Doe-het-zelf geitenstal

doe-het-zelf geitenstal

Het bouwen van een geitenstal met je eigen handen is geen gemakkelijke taak. Het pand moet immers het hele jaar door dieren op betrouwbare wijze beschermen tegen slecht weer, roofdieren en dieven. Hoewel geiten uitstekend overweg kunnen met pluimvee en ander vee, zal een aparte zone hun bestaan ​​veel comfortabeler maken. En de eigenaren ontvangen niet alleen winst, maar ook het plezier om voor hen te zorgen..

Soorten geiten

geitenhuis ontwerp

Bij het kiezen van het ontwerp van een schuur voor geiten, moet u rekening houden met de klimatologische omstandigheden van het gebied en de materiële mogelijkheden. Op de zuidelijke breedtegraden worden dieren bijvoorbeeld van het vroege voorjaar tot het late najaar onder een afdak beschermd tegen tocht gehouden. Als de winter komt, worden ze overgebracht naar een schuur, waar een stabiele temperatuur wordt gehandhaafd (niet lager dan + 8 ° C).

comfortabel houden van geiten

In koelere streken leven geiten samen met ander vee. Het lichaam wordt gescheiden door stevige schotten zodat elk dier zich prettig voelt. De beste oplossing is echter om een ​​geitenstal “met alle gemakken” te bouwen. De grootte wordt bepaald door het geschatte aantal individuen..

Er moet voldoende ruimte in de kamer zijn voor een aparte insluiting:

 • geiten;
 • volwassen geiten;
 • katten vrouwtjes;
 • Jong.

Deze aanpak voorkomt conflicten en concurrentie tussen dieren. Afzonderlijke secties helpen het fokken van geiten onder controle te houden en beschermen jonge dieren tegen agressief gedrag van volwassenen.

doe-het-zelf geitenstal van verschillende materialen

Je kunt een doe-het-zelf geitenstal bouwen van materialen:

 • sintelblok;
 • hout (hout omhuld met een plank);
 • adobe;
 • steen;
 • stalen afgewerkte constructies.

De materiaalkeuze wordt beïnvloed door klimatologische omstandigheden, de financiële mogelijkheden van de eigenaar en de eigenschappen van de dieren zelf. Geiten houden niet van tocht en verdragen geen extreme kou. En omdat ze voldoende zuurstof nodig hebben, moet de hoogte van de kamer minimaal 2 meter zijn..

Een geitenhuis voor het huisvesten van 10 dieren beslaat meestal een oppervlakte van ongeveer 20 m².

Kamervereisten en tekeningen

diervriendelijke kamer

Bij het bouwen van een geitenstal moet rekening worden gehouden met een aantal factoren die de dieren een comfortabel bestaan ​​zullen geven..

De schuur moet:

 • optimale temperatuur + 18 ° C in de zomer en + 8 ° C in de winter;
 • vochtigheid niet hoger dan 75%;
 • goede verlichting;
 • perfecte ventilatie (geen tocht).

geit schuur tekening

Tekeningen en voorlopige berekeningen zijn essentieel bij het creëren van een doe-het-zelfkamer voor geiten. Eén volwassene heeft bijvoorbeeld een stal nodig met een inhoud van 1,5 m³. Het vrouwtje met de kinderen voelt zich prettig op het terrein van 2,5 m³. Jongeren moeten voor elk individu een ruimte van ongeveer 0,8 m³ toewijzen.

Alvorens met de bouw te beginnen, is het raadzaam om correct te berekenen op welke diepte het grondwater passeert. Anders kan de structuur barsten of lijden tijdens een ramp..

We bouwen een doe-het-zelf geitenstal op het platteland

Doe-het-zelf geitenstal

De eerste stap naar uw doel is het kiezen van een geschikte locatie. Het kan een heuvel of een vlakte zijn, waar een stabiele luchtvochtigheid wordt gehandhaafd..

Bereid vervolgens de site zorgvuldig voor:

 • afval verwijderen;
 • onkruid wordt uitgetrokken;
 • kappen en ontwortelen van struiken en bomen (indien aanwezig);
 • de site zorgvuldig waterpas maken.

de fundering van een gebouw leggen

In de volgende fase wordt de fundering gebouwd. Langs de omtrek van de in de tekeningen aangegeven ruimte worden greppels met een diepte van ongeveer 50 cm gegraven.Bekisting wordt geïnstalleerd uit het beschikbare materiaal en beton wordt gestort. De structuur wordt 3-4 weken gelaten om volledig te drogen.

Het is raadzaam om de fundering bij warm weer te vullen, als er geen zware neerslag wordt verwacht..

Voor de constructie van een houten schuur is de basis van de constructie gemaakt van in de grond gegraven palen. De bovenste laag grond wordt van het terrein verwijderd. Graaf gaten op een afstand van 80-90 cm van elkaar over het hele gebied van de toekomstige kamer. De bodem van de trechters is bedekt met grind gemengd met roosters (kussendikte 20 cm) en zorgvuldig aangedrukt. Vervolgens worden palen geplaatst en met beton gegoten.

