Monolithische plaatfundering: ontwerpkenmerken en installatieprincipes

monolithische plaatfundering Particuliere ontwikkelaars geven bij het kiezen van een funderingsbasis voor een huis of bijgebouwen de voorkeur aan een tapestructuur als een betrouwbare, economische en gebruiksvriendelijke optie. Maar in sommige gevallen is de enige mogelijke oplossing de fundering van een monolithische plaat. Een dergelijke fundering is vereist voor constructie op zandgrond, op harde en plastic leem, plastic klei. Het ontwerp kan ook in trek zijn bij het bouwen van gebouwen op harde en plastic zandige leem, harde klei.

funderingsplaat op deinende grond De plaatbasis is “zwevend” – het is niet bestand tegen grondbewegingen en dooft ze niet. Daarom is dit type constructie, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet geschikt voor sterk deinende of modderige bodems – op bodems van categorie II is er een groot risico op volledige of gedeeltelijke verzakking van het gebouw onder zijn eigen gewicht. De fundering van gewapend beton is uitsluitend bedoeld voor gebruik op verzakkingsbodems van de 1e categorie. Zie ook: DIY laminaatvloer stap voor stap instructies

Kenmerken van de “taart” van de plaatfundering

De funderingsbasis van het plaattype hoeft niet te worden verdiept – het vermogen om te “zweven” en weerstand te bieden aan de krachten van de vorst, komt volledig tot uiting, precies wanneer het op het oppervlak wordt gelegd..

De basisversie van de basistaart wordt weergegeven in de afbeelding:monolithische basiscake

Funderingslagen van onder naar boven:

 1. Verdichte grond – de bodem van de voorbereide put.
 2. Kussen – gemaakt van zand of een mengsel van zand met grind, steenslag. Het wordt in lagen opgevuld, geëgaliseerd en geramd. Het kussen dempt grondtrillingen, vermindert de intensiteit van de impact van belastingen van onderaf op de funderingsbasis.
 3. Geotextiel. Het dorniet laken beschermt het kussen tegen dichtslibben en verstevigt het. Geotextiel kan bovendien op de bodem van de uitgraving worden gelegd, tussen lagen zand en grind om de stevigheid van de cake te vergroten.
 4. Stichtingen. Een dunne egalisatielaag van beton bovenop het kussen helpt om de fundering met hoge kwaliteit waterdicht te maken en het versterkende frame correct te installeren.
 5. Waterdicht maken. Waterdicht materiaal beschermt de funderingsplaat van gewapend beton tegen het binnendringen van vocht uit de grond. Het waterdicht maken van een monolithische funderingsplaat wordt traditioneel gemaakt van twee of meer lagen gewalst bitumenmateriaal.
 6. Betonnen plaat. Eigenlijk de fundering zelf, waarvan de dikte afhangt van de grootte van de belastingen op de fundering.
 7. Versterkend frame. Versterking verhoogt de sterkte van de monolithische structuur, absorbeert trek-drukbelastingen, waardoor betonscheuren worden voorkomen.

Soorten plaatfundering

monolithische fundering voor het huisEr zijn verschillende opties voor de uitvoering van de funderingsplaat. Meestal is het een monolithische plaat, waarvan de dikte in het hele gebied hetzelfde is. De voordelen van een dergelijke basis zijn onder meer installatiegemak, het nadeel is de nauwe ligging van de bovenrand bij het grondoppervlak – in dit geval kan de basis van de muren worden blootgesteld aan vocht, wat de bouwconstructies schaadt.

Zodat de rand van de plaat zich hoger boven het oppervlak van de grond bevindt, moet u de dikte niet vergroten – dit zal de kosten van de fundering aanzienlijk beïnvloeden. Een meer praktische optie zou zijn om een ​​plaat uit te rusten met verstijvers..

Fundering is een monolithische plaat met opwaartse ribben

Fundering is een monolithische plaat met opwaartse ribbenDe monolithische structuur is een vlakke basis met versterkende verstevigingsribben die boven het oppervlak uitsteken – het ziet eruit als een stripfundering bovenop een plaat. De ribben worden geplaatst rond de omtrek en onder de toekomstige dragende muren binnen, indien voorzien door het project.

Met een funderingsplaat met verstijvers naar boven kunt u een gebouw bouwen met een kelder of kelder. In dit geval moet de monolithische structuur in de grond worden begraven en moeten de roosterribben van een geschikte hoogte worden ontworpen. Vervolgens wordt een laag waterdichting op de ribben gelegd en worden wandconstructies gemonteerd..

Plaatfundering met ribben naar beneden

Plaatfundering met ribben naar benedenOm het draagvermogen van de plaatfundering te vergroten zonder deze te verdiepen, wordt een monolithische structuur gemaakt met verstijvers die naar beneden zijn gericht.

