Zelfmontage van fotorelais voor straatverlichting

fotorelais voor straatverlichting Elke eigenaar van een privéwoning probeert het zichzelf en zijn gezinsleden zo comfortabel mogelijk te maken. Veel mensen maken zich zorgen over de vraag hoe de externe verlichting van een huis kan worden geautomatiseerd, zodat de lampen zelf oplichten in de schemering en uitgaan met zonsopgang. De meest populaire oplossing is meestal het gebruik van een fotorelais voor dag-nacht straatverlichting..

Ook fungeert soms een astrotimer als alternatief. Vanwege de hoge kosten wordt dit apparaat echter uiterst zelden gebruikt, hoewel het zijn eigen voordelen heeft..

Het werkingsprincipe van de straatlantaarnsensor

Het werkingsprincipe van de straatlantaarnsensor Je kunt veel variaties op de naam van dit apparaat horen. En toch, ongeacht wie en hoe dit apparaat belt, het werkingsprincipe is altijd hetzelfde..

Het belangrijkste onderdeel van het apparaat is een lichtgevoelig element. Afhankelijk van de kenmerken van het schakelschema kan het een fotoweerstand, fototransistor of fotodiode zijn. Onder invloed van licht laat het werkoppervlak van het onderdeel de relaiscontacten niet sluiten. Wanneer de verlichting afneemt, levert de fotocel elektriciteit aan de relaisspoel en wordt het elektrische circuit gesloten..

Bij zonsopgang wordt het proces omgekeerd. Naarmate de intensiteit van het zonlicht toeneemt, verbreekt het fotorelaiscircuit voor straatverlichting op een bepaald moment het circuit en gaat de lamp uit.

Apparaattypes

apparaattypesVoordat u koopt, moet u ondubbelzinnig het type apparaat bepalen. Het apparaat kan worden gemaakt in een behuizing uit één stuk met een ingebouwd sensorelement of met een afstandssensor. Het voordeel van dat laatste is dat de sensor op vrijwel elke handige plek kan worden geplaatst. En bevestig de behuizing van het apparaat zelf in het elektrische paneel. Er zijn modellen met de mogelijkheid tot bevestiging op een DIN-rail.

Een dag-/nachtsensor voor het inschakelen van het licht in een eendelige behuizing bevindt zich buiten in de open lucht. Meestal bevindt het armatuur zich in de buurt van de lichtbron zelf..

Als het relais in de buurt van een verlichtingslamp is geïnstalleerd, moet het apparaat zo worden bevestigd dat de lichtstralen ervan de werking van de lichtgevoelige sensor niet beïnvloeden..

Prestatieparameters

operationele parametersNadat besloten is in welke versie de sensor moet zijn, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de technische parameters..

  1. Werkspanning. Het circuit kan worden gevoed via een gemeenschappelijk 220 V AC-net, of via een aparte 12-volt voeding of batterij. De methode om de sensor van stroom te voorzien is meestal dezelfde als die van waaruit alle verlichtingslampen worden gevoed..
  2. Temperatuurgrenzen. Houd er rekening mee dat het apparaat bij elke omgevingstemperatuur feilloos moet werken. Let er daarom bij de aanschaf van een fotorelais voor straatverlichting op dat het apparaat een voldoende bedrijfstemperatuurbereik heeft voor een bepaalde regio. Het is raadzaam om rekening te houden met de mogelijkheid van een abnormaal hete zomer of een extreem koude winter..
  3. Beschermingsklasse. Kies voor buitenopstelling modellen met een beschermingsklasse van minimaal IP 44. Stofdeeltjes groter dan 1 mm en waterspatten kunnen de behuizing van een dergelijk apparaat niet binnendringen. U kunt een hogere klasse kiezen voor een betere betrouwbaarheid.
  4. Stroom. Een zeer belangrijke parameter van elektrische apparatuur is het vermogen ervan. Bij het kiezen van een dag-nachtrelais voor een straatlantaarn dient u er rekening mee te houden hoeveel watt er in totaal wordt verbruikt door alle lampen die door de sensor worden ingeschakeld. Voor een lange levensduur is het wenselijk dat het maximaal toegestane vermogen van het apparaat 20% hoger is dan het totale vermogen van alle lampen die er doorheen werken..

