Metalen trappen en hun gebruik in de particuliere bouw

metalen trap In particuliere woningen zijn metalen trappen niet zo gebruikelijk als in industriële gebouwen of op straat. Veel eigenaren zijn van mening dat dergelijke producten niet overeenkomen met het ontwerpniveau en er te eenvoudig uitzien. Daarom worden ze gebruikt als trapladder, of voor rioolputten..

Maar in feite zien moderne metalen trappen er niet slechter uit dan hout of gemaakt van andere materialen. Metaal kan elke vorm krijgen, er kunnen originele ontwerpen en composities worden gemaakt. En als u de treden afwerkt met steen of glas, krijgt uw structuur een unieke en elegante uitstraling..

Wat zijn de metalen trappen?

metalen trap met houten treden Metalen trappen verschillen in uiterlijke vorm, fabricageontwerp, gebruikt materiaal, buitenbekleding en bevestigingsmethode.

Afhankelijk van de uitwendige vorm van het product zijn er:

 • recht marcheren;
 • roterende marcheren;
 • schroef;
 • modulair;
 • trapladders.

Volgens de productiemethode van het product zijn er:

 • op pezen;
 • op Kosoura;
 • troosten;
 • modulair.

Voor de productie worden gewoon en roestvrij staal, aluminium gebruikt. De bekleding van de treden kan worden gemaakt van hout, marmer en andere materialen..

Marcherende trappen

vluchttrapOp die plaatsen waar het gebied van de kamer dit toelaat, kunnen looptrappen worden geïnstalleerd. Onder de metalen trappen wordt het beschouwd als het gemakkelijkst te vervaardigen en het veiligst in gebruik. Bij het berekenen van de parameters van het product, kunt u de beste optie kiezen met het aantal stappen en de hellingshoek, voor een comfortabele bediening.

De belangrijkste voordelen van dergelijke trappen zijn onder meer:

 • eenvoudige berekening van afmetingen, geen ingewikkelde fabricage en montage van metalen trappen met behulp van de meest betaalbare gereedschappen;
 • lage kosten van materialen en vakmanschap;
 • de mogelijkheid om de ruimte onder de trap te gebruiken voor huishoudelijke doeleinden.

Er zijn beperkingen op de lengte, met het aantal stappen van meer dan 15 stuks, is het noodzakelijk om extra steunen te installeren om de sterkte van het product te garanderen.

Draaibare trap

draaibare metalen trapSoms is het vanwege de omstandigheden van een beperkt gebied onmogelijk om een ​​directe marsstructuur toe te passen. Om een ​​handige hefhoek voor gebruik te behouden, is een variant met een marsbocht van 90º of 180º geïnstalleerd..

Om de trap op een metalen frame te draaien, gebruikt u een tussenplatform of een inlooptrap.

Het gebruik van wenteltrappen in plaats van platforms levert aanzienlijke besparingen op in het plaatsingsgebied. Bij het draaien worden oproltrappen gebruikt in plaats van een platform, waardoor het totale aantal treden kan worden verminderd en de voetafdruk wordt verkleind.

De kosten van een draaitrap zullen iets hoger zijn dan die van een conventionele marcherende trap, maar de complexiteit van de fabricage met een tussenplatform is niet hoog. Bij het berekenen van een product met wikkelaars is de grootste moeilijkheid de juiste bepaling van de grootte en het aantal stappen. Zowel de draaihoek als de gebruiksveiligheid zijn hier immers van afhankelijk..

Wenteltrappen

wenteltrapIn die gevallen dat je een elegant product wilt installeren en niet veel ruimte in beslag neemt, dan zijn wenteltrappen van metaal ideaal voor je interieur. De fabricage en installatie van dergelijke producten is moeilijker dan marcheren, maar u kunt een vereenvoudigd modulair ontwerp gebruiken.

Bij het installeren van een schroefstructuur moeten de volgende factoren in overweging worden genomen:

 1. Allereerst is dit de mogelijkheid om overal te installeren, zelfs in het midden van de kamer. Een mooie trap geeft je kamer een originele adembenemende look.
 2. Als u een kleine kamer heeft, neemt dit ontwerp niet veel ruimte in beslag..
 3. Houd er rekening mee dat de ongelijke breedte van de treden en de hoge hellingshoek het moeilijk maken om comfortabel te bewegen, vooral voor ouderen..
 4. Grote problemen met het tillen van dingen naar de tweede verdieping, vooral grote.

Vanwege de complexiteit van het berekenen van de parameters van de trap en het bepalen van de grootte van de treden, is het bovendien niet eenvoudig om dergelijke berekeningen uit te voeren als u niet over dergelijke ervaring beschikt..

