeveer 60% van het menu uitmaken, krijgen kippen plantaardig en dierlijk voer, waardoor de vogel wordt voorzien van eiwitten, vetten en koolhydraten. Indien nodig worden vitaminesupplementen geïntroduceerd, mineralen moeten worden aangeboden.

Welke granen kies je voor de gezondste mixen? Aangezien graan de overhand moet hebben in de samenstelling van het voer, is het noodzakelijk om duidelijk te maken welke graansoorten het meest geschikt zijn voor legkippen en hoe ze correct worden gegeven..

Ingrediënten van mengvoer voor leghennenBijna alle graangewassen worden perfect verteerd door pluimvee en voorzien het lichaam van koolhydraten, vezels en vitamines. Wanneer de pluimveehouder beslist hoe hij de legkippen moet voeren zodat ze beter haasten, moet hij nadenken over het introduceren van pluimvee in het dieet:

 • mais rijk aan koolhydraten, en het graan is voorgemalen zodat het voer vollediger en beter wordt opgenomen;
 • tarwe, dat opvalt tegen de achtergrond van andere granen met een overvloed aan vitamines van groep B en E, plantaardige eiwitten, vooral vereist door lagen;
 • tarwezemelen, zelfs superieur aan volle granen in voedingswaarde voor lagen;
 • gerst, nuttig voor kippen van vlees en vleesrassen;
 • haver rijk aan vezels, die moet worden geplet en gestoomd voor een betere spijsvertering, anders irriteert het ongeraffineerde graan de slokdarm en darmen van kippen;
 • haverzemelen, die perfect graan vervangen en tot 20% van het volume aan granen op het menu kunnen uitmaken;
 • erysipelas en gierst;
 • boekweit, dat niet meer dan 10% van de norm mag zijn voor het thuis voeren van legkippen.

Maar zelfs in de meest uitgebalanceerde graanmengsels is er niet genoeg eiwit, calcium, vooral nodig voor legkippen, fosfor en enkele belangrijke vitamines, daarom moeten andere componenten in het menu worden opgenomen..

Een nuttige aanvulling op het dieet van legkippen zal zijn:

 • lijnzaad en zonnebloempitten;
 • peulvruchten;
 • eiwit- en vezelrijke taarten en maaltijden.

Het menu moet minerale supplementen bevatten die onaanvaardbaar zijn voor de menselijke voeding, maar vogels kunnen gewoon niet zonder. Dit zijn krijt, gemalen schelp, fijn grind, as, keukenzout. De vermelde voercomponenten zijn niet inbegrepen in het mengvoer voor leghennen, maar worden apart gegeven.

Welk gras kan aan legkippen worden gegeven??

Groenvoer voor leghennenGroenvoer is onmisbaar voor het houden van leghennen. Het is een uitstekende bron van mineralen, vezels, vocht, vitamines. Als ze zelf lopen, eten kippen veel groen in de wei. Bij het voeren van krachtvoer moet ongeveer 20% van de norm voor het voeren van leghennen thuis groen zijn.

De levende wezens in de cellen krijgen vers en gedroogd weidegras. Kippen reageren goed op voer met klaver, luzerne en andere peulvruchten.

Welk gras kan worden gegeven aan legkippen uit tuinbedden? Van de gecultiveerde planten die in de tuinen van de middelste baan worden gekweekt, kunnen kippen dille, jonge doperwten, slabladeren en vele andere planten worden aangeboden die geen irriterende werking hebben op het spijsverteringskanaal van de vogel..

Onder onkruid is tweehuizige brandnetel de leider in termen van voordelen. Het is een echte bron van ascorbinezuur, vitamine A, B, K, evenals vezels, sporenelementen en vocht. In de winter, als er geen vers gras beschikbaar is, krijgen de vogels grashooi..

Hoe de legkippen te voeren zodat ze in het koude seizoen beter haasten? Vergeet hier niet dat de naalden, dennen- en sparrennaalden midden in de winter de maximale hoeveelheid vitamine C en caroteen verzamelen..

Tuineigenaren kunnen het dieet van hun kippen aanvullen met wortelgroenten. Dit onderdeel in een complex vogelmenu is handig omdat veel soorten knollen en wortelgewassen perfect worden bewaard en zowel in de zomer als in de winter beschikbaar zijn..

Voordat kippen, hennen en volwassen vee worden gevoerd, worden bieten, wortelen, rapen, zomerradijssoorten op een rasp gemalen. Van de tuinknollen zijn vooral wortelen nuttig, ze bevatten caroteen en hebben een gunstig effect op de kwaliteit van eieren en de eierproductie in lagen. Deze groente kan rauw of gedroogd worden gevoerd om de consumptie te reguleren..Uitwisselbaarheid verhouding:

Courgette, pompoenen, pompoen en andere meloenen worden zo gesneden dat het voor de vogel gemakkelijk is om in het vlees te pikken. Kippen eten graag aardappelen. De vogel moet gekookt worden gegeven, gemengd met andere componenten..

Samenstelling van mengvoer voor leghennen

Vanwege het gemak van de bereiding en de beschikbaarheid van voedsel, mengen veel huishoudsters hun eigen voer. Graanmixen zijn vast voer en zachte of natte mixen zijn op basis van gestoomde granen, groenten en kruiden, zemelen en meeladditieven..

