Bonsai bor - umjetnost jedinstvenih stabala

borovice borova Japanska kultura izražava se u poboljšanju i mijenjanju svijeta oko sebe. Bonsai bor rezultat je ljudskog stvaranja, izražen u umjetnosti uzgoja minijaturnih stabala. Praksa bonsaija prvi put se pojavila u Kini prije više od tisuću godina. Zatim je ova metoda došla u Japan, gdje je bila široko razvijena i raširena po cijelom svijetu. Ljupka bonsai stabla točne su replike pravog drveća koje je raslo u prirodi. Nepretenciozan i zimzeleni bor idealan je za stvaranje bonsaija. Drveće u stilu bonsaija došlo je u ruske vrtove već u 20. stoljeću. Vrtlari rado oblikuju borovu borovu, dajući joj izvorne i jedinstvene oblike. Pročitajte o visini sekvoje.

Što trebate znati o borovoj borovici

izvorni bonsai bor Za Japance je uzgoj bonsaija cijela filozofija koja kombinira duhovnu i fizičku stranu procesa. Da bi obična osoba postigla uspjeh, potrebno je s ovim se poslom odnositi s ljubavlju i strpljenjem. Morate imati znanje o tome kako napraviti bonsaj od bora. Za samostalno uzgoj bonsaija trebat će puno vremena i rada. Kao rezultat toga, nevjerojatna biljka dat će radost i ljepotu dugi niz godina..

Tradicionalni bonsai mora zadovoljiti sljedeće karakteristike:

 1. Deblo. Trebao bi biti snažan i snažan, s izraženom bazom i korijenjem koji viri na površinu..
 2. Podružnice. Grana je malo, njihove linije trebaju biti skladne i jasno vidljive. Deblo i grane bonsaija daju stablu jedinstvenu hirovitu sliku..
 3. Oblik. Japanski bonsai bor mora zadovoljiti jednu od 15 klasifikacija. Za pomoć početniku ili iskusnom vrtlaru, crteži, dijagrami, fotografije ili vaše vlastite fantazije i želje.
 4. Bor u minijaturi trebao bi izgledati poput stabla koje raste u prirodnim uvjetima.

Glavni zadatak pri stvaranju bonsaija je postići spor rast biljke. To se postiže na nekoliko načina: čestim orezivanjem korijenja i izdanaka drveća, umjetnom kontrolom rasta, upotrebom posebnih vrsta tla, posebnim metodama njege i zalijevanja stabala.

Kako uzgajati bonsai bor na otvorenom

borovice borove na njihovoj ljetnikovcuU krajobraznom dizajnu bonsai bor zauzima mjesto. Njegove očite prednosti su izvorni oblik, nepretencioznost prema uvjetima uzgoja, otpornost na niske temperature i visoka razina prilagodbe..

Promatrajući određene uvjete, ovo predivno drvo možete uzgojiti u zemlji:

 1. Izbor sadnica. Bilo koji bor koji raste i hibernira u zemlji na otvorenom prostoru pogodan je za bonsai. Minijaturni bor može dati poseban japanski okus vrtu. Najlakši način za ponovno stvaranje bonsaija je planinski bor zbog visine grma i male veličine grana..
 2. Tehnologija slijetanja. Životni uvjeti za vrtni bonsai trebali bi biti što bliži uvjetima života stabla u posudi. Da bi se to učinilo, sama se sadnica skraćuje tako da dobije potrebnu patuljastu veličinu, a središnji dio rizoma je krnji. Kako bi se korijenje stabla ograničilo u rastu, na dno jame za sadnju polaže se betonska ploča ili široki kamen. Za rast bonsai bora koristi se oskudno tlo iz trgovine ili neplodno lagano prirodno tlo. Sljedećih godina, lopaticom odrezati po četvrtinama i bočnim korijenima, oko debla.minijaturni bor
 3. Formiranje krune. Obrezivanje i štipanje ključni su koraci u procesu uzgoja bonsaija. Omogućuju vrtlaru da postigne željeni oblik i oblik. Obrezivanje se vrši jednom godišnje, krajem zime. Time se uklanjaju sve velike grane koje se ne uklapaju u željeni izgled bonsaija. Štipanje se može obaviti nekoliko puta tijekom ljeta. Cilj mu je postići izgled novih mladih i tankih izdanaka..formiranje bonsai bora

Pravi bonsai je vizualno staro drvo. Učinak starenja postiže se umjetnim savijanjem i slijetanjem grana pomoću utega i žice. Kako bi impresionirala dugo rastući bor, kora je posebno odrezana rubom noža na nekoliko mjesta..

