Regels voor het houden van een kleurrijke vogel van een goudfazant in gevangenschap

gouden fazant De goudfazant is een vogel die door fokkers wordt gefokt, niet alleen voor het verkrijgen van waardevol dieetvlees, maar ook voor decoratieve doeleinden. Ze trekt meteen de aandacht met een helder, kleurrijk verenkleed en wordt de belangrijkste decoratie van de huishoudelijke tuin. Voor veel beginnende boeren lijkt het fokken van fazanten uiterst moeilijk, maar dit is verre van het geval. Deze prachtige vogel is absoluut pretentieloos en tolereert gemakkelijk de strenge Russische winters, waarvoor hij populair werd bij binnenlandse boeren en fokkers..

Goudfazant – kenmerken en beschrijving van het uiterlijk

mooie vogel goudfazant De goudfazant is een siervogel uit de familie Vorotnichkov, die zich onderscheidt van zijn andere vertegenwoordigers door zijn heldere en kleurrijke verenkleed. Onder natuurlijke omstandigheden wordt het gevonden in China, Groot-Brittannië en enkele andere landen. Maar het is bijna onmogelijk om een ​​goudfazant in het wild te zien, omdat deze vogel extreem bang is..

Mannelijke en vrouwelijke goudfazanten zien er radicaal anders uit. Als mannetjes de aandacht trekken met een helder en bont verenkleed, dan verschillen de vrouwtjes niet in kleurhelderheid.

een koppeltje goudfazanten

Beschrijving van het uiterlijk van de goudfazant:

 1. Mannetjes hebben een felgele rug met gouden spetters, een felrood onderlichaam.
 2. De schouders van mannetjes zijn donkerblauw met felpaarse spetters.
 3. Mannetjes hebben een lange, wigvormige staart, zilvergrijs, met een paars stipje onder de staart..
 4. Het gemiddelde gewicht van mannen bereikt 2-3 kg, terwijl de lichaamslengte niet groter is dan 75-85 cm.
 5. Vrouwtjes hebben bruinbruine veren, met strepen of zwarte stippen.
 6. Het lichaamsgewicht van vrouwen is meestal niet groter dan 1 kg, lichaamslengte – 40-50 cm.
 7. Tijdens het seizoen kunnen vrouwtjes tot 40-55 eieren leggen met een gewicht van 30-35 g. Hoe ouder het vrouwtje, hoe meer eieren ze legt..

Het geslacht van een goudfazant kan al op de leeftijd van 2 maanden worden onderscheiden. Op dit moment is hun rui voltooid en krijgen de vogels een heldere of grijze kleur, waardoor het gemakkelijk is om hun geslacht te bepalen..

Goudfazant kweken

broedperiode van goudfazantVoor het fokken van fazanten thuis, kunt u zowel volwassen vogels als eieren gebruiken. Maar omdat vrouwelijke fazanten in gevangenschap bijna nooit eieren uitbroeden, is een extra broedmachine nodig..

Siervogels kunnen het beste worden gekocht bij gespecialiseerde boerderijen. Het is raadzaam om dit in de herfst te doen – zodat de jongen de tijd hebben om sterker te worden in de winter en in de lente klaar zijn voor voortplanting. Bij het onderzoeken van een goudfazant, moet je zijn borst zorgvuldig voelen – deze moet vetarm en voldoende dicht zijn. Gezonde vogels hebben een schone snavel, geen uitgroei en neusgaten zonder tandplak.

Kuikens fokken uit eieren

kuikens van de gouden fase uit de broedmachineVrouwtjes van de goudfazant leggen geen eieren in gevangenschap, dus de fokker zal zelfstandig kuikens uit de eieren moeten uitbroeden met behulp van broedmachines. Allereerst moet je de eieren zo snel mogelijk verzamelen – fazanten kunnen ze pikken. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat vogels eieren in de hele leefruimte leggen, ze hebben geen specifieke plaats.

Alleen de beste eieren worden geselecteerd voor incubatie – de juiste vorm, glad, zonder enige schade. Eieren die te donker of te licht van kleur zijn, worden niet gebruikt voor het fokken van goudfazanten..

Incubatieregels:

 • alleen verse eieren die niet meer dan 3 dagen geleden zijn verzameld, worden gebruikt voor het uitkomen;
 • laat de eieren op een warme plaats staan ​​en laat ze iets opwarmen tot kamertemperatuur;
 • stel de temperatuur in de incubator in op 37,8 ° С;
 • plaats na 24 uur eieren in de broedmachine.

vrouwtje goudfazant met kuikens in het wildOm eieren uit te broeden, is het het handigst om een ​​automatische broedmachine te gebruiken, die het temperatuurregime instelt en de positie van de eieren in de automatische modus verandert..

