Biljke mesožderke u divljini i kod kuće

biljke mesožderke Grabežljive biljke vrlo su dugo zanimale ljude. Unatoč činjenici da ovo cvijeće postoji u stvarnom svijetu, u književnosti, filmografiji, videoigrama, njihove sposobnosti uvelike su pretjerane. Što su biljke mesožderke, glavne vrste i njihove značajke, čitamo u ovom članku.

Što jedu predatori?

hrana za biljke mesožderke Glavna karakteristika biljaka mesoždera je prisutnost posebnih listova koji mogu uloviti njihov plijen. Čim tanjur uhvati insekta, uz pomoć izlučenog soka odmah se probavlja. Takva prehrana pomaže biljci da primi sve potrebne tvari..

Enzimi cvijeta brzo otapaju tijelo insekta, ali kosturi ostaju neprobavljeni. S tim u vezi, ostaci žrtava često se promatraju unutar otvorenih pupoljaka..

Predatorske biljke rastu na siromašnim tlima. Zbog toga se nalaze u različitim zemljama..

Ovisno o mehanizmu hvatanja plijena, biljke predatori dijele se na pet podvrsta:

 1. Cvijeće koje hvata insekte ljepljivim lišćem.
 2. Predstavnici s posudama u obliku vrča. Hvatanje žrtve vrši se presavijenim listom. Kod nekih vrsta njegova je površina prekrivena bakterijama. Postoje i biljke s probavnim enzimima..
 3. Hvatanje žrtava provodi se usisavanjem u vakuumski mjehurić.
 4. Biljke koje hvataju plijen s lepršavim lišćem.
 5. Cvijeće sa zamkama u obliku kandže rakova. Princip njihovog rada ima za cilj osigurati da se žrtva postupno usmjerava na mjesto s probavnim enzimima..

Biljke mesožderke ne samo da mogu probaviti insekte, već i iz njih izvući hranjive tvari..

Sve zamke biljaka dijele se na pasivne i aktivne. Prepoznajete ga po obliku cvijeća..

Glavne sorte biljaka mesoždera

Među velikim brojem vrsta biljaka mesoždera, samo je nekoliko primjeraka privuklo pažnju uzgajivača cvijeća..

Genlisea biljka mesožderka (Genlisea)

Biljka mesožderka genliseaOva sorta uključuje više od 20 sorti. Genliseya dobro raste u vlažnom tlu i pri visokoj vlažnosti zraka. Domovina takve biljke su južni i središnji dijelovi Amerike, Afrika.

Cvijet pripada skupini nisko rastućih biljaka. Genlisea ima šarene, duboko žute pupoljke. U ovoj vrsti zamka je predstavljena u obliku kandže rakova. Zahvaljujući ovoj strukturi, cvijet je vrlo lako uhvatiti žrtvu, koja uz svu želju neće moći izaći van..

U osnovi, stanište grabežljivih biljaka je Australija, jugoistočna Azija, Sjeverna Amerika.

Genlisea se razlikuje od ostalih biljaka mesoždera po lišću. Ovaj cvijet ima dvije vrste. Prva su standardne ploče odgovorne za fotosintezu. Druga vrsta su grabežljive, koje se nalaze u tlu. Bave se hvatanjem insekata i protozoa. Valja napomenuti da su u ovoj biljci grabežljivi listovi odgovorni za funkcije rizoma. Oni upijaju vlagu, korisne komponente, a također obavljaju funkciju pričvršćivanja.

Predatorsko lišće koje se nalazi u tlu tvori takozvane šuplje spiralne cijevi. Insekti i protozoe ulaze u njih zajedno s mlazom vode i ne mogu izaći natrag..

Biljka Biblis (Byblis)

Biljka Biblis (Byblis)Biblis se također odnosi na biljke mesožderke. Njegova domovina su zemlje Australije. Mještani Biblis često nazivaju biljkom duge. Sve to zahvaljujući šarenoj sluzi na listopadnim pločama. Pod sunčevim zrakama sposoban je svjetlucati u različitim nijansama..

