Hoe kies je de beste waterfilter voor het land?

waterfilter naar het land In kleine dorpen en in voorstedelijke gebieden wordt de watervoorziening vaak georganiseerd met behulp van natuurlijke bronnen: putten of putten. Een waterfilter voor een zomerhuisje is dan ook geen luxe, maar noodzaak. Op de moderne markt worden dergelijke apparaten in verschillende versies gepresenteerd, van eenvoudige tafelkannen tot meertraps reinigingssystemen. Eenvoudige aanbevelingen helpen u niet verward te raken met de keuze..

Is het nodig om een ​​waterfilter in het land te installeren?

onbehandeld en gezuiverd water Waterzuiveringsinstallaties zijn continu in bedrijf in grote steden. Dit maakt het mogelijk om de bevolking te voorzien van veilig drinkwater zonder het verplichte koken. Buiten de stad moeten mensen gebruik maken van putten of geboorde putten. Tegelijkertijd komt de kwaliteit van de vloeistof niet altijd overeen met de hygiënische normen..

Het kan gevaarlijke onzuiverheden bevatten, zoals:

 • micro-organismen die drager worden van verschillende ziekten;
 • zouten van zware metalen;
 • stikstofverbindingen;
 • waterstofsulfide;
 • giftige substantie.

Het is alleen in laboratoriumomstandigheden mogelijk om de exacte samenstelling van water en het gevaar voor de mens te bepalen. Maar deze analyse is niet goedkoop. De samenstelling van water kan in de loop van de tijd veranderen door veranderingen in de bodem, maar ook door invloed van externe factoren. Daarom is de meest betrouwbare manier om uzelf te beschermen het installeren van een waterfilter in uw landhuis of in een landhuis..

Er wordt een kleine test uitgevoerd om de kwaliteit van het water te bepalen. Water wordt in een transparant glas gegoten en drie dagen bewaard. Als zich gedurende deze tijd een sediment op de bodem vormt, is de vloeistof sterk verontreinigd en moet vóór gebruik worden gefilterd..

Filterclassificatie

Alle moderne filters voor zomerhuisjes kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen, op basis van de methode van installatie:

 1. Beneden in het gat. Direct in de watertoevoer geïnstalleerd. Er zijn twee soorten: oppervlakte en onderdompelbaar. De eerste worden op het oppervlak van een put of put gemonteerd. Alleen de watertoevoerslang wordt in de as neergelaten. Submersible modellen zijn gedeeltelijk of volledig ondergedompeld in het water.boorgat waterfilter
 2. Vloeiend. Ze zijn geïnstalleerd in de pijplijn. Voor hun normale werking is voldoende vloeistofdruk vereist..stroomfilters
 3. Omgekeerde osmose systemen. Meertraps complex reinigingsapparaat. Het is gescheiden van de hoofdleiding aangesloten op het waterleidingsysteem. De onzuiverheden die na reiniging achterblijven, worden afgevoerd naar het riool.omgekeerde osmose systeem
 4. Geen installatie vereist. Deze groep bevat een filterkan. Het communiceert op geen enkele manier met de watervoorziening en er wordt door een persoon met zijn eigen hand water in gegoten.kan waterfilter

Filters worden geclassificeerd volgens de eigenaardigheden van hun werking. Hierbij worden grove en fijne reinigingssystemen onderscheiden..

Grove filters

grof filterHet belangrijkste doel van dergelijke waterfilters in het land is om de vloeistof te zuiveren van grote onoplosbare componenten: klei, zand, roest en andere. Ze blijven op de filtereenheid en er wordt schoon water in de leiding gezogen. Het apparaat heeft geen chemische cartridges. Het reinigingsproces wordt uitsluitend mechanisch uitgevoerd. Deze groep omvat drie hoofdtypen filters..

netvormig

mesh waterfilterHet belangrijkste element van een dergelijk apparaat is een dun gaas van metaal. Het is gelegen langs de waterstroom. Gefilterde onzuiverheden worden afgevoerd in een speciale container. Naarmate ze zich ophopen, moet het systeem handmatig worden gespoeld. Het filter wordt gemiddeld eens in de drie maanden schoongemaakt..

