Pravilno uzgoj i njega osteosperma

uzgoj i briga za osteospermum Kako bi se uzgoj i njega osteosperma odvijali u jednom potezu, dovoljno je slijediti jednostavna pravila. Cvijet nije izbirljiv u pogledu uslova rasta. U stanju je preživjeti u svim vremenskim uvjetima i na raznim tlima..

Biljka osteospermum: karakteristike i vrste

vrste osteosperma za vrt Biljka se često naziva i afričkom kamilicom. Osteospermum je predstavljen u obliku razgrnutog grma. Grane su uspravne, obilno prekrivene lišćem. Ovalni su, dugi, sivi ili zeleni..

Na sjenu cvijeća utječu mjesto sadnje i količina svjetla..

Labavi pupoljci su frotirni cvatovi promjera do 6 cm. Cvijeće se dijeli na ekstremno i središnje. Bočne su češće ljubičaste i bijele, a središnje plave ili svijetloplave..

Cvatovi ne gube svoju privlačnost oko 5 dana, a kad uvenu, na njihovom mjestu pojavljuju se svježi pupoljci. Stoga je cvjetanje osteospermuma dugotrajno. Uz pravilnu njegu i povoljne vremenske uvjete, cvatnja se nastavlja do sredine listopada..

Pupoljci se otvaraju samo za vedrog vremena bliže podne, a zatvaraju se odmah nakon zalaska sunca. U kišnim i oblačnim danima nećete moći vidjeti ljepotu cvatova. Zahvaljujući tome, pelud je zaštićena od vjetra, kiše i noćne rose..

Najmanje su zastupljene sorte čiji cvjetovi imaju tople nijanse (žuta, narančasta, crvena).

Glavne vrste:

  1. Osteospermum Pass cvjeta u ljubičastoj ili ružičastoj nijansi. Promjer otvorenog pupa je oko 4,5 cm. Strast se smanjuje, pa se uzgaja i kao sobna biljka.prolaz osteosperma
  2. Osteospermum Cool. Jednogodišnja biljka predstavljena je u obliku malog grma. Cvijet nije nepretenciozan prema vremenskim uvjetima. Dobro podnosi visoke i niske temperature. Cvjetovi su u obliku kamilice, promjera 7 cm.osteospermum Cool
  3. Osteospermum Asti. Mali grmovi sa srednjim cvjetovima (promjera 5 cm). Biljka je otporna na sušu, vjetar, toplinu, lagani mraz. Cvatnja je dovoljno obilna, traje do kraja studenog.osteospermum Asti
  4. U našim krajevima ampelozni osteospermum je prilično popularan. Cvijet možete uzgajati kao sobnu biljku u vrčevima ili loncima. Vrsta jako voli sunce, a ako posadite grm na otvorenom prostoru, tada će cvjetati dugo i obilno.osteospermum ampelous
  5. Osteospermum Akila Parple. Vrsta je otporna na mraz. Razlikuje se svijetlim ljubičastim cvjetovima.osteospermum Akila Parple
  6. Osteospermum Accord. Ovo je jednogodišnja, prilično visoka biljka. Promjer tratinčica je 4,5 cm. Pupoljci imaju plavo središte i bijele rubove. Cvatnja traje od početka ljeta do kasne jeseni..osteospermum Accord

Osteospermum: uzgoj sadnica

uzgoj sadnica osteospermaZa uzgoj biljke prikladna je metoda cijepljenja ili sadnje sjemena. Neke se sorte mogu uzgajati samo iz žitarica. Štoviše, sadni materijal sije se izravno u otvoreno tlo, na to stalno mjesto. Nedostatak ove reprodukcije je kasno cvjetanje. Da bi se postiglo rano formiranje pupova, sadnice treba u početku uzgajati..

Kako bi se sjeme prije ukorijenilo i niklo, prije sadnje trebate smrviti njihovu gustu ljusku..

Vrijeme sadnje sjemena za sadnice

sijanje sjemenaDa biste dobili ranu cvatnju, morate posijati sjeme za sadnice u posljednjim danima ožujka. Da bi sjeme proklijalo, biljci je potrebna toplina. Temperatura od +18 do + 200C je najoptimalnija. Nakon tjedan i pol sjeme će početi klijati.

Podloga za sadnice

Prilikom stavljanja biljke u tlo, provjerite je li rastresita. Tlo bi se trebalo sastojati od travnjaka, opalog lišća, humusa i pijeska. Supstrat se može pripremiti miješanjem pijeska i treseta u jednakim omjerima..

Pravila sjetve

Budući da su zrna osteosperma dovoljno velika, dobro klijaju. Ako namjeravate uzgajati zatvorene vrste, sjeme se sadi odmah u posude. Tako se uklanja rizik od oštećenja korijenovog sustava tijekom presađivanja biljaka. Ne preporučuje se duboko produbljivanje sadnog materijala, dovoljno ga je utisnuti u zemlju za pola centimetra i pokriti zemljom.

Kako bi sjeme dobro proklijalo, potrebno ga je uzeti samo suho. Namakanje neće poboljšati klijavost. Bolje ih je staviti u vlažnu krpu ili ubrus..

Posude sa zasađenim sjemenom treba prekriti staklom ili debelim filmom, staviti na toplo, svijetlo mjesto. Sadnice će rasti vrlo brzo samo ako im osigurate puno sunca i temperaturu od najmanje +200 C. Preporuča se držati posude na prozorima koji gledaju na južnu ili zapadnu stranu.

