Warme vloer onder het laminaat voor wie comfort op prijs stelt

warme vloer onder het laminaat Geen zin om tapijten te leggen maar graag op blote voeten lopen? Een warme vloer onder het laminaat geeft je huis het hele jaar door comfort. De onderstaande informatie helpt u de functies van de systemen te begrijpen..

Warme vloer onder het laminaat – wat belangrijk is om te overwegen

laminaat structuur Het is het beste om laminaat en vloerverwarming samen te kiezen. Voor elk type vloerverwarming zijn speciale coatings ontwikkeld.

Laminaat is een meerlaagse coating. Wanneer de temperatuur boven het toegestane niveau komt (vanaf 40 ° C en hoger), beginnen de hars en lijm waaruit het bestaat giftige stoffen af ​​​​te geven. De hoeveelheid formaldehyde die vrijkomt in de lucht hangt af van de intensiteit van de verwarming van het materiaal. Dit heeft een nadelig effect op de menselijke conditie..

Ter bescherming tegen oververhitting is een thermostaat geïnstalleerd die de temperatuur regelt en het systeem indien nodig uitschakelt..

Kies voor woongebouwen met vloerverwarming een coating met een emissie-index van E0 (of minimaal E1), met een concentratie aan vluchtige stoffen onder het toegestane niveau.

Met inachtneming van de regels is verwarming eenvoudig onder het laminaat te plaatsen.

Soorten vloerverwarming

soorten vloerverwarming

Er zijn 2 soorten vloerverwarmingssystemen:

 1. Elektrisch (kabel en infrarood).
 2. Water.

De keuze van het type vloerverwarming is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het basismateriaal. Op de houten vloer wordt het vloerverwarmingssysteem onder het laminaat gelegd zonder een betonnen dekvloer, omdat houten vloeren niet zijn ontworpen voor zwaar gewicht.

Houd rekening met de toegestane waarde van de stijging van de vloerhoogte boven het vlak van de basis. De betonnen dekvloer verhoogt de hoogte van het vloeroppervlak tot 60 mm. Als het verhogen van het bovenoppervlak van de vloer niet geschikt is, gebruik dan subtiele soorten vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming onder laminaat

infrarood warme vloerElektrische systemen zijn van 2 soorten: kabel en film. De eerste wordt rechtstreeks vanaf de verwarmingskabel of vanaf de warmtemat uitgevoerd.

De voordelen van elektrische varianten:

 • lage prijs;
 • installatiegemak;
 • rustig werk;
 • handige temperatuurregeling;
 • duurzaamheid (levensduur tot 50 jaar).

nadelen:

 • hoog energieverbruik;
 • electromagnetische straling;
 • zware belasting van het elektriciteitsnet.

Teken voor de installatie een plan voor de lay-out van de warme vloer onder het laminaat.

Kabel vloerverwarming

kabel vloerverwarmingBestaat uit een verwarmingskabel die in een slang of spiraal onder de vloerbedekking is gelegd. Geschikt voor elk vloeroppervlak.

Installatie wordt uitgevoerd op een wapeningsnet of een speciale tape met klemmen.kabel vloerverwarmer

Kabel vloerverwarming moet in een laag betonnen dekvloer gelegd worden en aangesloten worden op een thermostaat.

Voordelen van kabelsystemen:

 • goedkoop;
 • uniforme verwarming.

nadelen:

 • dure operatie (hoge energiekosten);
 • de noodzaak van aarding en een dikke betonnen dekvloer (vanaf 3 cm);
 • complexiteit van installatie;
 • langzaam opwarmen van de kamer.

Denk vooraf goed na over de indeling van de kamer. Om oververhitting en uitval van het systeem te voorkomen, moet de warme vloer onder een meubelvrije ruimte worden gelegd..

Thermomatten

thermometersDit is een soort kabelsysteem. Alleen hier worden de verwarmingselementen direct in gaasmatten geplaatst. Het gaas kan in secties worden gesneden (zonder de integriteit van de kabel aan te tasten). De kabeldoorsnede is kleiner dan in de vorige versie. De hele structuur is opgerold.

Warmtematten worden gebruikt wanneer het niet mogelijk is om een ​​dikke dekvloer op te vullen.

Voordelen van matten:

 • gemak van ontwerp (draden worden op de vereiste afstand van elkaar bevestigd);
 • installatiegemak (voor snelle bevestiging is het gaas van onderaf bedekt met een kleeflaag);
 • besparing in installatie (betondekvloer is 5-10 mm dunner, installatie wordt uitgevoerd zonder montagetape);
 • minimale verhoging van de vloerhoogte.

Nadeel – hoge prijs in vergelijking met de vorige optie.

Infrarood (film) warme vloer onder het laminaat

een folie vloerverwarming onder een laminaat leggenHet is een dun materiaal dat elektromagnetische pulsen uitzendt met een frequentie van 5 tot 25 micron. Onder invloed van straling worden de omringende objecten verwarmd.

Snijd de thermische film volgens de gemarkeerde markeringen (op een afstand van ongeveer 25 cm).