Er zijn twee opties voor de uitvoering van een monolithische plaat met verstijvingsribben naar beneden:

 1. Verstijvingen worden gevormd door sleuven die in de grond zijn gegraven onder het stortniveau van de gewapende betonplaat. In de kuilen voor de ribben wordt een versterkend frame geplaatst, als geheel gemaakt met het frame van de plaat zelf, waarna het betonmengsel wordt gestort.
 2. Er wordt een put voorbereid met een vlakke bodem onder de plaat. Een polymeerplaatisolatie wordt op de waterdichte basis gelegd – verstijvingsribben worden gevormd in de intervallen tussen de “eilanden” van de warmte-isolator en de wanden van de put. Voordat de betonmix wordt gestort, wordt de wapeningskooi gemonteerd.

Verstijvingen moeten onder de dragende muren en interne schotten worden geplaatst. Als het project niet voorziet in scheidingswanden, maar het is nodig om de stijfheid van de plaat te vergroten, moeten de naar beneden gerichte ribben evenwijdig aan de korte zijde van het gebouw zijn in stappen van maximaal 3 meter..

plaatbodemtaart met ribben naar benedenDoor een warmte-isolator te leggen, inclusief geëxtrudeerd polystyreenschuim onder de grondplaat, kunt u niet alleen verstijvers van de vereiste afmetingen uitrusten, maar draagt ​​het ook bij aan de isolatie van de funderingsbasis en verlaagt u de kosten voor het verwarmen van het huis. Dit type fundering wordt “Zweedse plaat” genoemd. Het wordt vaak aangevuld met een waterverwarmingscircuit..

Geprefabriceerde plaatbasis

geprefabriceerde grondplatenIn sommige gevallen wordt een prefab betonnen basis gebruikt in plaats van een monolithische plaatfundering. Afgewerkte structuren worden dicht op elkaar gestapeld. Maar deze optie kan alleen worden gebruikt op rotsachtige bodems die niet gevoelig zijn voor deining. In andere gevallen kan de basis na verloop van tijd vervormen onder ongelijkmatige deinende belastingen vanwege het ontbreken van een stijve verbinding tussen de platen..

De basis van kant-en-klare gewapende betonplaten wordt alleen gebruikt in het geval van de constructie van bijgebouwen, baden, kleine vuurtorens. Bovenop de gelegde platen wordt een dekvloer gemaakt. De technologie voor het assembleren van een geprefabriceerde fundering vereist de betrokkenheid van speciale apparatuur voor het transporteren en leggen van platen.

Berekening van de dikte van de plaat en het wapeningsframe

versterkend frameBij het maken van een plaatfundering met uw eigen handen, is het belangrijk om de dikte van de plaat correct te berekenen. Een te dunne ondergrond is niet bestand tegen de belasting. Het storten van een te dikke plaat leidt tot onnodige financiële kosten.

Let op: elke centimeter plaatdikte is 1 kubieke meter beton per 10 vierkante meter. m gebied.

De berekening moet worden toevertrouwd aan professionals of een speciaal programma gebruiken. De waarde wordt berekend op basis van de grondsoort en de belastingen op de fundering. Daarom is het noodzakelijk om geologische prospectiegegevens op de site en een kant-en-klaar bouwproject te hebben. De standaarddikte van de plaatfundering is 200-300 mm.

Het wapeningsframe voor platen tot 150 mm dik is gemaakt van één laag gaas, gelegen langs de centrale horizontale as. Voor platen van 200-300 mm zijn twee parallelle gaaslagen vereist, geïnstalleerd op een afstand van 30-50 mm vanaf de onderkant en bovenkant van de toekomstige plaat. De diameter van de wapening is 12-16 mm, de steek van de staven is 200-300 mm.

Onder de dragende muren wordt de steek van de staven verminderd door de meer schaarse plaatsing van de elementen in het centrale deel van de plaat.

Het aantal wapeningsstaven en klemmen voor hun bevestiging wordt het gemakkelijkst berekend met behulp van een gespecialiseerde rekenmachine.

DIY funderingsplaat: stap voor stap instructies

Het hele complex van werken aan het plaatsen van de plaatbasis van een huis of een bijgebouw kan alleen worden gedaan.

Voorbereidende fase

voorbereidende faseHet terrein voor de fundering wordt vrijgemaakt van puin, bomen en struiken, waarna de markering van de toekomstige funderingsput wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gespannen koorden rechte hoeken vormen. Controleer voor de nauwkeurigheid van de geometrie het samenvallen van de lengtes van de diagonalen van de gemarkeerde rechthoekige sectie.

Op het gemarkeerde gebied is het nodig om een ​​kuil te graven rekening houdend met de dikte van het gezandstraalde steenkussen, de fundering, de waterdichting en de ontwerpwaarde van de verdiepingsvloer.

Het is vereist om een ​​laag vruchtbare grond met vegetatie van de bouwplaats te verwijderen, de diepte van de put wordt berekend ten opzichte van het voorbereide oppervlak.

De bodem van de put moet vlak en horizontaal zijn, de grond wordt zorgvuldig aangedrukt. De technologie van het bouwen van een funderingsplaat kan voorzien in het gebruik van geotextiel om een ​​barrière te creëren tussen de grond en het zandbed – in dit geval slibt het zand niet dicht en spoelt het niet weg wanneer het grondwater stijgt. Doeken van geotextiel worden gelegd met een overlap van 30 cm en naderen de wanden van de put.

