Onophoudelijk gedoe op de boerderij in de januarikou

Januari klusjes op de boerderij Ondanks dat januari de gulden middenweg van de winter is, hoeven zomerbewoners niet op hun lauweren te rusten. Speciaal voor hen die zorgen voor kippen, konijnen, biggen, geiten en nutria. Ik wil voor hen mijn hoed afzetten, want de klusjes op het erf zijn het meest verantwoordelijk.

Een beroemd boek zegt dat een rechtvaardig persoon om het leven van zijn vee geeft. Dit harde werk verdient inderdaad oprechte lof. Wat voor werk moet er op het erf worden gedaan als het buiten januari is? Laten we proberen het uit te zoeken.

Kippen zijn een vogel die aandacht verdient

kippen lopen in de winter Pluimvee is vaak de eerste die op de boerderij verschijnt. Ze zijn niet alleen een bron van heerlijk vlees, maar voorzien zomerbewoners ook van eieren. Daarom hebben ze in de winter speciale aandacht voor zichzelf nodig..

warm kippenhokOp de noordelijke breedtegraden van Rusland, waar de vorst enkele maanden op rij buiten het raam kraakt, hebben vogels warme kamers nodig. In januari maken zorgzame kippenbezitters extra isolatie voor hun huisdieren. Op plaatsen waar de winters veel milder zijn, is het noodzakelijk om de vloer vaker te vervangen en de kieren die ontstaan ​​door weersomstandigheden te dichten. Dit zal helpen om de optimale temperatuur in de stal te behouden zodat de kippen kunnen overwinteren. Hierdoor zullen ze niet ziek worden en zullen ze de baasjes bedanken met verse eitjes..

gekiemde graanvoedingIn de winter hebben kippen niet alleen warmte nodig, maar ook een uitgebalanceerd dieet, bestaande uit de volgende voeders:

 1. Vitaminen. Ze worden verkregen uit gekiemde granen. Om dit te doen, wordt het in dozen gezaaid en wanneer groene scheuten verschijnen, worden ze afgesneden en aan de vogels gegeven..
 2. Calcium. Verstandige zomerbewoners gooien geen eierschalen in de prullenbak, maar malen en geven ze aan kippen.
 3. Gekookte aardappels. Het wordt beschouwd als een bron van eiwitten, wordt goed opgenomen en is daarom zeer nuttig tijdens de winterkou..

Zo’n gezond voer in januari bereidt de vogels voor op het voorjaarsbroedsel van kippen, wat betekent dat de kippen niet uitlopen op de boerderij..

Konijnen zijn niet alleen waardevol bont

konijn bereidt zich voor op het lammerenMet de komst van januari begrijpen de eigenaren van konijnen dat de winter nog niet voorbij is en er veel koude dagen in het verschiet liggen. Zeker als de dieren op straat worden gehouden. Allereerst moet u zorgen voor de isolatie van de cellen. Gebruik hiervoor verschillende geïmproviseerde items, waaronder de volgende:

 • rietje;
 • vilt stof;
 • schuimplaten;
 • polycarbonaat.

mesten van jonge dierenOm de konijnen warm te houden, is de gaasbodem in de kooi bedekt met droog stro. Je kunt er ook dikke houten pallets plaatsen. Alle kieren moeten worden gesloten om de konijnen te beschermen tegen de koude winterwinden. Gebruik hiervoor polycarbonaat, schuim of multiplex..

In regio’s met strenge vorst zijn konijnenhokken bedekt met oude gewatteerde dekens.

Ondanks de januarikou is het in deze tijd tijd om aan het nageslacht te denken. Om ervoor te zorgen dat konijnen sterk en gezond lijken, moet u uw huisdieren zorgvuldig onderzoeken voordat u gaat paren. Konijnen die eerder weigerden hun welpen te voeren of ze zelfs aten, zijn niet geschikt voor de nieuwe generatie.. selectie van dieren voor de fokkerijDe beste optie is gezonde, goed gevoede, maar niet dikke, personen die de puberteit hebben bereikt. Meestal moeten ze ouder zijn dan 3,5 maanden. Om goede nakomelingen te krijgen, is het beter om volwassen dieren te fokken: mannetje – 4 of 5 maanden, vrouwtje – ongeveer 8.

Mag niet worden gebruikt voor het paren van dieren die enig ongemak vertonen. Elke irritatie, uitslag of traag gedrag duidt op interne ziekte.