Er zijn drie soorten mesh-structuren:

 1. Niet-spoelend. Om het apparaat schoon te maken, volstaat het om de hoes van de behuizing los te schroeven en het vuil te verwijderen. Tijdens het werk is het noodzakelijk om de watertoevoer naar het filter af te sluiten. Dergelijke modellen onderscheiden zich door eenvoud, lage kosten en betrouwbaarheid..
 2. Wassen. Naast het gaas zorgt het ontwerp voor de aanwezigheid van een glas. Nadat het gat in het lichaam is geopend, wordt een deel van de stroom in het glas geleid, waarbij de opgehoopte onzuiverheden worden meegenomen. Het enige dat overblijft is om de verontreinigde vloeistof af te tappen en het gat weer te sluiten. De voordelen van dergelijke modellen zijn gebruiksgemak en duurzaamheid..
 3. Zelfreinigend. Deze apparaten zijn onderhoudsvrij. Het filter wordt op de ingestelde tijd automatisch gereinigd. Dergelijke systemen zijn duurzaam, u hoeft geen geld uit te geven aan hun onderhoud. Hun grootste nadeel is de hoge prijs..

Bij het kiezen van een maasinrichting worden deze bepaald met de benodigde maaswijdte van het filterelement. Om huishoudelijke apparaten tegen beschadiging te beschermen, is een gaas met een afmeting van minimaal 100 micron vereist.

De meest populaire fabrikanten van dergelijke constructies zijn: Honeywell, Atlas Filtri en ITAP. Deze bedrijven hebben uitgebreide ervaring, een uitstekende reputatie en een grote keuze aan modellen..

patroon

patroonfiltersHet belangrijkste element van het ontwerp is de filtereenheid – de cartridge. Het is een cilinder gemaakt van een groot aantal lagen stof of speciale draden. De beste resultaten worden aangetoond door blokken gemaakt van polypropyleen.

Hoe kleiner de deeltjes die door de patroon worden gepasseerd, hoe schoner het uitlaatwater zal zijn. De kleinste indicator wordt beschouwd als 50 micron..

Dergelijke structuren zijn van het stamtype. Dit betekent dat ze direct in het waterleidingsysteem worden gemonteerd. De stroom in de bewegingsrichting komt het apparaatlichaam binnen en wordt door de patroon geleid.

Het voordeel van deze modellen is hun vermogen om de meeste onzuiverheden in het water vast te houden. Ze ontdoen de vloeistof van stroperige colloïden, in water oplosbare stoffen en andere verontreinigingen.

onder druk gezet

drukfilterDe bedieningstechnologie is vergelijkbaar met cartridge-apparaten. Het belangrijkste verschil is de hoge doorvoer. Dergelijke modellen worden gebruikt als een filter van ijzer in water voor zomerhuisjes. Ze verwijderen ook mangaan, colloïden en in water oplosbare verbindingen uit vloeistof. De minimale grootte van gezeefde deeltjes – 30 micron.

De voordelen van drukfilters zijn hun duurzaamheid, het verwijderen van water van geur en smaak, het vermogen om huishoudelijke apparaten tegen schade te beschermen..

Een van de tekortkomingen is de noodzaak om het filter regelmatig te reinigen en de cartridge bij te werken. Soms doen zich problemen voor bij de installatie van het apparaat..

Fijne filters

fijne filtersHet doel van dergelijke apparaten is de uiteindelijke afgifte van water van gevaarlijke onzuiverheden en ziekteverwekkers. Ze elimineren verontreinigingen met een deeltjesdiameter groter dan 5 micron.

Cartridges gevuld met actieve kool, zeoliet, shungiet of andere soortgelijke stoffen fungeren als het belangrijkste element in de structuren. Extra componenten kunnen worden toegevoegd om de eigenschappen van de vloeistof te veranderen, bijvoorbeeld om deze zachter te maken..

