Štetnici kaktusa – proučavamo insekte i kako se s njima nositi – wiresummit.org

cb7 e16 497 7fd 976 1c5 1ef

štetnici kaktusa Štetnici kaktusa mogu uništiti cijelu zbirku. Češće parazitiraju na oslabljenim, oboljelim biljkama, a također inficiraju i one primjerke za koje se nije dovoljno brinulo. Sukulenti su ukusan zalogaj za štetočine insekata jer ove biljne vrste sadrže ugljikohidrate i škrobne tvari. Preventivne mjere i kompetentna poljoprivredna tehnologija pomoći će spriječiti napad insekata..

Glavni štetnici kaktusa i razlozi njihovog pojavljivanja

oštećenja kaktusa štetočinama

Štetnici kaktusa nisu rijetkost na sukulentima. Mogu se preseliti u kaktuse iz drugih sobnih biljaka, pojaviti se nakon presađivanja, pod uvjetom da je tlo kontaminirano, a također “dolaze” s kaktusima iz trgovine ili rasadnika.

Kada kupujete kaktus, trebali biste obratiti pozornost na njegov izgled. Naravno, većina parazita je premala, pa će ih biti teško vidjeti golim okom, a još više pronaći larve. No neki tragovi štetočina na kaktusu moraju biti prisutni. Morate biti oprezni pri pogledu na bijele dlačice, crne ili bijele mrlje, male točkice. Morate pregledati ne samo samu biljku, već i tlo – neke vrste parazita žive na podlozi.

Koji štetnici prijete sukulentima? Najčešće vrste su:

  • korijen i žitna buba;
  • paukova grinja;
  • štit i lažni štit;
  • nematode;
  • trips;
  • lisne uši (staklenik ili list);
  • bijela mušica.

S tim se parazitima može i treba boriti, ali prvo morate naučiti više o njima kako biste razumjeli koji način odabrati.

Buba na kaktusu

brašnastog insekta na kaktusuBrašnjak na kaktusu prilično je opasan za bilo koju biljnu vrstu. Ne otkriva se odmah, već kad je sočan dovoljno pretrpio insekte i njihove ličinke. Razlikovati brašnaste i kukavice. Osim toga, postoje vrste koje se radije uzgajaju na sukulentima..

Izgled štetnika je neupadljiv. Ima izduženo tijelo veličine do 5 mm. Boja je siva, na tijelu su vidljive bijele dlake. Sa strana su noge. Teško ih je primijetiti, međutim, neke vrste, polažući jaja, omotaju ih u bijelu čahuru, sličnu vati.

korijen buba na kaktusuKorijenski crv može živjeti na korijenu, u zoni korijena, na stabljikama biljke, ako se uspio dovoljno razmnožiti. Često se ti insekti mogu naći u areolima, na rebrima kaktusa. Vole se skloniti. Također ih je teško prepoznati jer se rijetko kreću, a ako se i kreću, onda vrlo sporo..

S jakim porazom, sukulenti znatno zaostaju u rastu, uvenu, dijelovi biljke gube turgor i uobičajenu boju. Crv se otkriva kao bijeli praškasti cvat na kaktusu, u kuglicama pamuka. Liječenje treba započeti mehaničkim uklanjanjem parazita i njihovih ličinki..

Štetnici kaktusa – paukove grinje

štetnici kaktusa paukove grinjeUobičajena paukova grinja može se naći samo na kaktusu s povećalom. Njegova veličina nije veća od 0,25 mm, dok parazit vodi sjedilački način života. Dobivajući sočan, pokušava se smjestiti više i preferira mlade dijelove biljke. Štetnik se hrani stanicama kaktusa, a praznine koje se pojave ispunjene su zrakom. Zbog toga je proces fotosinteze poremećen, a biljka gubi uobičajeni izgled..

U ovoj fazi vlasnika treba upozoriti pojava tamnih mrlja koje postupno rastu kako se tkiva oštećuju. Kroz povećalo se primjećuje da su tkiva mrtva pa se neće oporaviti nakon tretmana. Oštećena područja kaktusa mogu postati manje vidljiva kako se počinje pojavljivati ​​novo zdravo tkivo..

Pauk grinje na kaktusu uočljiv je i po tankoj paučini koja zaplete oštećenu biljku. Pod povoljnim uvjetima za njega daje do 20 generacija godišnje. U zatvorenom prostoru parazit se najčešće pojavljuje zbog vjetra koji ga u toploj sezoni nosi u otvoreni prozor iz prednjih vrtova ili povrtnjaka.

Štit i lažni štit

korica i lažni štit na kaktusuOva vrsta štetnika češće se nalazi na bodljikavim kruškama, stupastim i lisnatim kaktusima. Pojavljuju se kao male podignute smeđe mrlje na dijelovima biljke. Ovo su neke vrste štitova ispod kojih se kriju paraziti. Odrasli insekti su nepomični, množe se i polažu jaja ispod škriljevca. Kad se ličinke izlegu, postupno se šire po sočnom..

