Vleesduiven kweken in 3 fasen: kopen, voeren en kweken

vlees duiven

Het thuis kweken van vleesduiven wint steeds meer aan populariteit. Het vlees van deze vogels wordt vergeleken met kwartel omdat het een fijne vezelstructuur heeft en een ongewoon aangename smaak. Onder andere raden voedingsdeskundigen aan om het te gebruiken, omdat het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen..

Een duivenfokkerij is een zeer winstgevende onderneming. Het startkapitaal van een bedrijf kan oplopen tot 200 duizend roebel, samen met de huur van grond. Primitieve kooien / behuizingen voor het houden van 10-20 personen kosten 15 tot 20 duizend roebel. De prijs van een paar duiven varieert volgens verschillende schattingen van 2 tot 4 duizend roebel. Veel hangt af van hun variëteit..

Het leeuwendeel van het kapitaal zal moeten worden besteed aan de aankoop van voer. Voor een ton voermengsel moet u tot 5.000 roebel betalen.

De subtiliteiten van het kiezen van vleesduiven

vleesduiven kweken

Ervaren fokkers kiezen voor deze specifieke rassen van vogels, omdat ze snel het lichaamsgewicht verhogen. Vleesduiven onderscheiden zich ook door een hoog reproductievermogen, wat bijdraagt ​​​​aan een snelle toename van hun populatie..

Er zijn verschillende rassen van deze vogels op de markt:

 • Strasser (Oostenrijks, Duits en Tsjechisch);
 • Poolse lynx;
 • Romeinse reuzen / reuzen;
 • koning (tot 2 kg);
 • texaans;
 • Benesov duif.

duiven houden als bedrijf

Voordat u een koppel koopt, moet u zoveel mogelijk informatie over elke soort verzamelen..

Gezien de reeds geselecteerde vogel, is het belangrijk om aandacht te besteden aan:

 • de zuiverheid van de vogel;
 • de harmonie van de man / vrouw, spierstrakheid;
 • ogen (de afwezigheid van slijmvliezen is een duidelijk teken van gezondheid);
 • de conditie van de veren (ze moeten gelijkmatig zijn, niet lethargisch);
 • karakter (niet-agressief).

Daarnaast adviseren experts om een ​​grondig onderzoek van de huid uit te voeren. De aanwezigheid van parasieten wordt aangegeven door gaten onder de vleugels. Het is ook belangrijk om te controleren of ze luizen hebben. Ze hopen zich vaak op in de buurt van de snavel of de anus. Aangezien vleesduiven in paren leven, moet u een geschikte “levenspartner” voor hen vinden. Om dit te doen, moet je hun gedrag observeren. Als ze koeren, passen ze bij elkaar, en als ze vijandig zijn, zijn ze van hetzelfde geslacht..

Enkele feiten uit het leven van duiven. Deze vogels zijn monogaam en leven in paren. Ze groeperen zich en vormen kuddes die tientallen individuen tellen. In tegenstelling tot andere vogels voeden ze baby’s met melk – een pap met een ongewone textuur.

de leeftijd van duiven bepalen

De leeftijd van huisdieren speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Deze parameter is gemakkelijk te herkennen aan zijn poten en snavel. Bij jonge dieren is de was, hoewel wit, vrij zacht en niet zo ruw als bij volwassenen. De poten van de kuikens hebben een roze tint en een delicate textuur. Neem geen te oude vogels.

Vleesduiven kweken: degelijke huisvesting en voeding

zwerm duiven

Een speciaal ingerichte kwekerij, een ruime kooi of een volière is een geschikte plek voor een koppel. De afmetingen van de structuren worden bepaald afhankelijk van het ras, evenals het gedrag van vogels..

De onderkant van de structuren is bedekt met:

 • gezeefd zand;
 • zaagsel;
 • turf;
 • droog gras;
 • rietje.