Fijne filters moeten samen met grove reinigingsapparaten worden geïnstalleerd. Anders gaan ze te snel kapot..

Op basis van de ontwerpkenmerken zijn er verschillende hoofdtypen van dergelijke behandelingssystemen..

Filterkan

filterkanDe makkelijkste en goedkoopste manier om aan schoon drinkwater te komen. Een dergelijk apparaat vereist geen installatie en aansluiting op het watertoevoersysteem. Water wordt handmatig in een speciaal compartiment gegoten. Het gaat door de patroon, waarin het wordt gereinigd, en komt in de kan. Van daaruit kan het worden afgetapt en gebruikt om te drinken of te koken.

De samenstelling van de cartridge omvat vaak de volgende componenten:

 1. Polypropyleen vezels. Ze ontdoen de vloeistof van vaste deeltjes die achterblijven na een ruwe reiniging.
 2. Geactiveerde koolstof. Verwijdert opgeloste chloorverbindingen en micro-organismen.
 3. Ionenuitwisselingsharsen. Zouten van mangaan en kalium, evenals ijzer, bezinken erop..
 4. Poreuze actieve kool. Met zijn hulp wordt de vloeistof geklaard en worden organische onzuiverheden verwijderd..

Het voordeel van het apparaat is de mobiliteit. Dit filter kan niet alleen op het land worden gebruikt, maar ook als je naar buiten gaat. Het grootste nadeel is de noodzaak om regelmatig cartridges te vervangen..

Er zijn veel modellen kannen van verschillende groottes en fabrikanten op de moderne markt. Voor een gezin van 2-3 personen is een filter van drie liter voldoende. Bij het kiezen van een specifiek apparaat wordt ook gelet op de kwaliteit van het plastic. De verkoper moet voor hem kwaliteitscertificaten overleggen en de bijbehorende documenten lezen. Dit is de enige manier om zeker te zijn van de veiligheid van het product..

De meest populaire fabrikanten van filterkannen zijn: Barrier, Geyser, Aquaphor en Brita. De eerste drie bedrijven zijn Russisch. Ze zijn al heel lang op de markt en de kwaliteit van hun producten kent een minimum aan klachten..

Bevestiging op de kraan

kraan opzetstuk voor waterzuiveringDe meest compacte van alle soorten filters. Het is een kleine cartridge die direct op de mixer past. Het is eenvoudig te installeren en daarom kan het bij het afwassen of andere handelingen waarvoor geen schoon water nodig is, worden verwijderd. Hierdoor gaat de cartridge langer mee. Er zijn ook modellen met een aparte drinkwateruitlaat. Ze hoeven niet te worden verwijderd, het is voldoende om de schakelaar in de gewenste richting te draaien.

De systemen zijn niet geschikt voor warmwaterbehandeling. Ze zijn duurzaam, maar vereisen frequente vervanging van cartridges. Ze hebben een lage productiviteit. Ze worden aangeraden te gebruiken in gevallen waar kleine hoeveelheden drinkwater nodig zijn..

Let bij het kiezen van dergelijke apparaten op hun compatibiliteit met de mixer. Er zijn ook modellen op de markt met universele houders. Mocht het gekochte filter niet passen, dan kun je apart een adapter aanschaffen. Hiermee kan het apparaat zonder schroefdraad op een tuit worden gemonteerd.

Doorstroomwaterfilter “onder de gootsteen”

doorstroomwaterfilter onder de gootsteenDergelijke ontwerpen zijn tegenwoordig het populairst. Ze zijn betaalbaar, gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren. Ze bestaan ​​uit meerdere in serie geschakelde kolven, waarin patronen met verschillende vulstoffen zijn ondergebracht. Het systeem wordt met een flexibele slang aangesloten op de waterleiding. Gezuiverd water wordt geleverd aan een aparte kraan.

Dit filter voor stromend water naar het land is geschikt voor elk type watervoorziening. Het verwijdert onzuiverheden, geuren, smaken en bacteriën uit vloeistof.