Ova vrsta izgleda poput rosike. Međutim, biblis nije rod, čak su im i cvjetovi različiti. Listovi ove biljke su dugi i češasti. Na njihovoj površini rastu resice koje luče ljepljivi sastav. Upravo te resice hvataju insekte koji slijeću na površinu..

Aldrovanda vesiculosa

Aldrovanda vesiculosaOva biljka također nema korijen i klasificirana je kao grabežljivac. Za žrtve bira male vodene životinje. Biljka ima zamku koja služi kao zamka.

Aldrovanda se dobro osjeća u vodi. Stabljike mu mirno plivaju, tražeći plijen. Duljina izdanaka u prosjeku je 10 cm. Listovi su takozvana rozeta. Mali su, samo 1,5-4 mm. Biljka hvata plijen zahvaljujući pločama na kojima se nalaze dlačice.

Sposobnost plivanja pojavila se u biljci zbog prisutnosti zraka u peteljkama. Biljka raste i brzo se razmnožava. Može se povećati za 5-8 mm dnevno. Svaki dan pojavljuje se nova kovrča.

Rast biljke događa se s jedne strane stabljike, a drugi dio postupno odumire.

Listovi zamke imaju dva dijela. Zatvaraju žrtvu s dvije strane. Zamka može uhvatiti svakog insekta koji pliva u blizini biljke zbog resica koje se nalaze vani. Za punopravno lupanje cvijetu je potrebno samo nekoliko milisekundi.

Sarracenia

SarraceniaSarracenia ili sjevernoamerička biljka mesožderka:

 1. Također pripada skupini predatora.
 2. Cvijet raste na jugoistoku Amerike i u Kanadi.
 3. Zamka biljke je lišće koje stvara nešto poput lopoča. Na vrhu svakog takvog spremnika nalazi se “kapuljača”. Štiti zamku od pada kiše..
 4. Da bi uhvatila insekta, biljka emitira poseban miris i također ima atraktivnu boju..

Uz rub lopoča nalazi se posebna tvar koja djeluje poput lijeka na životinje. Spuštajući se do ruba lokvanja, više ne mogu izaći, postupno umirući. Nadalje, probava se odvija uz pomoć enzima.

Voda može negativno utjecati na probavni sok, koji se nalazi u lopoču.

Opći podaci o Nepentes

biljka predator nepenseTakođer je grabežljivac. Kao i Sarracenia, Nepentes koristi lokvanj za namamljenje insekata..

Ova biljka uključuje više od 100 sorti. U prirodnom okruženju mogu se pronaći u Indiji, Indoneziji, Kini, Madagaskaru, Filipinima, Australiji i mnogim drugim zemljama..

Biljka ima drugo ime – “majmunska šalica”. Ovo ime je dobio zbog činjenice da su ranije životinje koristile ovaj cvijet kao posudu za pitku vodu. Izvana biljka podsjeća na velike liane, čiji su korijeni prilično mali. Biljka naraste u dužinu do 16 metara.

Zamka nepentesa je list s viticom na čijem se vrhu stvara lokvanj.

 1. Spremnik se otvara na vrhu, tvoreći zamku.
 2. Unutar njega se oslobađa ljepljiva vodena tekućina koja privlači insekte..
 3. Kad uđu u nju, utapaju se i biljka ih probavlja.
 4. Na dnu lopoča nalaze se žlijezde koje služe za prijenos hranjivih tvari.

Male vrste nepentisa bave se hvatanjem insekata, dok se njihovi veći predstavnici hrane malim životinjama, na primjer štakorima.

Predatorske biljke izvana su prilično jedinstvene i prepoznatljive. Stoga ih je lako pronaći među ostalim predstavnicima faune. Znajući značajke takvog cvijeća, njihove vanjske karakteristike i glavne mjere njege, možete odabrati točno onu vrstu koja će se uklopiti u vašu sobu i vaš stil života..

Pet vrsta biljaka mesoždera – video

Adblock
detector