Biserna ogrlica za vrt - anafalis

snježnobijela anafalisa u vrtu Kako bi svom vrtu dali jedinstvenost i šarm, mnogi uzgajivači uzgajaju anafalis. Zaljubili su se u njega zbog njegovih nježnih cvatova, koji podsjećaju na bisernu ogrlicu, zbog njegove nepretenciozne naravi i jednostavnosti njege. Blisko poznavanje ove biljke pomoći će vam da to cijenite..

Atraktivan izgled

anafalis u gredici Anafalis je višegodišnja vrtna biljka. U prirodi postoji 35 vrsta. Međutim, u središnjoj Rusiji najčešće se nalazi biserni anafalis, koji se odlikuje bujnim bijelim cvjetovima sa žutim središtem..

Stabljika biljke cijelom je dužinom prekrivena bijelim dlačicama. Oni daju anathalisu neobičnu nijansu. Otuda i naziv ove sorte – biser. Naraste do 50 cm. Patuljaste vrste do 30 cm visine posebno cijene proizvođači cvijeća..

nježni cvat anafalisaU toploj sezoni na vrhu veličanstvene stabljike pojavljuju se cvatovi s malim bijelim cvjetovima. Obično ne odišu mirisom, ali pažnju im privlači košarica satkana od suhog lišća. U središtu cvata nalaze se nježne žute cjevčice. Izuzetno se ističu na bijeloj podlozi..

Anaphalis ima izdužene listove čiji se gornji dio grana. Iznutra su obojene u sivkastu boju, što je uistinu divno..

Prvi cvatovi anafalisa pojavljuju se već početkom lipnja. Posljednji cvjetovi nestaju u rujnu. Ako se cijelo ljeto želite diviti ukrasima vrta, Anafalis je izvrstan izbor..

Posebnost ovog vrtnog ukrasa je korijenov sustav koji može brzo niknuti. Svake se godine povećava na 30 cm. Zahvaljujući tome, biljka anafalis se ne boji korova. Iskusni uzgajivači cvijeća koriste ove biserne ogrlice za zaštitu svojih mjesta. Lijepo i korisno. anaphalis u dizajnu krajolika

Popularne vrste anafalisa

Već nekoliko desetljeća ruski uzgajivači cvijeća dirnuti su ljepotom ovog vrtnog bisera. Njegovi nježni grozdovi minijaturnih cvjetova sa šuškavim lišćem privlače više od jedne generacije..

U davna vremena anafalis se koristio u ljekovite svrhe. Čak se i danas nalazi u nekim lijekovima. Iako u prirodi postoji mnogo vrsta ove biljke, nema ih toliko uzgojenih. Sljedeće sorte su popularne:

  • biser;
  • tri žile;
  • Nepalski;
  • cističan.

Donje fotografije anafalisa pomažu vidjeti biljku u punom sjaju.

anaphalis biserBiser Anafalis migrirao je u Rusiju sa sjevernog dijela američkog kontinenta. Naraste do 40 cm visine. Stabljike biljke i mnogi linearni listovi prekriveni su srebrnasto bijelim filcom prema dolje. Cvjetovi se u obliku košara skupljaju u cvatove koji se nalaze na samom vrhu izbojaka. Uključuju minijaturne bijele cvjetove, oko kojih je nekoliko redova suhog lišća..

Ova se sorta ne boji hladnog vremena pa udobno preživljava zimsko razdoblje..

trožilni anafalisAnafalis s tri žile sišao je u naše gredice s visine himalajskih planina. Naviknut rasti na stjenovitom tlu, uspijeva na plodnom tlu.

Ova višegodišnja biljka može narasti do 50 cm. Stabljika joj je ravna s kopljastim lišćem, sivkaste boje. Cvjetovi bijele boje s nježnom srebrnom bojom nalaze se u bisernim kutijama na vrhovima uspravnih stabljika.

Nepalski anaphalisRodno mjesto nepalske anafalide su visokoplaninski proplanci poznatih planina. Naraste do 30 cm. Listovi koji se nalaze na korijenu imaju ovalni duguljasti oblik. Oni na izbojcima suženi su do ruba s bijelim rubom.

Cvatovi bež ili bijeli rastu u obliku četki od 1 do 15 komada. Nepalski anafalis cvjeta krajem ljeta.

anaphalis cisticCistični tip anafalisa ima posebno velike cvatove. Često dosežu i do 1,5 cm u promjeru. Upravo se zbog ove ljepote cijeni ova vrsta anafalisa. Izuzetno je rijetka, pa se smatra ekskluzivnom vrstom..

Sadnja i briga za bisernu ljepotu

anaphalis na visokoj grediciBudući da je anaphalis naviknut na uzgoj u ekstremnim uvjetima, čak ga i vrtlar amater može uzgajati. A onda će do jeseni ukrašavati cvjetnjak. I osušeni pupoljci korisni su za uređenje doma..

Prilikom sadnje biserne anafalisa i njege, važno je uzeti u obzir sljedeće točke:

  • ova biljka je višegodišnja;
  • otporan na sušu;
  • voli sunčana područja vrta;
  • preferira dobro drenirano tlo.

Kao što vidite, pravila nisu teška za uzgoj biserne ljepote u vlastitom prednjem vrtu..

Kad se biljka ukorijeni, ne treba je previše zalijevati. To može dovesti do smrti anafalisa, što je vrlo tužno..

Biljku možete posaditi na tri načina: sjetvom sjemena, reznicama i podjelom grma.

Sjetva sjemena

sadnice sjemena anafalisaSjemenke anafalisa su male pa se prije sjetve pomiješaju s krupnim pijeskom. Zatim se pažljivo polažu na tlo u male posude, bez prskanja zemljom po vrhu. Sljedeći korak je pokriti posudu staklom i redovito prskati. Kad se pojave izdanci, uronite ih u kutije ili lonce. Sadnice sadite u rujnu.

Reznice

Reprodukcija se odvija od kraja proljeća do rujna. Da biste to učinili, uzmite reznice ne dulje od 10 cm, koje se režu odozdo 1 cm od bubrega, a s vrha 2 cm iznad njega. Ostala su samo dva gornja lista, ostatak je odrezan. Reznice se sade u pijesak, prekrivajući posudu staklom ili filmom.

Zimi se reznice moraju držati u hladnoj prostoriji, zaštićene od mraza..

U proljeće, kada se reznice ukorijene, sade se na vrtnu parcelu.

Podjela grma

mladi anafalin grmNačin uzgoja anafalisa dijeljenjem grma provodi se u proljeće ili kasnu jesen. Da bi to učinili, iskopaju grm, izrežu ga na komade, pokušavajući u svakom sačuvati korijen i stabljiku. Nakon toga biljka se može posaditi na pripremljeno mjesto..

Kad se biljka ukorijeni u dvorištu, za nju se lako brinuti. U njegovoj blizini ima malo korova, pa nema potrebe često ga plijeviti. Može udobno podnijeti sušu, što znači da ju trebate umjereno zalijevati. A budući da se ne boji mraza, ne može se pokriti za zimu..

Osnovna njega anafalisa uključuje redovito jesensko obrezivanje. Radi se u korijenu, u ravnini s tlom. I također jednom u 5 godina, grmlje treba prorijediti..

Biljka je rijetko bolesna ili zahvaćena štetočinama. Stoga će gotovo uvijek svojim bujnim cvjetanjem ukrasiti kućno područje..

Upoznavanje s anafalisom – video

Adblock
detector