Voorwaarden voor het houden van goudfazant

voorwaarden voor het houden van goudfazantOm goudfazanten thuis te houden, is het noodzakelijk om een ​​volière, een loopstal en een speciale warme pluimveestal uit te rusten voor overwintering. Voor hen moet je een droge, warme plaats voorbereiden, beschermd tegen tocht, ander pluimvee en dieren. De afmeting van het fazantenverblijf moet minimaal 200 cm breed en hoog zijn.

Basisvereisten voor het houden van fazanten:

 1. Het is raadzaam om de vloer en wanden van de behuizing te bedekken met een gegalvaniseerd gaas met kleine cellen – dit zal het huis beschermen tegen het binnendringen van roofdieren en knaagdieren.stevige vloer
 2. De vloer in de volière dient bedekt te zijn met een laag klei of een dikke laag zand.
 3. In de volière of pluimveestal is het noodzakelijk om meerdere zitstokken voor fazanten te bouwen – ze moeten op verschillende hoogten worden geplaatst, maar niet minder dan 100-120 cm van de vloer.vogelverblijf
 4. Het is raadzaam om het dak van de volière van duurzaam en betrouwbaar materiaal te maken. Fazanten kunnen proberen het huis uit te vliegen, wat verwondingen kan veroorzaken..
 5. Als de vloer in de volière niet zanderig is, moet je meerdere bakken met as en zand erin plaatsen zodat de vogels de veren kunnen schoonmaken.
 6. Drinkbakken en voerbakken moeten stevig vastgemaakt zijn, zodat fazanten ze niet omgooien.
 7. Bouw een gat van de omheining naar het buitenterras en houd het open.
 8. Drinkbakken en voerbakken moeten regelmatig worden gewassen, apparatuur moet worden gedesinfecteerd en uitwerpselen moeten worden verwijderd. Reiniging moet niet elke dag worden gedaan, maar laat de behuizing niet vuil worden – dit zal leiden tot ziekten van fazanten..

Voor fazanten is een looperf vereist. Voor comfortabele wandelingen moeten de afmetingen minimaal 10-15 m zijn.Fazanten zullen het zeker leuk vinden als dik gras en verschillende struiken op het grondgebied van de wandeltuin worden geplant.

goudfazant in de winterFazanten worden ‘s winters thuis gehouden in geïsoleerde pluimveestallen. Als isolatiemateriaal kunt u polystyreen gebruiken, waarmee de wanden en het plafond van het huis worden gestoffeerd. Goudfazanten verdragen Russische winters goed en hebben geen extra isolatie nodig, maar er moeten verschillende bronnen van extra verlichting worden geïnstalleerd.

Goudfazant Dieet

goudfazant dieetGoudfazanten zijn alleseters. Ze eten graag zowel de bladeren als de stengels van planten en kleine insecten. Bij het houden van deze siervogels moet er rekening mee worden gehouden dat ze vaak en in grote hoeveelheden eten. Gezien de verlegenheid van fazanten, is het het beste om voedsel minimaal 1-2 dagen in de voeders te gieten om de bewoners van de volière niet te storen..

Wat eet een fazant in de zomer?:

 • tarwe, gerst, haver en andere granen;
 • fruit;
 • groenten – kool, wortelen;
 • kwark.

In de winter wordt het dieet van fazanten bovendien verrijkt met droogvoer. Ze worden gemengd met vlees- en groentebouillon, beendermeel en gehakt. Om het gebrek aan vitamines aan te vullen, krijgen de vogels visolie (2 g per drankje) en multivitaminecomplexen die de immuniteit van fazanten verhogen.

In geen geval mag u het gebruikelijke dieet van de goudfazant drastisch veranderen. Nieuwe producten moeten geleidelijk, in kleine porties, in de pluimveevoeding worden geïntroduceerd. Anders kunt u ernstige stoornissen tegenkomen in het werk van het spijsverteringsstelsel van de fazant..

mooie heldere vogel goudfazantDe goudfazant is een van de mooiste huisvogels. Het is populair bij boeren en fokkers, niet alleen vanwege het waardevolle dieetvlees, maar ook vanwege het heldere, kleurrijke uiterlijk. Het kleurrijke verenkleed van de fazant trekt de aandacht. En pretentieloze zorg maakt het fokken zelfs voor beginners gemakkelijk..

Goudfazant tijdens het broedseizoen – video

Adblock
detector