Voordelen van het gebruik van een folie vloerverwarming onder een laminaat:

 • milieuveiligheid (onder invloed van infraroodstraling stoot de coating geen giftige stoffen uit);
 • de veiligheid van de vloerbedekking (het laminaat exfolieert niet en divergeert niet, zoals bij verwarming met een warmtemat of kabel);
 • compactheid (vanwege de afwezigheid van een cementdekvloer);
 • efficiëntie (laag stroomverbruik).

nadelen:

 • hoge prijs;
 • korte levensduur (tot 15 jaar).

Bij gebruik van thermische folie als hoofdverwarming moet de folie minimaal 70% van het oppervlak bedekken. Bij strenge winterse omstandigheden worden infraroodsystemen gebruikt als bijverwarming.

Meestal is het een warme filmvloer die onder het laminaat wordt gemonteerd..

Thermische film wordt niet gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en wordt niet in de buurt van warmtebronnen geplaatst.

Water warmte-geïsoleerde vloer onder het laminaat

water verwarmde vloerDit is een complex van flexibele leidingen waardoor een warmtedrager (warm water) circuleert, die thermische energie afgeeft aan de vloerbedekking. De vloeistof wordt verwarmd in de ketel en beweegt in een gesloten kringloop dankzij de circulatiepomp.

Het leggen van een waterverwarmde vloer wordt uitgevoerd onder een speciaal ontworpen laminaat. Elektrische vloerverwarming is niet geschikt voor watersystemen.

Om te voorkomen dat het laminaat vervormt onder invloed van waterverwarming, kiest u een coating met een graad van minimaal 32 klasse en een thermische weerstand binnen 0,15 m² K/W.

Stylingfuncties

onjuiste installatie van een met water verwarmde vloerVloerverwarming wordt meestal toegepast in laagbouw. Dit systeem kan onafhankelijk van netwerken en leveranciers van hulpbronnen werken. Het belangrijkste is om de circulatie van het koelmiddel in de winter constant te handhaven. Anders kunnen leidingen bevriezen en beschadigen..

Alvorens een water-vloerverwarming in een hoogbouw te installeren, is het noodzakelijk om te verduidelijken of er een tweede verwarmingssysteem is waarop de vloerverwarming is aangesloten. Als het er niet is, heeft u voor de installatie van waterverwarming toestemming nodig van het huisvestingsbedrijf.

De druk in het verwarmingssysteem van gebouwen met meerdere verdiepingen is niet voldoende voor het vrije verkeer van vloeistof door de vloerverwarmingsleidingen. Daarom kan een verstopping van het koelmiddel optreden, wat een complicatie van het verwarmen van de kamer veroorzaakt, en soms – verstopping en bevriezing van de pijpleiding.

Warmwater vloerverwarming is geschikt voor een woonhuis met een verwarmd vloeroppervlak van meer dan 70 m2.

Water vloerverwarming wordt gelegd met behulp van een betonnen dekvloer of met behulp van een vloermethode. In het eerste geval wordt een met water verwarmde vloer onder het laminaat gelegd op een betonnen vloer die bestand is tegen hoge belastingen veroorzaakt door een extra laag beton.

koelvloeistofleidingen met beton gietenLeidingen voor de koelvloeistof worden met beton gegoten. Als gevolg hiervan wordt een dikke laag dekvloer gevormd, die warmte ophoopt en gelijkmatig afgeeft aan de vloerbedekking..

Om ervoor te zorgen dat een deel van de thermische energie niet wordt besteed aan het verwarmen van de basis, is het noodzakelijk om hoogwaardige isolatie uit te voeren.

De gelaagde methode van het leggen van een warme vloer onder het laminaat wordt toegepast op houten vloeren (vloeren). Het is het leggen van leidingen zonder dekvloer. In dit geval moet het systeem intensiever werken, omdat de warmteoverdracht bij de droge methode wordt verminderd..vlakke manier om warme vloer te leggen

Voordelen van vloerverwarming op water:

 • installatiegemak;
 • het vermogen om autonoom te werken, onafhankelijk van leveranciers van middelen;
 • gebrek aan invloed op de luchtvochtigheid in de kamer;
 • milieuveiligheid;
 • zuinig (verwarming vindt alleen plaats in een verwarmingsketel).

nadelen:

 • hoge prijs;
 • de complexiteit van de reparatie;
 • lage thermische geleidbaarheid van de coating met een op de vloer gemonteerde installatiemethode;
 • de behoefte aan regelmatige service;
 • hoge belasting van het systeem door intensief gebruik.

Wat voor soort te kiezen?

Ga allereerst uit van het type ondergrond en bepaal de mogelijkheid om een ​​betonnen dekvloer te gebruiken. Alleen infrarood- of water-geïsoleerde vloeren worden gelegd op houten vloeren zonder dekvloer (“droge” methode).

Onderzoek vervolgens de voor- en nadelen van verschillende soorten vloerverwarmingssystemen. Bepaal wat voor u belangrijker is: prijs, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid of installatiegemak. Gewapend met de verstrekte informatie en advies, kies de juiste apparatuur.

Met je eigen handen een warme vloer onder een laminaat leggen – video

Adblock
detector