Ontwerpkenmerken van elementen van metalen trappen

ontwerpkenmerkenElk product moet voldoen aan de veiligheidseisen voor gebruik in overeenstemming met SNiP.

Daarom worden hieronder de belangrijkste bepalingen van bouwvoorschriften uiteengezet waarmee rekening moet worden gehouden bij de vervaardiging en het ontwerp van metalen trappen:

 1. Een van de belangrijkste elementen is een stap, waarvan het aantal wordt bepaald afhankelijk van de lengte van de overspanning. De breedte van de graad moet zorgen voor een volledige plaatsing van de hele voet van een persoon, ongeveer 25 cm.De lengte van de trede wordt bepaald rekening houdend met de vrije doorgang van twee mensen in verschillende richtingen. Toegegeven, deze maat kan worden aangepast rekening houdend met de vrije ruimte..
 2. De gemakkelijke stijging of daling hangt ook af van de hoogte van de stijgleiding, meestal wordt deze gelijk aan 14-18 cm.
 3. Bij het berekenen van de parameters van een metalen ladder moet de hefhoogte minimaal 2 m zijn en wordt de lengte van de boogpees of stringer berekend met de formule L =√H² + A², waarbij L de lengte van de pees is, H de hoogte van de opening, A de lengte van de mars. De lengte van de mars wordt bepaald rekening houdend met de hellingshoek van de trap 24 of 37 graden.
 4. Veilige beweging wordt verzekerd door leuningen die over de gehele lengte van het product zijn geïnstalleerd. De hoogte van de reling is 90-110 cm, de afstand tussen de relingstaven is 15 cm. Deze maat is gekozen rekening houdend met het feit dat het hoofd van het kind niet tussen de spijlen kan komen te zitten.

Om veiligheidsredenen moeten de trappen ‘s nachts goed verlicht zijn en moeten de treden antislip-oppervlakken hebben. Bovenstaande elementmaten zijn van toepassing op marcherende en draaiende producten..berekening van stapgroottes

Voor het berekenen van spiraalvormige metalen trappen worden andere verhoudingen gebruikt:

 1. Een belangrijke parameter is de diameter van de trap, deze wordt bepaald afhankelijk van de lengte van de trede en de grootte van de diameter van de centrale steunpaal.
 2. De grootte en vorm van de trede varieert van midden tot rand. In het begin is het breedste deel ongeveer 40 cm, in het midden 20 cm en in het smalste deel bij de steunpilaar 10 cm Deze afmetingen zorgen voor een gemakkelijke en veilige verplaatsing van mensen.

Ladders kunnen worden gemaakt van een gesloten type, wanneer het gehele metalen frame is bedekt met een bekledingsmateriaal, en van een open type zonder het frame te sluiten..

Methoden voor de vervaardiging van metalen producten

Structureel kunnen metalen trappen van elkaar verschillen in de fabricagemethode en lay-out..

De belangrijkste soorten structuren zijn als volgt:

 1. Een trap op een metalen draagbalk onderscheidt zich doordat de treden van bovenaf aan de steunbalk zijn bevestigd. De balk heeft een zigzagvorm en vormt planken waarop de treden worden geïnstalleerd. Als steunbalken kan een dikke plaat metaal met een uitsparing voor de treden of een rechthoekige buis worden gebruikt, waarop de hoeken voor de treden van bovenaf worden gelast..ladder op een metalen draagbalk
 2. Product op pezen. De treden zijn vastgeschroefd of gelast aan twee rechte snaarbalken. Gebruik een kanaal of een rechthoekige pijp als pees..boogpees ladder
 3. Vrijdragende constructie. De treden zijn slechts aan één kant aan de muur bevestigd, of als alternatief aan een steunkoord dat aan de muur is bevestigd. Leuningen zijn slechts aan één kant geïnstalleerd en er is geen stootbord;.vrijdragende constructie

Er is ook een modulair ontwerp, waarbij het hele product is samengesteld uit afzonderlijke elementen. Tegelijkertijd hoeft u geen laswerkzaamheden uit te voeren en kunt u een metalen ladder met uw eigen handen monteren, zelfs zonder ervaring..

Het belangrijkste voordeel van metalen constructies is het gemak van fabricage en lage kosten. Bovendien is de levensduur van dergelijke producten veel langer dan die van houten.

En in termen van hun elegante uitstraling en mooie afwerking doen metalen trappen op geen enkele manier onder voor anderen, zelfs niet gemaakt van dure materialen..

Kenmerken van het installeren van een modulaire metalen trap in een woonhuis – video

Adblock
detector