Instelling fotorelais

foto relaisVoor een correcte werking kan het fotorelais voor straatverlichting worden aangepast volgens verschillende parameters. Desalniettemin moet er rekening mee worden gehouden dat het bij gebruik van meerdere sensoren niet mogelijk zal zijn om een ​​absolute synchronisatie van hun respons te bereiken. Er zullen altijd minimale verschillen in werk zijn.

  1. Reactie drempel. Door deze parameter in te stellen, kunt u de gevoeligheid van het apparaat aanpassen. In de winter, wanneer een grote hoeveelheid licht door de sneeuw wordt weerkaatst, moet de gevoeligheid worden verminderd en in de zomer juist worden verhoogd. Het is ook noodzakelijk om deze parameter te verminderen als de woning zich naast helder verlichte objecten in een grote stad bevindt..
  2. Vertraging aan/uit. Door de uitschakelvertraging te vergroten, kunt u de kans op valse alarmen verkleinen wanneer de lichtstraal van de koplampen van passerende voertuigen de lichtsensor raakt. En door de inschakelvertraging kunnen de relaiscontacten niet sluiten als de zon achter de wolken verborgen is.
  3. Verlichtingsbereikcorrectie. Met deze instelling kunt u het lichtniveau selecteren waarbij de straatverlichtingssensor de last in- en uitschakelt. Het bereik kan binnen verschillende limieten liggen, maar het is beter om een ​​apparaat aan te schaffen met de breedste 2-100 Lx.

Een plaats selecteren voor het monteren van een fotosensor

verbindingspuntVoor de juiste werking van het apparaat is het belangrijk om de juiste plaats te kiezen waar het wordt bevestigd..

Het is van het grootste belang om de sensor zo te plaatsen dat deze aan de lucht wordt blootgesteld en dat de zonnestralen op het oppervlak niet worden gehinderd. Het is ook de moeite waard om een ​​bevestigingspunt te kiezen dat niet onder de koplampen van passerende auto’s valt. Bij het installeren van een fotorelais voor straatverlichting, moet er rekening mee worden gehouden dat licht van ramen van allerlei soorten kunstlicht niet op het oppervlak mag vallen.

Om het onderhoud te vergemakkelijken is het aan te raden het armatuur niet te ver te plaatsen. Af en toe moet u het stof van het oppervlak van het apparaat afwassen en de sneeuw afschudden.

Het kan de eerste keer moeilijk zijn om het bevestigingspunt te vinden. Het is vaak nodig om de sensor meerdere keren van de ene plaats naar de andere te verplaatsen om de meest optimale locatie te selecteren.

Methoden voor het aansluiten van een fotorelais

verbindingsdiagramOver het algemeen is het vrij eenvoudig om een ​​buitenlichtsensor aan te sluiten om het licht aan te doen. Fase en nul worden aan het apparaat geleverd en de fase van de uitgang gaat naar het lampcontact – het andere contact is verbonden met nul. Installatie van het apparaat vindt plaats in de open lucht. Alle draadverbindingen moeten in een speciale verzegelde aansluitdoos zitten.

Als u een krachtig zoeklicht van stroom moet voorzien, is het beter om bovendien een elektromagnetische starter te gebruiken, die in staat is om met hoge stroomsterkte te werken.

Het enige verschil is dat er in plaats van een lamp een startspoel is aangesloten op het fotorelais. Gesloten contacten dienen als schakelaar voor de verlichtingsarmatuur.

Soms is het nodig dat de lichten ‘s nachts alleen aangaan als er iemand in de buurt is. In dit geval moet het elektrische circuit worden aangevuld met een bewegingssensor..

schemaOngeacht de fabrikant hebben alle modellen fotorelais voor straatverlichting drie draden:

  • rood – fase voor het aansluiten van de belasting;
  • blauw of groen – neutrale draad;
  • zwart of bruin – fase voedingscircuit.

Concluderend is het vermeldenswaard dat het aansluiten van een dag-nachtsensor geen diepgaande kennis van elektrotechniek vereist. Werkelijk iedereen kan dit werk aan..

Aansluitschema fotorelais voor straatverlichting – video

Adblock
detector