Thuis pauwen fokken: praktische aanbevelingen – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

thuis pauwen kweken De moderne pluimveehouderij beperkt zich niet tot traditionele vogelsoorten. Exotische bestemmingen winnen aan populariteit, waaronder het thuis fokken van pauwen. Deze vogels staan ​​bekend om hun prachtige verenkleed. De sierlijkheid van vogels is de belangrijkste reden waarom ze in persoonlijke percelen worden gehouden..

Uiterlijk en afmetingen

mooi verenkleed Volgens de zoölogische systematisering behoort de pauw tot de fazantfamilie en vormt hij een apart geslacht. De meest voorkomende in de natuur is de gewone variëteit.

In het silhouet vallen de vogels duidelijk op:

 1. Kleine torso.
 2. Verlengde nek.
 3. Klein hoofd met een plukje veren.
 4. Indrukwekkende vleugels.

Individuen worden gekenmerkt door seksueel dimorfisme. De pava’s onderscheiden zich door hun kleine formaat (ongeveer 1 m) en ingetogen uiterlijk. Hun verenkleed is groenbruin..

Bij mannen zijn de lichaamsparameters:

 • lengte -1 -1,25 m;
 • gewicht – 4-4,25 kg.

Veren zijn gegoten in lila-blauwe tinten. De karakteristieke kenmerken van individuen van verschillende geslachten moeten worden onthouden om te weten hoe je een mannelijke pauw van een vrouwelijke kunt onderscheiden.

Kleur

witte pauwPauwen zijn trots op hun lange veren (meer dan 200 stuks), die worden aangezien voor een staart..

De waaiervormige bovenstaart heeft:

 • in lengte – 1,2-1,6 m;
 • breedte -2,5 m.

Pauwen, waarvan de kweek en het onderhoud in de GOS-landen wordt beoefend, behoren tot de gewone en Javaanse variëteiten.

De kleur van hun verenkleed wordt gedomineerd door kleuren:

 • blauw;
 • zwart;
 • wit.

In totaal zijn er meer dan 10 opties voor kleurencombinaties.

Pauwenfokgeschiedenis, hun economische waarde

ongelooflijk mooie vogelEen vogel met een verbazingwekkend verenkleed werd lang geleden door mensen getemd. Ze worden voornamelijk gehouden voor schoonheid..

Stadia van domesticatie

pauw zorgPauwen werden in de oudheid gedomesticeerd door de hindoes. Ze werden vaak bewaard in tempels, omdat de vogel door bewonderaars van het hindoeïsme als heilig wordt beschouwd. In het Romeinse Rijk waren gerechten gemaakt van pauwtongen een delicatesse. De aanwezigheid van een vogel met een luxueuze staart in de tuin was een teken van rijkdom.

Tijdens de middeleeuwen was er ook vraag naar pauwenvlees en -veren. Van het veelkleurige staartverenkleed werden pluimen gemaakt voor ridderhelmen en het vlees werd gebruikt om te koken. Na de ontdekking van het Amerikaanse continent namen Europeanen de traditie over van het kweken van kalkoenen, die Aziatische pauwen snel van de boerderijen verdreven..

Producten en diensten

De vogel is moeilijk te classificeren als vleesrassen. Het karkas is erg klein en weegt tot 4 kg. Het vlees is hard, zonder een rijke smaak. Het wordt zelden gebruikt bij het koken. Om vleesproducten te verkrijgen, worden mannen gebruikt die de leeftijd van 2 jaar hebben bereikt.

De eierdragende productiviteit van vrouwtjes is laag. In seizoen 1 legt het individu niet meer dan 30 eieren. Hun voedingswaarde (700 kcal) is 4,5 keer hoger dan die van kip. Gastronomen vieren de smaak van pauweneieren: delicaat wit en grote dooier.

Erwteneieren mogen niet vers worden gegeten, omdat er een risico bestaat op salmonellose.

Er is een constante vraag naar de prachtige lange veren van de regenboogvogel. Niet alleen het staartgedeelte van het verenkleed is betrokken, maar ook de veren van de vleugels en het lichaam. Ze worden gebruikt in hun natuurlijke vorm of geverfd.