Als u weet welk voedsel een vogel moet eten om de eierproductie te verhogen en het lichaam in goede conditie te houden, is het belangrijk om te begrijpen hoe u legkippen thuis moet voeren en hoe u optimale verhoudingen kunt behouden. Kant-en-klare en zelfgemaakte kippenmixen bevatten alle vermelde voercategorieën, maar moeten dierlijke eiwitbronnen bevatten. Waaronder:

 • zuivelproducten;
 • vlees- en beender- en vismeel, evenals vlees- en visafval;
 • regenwormen.

Kip die gras eetAlvorens een beslag voor legkippen te bereiden, moet de pluimveehouder beslissen over de samenstelling en hoeveelheid. Individuele voedingsmiddelen moeten worden bereid voordat ze worden geserveerd:

 • aardappelknollen en rauwe schil worden gekookt, gekoeld en gekneed;
 • maal groenten en wortelgewassen met een rasp;
 • vlees en vis worden warmtebehandeld en gekoeld;
 • de bonen zijn gekookt en de rest van de bonen zijn voorgeweekt.

Voor het voeren van jonge hennen voor legkippen, wordt het graan geplet of platgedrukt. In de winter is het nuttig om granen te ontkiemen, wat hun voedings- en vitaminewaarde aanzienlijk verhoogt. Hetzelfde effect wordt verkregen door 5-10 gram gist per kilogram van het mengsel toe te voegen..

Voedingsnormen voor leghennen thuis

Kippen zijn bijna alleseters en kunnen bijna de hele tijd op zoek naar voedsel, maar overmatige voeding weerspiegelt niet op de beste manier het welzijn van de vogel en het aantal meegebrachte eieren. Daarom is het belangrijk om het voerregime in acht te nemen en de kippen een strikt gedefinieerde hoeveelheid voer te geven..Dagrantsoen leghennen

Hoe vaak per dag legkippen voeren en wat is het geaccepteerde verbruik? Om de productiviteit van de eierpopulatie te behouden, krijgt de vogel 2-3 keer per dag voer. De pluimveehouder kan dit aantal zelf variëren, gericht op de raskenmerken, nuances van onderhoud en het welzijn van kippen.

Voeg voor 100 gram graanmengeling voor het voeren van leghennen thuis een halve gram zout en mineraalvoer toe. Daarnaast worden kruiden of hooi, groenten en wortels, componenten van dierlijke oorsprong geïntroduceerd.Graanmix voor leghennen

Er zijn veel recepten om met uw eigen handen mengvoer voor legkippen te maken. In de omstandigheden van een persoonlijke achtertuin kunnen verschillende producten bij de hand worden gebruikt. Seizoensgebonden beperkingen hebben ook een aanzienlijke impact op de samenstelling van het product. Daarom ligt de nadruk in de zomer op groen, in de winter, wanneer er geen is, wordt hooi in het dieet geïntroduceerd, een grotere hoeveelheid opgeslagen groenten en wortelgewassen.

Ervaren pluimveehouders weten welke voersoorten onderling uitwisselbaar zijn. Dit helpt om gecombineerd voer te maken van wat er op dit moment op het bedrijf aanwezig is, zonder verlies van voedings- en energie-eigenschappen..

Dieet van voer per hoofd op verschillende tijdstippen van het jaar

Wat kan niet aan legkippen worden gevoerd??

Het omnivoor karakter van kippen leidt soms tot onaangename gevolgen. De vogel besteedt geen aandacht aan de kwaliteit van het voedsel en pikt zowel rotte als beschimmelde stukken. Het resultaat van hebzucht en nalatigheid van de eigenaren manifesteert zich in de vorm van darminfecties, verstopping van struma, worminfecties en andere ziekten.

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor pluimvee? Wat kan er niet aan legkippen worden gevoerd? Het menu voor kippen van welk ras dan ook mag geen gefermenteerd, zuur voedsel of producten met tekenen van duidelijk bederf en schimmel bevatten. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen, mag u pluimvee geen hele wortelgroenten, rauwe aardappelen en schillen voeren. Al het afval van de tafel, voordat het de kippen bereikt, wordt gecontroleerd en gesorteerd. Ze moeten vrij zijn van resten van verpakkingsfolie, folie, touw en andere oneetbare items..Kippen houden in een kippenhok

Als de vogel vers gras en hooi krijgt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen giftige planten bevatten, bijvoorbeeld paardenstaart, stinkende gouwe, alsem. Het zijn deze soorten die het vaakst vergiftiging veroorzaken bij legkippen in kippenhokken en tijdens wandelingen..

Beginnende pluimveehouders vragen of het mogelijk is om brood te voeren aan legkippen. Als dit gebakjes zijn, zullen ze ondanks al hun voedingswaarde alleen het vee schaden. Maar gewoon tarwe- of graanbrood kan aan een vogel worden gegeven. Dit supplement is vooral nuttig in de winter, wanneer kippen voedsel nodig hebben dat snel de energiereserves aanvult. Het is beter om gedroogde stukjes van hoge kwaliteit in het dieet te introduceren, die aan de puree worden toegevoegd of geweekt worden gegeven.

Hoe kippen in de winter te voeren – video

Adblock
detector