Hoe maak je een veranda met je eigen handen van verschillende materialen

doe-het-zelf veranda aan huis Een veranda wordt begrepen als een externe (meestal overdekte aanbouw) bij de ingang van het huis. Je kunt met je eigen handen een veranda bouwen van beton of hout. Met een hoge positie van de deuropening is ook een trap voorzien. Naast praktisch gebruik vervult het ook een decoratieve functie, aangezien de leuningen, luifel, balusters op een andere manier kunnen worden gesneden of versierd. De uitbreiding beschermt de ingang van het gebouw tegen zonlicht en neerslag.

Afmetingen van de structuur

afmetingen van structurele elementen De afmetingen van de veranda worden gekozen rekening houdend met de afmetingen van het hele huis, zodat het er niet te klein of juist volumineus uitziet. Normale trapbreedte is ongeveer 1 m. Maar de bredere structuur zal mooier en comfortabeler zijn.

De grootte van de treden voor de veranda kan variëren – afhankelijk van de voorkeuren van de eigenaren:

 • diepte – 24-26 cm;
 • hoogte – 13-20 cm.

De totale helling van de trap kan van 14 tot 45 graden zijn.trap elementen

Wanneer u met uw eigen handen een veranda bouwt, moet u zich houden aan de normen in de tabel.

Stap hoogte (cm) Stapbreedte (cm) Algemene traphelling (graden)
tien 40 veertien
elf 38 16
12 36 achttien
13 34 21
veertien 32 23
15 dertig 25
16 28 29
17 26 33
achttien 24 37
19 22 40
twintig twintig 45

De drempel van de deuropening moet iets hoger (met 5 cm) van het bovenste platform zijn.

Veranda fundering

veranda funderingEen massieve structuur vereist een solide basis. Eerst moet je een funderingsput graven voor de veranda naar het huis met een diepte van 0,5 m.Installeer vervolgens de bekisting rond de omtrek en giet steenslag (20 cm) en zand (10 cm) op de bodem, bevochtig en ram. Daarna moet het kussen worden afgedekt met dakbedekking als waterdichting en moet een wapeningsnet met een maas van 100×100 mm worden gelegd.

Om de kosten van de foundation te verlagen, kunt u een tapecontour gebruiken.

Nu kunt u beginnen met betonneren.

In dit geval wordt de oplossing bereid volgens standaardverhoudingen:

 • 1 deel cement;
 • 3 stukjes zand;
 • 5 stuks steenslag.

Na het gieten van de fundering moet de slurry worden gepord met een stuk wapening zodat de lucht kan ontsnappen en de site monolithischer en gelijkmatiger wordt.

Het beton moet enkele dagen uitharden en sterker worden..

Monolithische betonnen veranda met je eigen handen

Beton is een duurzaam materiaal dat niet wordt blootgesteld aan weersomstandigheden. Het kan worden gebruikt om een ​​betrouwbare en solide structuur te maken. Met de oplossing kunt u ook elke geometrie en afmetingen kiezen. Een aparte fundering voor deze optie is niet nodig.

Monoliet bekisting en wapening

bekisting en wapening van een betonnen verandaVoordat u met uw eigen handen een veranda bouwt, is de bekisting voor trappen gemaakt van dik multiplex (voor een gekrulde structuur) of planken (voor een rechthoekige vorm). Het moet 200-300 mm hoger zijn dan de geplande veranda, omdat een deel ervan in de grond wordt begraven.

Voor het apparaat van de bekisting moeten de volgende stappen worden uitgevoerd:

 1. Teken op multiplexplaten voor de zijwanden de locatie van de stootborden en treden in een hoek van 90 graden.
 2. Markeer het laatste loopvlak en het hellingsgebied voor waterafvoer.
 3. Installeer de zijkanten 1 cm van de muur van het huis voor de uitzettingsvoeg.
 4. Versterken met palen die 25 cm diep in de grond worden geslagen op een afstand van 40-45 cm van de fundering met bevestigingsverstijvers. Zo valt de doe-het-zelf frameconstructie niet uit elkaar onder het gewicht van beton..
 5. Het blijft om de plankenbegrenzers langs de hoogte van de treden te bevestigen.

