Hoe regenwater op te vangen voor irrigatie?

opvang van regenwater voor irrigatie Het oogsten van regenwater voor het besproeien van planten is niet alleen economisch, maar ook biologisch gunstig. Regenwateropvangsystemen moeten zelfs worden geïnstalleerd in gebieden met een autonoom watertoevoersysteem, omdat regenwater zachter is dan het water dat door een waterleiding stroomt.

Het verzamelde water gebruiken

regenwatergebruik

Met regenwater kunt u:

 1. Waterplanten. Deze vloeistof bevat geen metaalverontreinigingen en alle aanwezige schadelijke componenten bezinken op de bodem van de container waarin het wordt opgevangen. Daarom is dit water ideaal om eventuele planten water te geven..
 2. Afwassen. Uit milieuoogpunt is afwassen met regenwater een mooi voorbeeld van duurzame productie. Het is gunstiger voor de natuur om water te gebruiken dat na regen wordt opgevangen en niet uit de diepte wordt gepompt. Als elke site-eigenaar op deze manier water bespaart, zal het niveau van ecologie in het land aanzienlijk toenemen..

creatie van een autonoom watervoorzieningssysteemEen andere toepassing is het creëren van een autonoom watervoorzieningssysteem. Als u een opslagfaciliteit met grote capaciteit installeert en er een hydraulische pomp op aansluit, kunt u uw eigen sanitairsysteem maken, dat van slechts één factor afhankelijk is: het weer. U kunt communicatie van de badkamer naar de vaatwasser en wasmachine aansluiten op een dergelijke watervoorziening. Toegegeven, het zal nodig zijn om extra filters te installeren om water te zuiveren van onzuiverheden (anders kunt u apparaten beschadigen die veeleisend zijn voor de kwaliteit van de vloeistof, zoals vaatwassers).

Het wordt niet aanbevolen om regenwater op te vangen in de buurt van industriële productie. De ideale verzamelplaats is een perceel in een dorp omringd door bossen en velden.

Als er industriële bedrijven in de buurt zijn, zal hun afval zich ophopen in de wolken en samen met de regen in geïmproviseerde reservoirs vallen. Het wordt ten zeerste afgeraden om dergelijk water in het dagelijks leven te gebruiken..

Regenwater opvangen voor irrigatie

bovengrondse opvang van regenwater voor irrigatie

Er zijn twee manieren om regenwater van het dak van een woonhuis op te vangen:

 • grond;
 • ondergronds.

In het eerste geval moet u een vrije ruimte op de site toewijzen, in het tweede geval is dit niet vereist.

Om de grondmethode toe te passen, hebt u nodig:

 1. dak eb.
 2. Vat, tank of een andere grote capaciteit;.

Water van het dak opvangen in een ton is de gemakkelijkste optie. Eb wordt volgens een dergelijk systeem gecreëerd zodat het afvoerpunt van water precies in de container gaat. De contactplaats van de eb met de container wordt meestal afgesloten met een plug zodat er geen vuil (bijvoorbeeld gebladerte) naar binnen komt..

De container moet een klep hebben voor waterinlaat. Het is beter om het net boven de bodem van de container te plaatsen, om niet alle bezinkende onzuiverheden samen met het water te verzamelen..

ondergrondse opvang van regenwater voor irrigatieDe ondergrondse verzamelmethode is het creëren van een put. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met dat hierboven beschreven, alleen de constructie-inrichting is veel gecompliceerder..

Een grote container wordt onder de grond begraven, er is een regenpijp op aangesloten. Een pomp en irrigatieleidingen kunnen op de tank worden aangesloten, waardoor een automatisch irrigatiesysteem kan worden georganiseerd.

De organisatie van een dergelijk stroomgebied wordt als volgt uitgevoerd:

 • er wordt een funderingsput gemaakt (gooi de grond niet weg, deze zal nog steeds nodig zijn);
 • aan de onderkant wordt een grindzandkussen gevormd;
 • een watertank is in het midden geïnstalleerd;
 • de tank is aan alle kanten besprenkeld met zandige leem;
 • noodzakelijke communicatie is aangesloten;
 • een plug wordt op de nek geplaatst;
 • de container wordt gemaskeerd door de eerder gewonnen zode.

Van zo’n systeem voor het opvangen van regenwater van het dak, kun je een autonoom watervoorzieningssysteem creëren en alle communicatie in huis erop aansluiten (wasmachine, douche, badkamer).

installatie van een ondergronds wateropvangsysteemIn plaats van een bak in de grond, kun je betonnen ringen ingraven en een standaard put maken. Breng er een afvoerpijp naar toe, installeer een hendel voor waterinlaat (een emmer met een trommel en een ketting) en dat is alles – het opvangsysteem is klaar.

Verzamelproces

ideaal dak om regenwater op te vangen

Twee factoren zijn van invloed op de snelheid en kwaliteit van de wateropvang:

 1. Dakontwerp en staat.
 2. Tank technische parameters:.
 3. Uitvoering van goten.

Het dak moet zo zijn ontworpen dat al het water eruit loopt en niet op de site valt, daarom wordt het niet aanbevolen om scherpe hellingen te maken..

De dakbedekking kan van alles zijn. Het belangrijkste is om het schoon te houden. Als de bekleding bijvoorbeeld van leisteen is gemaakt, moet deze regelmatig van mos worden ontdaan. Bovendien maalt het water van de leisteen en komen de deeltjes in het reservoir terecht..

De beste optie is gegalvaniseerd metaal. Het corrodeert niet (mits de zinklaag niet beschadigd is) en er komt geen biologische aangroei op..

originele container voor opgevangen waterBij het kiezen van een container moet u zich houden aan de aanbeveling van de aanwezigheid van een metalen frame eromheen. Het maakt niet uit over wat voor soort regenwateropvangmethode voor irrigatie – grond of ondergronds – we het hebben. Frame – extra sterkte, die bovendien de tank helpt beschermen tegen mechanische belasting.

Er zijn speciale containers te koop, gestileerd voor exterieurartikelen. Bijvoorbeeld kolommen. Hoewel dergelijke architecturale kenmerken niet altijd geschikt zijn in een tuinperceel.

Als de container van metaal is, bevat het water deeltjes van deze stof, wat de kwaliteit negatief zal beïnvloeden. De beste optie zijn plastic tanks voor het opvangen van regenwater voor irrigatie (als het gaat om grondopslag). Bij het bouwen van een ondergronds reservoir moet speciale aandacht worden besteed aan de sterkte van de constructie. In dit geval zal niet elk polymeermateriaal kunnen concurreren met metaal..

dakgotenHetzelfde geldt voor goten. Het gebruik van metalen opties heeft een negatieve invloed op de waterkwaliteit, maar plastic tegenhangers zijn perfect voor het opvangen van vocht in de regen..

Een belangrijke eis voor alle kunststof objecten in het drainagesysteem is dat het polymeer ondoorzichtig moet zijn. Anders kan waterverwarming en de interactie met plastic niet worden vermeden. Als gevolg van de interactie zullen polymeerdeeltjes oplossen in water en hun chemische samenstelling veranderen. Planten water geven met een dergelijke vloeistof kan soms nadelig voor hen zijn..

We maken een regenwateropvangsysteem in het land – video

Adblock
detector