Cascading Creek House, Bercy Chen Stúdió

A Cascading Creek -házat kevésbé házként, hanem inkább a közép -texasi földrajz mészkő -víztartóinak kinövéseként fogták fel..

A tető úgy van kialakítva, hogy természetes medencét hozzon létre az esővíz összegyűjtéséhez, nem úgy, mint a tavaszi medencék, amelyek a Texas Hill Country kitettségeiben találhatók. Ezek a medencék további természetes áramlást hasznosítanak a fotovoltaikus és a napelemes melegvizes panelek használatával. A tetőn összegyűjtött víz, villamos energia és hő egy kiterjedt klímaberendezéshez kapcsolódik, amely vízforrással ellátott hőszivattyúkat és sugárzó hurkokat használ a lakóház fűtésének és hűtésének biztosítására. A klímaberendezés geotermikus földhurkokhoz, valamint medencékhez és vízellátáshoz kapcsolódik, ezáltal olyan hőcserélő rendszert hozva létre, amely minimálisra csökkenti az elektromos vagy gázfüggést..

A technológiai mellett a ház formája és elhelyezése finoman foglalkozik az amerikai külvárosok társadalmi kérdéseivel. A ház meglepően alacsony profilja az utcához képest kritikus alternatívát kínál a texasi hatalmas külvárosi lakások morfológiájához-az utcáról belépve lenéz a ház vízgyűjtő tetőire. Az utca felé mutató szerény arccal ellentétben a rezidencia nagylelkűen mutatkozik meg az alatta lévő vadon felé, és magáévá teszi a természetet anélkül, hogy túlterhelné.

A projekt elsődleges formális gesztusa két hosszú natív mészkőfalat illeszt be a lejtős helyre, amelyek gerincként szolgálnak a ház nyilvános és privát szárnyához. A falak és az általuk körvonalazott szárnyak egy háziasított tájat fedeznek fel, amely kiterjesztett lakótérként szolgál az alatta lévő patak felé, és védve van a területre jellemző hirtelen esőzések során az utcáról lefolyó víz özöneitől. A határfalak és az építőelemek elhelyezkedését három érett őshonos tölgy jelenléte és megőrzése tájékoztatta.

Az észrevétlenül lejtős tető állandó nullapontja ellenére a padlóteraszok a föld kontúrja mentén a belső teret különálló terekké határozzák meg, amelyek térfogata nő a bejárati csarnok relatív összenyomódásától távol. A ház minden szárnya a tetőkonzolon végződik egyetlen oszlopból, amely felszabadítja a külső falakat teljesen üvegezésre, elárasztva a nappali magas és nyitott térét napfénnyel, és nagyszerű kilátást nyújt a medence fedélzetére és az erdős sziluettekre a Texas Hill Country azon túl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekintse meg a webhelyet

Adblock
detector