Sadnica: njega i naknadna sadnja

roniti sadniceDok uzgajate sadnice, zalijevajte ih umjereno, bez prevlaženja. Prihranjivanje se vrši samo jedan, 15 dana prije sadnje u zemlju. Ovaj trenutak pada usred proljeća. Mineralne i organske formulacije su dobre mogućnosti..

Neki vrtlari raspravljaju o potrebi priklještenja biljke. Postupak se provodi dva puta prije slijetanja na otvoreno tlo. Štipanje pomaže usporiti rastezanje biljke, što pomaže u stvaranju lijepog grma na vrijeme. Osim toga, biljka će puno bolje cvjetati..

Otvrdnjavanje sadnica

Osteospermum je otporan na hladnoću, ali ga stvrdnjavanje neće naštetiti. Sadnice je potrebno naviknuti od trenutka kad se na njoj počnu pojavljivati ​​listovi. Zatim bi trebalo smanjiti temperaturu, na primjer, puštanjem hladnog zraka u prostoriju. Prvi postupak ne smije trajati duže od 12 minuta. Zatim povećavamo vrijeme stvrdnjavanja i snižavamo temperaturu na +110 ° C.

Čim vani prestanu noćni mrazevi, vrijeme je za prenošenje sadnica osteosmerma na otvoreno tlo..

Povoljan period za iskrcaj

priprema tla za sadnju sadnicaU vrijeme iskrcaja trebali biste snažno pobjeći. Sadnice treba prenijeti u tlo u kasno proljeće – rano ljeto, kada će vrijeme biti stabilno toplo.

Sadnice treba saditi na području koje je dobro zagrijano suncem. Glavna stvar je da ovdje nema oštrih vjetrova. Tlo za biljku treba biti plodno, rastresito, oplođeno.

Proces sadnje najbolje je obaviti po sunčanom i toplom danu. Sadnice je potrebno iskopati iz posude zajedno sa zemljom i staviti u pripremljenu rupu. Utabajte tlo, a zatim ga prelijte vodom. Između biljaka mora se održavati velika udaljenost. Trebao bi biti otprilike 50-100 cm.

Reznice osteosperma

ukorjenjivanje reznice osteospermaDrugi način razmnožavanja biljaka su reznice. Nabava sadnog materijala trebala bi se obaviti krajem ljeta. Reznice narežite dijagonalno na vrhu biljke. Svaki od njih trebao bi imati nekoliko listova.

Ostavite reznice u vodi mjesec dana, pa ih tek onda presadite u posude. Medij za sadnju trebao bi sadržavati pijesak, zemlju i humus. Zatim se reznice prskaju gnojivom i prekriju filmom. Također je potrebno održavati temperaturni režim od oko +180 C. Do proljeća pratimo klice, a čim noćni mrazovi završe, možemo ih premjestiti na otvoreno tlo.

Uzgoj i briga za osteospermum

osteospermum u saksijiAko se pravilno brinete za osteospermum, tada ćete uzgojiti nepretenciozan, atraktivan i ugodan cvijet..

Način zalijevanja

Zalijevanje biljke potrebno je redovito i umjereno. Uzimajte samo toplu i ustaljenu vodu. Koriste i kišnicu. Ne zaboravite na to, osobito po vrućini ili suši. Zimi zalijevanje treba obaviti tako da tlo nije suho.

Nakon svakog navodnjavanja preporučuje se uklanjanje svih korova i rahljenje tla. To će pomoći grmu da ima dobar imunitet i primi sve potrebne elemente u tragovima i vitamine..

Hranjenje biljaka

Tijekom sezone biljku je potrebno hraniti tri puta: na taj način će se produžiti cvatnja, a rastresiti pupoljci će dobiti bogatu, svijetlu hladovinu. Prvi put za oplodnju izdanaka trebalo bi biti tri tjedna nakon sadnje. Drugo hranjenje provodi se prije cvatnje, kada se pupoljci tek počinju vezivati. A treći se održava krajem kolovoza. Osteospermum možete oploditi kalijevim nitratom ili superfosfatom, slijedeći upute. Za cvijeće možete koristiti posebne složene kompozicije.

Obrezivanje cvatova

Kako bi grm oduševio svojom ljepotom tijekom tople sezone, preporučuje se sustavno uklanjanje suhog cvijeća. Ako se to ne učini, ometat će stvaranje novih, zdravih pupova..

Osteospermum prezimljuje

osteospermum u grediciAfričku kamilicu najbolje je uzgajati kao višegodišnju biljku. Da biste to učinili, za zimu, osteospermum treba staviti u hladnu i svijetlu sobu. U hladnim mjesecima morate zalijevati cvijet na minimum, jer će višak vlage u hladnoći biti poguban za biljku..

Ostavljanje biljke na otvorenom tlu za zimu moguće je samo u južnim regijama, gdje temperatura zraka ne pada ispod -80 C. No, unatoč tome, cvijet treba pažljivo pokriti posebnim platnom, koje se uklanja početak proljeća.

Nisko rastuće vrste osteospermuma jako vole vrtlari i dizajneri. Takve biljke izgledaju sjajno u cvjetnjaku, ne zauzimaju puno prostora i mirno se slažu s drugim cvijećem. Afričke tratinčice dobro rastu u loncima pa su pri stvaranju cvjetnih aranžmana savršene.

Osteospermum cvjeta – video

Adblock
detector