De lijst met de beste fabrikanten van dergelijke apparaten omvat:

 • Icarus;
 • Geiser;
 • Atol;
 • Aquafoor;
 • Barrière.

Bij het kiezen van een specifiek model laten ze zich leiden door het vereiste volume en de vereiste waterkwaliteit. Het benodigde aantal filtratiestappen is afhankelijk van de eigenschappen van de vloeistof..

Als er bijvoorbeeld oude gietijzeren buizen in het huis worden gelegd, moet u een model kiezen met een extra cassette die is ontworpen voor het reinigen van metalen.

Omgekeerde osmose systemen

omgekeerde osmose systeemHet werkingsprincipe van dergelijke apparaten is gebaseerd op het feit dat een geconcentreerde waterige oplossing een container binnenkomt, gescheiden door een semipermeabel membraan. Het membraan passeert schoon water en houdt alle daarin opgeloste stoffen vast.

Het systeem bestaat uit meerdere cartridges. Ze omvatten actieve kool, polypropyleenvezels en andere filtercomponenten. In de eerste fase is er een ruwe reiniging van de vloeistof van vaste deeltjes. Verder is het water vrij van pesticiden, zware metalen en andere schadelijke stoffen. De laatste fase is het passeren van het membraan en de eindreiniging..

De structuur van een dergelijk systeem omvat een opslagtank voor het opslaan van schoon water. Het wordt automatisch ingevuld naarmate het wordt besteed. De vloeistof wordt via een aparte kraan aan de consument geleverd.

Moderne modellen kunnen bovendien worden uitgerust met een mineralisator, een ultraviolette lamp of een structurator. Hierdoor krijg je gegarandeerd veilig en gezond water aan de uitlaat..

Dergelijke filters zijn niet goedkoop en daarom moet hun keuze op een verantwoorde manier worden benaderd. Het is belangrijk om te begrijpen dat cartridges periodiek moeten worden vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt. Alvorens te kopen, worden de druk in het watertoevoersysteem en de mate van watervervuiling beoordeeld. Op basis hiervan zal het mogelijk zijn om het optimale model te kiezen.

Populaire fabrikanten van dergelijke apparaten zijn:

 • Atol;
 • Leider Standaard;
 • Aquafoor;
 • Nieuw water;
 • Barrière.

Een indicator voor de kwaliteit van een dergelijk systeem zijn de kenmerken van het plastic waarvan de tank is gemaakt. Als het transparant is, is de kans op breuk groot als de druk in het systeem toeneemt. Het is beter om de voorkeur te geven aan producten gemaakt van dicht wit plastic dat geen chemische geur afgeeft.

sorptie

sorptie waterzuiveringssysteemSorptiesystemen zijn ontworpen voor het grondig reinigen van vloeistoffen. Ze worden gebruikt in gevallen van ernstige vervuiling van de vloeistof. Het belangrijkste onderdeel van de constructie is het filterelement met sorptiemiddelen. Dergelijke apparaten kunnen worden gebruikt in combinatie met zandvangers, vetvangers en olievangers..

Het filter is gemaakt in de vorm van een plastic of metalen reservoir. Het heeft een vervuilde vloeistofinlaat en een schoonwateruitlaat. Cassettes met reinigingselementen zijn binnen geïnstalleerd.

Met sorptiefilters kunt u de volgende stoffen uit het water verwijderen:

 • arseen;
 • Oppervlakteactieve stoffen;
 • fenolen;
 • herbiciden;
 • pesticiden;
 • organische bestanddelen;
 • zware metalen.

Door het type locatie van de container kunnen structuren verticaal of horizontaal zijn. De eerste zijn duurzaam en hebben een hoog draagvermogen. Verticale apparaten zijn klein van formaat. Ze zijn eenvoudig te installeren, zelfs in een kleine ruimte. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden en minder veeleisend..

Als sorptiemiddel worden in dergelijke systemen actieve kool, kwartszand, zeolieten, aluminosilicaten, fibroil, antaciet, geëxpandeerde klei of shungiet gebruikt. Steenkool wordt als de meest effectieve en betaalbare beschouwd en wordt daarom door de meeste fabrikanten gebruikt. Met zijn hulp wordt de vervuilingsgraad van de vloeistof met 90-98% verminderd.