De kamer wordt regelmatig schoongemaakt en na overwintering wordt een algemene desinfectie uitgevoerd. Het helpt huisdieren te beschermen tegen gevaarlijke virussen en bacteriën..

comfortabele omstandigheden voor het houden van duiven

De optimale temperatuur voor het houden van vleesduiven ligt binnen + 5-20˚С. Om een ​​dergelijk microklimaat te behouden, wordt extra thermische isolatie uitgevoerd. Dit geldt voor kooien of kwekerijen met een metalen dak. Door de hoge thermische geleidbaarheid van het materiaal wordt de ruimte in de zomer erg warm en in de winter snel afgekoeld. Daarom worden verwarmingssystemen in het gebouw geïnstalleerd..

Afzonderlijk wordt aanbevolen om vogels van verschillende rassen en leeftijden te houden. Het is ook absoluut noodzakelijk om zieke personen te isoleren om niet iedereen te besmetten. Voordat ze zich bij de kudde nieuwe kuikens mogen voegen, worden ze gecontroleerd op ziektes..

Vlezige duiven voeren – een compleet dieet

duiven voeren

Het dieet van duiven moet zowel groenten (aardappelen, wortelen) als fruit bevatten. Om een ​​meer vlezige filetstructuur te krijgen, moeten de vogels worden bereid met aardappel- of eiererwtenmengsels. Experts adviseren ook om voldoende vet aan de pap toe te voegen..

Het dagmenu voor Strasserduiven en andere rassen kan bestaan ​​uit:

 • maïs, rijst, tarwe, gierst en boekweit (50-70%);
 • erwten, bonen, linzen of gerst (tot 20-40% van een enkel ingrediënt);
 • havermout (15%);
 • verse groenten in de vorm van spinazie, klaver, kool, brandnetel of sla (10-25%);
 • mineralen en vitamines (tot 5%).

verrijkt voedsel

Veel heilzame minerale verbindingen zijn te vinden in rivierzand, klei, houtskool, keukenzout, eierschalen en fijn grind. Een complex van vitamines, bestaande uit vitamine C, B, A en E, evenals glucose of visolie, wordt apart gekocht. Dankzij een dergelijke voeding zal het duivenbedrijf snel en succesvol vooruitgaan. Er zijn echter nog een paar subtiliteiten van deze zaak..

duiven in de volière

Vleesduiven kweken – huishuwelijksbureau

parende duiven

De meest geschikte leeftijd voor het paren van jonge dieren is van 6-8 maanden tot 2 jaar. Het is dan dat de was wit wordt, wat wijst op seksuele rijpheid. Te jonge individuen moeten in bedwang worden gehouden, omdat ze niet het geduld hebben om later eieren uit te broeden. Tegelijkertijd worden bij vogels de komende 10 jaar volwaardige reproductieve vermogens waargenomen..

familie van duiven

Het paringsproces is erg belangrijk voor het fokken van vleesduiven, dus het moet correct worden georganiseerd. In het voorjaar bereiden boeren kwekerijen en kooien voor. De kamer wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd. Voor het koppel wordt een speciaal nest gevormd. Hooi, twijgen of stro worden in kisten met een lage zijkant geplaatst. Na de “paringsdansen” maken de vogels een comfortabele plek voor zichzelf. De fokker moet dan de lege ruimte vullen met zaagsel en gips..

Door de jaren heen hebben experts 4 manieren gevonden om duiven te kweken:

 1. Uiteraard (in maart of april). Vogels vinden zelf een partner, die niet altijd geschikte nakomelingen geeft..
 2. Inteelt. Gebruikt om raszuivere vogels van hetzelfde ras te verkrijgen. Gehouden tussen nauw verwante individuen.
 3. Lineair. De fokker selecteert sterke en gezonde vogels. Dit is nodig om bepaalde erfelijke eigenschappen te verkrijgen..
 4. Vleesduiven worden gedekt, waarbij alleen rekening wordt gehouden met hun uiterlijke kenmerken..

