Veel voorkomende ziekten bij volwassen kwartels en jongvee

kwartel in de volière Kwartelziekten zijn onderverdeeld in drie soorten: infectieus, parasitair en niet-infectieus. Hun beschrijving bevat informatie over symptomen, behandelingsmethoden en preventie van ziekten..

Kwartel infectieziekten worden veroorzaakt door pathogene micro-organismen (bacteriën, kokken, virussen) tegen de achtergrond van een afname van de immuunstatus van het lichaam en algemene weerstand. Kwartelziekten komen vaker voor en ontwikkelen zich vaker als vaccinatie niet beschikbaar is of als het plan voor de implementatie ervan wordt geschonden.

Ziekte van Newcastle (pseudo-pest)

pseudo-pest Acute virale infectieziekte van kwartel, gekenmerkt door onmiddellijke dood. Vaak verborgen. De luchtwegen, het spijsverteringsstelsel en het zenuwstelsel worden aangetast. De bron van het virus is een zieke en herstelde vogel, besmette uitwerpselen, veren, eieren. De incubatietijd is 2-15 dagen.

Symptomatische classificatie bij het beschrijven van kwartelziekte geeft twee vormen aan:

  1. Typische vorm: lichaamstemperatuur stijgt, coördinatie is verstoord (parese en verlamming). Er is zwakte, uitzetting van het struma, stroom van stinkende vloeistof uit de mondholte, bloederige diarree.
  2. De atypische vorm treft jonge dieren, verloopt zonder karakteristieke tekens.

Let bij het chronische verloop van de ziekte op kwakende geluiden. Dit symptoom van kwartelziekte is kenmerkend voor pseudo-pest..

Behandeling: niet ontwikkeld. Vanwege de hoge besmettelijkheid is het onpraktisch om een ​​zieke vogel te behandelen. Ze vervangen het vee.

Uitgesproken parese bij de kwartelziekte van Newcastle wordt weergegeven op de afbeelding.

Pullorosis

pullorosisDe infectie treft kwartels en wordt veroorzaakt door salmonella. Het wordt gekenmerkt door schade aan de darmen, inwendige organen, bloedvergiftiging. Morbiditeit is 2-6%, sterfte is 80%.

De transmissiefactor is besmette kwarteleitjes – salmonelladragers.

Symptomen: De incubatietijd is 1-6 dagen. De zieke jonge groei is verzwakt, staat met de benen wijd uit elkaar, de ogen gesloten, zwaar ademend. Er is een afscheiding van witachtige slijmerige ontlasting. De pluisjes rond de cloaca zijn aan elkaar gelijmd, er is een cloaca verstopping en cloaciet. Jonge groei sterft.

Oververhitting van jongvee, onderkoeling, voeren van voer van slechte kwaliteit moet worden vermeden – dit verhoogt de gevoeligheid.

Behandeling: onpraktisch vanwege salmonelladragers. Jonge kwartels worden geruimd. Er wordt een hematologische analyse van de fokdieren uitgevoerd. Gebouwen, broedmachines, eieren worden gedesinfecteerd.

ornithose

psittacoseKwartel chlamydia luchtwegaandoening. Het beïnvloedt ook andere vogels. Het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en het bindvlies is voornamelijk geïnfecteerd. Jongeren zijn het meest vatbaar.

Symptomen: De incubatietijd varieert van 3 dagen tot 3 maanden. Het klinische beeld wordt slecht uitgedrukt. Zieke kwartels zijn slaperig, verzwakt, verliezen hun eetlust. Soms zijn er afscheiding uit de neus, verlamming. De ziekte eindigt in de dood als gevolg van cachexie (verspilling)

Behandeling: niet uitvoeren.

Een persoon is vatbaar voor psittacose.

Aspergillose

aspergilloseBesmettelijke ziekte van kwartel veroorzaakt door de schimmel aspergillus. Volwassenen lijden aan een latente vorm.

Symptomen: jonge dieren hebben kortademigheid, dorst, algemene zwakte, cyanose (blauw worden) van de snavel en poten.

Behandeling: specifiek. Omvat antibioticatherapie, vitaminetherapie, het gebruik van antischimmelmiddelen.