Bij het installeren van de bekisting moet u een uitzettingsvoeg maken van elastische materialen (plaatschuim, polyurethaantape, enz.), Omdat de ongelijke krimp van de fundering onder het huis en onder een relatief lichte veranda anders zal zijn en een stijve verbinding zal leiden tot scheuren en vernietiging.

uitzettingsvoeg apparaat:Na de vervaardiging van de bekisting is het noodzakelijk om de wapening in 3 vlakken uit te voeren.

Het is gemakkelijker om eerst het frame van de wapening te binden of te lassen en vervolgens de bekisting eromheen te plaatsen.

tabblad wapeningAls alles klaar is, begint u met het storten van beton..

betonneren

betonneren

De volgende stap bij het maken van de veranda naar het huis is het vullen van de treden, die in fasen worden uitgevoerd:

 1. Eerst wordt de eerste fase gegoten en wordt enige tijd gegeven om te drogen..
 2. Dan worden extra gevelbekistingselementen zichtbaar.
 3. De tweede fase wordt gegoten en zo verder tot het einde.
 4. Vervolgens wordt het beton geëgaliseerd en doorboord met wapening.

De bekisting wordt verwijderd nadat de mortel volledig is gestold – na ongeveer een week.

Daarna kunt u met uw eigen handen beginnen met het inrichten van de veranda naar het huis. Hiervoor worden tegels, steen, hout, etc. gebruikt..

Betonnen halfronde veranda

halfronde verandaDeze optie vereist een nauwkeurige planning en zorgvuldige markering op de grond. De constructie van een ronde veranda met uw eigen handen wordt uitgevoerd rekening houdend met het feit dat de diameter ervan de breedte van de deuropening met meer dan 60-80 cm moet overschrijden.Bij de ingang van 90 cm, bijvoorbeeld, is de breedte van de lijn van aangrenzend de veranda aan het huis zal 150-170 cm . zijn.

Ga na het aanbrengen van de markeringen verder met het plaatsen van de bekisting. Voor halve cirkels is het beter om plaatstaal of gegalvaniseerd te gebruiken – ze snijden goed en buigen gelijkmatig of multiplex, maar daarvoor moet het worden geweekt om buigzamer te worden tijdens het werk.

Voordat u met uw eigen handen een halfronde veranda maakt, moet u een kuil graven, een zand- en grindkussen leggen en aanstampen. Vervolgens:

 1. Waterdichtheid leggen.
 2. Bind de eerste ondergrondse laag van de wapening en leg de bekistingsstrook bloot voor de eerste stap.
 3. Evenzo wordt er gewerkt voor volgende stappen met horizontale en verticale wapening..

Als alles klaar is, wordt het beton gestort, geëgaliseerd, op sommige plaatsen doorboord en een week gelaten om uit te harden.

Om de oplossing op te slaan, kunt u de veranda maken zoals weergegeven in de onderstaande foto..waterdichting en versterking

bekisting voor trappen

betonneren stappen

Houten veranda

soorten houten trappenEen veranda voor een klein landhuis gemaakt van hout ziet er organischer uit dan een pompeuze halfronde structuur bedekt met tegels. Het kan worden gemaakt in de vorm van een terras, patio, of kies de eenvoudigste optie uit verschillende stappen.

Het is handiger om een ​​aanbouw op palen te bouwen:

 1. Dennen lariks hout met een doorsnede van 20×10 cm wordt behandeld met een antisepticum. De uiteinden zijn bedekt met hete teer en omwikkeld met dakleer tot de diepte van de begrafenis in de grond.
 2. Vervolgens worden kuilen gegraven voor steunen met een diepte van 60-80 cm.
 3. Staven worden geïnstalleerd en begraven met aarde met periodiek aanstampen. Steunen kunnen worden aangesloten op het huis voor betrouwbaarheid.
 4. Horizontale (in niveau) stammen zijn bevestigd aan de steunen.