Formiranje bonsaija bijelog bora

ideje bonsai boraObični bor može biti izvrsna baza za samo-uzgoj bonsaija. Četinjače se od listopadnog drveća razlikuju u dvije faze rasta godišnje, što treba uzeti u obzir pri stvaranju bora kao bonsaija. Prvi val rasta javlja se u kasno proljeće i izražava se produženjem grana. Drugi val javlja se krajem kolovoza i karakterizira ga zadebljanje grana..

Nekoliko godina možete uzgajati bonsai od običnog bora vlastitim rukama u loncu:

 1. Prva godina. Za bonsai su prikladne sve sadnice bora – s kratkim ili dugim iglicama, donesene iz šume, samostalno uzgojene ili kupljene u rasadniku. Najbolje doba godine za presađivanje je jesen, kada se korijenov sustav stabla intenzivno razvija. Za sljedeću vegetaciju sadnice bora presađuju se u posude visoke 12-15 cm. Prve godine obrezivanje se ne vrši, površina tla se mulji piljevinom, mjesto treba biti dobro osvijetljeno i bez propuha.
 2. Druga godina. Krajem ožujka presadnice bora režu se oštrim škarama pod kutom od 45 ° do 7-12 cm kako bi se aktivirao rast bočnih izdanaka i zadebljalo deblo. Istodobno se primjenjuje žičani okvir koji će omogućiti prtljažniku i granama potreban oblik. Lonci se postavljaju na sunčano mjesto na visini 30-40 cm od poda. Do kraja druge godine trebali biste imati male i guste borove..
 3. Treća godina. U travnju se berbe bonsai bora presađuju u veće posude. Za to se priprema posebno tlo u omjeru pijeska, perlita i humusa u omjeru 2: 2: 1, tlo za bonsai možete uzeti iz trgovine. Ove godine obrezivanje je svedeno na minimum. Odgovarajuće zalijevanje i dozirano hranjenje preduvjeti su za dobar opstanak i daljnje jačanje biljaka. Prije zimovanja vrh se potpuno odreže na razini grane najbliže deblu..
 4. Četvrta godina. Lonci borova trebaju biti blizu svjetlosti, a malčiranje će pomoći tlu da brzo prođe vlagu do korijena. Nove će grane ići s odrezane krune, kojoj se ove godine mora dati potpuna sloboda rasta. Praćenje linija grana prirodno će predložiti željeni oblik krune. Na kraju ljetne sezone sva će bonsai stabla izgledati drugačije, imat će individualnu siluetu i veličinu..posebna zdjela za bonsai od bora
 5. Daljnje godine rada sastojat će se u ispravljanju linija i oblika drveća. U ovom trenutku možete se osjećati kao pravi umjetnik, čija mašta nema granica. Valja napomenuti da će biti potrebno mnogo godina da se postigne idealan bor bonsai iz gotovih crteža, osobnih skica, fotografija ili izravno iz glave vrtlara..

Bonsai bijelog bora trebao bi imati jaku i razvijenu površinsku strukturu korijena (nebari). Rast korijena postiže se nekoliko sezona rasta, pa se stoga stablo mora čvrsto i pouzdano držati za tlo..

Ako sadite mlado drveće iz posuda na otvorenom tlu, tada možete nabaviti vrtni bonsai od bijelog bora. To se radi u petoj do šestoj godini života biljke. Prednosti uzgoja u vrtu su brzi rast snage debla i dovoljna visina stabla. Prije presađivanja kruna i deblo bonsaija moraju biti potpuno oblikovani, odnosno njegovi su udjeli do tog trenutka već u potpunosti u skladu sa željenim.

ukras bonsai boraFormiranje bonsaija od bora ravnoteža je između stvaranja prirode i čovjeka. Kako ne biste narušili sklad, u vrt možete posaditi nekoliko bonsaija s različitih vrsta drveća okružujući ih predmetima i biljkama bliskim po stilu i raspoloženju. Pretvaranje običnog stabla u prekrasnog patuljastog pandana zabavno je i uzbudljivo. Bonsai bor postat će pravi ukras vrta sa svojim individualnim obrisima i linijama..

Video o sadnji bonsai bora

Adblock
detector