Sadnja i briga za sobni ljiljan kod kuće

sobni ljiljani Kućni ljiljan jedna je od najomiljenijih sobnih biljaka. Nerijetko se mogu pronaći na prozorskim daskama stambenih i poslovnih zgrada. Cvijet je svoju popularnost zaslužio zahvaljujući velikim, svijetlim pupoljcima. Razlikuje se od svojih vrtnih kolega, prije svega, po veličini. No lijepo, redovito cvjetanje moguće je samo uz pravilnu njegu i sadnju.. divno cvjetanje ljiljana Također, u stanovima često možete vidjeti sobni cvijet poput ljiljana. Takve biljke imaju druga imena. No zbog sličnosti često ih nazivaju i ljiljanima..

Kako posaditi ljiljan?

uzgoj ljiljana u loncuKod kuće ova biljka cvjeta na isti način kao u vrtu – u ljetnim mjesecima. Stoga se sadi u rano proljeće. Nekoliko žarulja može se staviti u posudu odjednom. No, trebali biste se pridržavati pravila: za jednu kopiju potrebno je najmanje dvadeset centimetara prostora.

Kada kupujete žarulje, svakako ih pažljivo razmotrite. Zdrav primjerak ne smije biti naboran, imati smeđe mrlje..

Slijetanje se sastoji od nekoliko faza. Ako se pridržavate svih pravila, biljka će se brzo ukorijeniti..

Proces sadnje:

 1. Žarulju je potrebno prethodno dezinficirati. Da biste to učinili, potrebno je napraviti slabu vodenu otopinu kalijevog permanganata i u nju staviti sadni materijal. Gomolj držite u tekućini dvadesetak minuta i stavite ga na ubrus. Žarulja bi se trebala malo osušiti.
 2. Na dno posude za sadnju treba staviti drenažu. To može biti drobljeni kamen, obična lomljena opeka ili ekspandirana glina..
 3. Nadalje, mješavina tla izlije se na drenažu. Zemlju za ljiljane možete kupiti i u trgovini i sami se pripremiti. U drugom slučaju morat ćete pomiješati dva dijela busena i jedan po jedan – humus, treset i pijesak.sadnju lukovica ljiljana
 4. Nakon toga se u tlu pravi udubljenje u koje leži žarulja. Ali mora biti postavljen tako da nakon što zaspi polovica bude iznad površine. Zemlja je zbijena okolo.slijetanje dovršeno
 5. Cvjetnjak treba staviti na prozorsku dasku, gdje pada mnogo svjetla..

Potrebno je odabrati posudu za ljiljan, uzimajući u obzir karakteristike sorte. Odnosno, što je veća odrasla biljka, dublje vam je potrebno uzeti lonac za nju..

Njega i gnojidba

rezultat dobre njegePravilna njega bitna je za sve sobne biljke. Uključujući i ljiljane. Ovo cvijeće nije jako ćudljivo. No, lijep izgled biljaka i obilje cvatnje ovise o tome koliko će se za njih stvoriti ugodni uvjeti. Fotografije kućne njege ljiljana kod kuće predstavljene su u nastavku.

cvjeta kućni ljiljanStoga, ako se odlučite uzgajati ljiljane na prozorskoj dasci, pažljivo pratite sljedeće čimbenike:

 1. Zalijevanje. Navodnjavanje treba biti redovno i umjereno. Previše zalijevanja ili dugotrajna suša negativno će utjecati na stanje cvijeta..
 2. Prozračivanje. Unutarnji cvijet ljiljana ne prihvaća suh i “ustajao” zrak. Stoga se prostorija u kojoj se nalazi takva biljka mora redovito provjetravati. Ali nemoguće je da cvijet bude na propuhu.ljiljan na prozorskoj dasci
 3. Rasvjeta. Sve su ljiljane fotofilne. Za normalan razvoj i cvjetanje takve biljke potrebna je dovoljna količina svjetla. Stoga se preporuča lonac s ljiljanima staviti na prozore s južne strane. No, za vrijeme ručka, kada je izravna sunčeva svjetlost posebno vruća, cvijet treba zasjeniti..
 4. Otpuštanje. Ovo je jedan od preduvjeta za odlazak. Redovito izvođenje ovog postupka korijenima će osigurati kisik. Potrebno je otpustiti tlo do dubine od najviše pet centimetara, jer se u protivnom može oštetiti korijenje.
 5. Svježi zrak. U toploj sezoni unutarnji ljiljan može se iznijeti na balkon ili verandu. Glavna stvar je zaštititi je od užarenog sunca i paziti da ne ostane vani kad temperatura zraka padne ispod deset stupnjeva..
 6. Prskanje. Biljku je potrebno redovito navodnjavati iz boce s raspršivačem. To će osigurati brzi rast lišća i njegov lijep izgled..otpuštanje tla i unošenje gnojiva
 7. Podvezica. Ako je na stabljici nastalo puno pupova, potrebno je staviti potporu i vezati cvijet. To će ojačati stabljiku i neće se slomiti pod vlastitom težinom..