Als de keuze gemaakt is, worden de drachtige konijnen in aparte baarmoedercellen geplaatst. Ze zijn ook geïsoleerd met piepschuim, stro en dekens. Als er lange tijd strenge vorst op straat is, is het raadzaam om de moederplant over te brengen naar een droge ruimte..

gebalanceerd dieetIn welke regio konijnen ook worden gehouden, ze hebben allemaal goede voeding nodig. Als de eigenaren hier in de zomer aan hebben gedacht, dan zullen de konijnen het volgende voedsel op hun “tafel” zien:

 • sappige wortelen;
 • voederbieten;
 • artisjok van Jeruzalem;
 • hooi;
 • boomtakken;
 • samengesteld voer.

Zwangere personen zouden in januari dagelijks vitamines moeten krijgen. Hiervoor zijn speciale mengvoeders ontwikkeld, met een volledig assortiment aan voedingsstoffen..

Kieskeurige nutria in de winter

gehalte aan nutria in de winterDe schattige dieren die uit Zuid-Amerika naar ons kwamen – nutria – zijn al lang de favorieten van het huishouden. Ze schieten heerlijk wortel in een gebied waar in de winter de vorst barst en er veel sneeuw valt. En ook op warmere breedtegraden van de planeet.

kleine nutriaAls we in het noorden van Rusland wonen, zouden de nutria in januari al lang in een geïsoleerde ruimte moeten leven. Om dit te doen, isoleren de zomerbewoners de schuur op het erf om er in de winter dieren te plaatsen. Bovendien wordt in elk huis een dichte vloer van gedroogd gras of stro geplaatst. Zo beschermen de staart en delicate poten van dieren tegen vorst.

Er is waargenomen dat zelfgemaakte nutria zonder baden kan. Daarom hoeft u op plaatsen waar de winters koud zijn, geen vat met water voor hen te plaatsen..

In regio’s met mildere winters kunnen kooien alleen worden geïsoleerd als er geen geschikte stal beschikbaar is. Bovendien kunt u bij temperaturen boven het vriespunt voor de nutria een vakantie van baden in een groot vat met water regelen. Hoewel ze geen “dankjewel” zullen zeggen, zullen de eigenaren graag naar de gelukkige dieren kijken.zwemmen nutria

Om nutria met succes te kweken, is het noodzakelijk om in januari geschikte paringsdieren te selecteren. Wanneer u een man identificeert, moet u op zijn ouders letten. Over het algemeen moeten ze onberispelijk zijn: uitstekende buitenste glans van de vacht, een pijnloos lichaam, een actieve levensstijl. selectie van nutria voor reproductieAls mannetjes worden opgepakt, worden ze gescheiden in een vrije kooi en wordt een rustig vrouwtje naast hen geplaatst. Die individuen die actief “flirten” met nutria zijn klaar om nakomelingen van hoge kwaliteit te produceren. Gemiddeld zijn fokmannetjes minimaal 7 maanden oud.

Bij het kiezen van een man is het raadzaam om zijn vitale activiteit te observeren. Als hij inactief is, zullen vrouwtjes hem verslaan, agressief – hij kan de huid van een vrouwelijke nutria verwonden. Daarom valt de keuze op de beste dieren..

Let bij het oppakken van een vrouwtje op haar gezondheid. Nutria moet een mooie vacht hebben, goed eten en vrij zijn van zichtbare schade. Haar gedrag bepaalt de mate van verlangen om te paren.. vrouwelijke nutriaMeestal rent het vrouwtje tijdens deze periode actief rond in de kooi, peddelt met haar voorpoten, eet slecht en plast vaak. Haar geslachtsdelen worden opgezwollen en scharlakenrood. Bovendien, wanneer hij een mannetje ontmoet, besnuffelt nutria hem en volgt hem door het huis. Dergelijke tekens geven aan dat het vrouwtje klaar is om te paren..

complexe voedingHet is belangrijk om in januari te proberen de nutria te voeren met hoogwaardig voer. Hun dieet omvat verschillende wortelgewassen, maïs, pompoen, graan. Ze weigeren ook geen hooi, gerstestro of zonnebloem. Ze eten graag artisjokken uit Jeruzalem. Hoewel de nutria tijdens de winterkou niet zo actief eten als in de zomer, moet men hen niet het plezier ontnemen van het eten van hun favoriete “gerechten”.

Natuurlijk leven er niet alleen kippen, konijnen en nutria op de boerderij. Veel landarbeiders houden biggen, geiten en koeien. Ze doen er alles aan om de dieren het hele jaar door op hun gemak te stellen. En januari is een prachtige start voor goed gecoördineerd werk op de boerderij..

Wintergeitenverzorging – video

Adblock
detector