Opstelling van een kussen

opstelling van een kussenOp de bodem van de put wordt zand gelijkmatig gegoten met een laag van 100-120 mm. Daarna wordt het bevochtigd met water en verdicht met een trilplaat. Vervolgens wordt volgens hetzelfde principe de volgende laag zand gegoten en geramd. De totale dikte van het kussen moet minimaal 200 mm . zijn.

Veelvoorkomende kritische fouten: zand gebruiken met een mengsel van klei, het hele volume zand in één keer in een put lossen, gevolgd door egaliseren.

Het zandkussen is bedekt met een laag grind of steenslag van 120-150 mm dik. Het is mogelijk geotextiel voor te leggen zodat de lagen niet vermengen. Een laag grind is nodig om capillaire aanzuiging van vocht uit de bodem uit te sluiten.

In het stadium van het plaatsen van het kussen, is het vereist om alle communicatie te leggen die verticaal door de dikte van de funderingsplaat wordt gebracht.

Waterdichting

basis waterdicht makenDe bekisting wordt op het afgewerkte kussen gemonteerd langs de contouren van de toekomstige plaat. Voor stijfheid van buitenaf wordt de bekisting gestut met afstandhouders. De structuur moet worden afgedicht zodat er geen vocht uit het werkmengsel kan komen tijdens het betonneren.

Voor een betrouwbare waterdichting van de fundering wordt aanbevolen om betonvoorbereiding uit te voeren – een dunne laag beton wordt over het verdichte puin gegoten. Laagdikte 50-70 mm, betonkwaliteit M-100.

Nadat de fundering is opgedroogd, wordt waterdicht gemaakt van een speciaal polymeerprofielmembraan of twee of drie lagen gewalst bitumenmateriaal. De waterdichting moet naar de wanden van de bekisting gaan, de randen van de platen worden aan elkaar gelijmd met bitumenmastiek of gesmolten, verwarmd door een brander.

Isolatie van de fundering

isolatie van de funderingIn regio’s met koude winters wordt thermische isolatie van de funderingsplaat toegepast als het gaat om het bouwen van een woongebouw, waar het zal dienen als de basis van de vloer. Isolatie onder de funderingsplaat wordt in een gelijkmatige laag gelegd als deze vlak is ontworpen. Bij het plaatsen van een plaat met verstijvers naar beneden gericht. Uit dezelfde isolatie worden locaties gevormd op de geprojecteerde plaatsen..

Versterking

versterking van een monolithische funderingDe installatie van de versterkende kooi begint vanaf het onderste gaas. Om de vereiste afstand van 30 mm tot de basis te behouden, worden de wapeningsstaven op speciale kunststof steunen geplaatst.

Allereerst worden alle langsstaven gelegd. Vervolgens worden de dwarse eraan bevestigd met behulp van draadwindingen of plastic klemmen. Lassen wordt niet gebruikt – oververhitting van het metaal op de bevestigingspunten verzwakt de structuur.

Om de tweede laag van het rooster op de vereiste hoogte boven de onderste te plaatsen, gebruikt u standaard-“spinnen” (het zijn “kikkers”) over het hele gebied (2 stuks per vierkante meter) en U-vormige randelementen.

Concrete werken

beton gietenHet storten van een monolithische funderingsplaat moet binnen één shift worden uitgevoerd, anders is het onmogelijk om de vereiste structurele sterkte te bereiken. Eisen aan het werkmengsel:

 • betonkwaliteit M-300 (sterkteklasse B22.5);
 • mobiliteit P3;
 • coëfficiënt van waterbestendigheid W8 en meer;
 • vorstbestendigheidsklasse F

Het is noodzakelijk om te zorgen voor een gemakkelijke aanpak voor de automatische mixer, om van tevoren voor de betonpomp of bakken te zorgen om het werkmengsel in de bekisting te voeren.

De mortel die in de bekisting wordt ingevoerd, moet onmiddellijk gelijkmatig over het hele vlak worden verdeeld. Voor het verdichten van beton en het elimineren van luchtbellen kun je niet zonder een diepe vibrator. Het oppervlak wordt geëgaliseerd met een liniaal of met behulp van een trillende dekvloer.

De fundering van een monolithische plaat moet worden afgedekt met plasticfolie om deze te beschermen tegen neerslag, puin en accidentele schade. Een dag later, binnen 5-7 dagen, is het vereist om het betonoppervlak met water te bevochtigen. Zo voorkom je dat de toplaag van de plaat uitdroogt en barst. Na 10-15 dagen kan de bekisting worden verwijderd – het beton heeft de tijd om meer dan 50% sterkte te krijgen. De bouw van de muren begint niet eerder dan een maand na het storten – het beton moet volledig rijp zijn.

monolithische funderingAls u weet hoe u een fundering voor een plaat voor een huis kunt maken, kunt u veel geld besparen op de bouw van een zomerhuis of een landhuis, een garage. Om ervoor te zorgen dat de stichting meer dan een decennium kan dienen, is het belangrijk om de technologie van het werk strikt in acht te nemen en hoogwaardige materialen te gebruiken..

Funderingstechnologie monolithische plaat – video

Adblock
detector