Što se tiče gnojidbe, one se moraju primjenjivati ​​tijekom vegetacije. U tu se svrhu preporučuje uporaba posebnih formulacija namijenjenih posebno za lilije. Oni se mogu kupiti u specijaliziranoj trgovini. Moguće je i hranjenje organskim tvarima. Prije nego što se pupoljci pojave, to treba učiniti svakih deset dana. Nakon početka cvatnje, broj takvih postupaka treba smanjiti na jednom mjesečno..

cvjetaju ljiljaniPosebnu pozornost trebate posvetiti i njezi sobnog ljiljana kod kuće nakon cvatnje. Na kraju pupanja gornji dio kulture postupno odumire, a sama žarulja prelazi u stanje mirovanja. Požutjelu stabljiku ne morate odrezati. Tijekom tog razdoblja preporučuje se smanjiti broj zalijevanja za pola. I navodnjavanje iz boce s raspršivačem – potpuno prestanite.

Za zimu se žarulju preporučuje staviti u prostoriju u kojoj temperatura zraka ne raste iznad pet stupnjeva. Ako to nije moguće, izvadi se iz lonca, stavi u vrećicu s piljevinom i stavi u hladnjak..

Bolesti i štetnici

bolesti ljiljanaNajčešće su domaći ljiljani podložni gljivičnim bolestima. U osnovi, takvi se problemi pojavljuju kada su vlasnici previše revni s zalijevanjem. U većini slučajeva sobni ljiljan je zahvaćen sivom truleži. Na prisutnost takve bolesti ukazuju mrlje plijesni na lišću i stabljici cvijeta. Ako se pronađe siva trulež, potrebno je ukloniti sve oštećene dijelove biljke. I zdrava područja prskaju se otopinom bakrenog sulfata.

Lukovice također mogu biti zahvaćene sličnom gljivicom – mekom truleži. Ova bolest pogađa gomolje kao tamne, vodenaste mrlje. U isto vrijeme žarulja postaje mekana i pljesniva. Previše zahvaćen primjerak ne može se spasiti. U slučaju djelomičnog oštećenja, moguće je vratiti vitalnost kulture. Da biste to učinili, morate pomiješati ugljen sa sumporom, ukloniti luk sa zemlje i obraditi ga ovom smjesom. Zatim ga stavite u napaljenu otopinu na pola sata, razvucite i ostavite da se osuši..

Također, sobna biljka ljiljana može biti podložna takvoj bolesti kao što je mozaik. Prvi znakovi pojavljuju se u obliku prosvjetljenja duž vena. U budućnosti takve mrlje postaju bjelkaste ili žute. Njihov se broj povećava. Kao rezultat toga, cijeli list nestaje. Nastaje zbog oštećenja kloroplasta i uništenja klorofila. Tkiva su zahvaćena na staničnoj razini. Do infekcije dolazi kao posljedica prijenosa virusa s jedne biljke na drugu. Na primjer, nakon korištenja istih instrumenata bez dezinfekcije. Ne postoje lijekovi protiv mozaika. Kada dođe do ove bolesti, biljka se uništava..

No, složene bolesti u sobnim ljiljanima, fotografije i imena koja su predstavljena u ovom članku, rijetko se javljaju. Najčešće nepravilna njega dovodi do problema s uzgojem. Stoga, ako primijetite bilo kakva estetska odstupanja u razvoju biljke, samo prilagodite način rada.

ljiljan u sobiNekoliko savjeta za njegu:

 1. Ako žarulja počne truliti, promijenite tlo i smanjite količinu zalijevanja. Također, nedostatak ili mala količina drenaže mogu dovesti do sličnih problema..
 2. Ako biljka požuti, postane dosadna, može joj nedostajati vlage. U tom slučaju treba povećati broj navodnjavanja.
 3. Kod kuće insekti rijetko utječu na ljiljane. No, ako se to ipak dogodilo, biljku tretirajte posebnim pripravkom..

Uzgoj i briga za sobni ljiljan nije težak i zanimljiv. Uz pravilnu sadnju i njegu, biljka će oduševiti prekrasnim zelenim lišćem i velikim svijetlim pupoljcima.

Kako uzgajati ljiljan na prozoru – video

Adblock
detector