opslag van zaden Het verzamelen en bewaren van zaden uit uw tuin is een gemakkelijke en voordelige manier om de gewenste planten te vermeerderen. Ongeacht uw ervaring met tuinieren – vele jaren of slechts een jaar – u kunt gemakkelijk de zaden van uw gewas oogsten en opslaan om het volgend jaar te gebruiken voor het planten..

Voor de meeste plantensoorten is het verzamelen en bewaren van zaden een vrij eenvoudig proces dat weinig tijd, organisatie en planning vereist..

Het is belangrijk om het te weten

zaden verzamelen Voordat u begint met het oogsten van zaden uit uw achtertuin, moet u ervoor zorgen dat u ze daadwerkelijk kunt bewaren voor toekomstige aanplant..

Zaden geven de beste resultaten:

  • niet-hybride en natuurlijk bestoven planten;
  • eenjarigen;
  • niet-kruisbestoven planten;
  • volledig rijpe zaden van gezonde planten.

compacte verpakkingZaden van hybride planten wanneer ze volgend jaar worden geplant, kunnen onvoorspelbare resultaten opleveren. Maar dezelfde soort niet-hybride planten kunnen lange tijd door zaden worden vermeerderd, op voorwaarde dat u ze niet te dicht bij andere variëteiten plaatst – er kan kruisbestuiving optreden..

Het is meestal vrij eenvoudig om te bepalen of je planten hybride of niet-hybride zijn als je zaden of zaailingen voor je tuin bij een kwekerij hebt gekocht of online hebt besteld. In dit geval wordt het type plant op de markering aangegeven..

Het kan echter geen kwaad om voorzichtig te zijn als u meerdere verschillende soorten van dezelfde soort op uw perceel heeft geplant, omdat de kans op kruisbestuiving groot is. Dit is geen probleem voor zelfbestuivende planten zoals bonen of tomaten, en het is geen probleem als je bereid bent een beetje te experimenteren. Als het echter uw doel is om de genetische samenstelling van niet-hybride planten, zoals pompoen of komkommer, te behouden, moet u ervoor zorgen dat er geen kruisbestuiving tussen de planten plaatsvindt..

zaden uit hun bedEenjarige planten (bijv. bonen, komkommers, pompoenen, paprika’s, tomaten) zijn veel gemakkelijker te bewaren met zaden dan tweejarige planten (bijv. kool, bieten, wortelen, bloemkool, uien, rapen), waarvoor de hele plant moet worden geoogst, inclusief de wortelopslag in de winter en daarna herplanten in het voorjaar.

En natuurlijk, als je goede resultaten wilt behalen, verzamel en bewaar dan alleen volledig rijpe zaden en alleen van gezonde planten. Om zaden te verzamelen, worden veel soorten groenten later geoogst dan normaal..

Hoe zaden op de juiste manier te verzamelen en op te slaan?

Nu je weet hoe je kunt bepalen welke zaden je kunt bewaren, kun je de handige tips hieronder gebruiken. Ze zullen helpen om de zaden correct te verzamelen en hun kiemkracht te behouden bij het planten voor het volgende seizoen..

Er moeten genoeg zaden zijn

Houd bij het verzamelen van zaden rekening met het aantal planten dat u volgend jaar wilt planten, plus extra opslag voor het geval sommige zaden niet ontkiemen of worden opgegeten door vogels of kleine dieren..

Zaden moeten schoon en droog zijn

selectie van zaden voor opslagZorg er bij het oogsten van zaden voor dat u ze schoonmaakt van de overblijfselen van pulp of vezelige delen, zoals courgette of pompoen. Leg schone zaden op een droogbak. Dit proces duurt meestal enkele weken, afhankelijk van de grootte en het type zaden..

De zaden moeten volledig uitdrogen, anders kunnen ze gaan rotten..

Voor elk type plant zijn er de meest geschikte methoden om zaden te reinigen en te drogen. Het plukken van tomaten- en komkommerzaden kost bijvoorbeeld wat meer tijd en moeite – er is een fermentatieproces nodig om de gel te verwijderen die de zaden omhult. Maar voor andere planten, bijvoorbeeld bonen, is het vrij eenvoudig om zaden te bereiden – ze hoeven niet te worden schoongemaakt of gewassen, het volstaat om de schaal ervan te verwijderen.je moet de zaden drogen

Bewaar zaden in verpakking

opslag in papieren zakkenAls alternatief kunt u speciale zakken gebruiken die u hebt achtergelaten na het planten van de gekochte zaden. Dit is erg handig, omdat je meteen de zaden kunt zien waarvan planten erin zitten, bovendien hebben ze in de regel speciale instructies voor het kweken van dit type plant. Als deze zakjes het niet hebben overleefd, zijn kleine papieren enveloppen prima..

Tag geoogste zaden

we signeren zakjes met zadenHet is erg belangrijk. Zelfs als je zeker weet dat je een goed geheugen hebt van hoe bepaalde zaden eruit zien, bestaat de kans dat je het volgend jaar vergeet. Noteer het type plant, de rasnaam, de datum waarop de zaden zijn verpakt en alle informatie over de groei waarvan u denkt dat deze nuttig zal zijn voor het planten van volgend jaar op de zaadzak..

Bewaar zaden op een koele, droge plaats

Zodra de zaden zijn geoogst, gedroogd, verpakt en ondertekend, kunnen ze op een koele en droge plaats worden bewaard. Onthoud het belangrijkste – u moet plaatsen met een hoge luchtvochtigheid of plotselinge temperatuurschommelingen vermijden!

Dat zijn alle simpele regels! Nu je je zaden correct hebt verzameld en bewaard, kun je ze gebruiken om in je tuin te zaaien.

Hoe zaden correct op te slaan – video