De belangrijkste reden waarom pauwen worden gefokt, is om jonge dieren te koop te krijgen. Vogels worden gekocht om hun eigen broedmachine te maken, of als levende decoratie van het persoonlijke perceel. Personen ouder dan 3 jaar hebben het meest spectaculaire uiterlijk..

Detentievoorwaarden

voorwaarden voor het houden van pauwenHet als bedrijf kweken van pauwen vereist kennis van hun biologie en fysiologie, strikte naleving van de onderhoudsregels, heldere planning en kostenberekening. Pluimveehouders moeten van tevoren een volière voorbereiden en een huis bouwen voor gevederde bewoners.

In hun natuurlijke omgeving kunnen vogels tot 15 jaar oud worden. Hoe lang pauwen thuis blijven, hangt af van de zorg. Langlevers bereiken 25 jaar.

pauwen in een volièreOndanks het feit dat pauwen in het wild bewoners zijn van de tropische jungle, passen ze zich goed aan gematigde klimaten aan. De vogels verdragen gemakkelijk vorst tot -5 C. In de steppe- en bossteppezones kunnen vogels het hele jaar door buiten zijn. Ze hebben echter nog steeds een omheinde volière nodig, omdat pauwen een twistzieke instelling hebben en gevechten aangaan met andere huisdieren..

Vogels stoten een scherpe, doordringende kreet uit, dus het is beter om de plaats in te nemen om pauwen in het persoonlijke perceel weg te houden van woonruimten.

Plek om te blijven

volière en huis voor een pauwDe oppervlakte van de volière en de grootte van de stal zijn afhankelijk van het aantal vogels. Meestal wordt een gebied van 5 bij 5 meter gereserveerd voor de kraal. Er wordt een draadomheining omheen gespannen tot een hoogte van 3 m. De aanwezigheid van een luifel van bovenaf is verplicht, anders vliegen de vogels eruit. Zitstokken worden gemaakt op een afstand van anderhalve meter van de grond. Lagere hoogtes zijn onaanvaardbaar omdat de staart kan worden beschadigd. Volgens dit principe werd een volière voor pauwen gebouwd..

Voor de vervaardiging van een zitstok worden sterke staven gebruikt met een doorsnede van 5 bij 10 cm, het bovenste deel van de palen moet vlak zijn. Deze vorm helpt om de meest comfortabele omstandigheden voor de zittende vogel te creëren. Haar poten bedekken betrouwbaar de veren en voorkomen dat ze bevriezen in de kou.

binnen volièreDe bodem van de behuizing is bedekt met een dikke laag (8-10 cm) schelpensteen of zand. Ze zijn voorgecalcineerd voor desinfectie. Om het verenkleed schoon te maken, hebben vogels as nodig, daarvoor wordt een perceel van maximaal 1 vierkante meter in de pen toegewezen. m.In de volière zetten ze een voerbak en een drinkbak.

open behuizingHet pluimveehuis waar de huisdieren wonen grenst aan de wandeling. Ze bouwen huizen met afmetingen van 2 bij 3 of 5 bij 3 meter. Elk paar zit in een aparte doos. Zitstokken en nesten zijn aan de binnenkant bevestigd. De vloer in het compartiment is bedekt met een mat, die wordt vervangen als deze vuil wordt. Stro bestrooid met kalk wordt gebruikt als strooisel. Kalk neemt vocht op en voorkomt snel bederf van de strovuller.

De rol van nesten in een pauwenwoning wordt gespeeld door manden of houten kisten.

Het meest geschikt zijn trays met formaten:

 • lengte – 0,6 m;
 • breedte – 0,5 m;
 • diepte – 0,7 m.

Strostrooisel wordt binnen geplaatst of zaagsel wordt gegoten.