Het aantal stoomdozen moet overeenkomen met het aantal paren. Anders zullen ze vechten “voor een plekje in de zon”. Plaats containers uit elkaar, als de afmetingen van de ruimte dit toelaten.

vrouwtje legt eieren

Na het leggen van de eieren broedt het paar ze één voor één uit. Het wordt afgeraden om de vogels gedurende 4 weken te storen. Het is beter om de voortgang van het proces in hun afwezigheid te controleren. Kuikens komen na ongeveer een maand uit. Het is opmerkelijk dat Texaan hun geslacht bepaalt door het verenkleed van vleesduiven. Vrouwtjes worden geboren met lange gele veren, en mannetjes helemaal zonder. Kuikens worden binnen een maand volledig onafhankelijk van hun ouders..

jonge duiven

Vindt u niet op tijd een klant voor uw producten, dan kan het kweken van duiven als bedrijf als een mislukking worden beschouwd. Tegelijkertijd fokken sommige vogels uitsluitend voor hun eigen behoeften..

Vetmesten van jongvee of babyvoeding regime

duif kuiken

Het onvolgroeide organisme van kuikens is het meest vatbaar voor aanvallen door schadelijke virussen, bacteriën en microben. Om deze reden moet hun dieet veel mineralen, vitaminecomplexen en voedingsstoffen bevatten. De technologie van het voeren van jonge dieren heeft enkele verschillen. Gedurende de eerste 1-2 weken worden de voerporties gemaximaliseerd (vooral ‘s avonds) en vervolgens geleidelijk verminderd. Dit gebeurt nadat de iris van de ogen bij vogels is veranderd..

Hun dieet omvat:

 • graan tot 40 g / dag (tarwe, maïs, gerst of gierst worden besprenkeld met 5 druppels visolie);
 • water met glucose (een paar druppels);
 • sappige groenten (10 g / dag);
 • gebakken goederen, gekookte aardappelen of pap (alleen als toevoegingen).

Zodra de kuikens volledig beginnen te vliegen, wordt het aandeel graangewassen gehalveerd. Vogels te veel voeren met supplementen kan leiden tot eetstoornissen, wat gewichtsverlies betekent..

koningen kuikens

Een bijzondere plaats in de kweek van koningsduiven wordt ingenomen door het intensieve voersysteem. Dit vogelras wordt in slechts 30-38 dagen zwaarder (tot 800 g). Kies voor het vetmesten kuikens van 3 weken oud. Ze worden op een donkere plaats geplaatst en 4 keer per dag gevoerd met speciale papperige mengsels. Voor de procedure worden spuiten met zachte sproeiers gebruikt..

Pap wordt bereid van:

 • granen;
 • graangewassen (gerst, tarwe);
 • peulvruchten;
 • minerale elementen (ijzer, fosfor, magnesium en calcium in krijt/zand);
 • vitamines.

Elk kuiken moet tot 50-60 g van dergelijk voer per dag eten. In één keer wordt tot 15-20 g van het mengsel gebruikt..

Tegelijkertijd krijgen ze een warme vloeistof voor gemakkelijke assimilatie. In de duiventillen zijn speciale drinkbakken geplaatst, waarvan het water regelmatig wordt ververst om het schoon te houden.

Laatste fase – slachten

gebakken duiven

De vogels zijn binnen 28-35 dagen klaar voor de slacht. Een week daarvoor wordt het koppel aanbevolen om melk te drinken met toevoeging van zout, waardoor het vlees wit wordt en het malser wordt. Voor een pikante smaak worden de kuikens gevoerd met kruidenkorrels (komijn, anijs of dille). Om het uithalen van het karkas te vereenvoudigen, wordt het voer voor de vogel 24 uur voor de ingreep stopgezet. Rekening houdend met alle subtiliteiten van het fokken van vleesduiven, kun je met recht een exotische delicatesse krijgen. Als je het niet kunt verkopen, zullen huis en gasten het leuk vinden..

Koningsduiven – video

Adblock
detector