Het grootste nadeel van dergelijke systemen is hun hoge prijs. De kosten van het eenvoudigste filter zijn 20 duizend roebel. Bij het kiezen van een specifiek model laten ze zich leiden door de soorten verontreinigende stoffen, het type constructie en het doel van het systeem.

Ionenuitwisseling

ionenuitwisselingswaterzuiveringssystemenHet gebruik van de ionenwisselingstechniek is aan te raden in situaties waar het water een hoge mate van mineralisatie heeft. Dergelijke systemen filteren de vloeistof niet alleen, maar maken deze ook veel zachter..

Het apparaat is gebaseerd op het vermogen van speciale ionische harsen om de samenstelling van water te veranderen. Vuile vloeistof sijpelt door de vulling van het apparaat. Daarbij is er een uitwisseling van ionen tussen water en harsen. Hierdoor bezinken magnesium- en calciumdeeltjes in het filterelement en komt er natrium in het water. De resulterende oplossing heeft geen negatief effect op de menselijke gezondheid.

Een van de positieve eigenschappen van dergelijke systemen zijn:

 1. Zorgen voor een maximaal reinigingsniveau.
 2. Verwijdering van schadelijke zouten en andere opgeloste verontreinigingen uit de vloeistof.
 3. Behoud van de minerale samenstelling van de vloeistof.
 4. Eenvoudig te bedienen en te onderhouden.

Een van de nadelen van ionenuitwisselingsfilters is de noodzaak om reagentia aan te vullen, lage werksnelheid. Bovendien moet de gebruikte ionenuitwisselingshars op de juiste manier worden afgevoerd, wat tot extra kosten leidt..

Er zijn momenteel twee groepen vergelijkbare ontwerpen op de markt: kleine modellen met een vervangbare cartridge en ionenwisselaarkolommen. Voor het geven is het raadzaam om apparaten van het eerste type te gebruiken. Nadat de filtercassette is opgebruikt, wordt deze vervangen door een nieuwe. Er zijn ook zelfherstellende cartridges. Het is voldoende om ze af te spoelen in een verzadigde zoutoplossing en vervolgens in schoon water en ze zijn weer klaar om te werken..

Een paar tips om te kiezen

De keuze van een waterfilter voor een zomerhuisje hangt af van veel parameters: waterkenmerken, kenmerken van het watertoevoersysteem, budget en andere..

In dit geval is het de moeite waard om eenvoudige aanbevelingen op te volgen:

 1. Voor degenen die weinig tijd op hun persoonlijke perceel doorbrengen en niet veel drinkwater nodig hebben, is het gemakkelijker en goedkoper om een ​​kruikfilter te kopen. Het is ook geschikt in het geval van een volledige afwezigheid van een watertoevoersysteem in huis..
 2. Het is raadzaam om bij de ingang van het gebouw een grof hoofdfilter te plaatsen. Het voorkomt dat vuil het systeem binnendringt en beschermt huishoudelijke apparaten.
 3. De ideale optie in het middelste prijssegment is het apparaat dat onder de gootsteen wordt gemonteerd. Het heeft een voldoende aantal reinigingsfasen en voldoende prestaties..
 4. Als het water in het gebied te hard is, is de installatie van een ionenuitwisselingssysteem vereist. Geen enkel ander filter is beter in het verzachten van vloeistoffen..

Wie op het terrein een volwaardig zuiveringssysteem wil realiseren, moet eerst laboratoriumonderzoek van het water doen. Op basis van de heersende vervuilende stoffen daarin, kan worden geconcludeerd welk filter raadzaam is om te gebruiken.

Als er een minimaal budget is, wordt een hoofdgroffilter en een eventueel fijnreinigingssysteem geïnstalleerd. Dit is voldoende om schoon drinkwater te krijgen..

Welk waterfilter past bij jou – video

Adblock
detector