Pauwen voeren

pauwen voerenEen belangrijke voorwaarde voor het thuis fokken van pauwen is goede voeding. Het dieet van vogels moet alle stoffen bevatten die nodig zijn voor een normaal leven. Er wordt 2 maal daags gevoerd. Het ochtendmenu bestaat uit natvoer (400 g). Het avondmaal is inclusief granenmixen (200 g). In totaal is het dagrantsoen 600 g Tijdens de paartijd (september) wordt het dagrantsoen verhoogd en verdeeld over 3 porties..

Pauwen pikken graag maïs, havermout, zonnebloemcake. Voor de bereiding van natvoer worden groenten, kruiden, voedselresten gebruikt: gekookte aardappelen, pap, brood, paardenbloemen, brandnetel, klaver, luzerne. In de winter wordt het gebrek aan groen aangevuld met gekiemd graan. Om het de vogels gemakkelijk te maken om voedsel te eten, worden alle ingrediënten geplet. Het is handig om kalk, krijt, zout aan voedsel toe te voegen.

Elke 3 maanden wordt er ontwormd om de vogels van inwendige parasieten te ontdoen. Geneesmiddelen worden gebruikt als geneesmiddelen voor vee..

Kuikens hebben vitaminemengsels nodig voor actieve groei en gewichtstoename. Ze krijgen ook kwark, gemalen zemelen, kleine wormen. Vogels moeten constant toegang hebben tot schoon drinkwater.

Thuis pauwen kweken

pauwen fokkenVoor het thuis fokken van pauwen adviseren ervaren pluimveehouders om personen te kopen die niet ouder zijn dan 2 jaar. Om volwaardige families te creëren, worden de verhoudingen aangehouden: 1 man tot 5 vrouwen. Zelden is een 2: 6-verhouding toegestaan.

Bij het kiezen van jonge dieren moet men oppassen dat men geen fouten maakt met de kleur. Het verenkleed krijgt in 2 jaar een stabiele kleur. Het kleurenschema is geërfd van de ouders. Wanneer u individuen van verschillende tinten kruist, kunt u tot 185 variaties in verenkleuring bereiken.

Tot ze geslachtsrijp zijn, moeten pauwen meerdere jaren worden grootgebracht en voorbereid zijn op de moeilijkheden om nakomelingen te krijgen. Toekomstige fokkers moeten weten op welke leeftijd pauwen beginnen te haasten. Bij mannen vindt de reproductieve leeftijd plaats op 2-3 jaar, bij vrouwen op 2 jaar. Voor 1 paarcyclus legt de pava ongeveer 30 eieren.

De paartijd beslaat het hele warme seizoen (maart-augustus). Vogels vormen paren. Na het paren beginnen de pauwen te vervellen. De gevallen veren worden verzameld en verkocht voor gemiddeld 35 roebel. een stuk. Indien gewenst kunt u er verschillende souvenirs en decoraties van maken..

Incubatie, jonge groei

pauweneierenNa het leggen van eieren vergeet het vrouwtje ze vaak, dus er zijn problemen bij het verkrijgen van nakomelingen. Het uitkomende pauwei wordt geplaatst voor incubatie van ander pluimvee. Veel fokkers gebruiken ook speciale kamers waar het vereiste thermische regime wordt gehandhaafd (+ 37,2-37,7 ° C).

Het pikken begint op de 28-29e dag. Kuikens zijn vanaf de geboorte bedekt met veren. In het begin moeten ze echter op een temperatuur van + 36 ° C worden bewaard. De verwarming wordt geleidelijk met 2-3 ° per week verminderd. Pava zorgt voor de jongeren. Op de leeftijd van 1 maand wordt het geslacht van de kuikens bepaald en met 8 maanden zitten ze in aparte boxen.

pava met kuikensHet thuis kweken van pauwen wordt vaak een volwaardig bedrijf. Het gebruik ervan vereist een aanzienlijke investering (ongeveer 200 duizend roebel). Het geld wordt besteed aan de aankoop van jonge dieren of eieren, de aankoop van voer en strooisel en elektriciteit. Exotische pluimveehouderij wordt winstgevend in 5-7 jaar. Gemiddeld kunt u met 1 volwassen persoon meer dan $ 100 aan nettowinst behalen.

Pauwen houden en kweken – video