Opis i fotografije popularnih vrsta žutika

Žutika Thunberg Bagatelle. Žutika je zimzeleni grm. Njegova visina doseže 3 m. Glavna karakteristika je oštro trnje. Deblo i izbojci prekriveni su njima. U divljini, žutika raste uglavnom u gorju sjeverne hemisfere. Danas postoji oko 175 vrsta ovog grma. Svaki se od njih razlikuje po svojim karakteristikama. Na kućnim parcelama i u vrtovima možete pronaći nekoliko vrsta ove biljke: obična žutika, Amur, Ottawa i druge. U ovom članku ćemo vam reći o najpopularnijim sortama žutika.

Obična žutika: opis, karakteristike

Ova sorta žutika raste uglavnom u srednjoj i južnoj Europi, a ti pahuljasti grmovi mogu se vidjeti i na sjevernom Kavkazu. Visina biljke u pravilu ne prelazi 1,5 m. Cvjetovi su žuto -bijeli, počinju cvjetati u posljednjoj dekadi svibnja, na nekim područjima početkom lipnja. Prosječno cvjetanje – 13-20 dana. Idealno za okućnicu ili povrtnjak. Žuti grm dobro podnosi šišanje. Nije izbirljiv u izboru mjesta: može rasti i u djelomičnoj sjeni i na osvijetljenim područjima. Između ostalog, obična žutika može lako podnijeti čak i jake mrazeve. Ova vrsta žutika pogodna je za jelo..

Sorte

Obična žutika nema toliko sorti. Najpopularniji su sljedeći:

 • Žutika Juliana Žutika “Juliana” (“Jilianae”) – grm naraste do 3 metra. Listovi do jeseni dobivaju svijetlocrvenu nijansu;
 • Žutika Žutika “Aureomarginata” (“Aureomarginata”) – grm visok do 1,5 m. Listovi su tamnozeleni sa zlatnim obrubom. Poželjno je da ova sorta raste na osvijetljenom prostoru. Inače, ukrasna boja nestaje;

Barberry Thunberg: fotografija, opis, karakteristike

Thunbergova žutika nije ništa manje dekorativna. Raste samoniklo na padinama Kine i Japana. Biljka doseže visinu od 1,5 m. U proljetno i ljetno doba listovi žutika imaju žućkastu ili svijetlocrvenu nijansu, a kad se približi jesen, oni su smeđi. Cvjetovi žutike Thunberg obično su žuti s crvenim obrubom po rubovima. U usporedbi s običnim žutikom, ova sorta ne cvjeta dugo – samo 8-12 dana. Biljka dobro podnosi hladnoću i sušu, nije zahtjevna prema tlu. Plodovi su gorkastog okusa pa se ne koriste u hrani..

Sorte

Žutika Thunberg ima mnogo sorti. Evo glavnih:

 • Žetina AtropurpureaŽutika “Atropurpurea” (“Atropurpurea”) – biljka je ovo ime dobila ne slučajno – lišće je tamnoljubičaste boje. Visina grma je oko 1,5 m. Cvatnja se javlja početkom ili sredinom lipnja i traje 12 dana. Plodovi sazrijevaju u listopadu.
 • Žetina Thunberg AureaBarberry “Aurea” – grm, u usporedbi s prethodnom sortom, nizak – 0,8 m. Listovi su žuto -narančasti. Cvatnja počinje u svibnju i traje oko 14 dana. Cvjetovi su vrlo lijepi – žuti u sredini i crveni po rubovima. Plodovi se mogu ubrati već u rujnu;
 • Žutika Žutika “Zlatni prsten” prilično je visok grm – 3 m. Listovi imaju različite nijanse: od svijetložute do tamnocrvene. Biljka počinje cvjetati u svibnju. Cvjetovi su žuti, po rubovima je crveni obrub. Plodovi sazrijevaju u prvom desetljeću listopada;
 • Žutika “Bagatelle” vrlo je nizak grm – njegova visina je samo 0,4 m. Stvaranje granica ili živica izravna je svrha ove sorte. Ljeti je lišće smeđe, a bliže jeseni crveno. Plodovi sazrijevaju do kraja listopada;
 • Žutika nanaŽutika “Nana” – visina grma je 0,5 m. Listovi su crveni, a cvjetovi žuti. Cvatnja počinje početkom svibnja. Plodovi sazrijevaju oko druge dekade listopada..

Barberry Ottawa: opis, karakteristike

Otavski žutika vrlo je dekorativna – lišće je ljubičasto, a cvjetovi žutocrveni. U jesen je biljka posebno atraktivna – lišće dobiva bogatu grimiznu boju. Cvatnja se javlja u prvoj dekadi svibnja i traje oko 14 dana..

Sorte

Barberry Ottawa ima samo tri sorte:

 • Barberry SuperbaŽutika “Superba” – visina grma varira od 2,5 do 3 m. Ljeti su listovi crveni s plavim nijansama, a u jesen je njihova boja raznolika – od svijetlo narančaste do tamnocrvene. Cvatnja počinje u svibnju, cvjetovi su žuto-crveni. Plodovi sazrijevaju u drugoj dekadi listopada;
 • Auricoma žutikaŽutika “Aurikoma” – prosječna visina grma je 2 m. Listovi i cvjetovi su uglavnom crveni..
 • Žutika purpureaŽutika “Purpurea” – biljka doseže visinu od 2 m. Cvjetovi su žuto -crveni, lišće ima tamnoljubičastu nijansu.

Amurska žutika: opis, karakteristike

Ova vrsta žutika manje je popularna. To je vjerojatno posljedica činjenice da neki grmovi mogu narasti prilično visoki – do 3,5 m. Dobro podnosi sušna razdoblja, ali u jakim mrazima može se smrznuti. Ljeti je lišće duboko zelene boje, a u jesen zlatno-crveno. Cvatnja se obično javlja krajem svibnja..

Glavne sorte

Do danas su poznate samo dvije sorte ove sorte:

 • Žutika japonicaŽutika “Japonica” – biljka doseže visinu od 3,5 m. Cvjetovi su žuti, listovi su zlatni;
 • Žutika Amur OrfejBarberry “Orpheus” – uzgajaju ga domaći uzgajivači, grm je prilično kompaktan – do 1 m. Listovi su svijetlozeleni. Nedostatak ove sorte je što ne cvjeta..

Vrste žutika tu ne završavaju. Tu je, primjerice, i sibirska žutika. Svaka je sorta jedinstvena na svoj način. Svaki ima svoje karakteristike i karakteristike. Izbor sorte žutika ovisi o namjeni vrtlara.

Dodajemo da je žutika zbog svoje nepretencioznosti i istodobno dekorativnosti vrlo popularna. Sadi se u parkovima, na osobnim parcelama, u ljetnikovcima. Biljka daje tom području sofisticiran i sofisticiran izgled. Po vrućem vremenu takve zasade odišu trpkom i istodobno slatkastom aromom. Usput, napomena vrtlarima. Žutika je prekrasna medonosna biljka. Stoga, uz heljdu i lipu, još uvijek nema inferiornog – meda od žutika.

Žutika za vrt – video

Adblock
detector