Vloer leggen

schuur vloer

Nadat ze een betrouwbare basis hebben gelegd, beginnen ze met het bouwen van de vloer. De site is bedekt met aarde of klei, geëgaliseerd en zorgvuldig aangedrukt.

De hoes is gemaakt van:

 • platte leisteen;
 • planken;
 • dakbedekking;
 • metalen platen.

Tijdens de installatie worden speciale goten geïnstalleerd, die in een bak of put worden geleid voor het verzamelen van dierlijke uitwerpselen en urine. Van bovenaf is het bedekt met een verwijderbaar rooster of een speciale vloer. Hierdoor blijft de vloer het hele jaar door droog en warm..

Een betonnen vloer is altijd koud en vraagt ​​daarom veel ondervloer.

Muren, ramen en deuren

montage van muren, installatie van scheidingswanden

De hoogte van de dragende wanden van de constructie mag niet groter zijn dan 2,5 m. Ze worden op de traditionele manier opgetrokken uit elk bouwmateriaal. Bij de juiste indeling van het geitenhok worden aan de zuidzijde raamopeningen met een ventilatieopening geplaatst. Voor een kleine kamer is één raam voldoende. De deur is uitgevoerd in een tweevleugelig karakter. Volgens veiligheidsregels moet het naar buiten opengaan.

Plafond en dak

dak installatie

Als een schuin dak is gepland, is het plafond omhuld met planken. Als thermische isolatie wordt schuim of minerale wol gebruikt. De toplaag is bedekt met multiplex.

Het dak wordt opgetrokken uit leisteen of shingles. De gevelstructuur is bedekt met een lichte helling zodat de neerslag er niet op blijft hangen. De optie zadeldak is duurder. Met het ontwerp kunt u echter een zolder organiseren waar het handig is om hooi, beddengoed of tuingereedschap op te bergen. Voor een dergelijk dak is het plafond geïsoleerd met klei gemengd met stro..

communicatie

elektrische verbinding

Om ervoor te zorgen dat de geiten zich comfortabel voelen in de nieuwe stal, moet u de communicatie correct leggen. De eenvoudigste ventilatie is gemaakt van buizen (diameter ongeveer 100 cm).

Ze zijn geïnstalleerd:

 • in het centrale deel van het dak;
 • onder het plafond (verste hoek);
 • boven de vloer bij de voordeur.

Alle openingen zijn afgesloten met tralies om te voorkomen dat er vuil, knaagdieren of andere kleine dieren binnen kunnen komen..

Volwassen geiten en jonge dieren hebben voldoende verlichting nodig. Daarom worden elektrische lampen op veilige hoogte in de stal geplaatst. Van bovenaf zijn ze bedekt met tinten of metalen roosters..

In regio’s waar de winters te koud zijn, worden kunstmatige warmtebronnen geïnstalleerd voor geiten. Vaak voeren de eigenaren stoomverwarming uit. De ketel staat in een aparte ruimte weg van de geiten..

Organisatie van de binnenkant van de stal

interieurinrichting van een geitenstal

Een redelijke benadering van de inrichting van de stal zal de dieren een comfortabel verblijf in de kamer bieden. Er is een eenvoudig diagram van hoe je een geitenstal kunt maken. Bepaal eerst de plaats voor de structuur. Vervolgens worden houten schotten gemaakt, ongeveer 1,5 m hoog. Het voorste deel is gemaakt in de vorm van een wicket.

installatie van feeders

Aan de buitenkant hangen voerbakken en een emmer voor water. Dit elimineert de noodzaak om elke keer de stal in te gaan om de geiten water te geven of te voeren. De kwekerij wordt in de kooi geplaatst op een hoogte van 0,5 m vanaf de vloer. Er wordt een bak onder geplaatst om de resten van het voer op te vangen. Het wordt later weer aan geiten geserveerd..

Aan de onderkant van de kwekerij is het raadzaam om een ​​ondiepe bak voor zout te plaatsen, zodat dieren er niet naar zoeken in het hooi..

zomer geitenpen

Een zomergeitenhok is een constructie die bestaat uit een hek en een luifel. Hout wordt beschouwd als een lopend materiaal. Er wordt een hek en een luifel en overkapping van gemaakt. In het zomerverblijf zijn drinkbakken, kwekerijen en voederbakken geplaatst. Ze bieden ook een plek voor dieren om te rusten, waar er geen tocht is..

Zoals je kunt zien, kan elke zomerbewoner met zijn eigen handen een geitenstal bouwen. Het belangrijkste is om een ​​​​eenvoudig schema te volgen. Het omvat de selectie en voorbereiding van de site, de traditionele bouwfasen, de installatie van communicatie en de inrichting van het geitenhuis.

Warme doe-het-zelf geitenstal – video

Adblock
detector