Jasno je da je voštani štit pouzdana zaštita za ove štetočine, što znači da konvencionalni načini suzbijanja odraslih insekata ne djeluju na njih. Stručnjaci preporučuju mehaničko djelovanje na njih, čišćenje biljke od nametnika pamučnom krpom namočenom u alkohol. Važno je poduzeti mjere opreza kako se jaja i ličinke ne bi proširili na dijelove biljke..

Nakon mehaničke obrade, na kaktus možete djelovati insekticidnim sredstvima, a zatim ga povremeno pregledavati kako biste po potrebi ponovili postupak..

Bilo koja sobna biljka, uključujući kaktuse, mora se pregledavati najmanje jednom tjedno na bolesti i štetnike. Liječenje mora započeti uklanjanjem zahvaćenog soka iz drugih biljaka..

Štetnici kaktusa – nematode

štetnici kaktusa nematodeVrlo je teško boriti se s nematodama. U prvom redu, sumnju bi trebalo izazvati usporavanje rasta biljke. Ako u ovoj fazi ne poduzmete ništa, ne otkrijete i ne prepoznate štetnika, tada počinje korijenski sustav patiti, što će prije ili kasnije dovesti do smrti biljke..

Korijenova nematoda pričvršćuje se na korijenje kaktusa, tvoreći značajno zadebljanje. Kasnije se iz njih pojavljuju ličinke koje se ukorijenjuju unutar korijena. Ako postoji sumnja na invaziju nematoda, biljku pažljivo izvadite iz lonca i pažljivo pregledajte korijenov sustav..

Korijeni izloženi parazitu imaju primjetne formacije. Preporuča se otresati preostalo tlo s korijena u posudu s vodom. Uskoro će se na površini pojaviti žute ovalne ciste. Riješiti ih se teško jer se skrivaju u korijenskom sustavu. Stručnjaci savjetuju da ošišate korijenje i očistite korijenov ovratnik pa tek onda kaktus liječite lijekovima.

lisne uši na kaktusuLisne uši na bodljikavim kruškama ili drugim vrstama kaktusa smatraju se najčešćim štetnikom. Čak i ako redovito provodite preventivno liječenje sočnjaka, postoji veliki rizik od pronalaska lisnih uši na njemu. Insekt je prilično mali, izdužen, pokretan, različitih boja.

Hrani se biljnim sokom, isisavajući sok iz njega malim proboscisom. Zbog toga se na kaktusu pojavljuju crne mrlje koje ozlijeđuju cijelu biljku. Odrasla ženka polaže jaja, može se preseliti u druge sobne biljke. Stoga, čim se lisne uši pronađu na bilo kojem uzorku, moraju se izolirati od ostalih..

Kad se sukulenti pojave u zbirci sobnih biljaka, morate njihov sadržaj što više približiti prirodnim uvjetima. Moraju stvoriti mikroklimu na koju je kaktus navikao u svojoj domovini..

Thrips

trips na kaktusuThrips su mali insekti sa žuto-smeđim tijelom. Naseljavaju gornji dio biljke. Lako se prepoznaju po srebrnim ili bijelim mrljama na kaktusu. Brzo se kreću, prelazeći s jedne biljke na drugu. Prije obrade sukulenta posebnim sredstvima, potrebno je identificirati žarište lezije. U pravilu će za potpuno uklanjanje kaktusa od ovog štetnika biti potrebno nekoliko postupaka i povremeni pregled..

Prevencija i liječenje

zdrav kaktusČim jedan od primjeraka pokaže bijele ili tamne mrlje, srebrnasto cvjetanje ili bijele dlačice na vrhu kaktusa, morate pažljivo pregledati biljku i izolirati je od ostalih. Bit će potrebno daljnje liječenje. Prije svega, potrebno je mehanički ukloniti insekte i ličinke, a zatim djelovati posebnim sredstvima.

prosuti kaktuse fungicidomŠto ako kaktus umre i je li u ovom slučaju vrijedno reanimacije? Možete pokušati presaditi biljku uklanjanjem svih zahvaćenih dijelova kaktusa, uključujući korijenje. Tijekom postupka instrument treba dezinficirati, a dijelove tretirati cimetom ili aktivnim ugljenom. Nakon toga važno je sušiti biljku 2 dana..

biljci je potrebna pomoćUnatoč činjenici da pojava kaktusa često nije razlog za zabrinutost, kao i svaka druga biljka, mogu ih napasti paraziti. Pravilna njega pomoći će u sprječavanju toga. Važno je za sočan stvoriti sve potrebne uvjete za potpuni rast i razvoj..

Kako se nositi s štetočinama na kaktusima – video