Als de basis klaar is, beginnen ze met hun eigen handen stappen naar de veranda te maken. Eerst moet u een boogpees of kosour maken – dragende elementen van de trap waaraan de treden worden bevestigd.

stappen van het maken van een trap gemaakt van houtKosour ziet er origineler uit. Om het te maken, hebt u een driehoekige sjabloon nodig om de uitsparingen voor de treden te markeren. De zijkanten komen overeen met de riser (verticaal deel van de trede) en het loopvlak (horizontaal deel).

Het aantal treden, ongeacht waar de veranda van gemaakt is, mag niet gelijk zijn.

Als de stringers klaar zijn, worden de randen stevig aan de stammen bevestigd met behulp van de doorn-groefmethode en wordt het portiek voor de deur bedekt met een plank.

Veranda reling

houten veranda relingDe constructie van de leuning is een belangrijke stap in de constructie van de veranda. Naast een veilige verplaatsing hebben ze ook een decoratieve functie. De hoogte van de reling kan verschillen – afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van de eigenaren. Het optimale figuur is 90 cm.De sterkte van de structuur verdient ook aandacht, omdat deze is ontworpen om de massa van volwassenen te weerstaan.

De leuning wordt ondersteund door de steunpilaren. Tussen hen worden balusters geïnstalleerd. Vooral de veranda met balusters ziet er prachtig uit.

Houten delen van het hek moeten worden verbonden met deuvels en lijm, omdat het hout na verloop van tijd uitdroogt en de metalen bevestigingsmiddelen losraken en eruit vallen.

Het is beter om het hout te behandelen met een antisepticum en het te bedekken met jachtlak..

veranda luifel

veranda luifel

Zeker bij slecht weer is een vizier over de veranda een must. Het kan worden uitgevoerd vanaf:

 1. Polycarbonaat. Kunststof, brandwerend en duurzaam materiaal is bestand tegen alle intriges van het weer. Het past goed bij metaal, baksteen en beton, maar is niet op zijn plaats in houten constructies. Gevoelig voor UV-straling, daarom is een speciale coating vereist.
 2. Metalen platen. Budget, betrouwbare optie. Anticorrosieve coating vereist.
 3. Metalen tegels. Geschikt voor een veranda van elk materiaal, goed in een verscheidenheid aan ontwerpen. Geen speciale vaardigheden vereist voor de installatie ervan.
 4. terrasplanken. Eenvoudig te installeren, schilderen niet nodig, acceptabele kosten!.

Na het kiezen van het materiaal, moet u beslissen over de bevestigingsmethode. In het geval van een massieve constructie zijn bijvoorbeeld kolommen voor de veranda vereist. Voor een hangende lichtluifel hebben dergelijke steunen niet nodig, muurbevestiging is voldoende.

Daarnaast moet je letten op de vorm van het vizier. Een gevelluifel kan alleen beschermen tegen de verticale effecten van neerslag en zal alleen dienen als decoratie van de veranda.

De gevelversie beschermt tegen schuine stralen en windstoten. Het kan van bijna elk materiaal worden uitgevoerd. Ten slotte wordt het ontwerp met drie hellingen als het meest effectief en betrouwbaar beschouwd, het is gemaakt op een metalen frame..

In moderne omstandigheden wordt veel belang gehecht aan interieurinrichting, maar ook de uitstraling van huizen wordt niet over het hoofd gezien. De decorativiteit van de veranda moet in stijl worden gecombineerd met de gevel van het gebouw. Als u een hightech metalen veranda bouwt in de buurt van een houten huis in landelijke stijl. Die algemene indruk zal hopeloos verpest worden.

Ook kunt u, afhankelijk van het ontwerp van de ingangsgroep, een bank, verlichting plaatsen (verlichting zal nog steeds nodig zijn) en het gazon mooi in de buurt maaien. Het belangrijkste is dat het huis, de veranda en het omringende landschap één geheel vormen..

Adblock
detector