Voordat u met de behandeling begint, dient u uw dierenarts te raadplegen.

Pokken kwartel

kwartelpokkenEen besmettelijke virale ziekte van kwartels, vergezeld van koorts, papulaire pustuleuze uitslag op het hoofd, rond de ogen en op de slijmvliezen.

Symptomen: Hun manifestatie hangt af van de toestand van het immuunsysteem en de huid. De oogleden en snavel (een soort wratachtige gezwellen) worden aangetast door pokdalingen. In de mondholte worden difteretische overlays gevonden.

Behandeling: het voer is verrijkt met vitamine A. Aan het drinkwater wordt kaliumjodide toegevoegd. Voorwaardelijk gezonde vogels krijgen preparaten in de vorm van premixen met een set breedspectrumantibiotica.

Verrijk de voeding met vitamine A en caroteen.

Parasitaire ziekten van kwartel

Parasitaire ziekten van kwartels worden veroorzaakt door parasitaire organismen (wormen, insecten, protozoa).

Mallofagoz

malofagosisHet ontwikkelt zich bij het parasiteren op het lichaam van een donzige etervogel.

Symptomen: de vogel is rusteloos en schudt zich constant af. Jeuk, verlies van veren wordt waargenomen. Kannibalisme verschijnt als gevolg van pikken.

Behandeling: de-acarisatiemaatregelen worden uitgevoerd: de vernietiging van insecten op het lichaam van de vogel en op de plaatsen waar hij wordt gehouden. Insect-acaricide middelen worden gebruikt: poeders, spuitbussen, pyrethroïde oplossingen.

Syngamoz

syngamoseKwartel nematode wormziekte. De parasiet is gelokaliseerd in het strottenhoofd, de luchtpijp en de bronchiën.

Symptomen: gemanifesteerd door laryngitis, tracheobronchitis, verstikking. Een zieke vogel heeft een uitgesproken hoest met sputum, dat wormen kan bevatten.

Behandeling: specifiek. Breedspectrum anthelmintica worden met succes gebruikt..

Het wordt aanbevolen om de dieren elk kwartaal preventief te ontwormen.

“Kwartelblindheid”

kwartel blindheidDeze ziekte van de ogen van kwartels treedt op wanneer er een tekort aan vitamine A in het lichaam is. Het manifesteert zich door conjunctivitis, droge ogen, peeling rond de ogen. Later ontwikkelen zich fotofobie en blindheid. Ogen zijn vaak gesloten.

Behandeling: gebruik complexe vitaminepreparaten, premixen met het verplichte gehalte aan vitamine A. Verhoog het gehalte aan caroteen in de voeding.

Oogletsel

oogletselWaargenomen bij overvolle pluimveehouderij en overmatige lichtomstandigheden, die worden gebruikt om de eierproductie te verhogen. Als gevolg hiervan ontwikkelen zich kannibalisme, pikken en oogletsel..

In het geval van traumatische oogziekten van kwartels en hun behandeling, wordt rekening gehouden met de ernst van de opgelopen verwondingen. In ernstige gevallen worden kwartels geruimd.

Om letsel te voorkomen, moet u zich houden aan de normen voor het planten van vogels en de duur van de lichtperiode verkorten..

Interne niet-overdraagbare ziekten van kwartel

Hypovitaminose

hypovitaminoseKwartelziekte treedt op tegen de achtergrond van een gebrek aan vitamines van groep B, vitamine A, E, C in het lichaam van de vogel.

Symptomen: dyspeptische verschijnselen van het spijsverteringsstelsel, conjunctivitis, depressie, uitputting ontwikkelen zich. De slijmvliezen zijn bleek, de veren zijn gegolfd. Met vitaminetekort – dood.

Behandeling: aanvulling van het voer met vitamines. Vitaminebronnen: groenvoer, peulvruchten, voedergist. Gebruik kant-en-klaar kwartelvoer, premixen.

De beschrijving van de kwartelziekte hierboven geeft een direct verband aan tussen het optreden van ziekten en de leeftijd van de vogel (jonge dieren zijn vatbaarder), evenals de omstandigheden van voeding en houden.

Behandeling van touw in kwartel – video

Adblock
detector