Kippen grootbrengen, thuis houden en voeren – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Kippen in de volière Een toenemend aantal eigenaren van achtertuinen is ervan overtuigd dat het houden van kippen voor eieren of voor vlees winstgevend is en niet zo lastig als het lijkt. De meest verantwoordelijke en nauwgezette fase in dit geval is het fokken van kippen, die zowel een bijzonder zorgvuldige houding als een speciaal voedingsregime vereisen..

Hoe voer kiezen en voorwaarden scheppen voor de groei van jonge dieren? Hoe kippen verzorgen? En welke inhoudsmethoden hebben thuis de voorkeur?

Kippen verzorgen in de eerste levensdagen

Pasgeboren kuikens hebben zorgvuldige zorg van hun baasje nodig De toekomstige ontwikkeling en gezondheid van kuikens hangt van veel factoren af. Maar zelfs als alle voorwaarden voor groei voor de vogel zijn gecreëerd, is het moeilijk om goede resultaten te verwachten als de kuikens aanvankelijk zwak zijn. Daarom worden jonge dieren bij het selecteren uit een broedmachine strikt gesorteerd, waarbij alleen de meest levensvatbare individuen worden meegenomen voor verdere teelt..

De eerste levensdagen zijn de moeilijkste en meest verantwoordelijke periode voor zowel de kuikens als de pluimveehouder..

De verzorging van eendagskuikens, die het meest vatbaar zijn voor ziekten en vaak lijden aan slecht gekozen diëten, moet gericht zijn op het creëren en onderhouden van:

 • het vereiste temperatuurregime;
 • optimale luchtvochtigheid;
 • verlichtings- en ventilatiemodi;
 • evenwichtige voeding en voedingsdosering.

Gedroogde sterke kuikens uit de broedmachine worden overgebracht naar een broedmachine met omstandigheden die zijn gecreëerd voor een comfortabele leefomgeving voor de kuikens of onder een ervaren kip worden geplaatst.

Voorwaarden voor het houden van kippenDe belangrijkste vereisten voor het pand waar de kuikenpopulatie zich bevindt, zijn:

 • droogheid en reinheid;
 • het handhaven van de juiste temperatuur en vochtigheid;
 • correct geselecteerde verlichtings- en ventilatiemodus.

Voordat de pluimveestal kippen accepteert, wordt deze schoongemaakt, gedesinfecteerd, wordt droog los strooisel gelegd, wordt de aanwezigheid van bescherming tegen knaagdieren gecontroleerd en wordt alles aangevuld met alles wat nodig is om het leven van de huisdieren te ondersteunen..

Dergelijke apparatuur omvat niet alleen lampen en verwarmingsapparaten, hygrometers en thermometers, maar ook feeders en drinkers. Hun ontwerp moet zo worden gekozen dat het veilig is om ze te gebruiken, en het aantal wordt bepaald op basis van het aantal dieren. Er worden niet meer dan 12 kippen per vierkante meter gehuisvest bij het houden van kippen thuis.

Vervolgens wordt het pand regelmatig gewassen, het oude beddengoed verwijderd, gedesinfecteerd en geventileerd.

Luchttemperatuur en verlichting voor het opfokken van kippen

Kippen in een broedmachineDe eerste dagen en weken van hun leven hebben kuikens vaak last van onderkoeling of juist een te hoge temperatuur. Feit is dat het lichaam van kippen tot de leeftijd van een maand zich nog niet snel en effectief kan aanpassen aan veranderingen in externe omstandigheden..

Daarom moet bij de zorg voor kippen in de eerste levensdagen strikte controle over de temperatuur in de pluimveestal of broedmachine worden opgenomen:

 1. De kuikens moeten de eerste dag in een atmosfeer doorbrengen die vergelijkbaar is met die in de couveuse. En de lucht hiervoor wordt opgewarmd tot een comfortabele 35°C.
 2. De volgende dag wordt de kamer geleidelijk afgekoeld. In de eerste week kan de lucht een temperatuur hebben van 30-32 ° C.
 3. Een dergelijke verwarming is niet alleen overdag nodig, maar ook ‘s nachts, vooral de pluimveehouder moet bijzonder oplettend zijn bij bewolkt weer en perioden van koude perioden..
 4. Vanaf de tweede week wordt de temperatuur nog een paar graden verlaagd en voelt de volwassen vogel zich al geweldig bij een temperatuur van minimaal 21 ° C.

Het is handig om de temperatuur te meten met een thermometer die zich in het huis bevindt. Het is beter als het apparaat iets boven de vloer wordt bevestigd, ter hoogte van de kip. Zo krijgt de pluimveehouder een goed beeld van het welzijn van de vogel..

Of de kippen zich prettig voelen als ze thuis worden gehouden, kan worden beoordeeld aan hun gedrag:

 1. Kuikens die zich verdringen onder een lamp of naast elkaar zijn duidelijk aan het vriezen.
 2. Door de hitte schudden de vogels hun veren en vleugels, worden inactief en zinken op de grond.

Kleine kuikens hebben 24 uur per dag verlichting nodigNaast de temperatuur is een goede verlichting in huis belangrijk bij het opvoeden van kuikens. De eerste dagen staan ​​de lampen helemaal niet uit. Hiermee stimuleert de pluimveehouder de huisdieren om actiever te eten, te bewegen en te groeien. Dan beginnen de kuikens geleidelijk aan het donker te wennen, eerst 15 minuten de lichten uit, dan een half uur, elke dag meer tijd voor rust.

Kippen voeren als ze thuis zijn grootgebracht

Eendagskuikens kunnen zelfstandig voer selecterenEen uitgebalanceerd dieet, afgestemd op leeftijd en behoeften, is een garantie voor een goede gezondheid en actieve groei van kippen. De eerste voeding van kuikens bij het verzorgen en opvoeden thuis gebeurt kort nadat de kuikens zijn geboren. Hoe eerder de jongen eten krijgen, hoe sneller ze acclimatiseren..

Kuikens worden meestal zelfvoorzienend als ze ongeveer 8 uur oud zijn. Tegen die tijd kunnen ze een gehakt, hardgekookt kippenei krijgen. Het is 3-4 dagen in het menu opgenomen en voegt geleidelijk nieuwe gezonde producten aan het dieet toe..

De eerste toevoeging is gekookte gierstgrutten, daarna verschijnen gehakte tarwe en gemalen maïs op het menu. De keuze voor deze twee granen is vanwege hun goede verteerbaarheid, wat niet het geval is bij haver of gerst. De ruwe schillen van hun zaden irriteren het spijsverteringskanaal en leiden tot diarree bij kuikens..

Voor het voeren van de kippen worden maïs en tarwe gehaktHet thuis grootbrengen van kippen gaat ervan uit dat niet alleen droogvoer, zoals granen, maar ook groenten, melkzuurproducten, minerale supplementen en aardappelen moeten worden gebruikt bij het voeren. Groenen, die een gunstig effect hebben op de spijsvertering, komen al in de eerste dagen de feeders binnen. Dit zou kunnen zijn:

 • Klaver;
 • gebroeid en gehakte brandnetel;
 • groene uien, die naast vitamines, minerale zouten, vocht en vezels ook fytonciden bevatten die nuttig zijn voor pluimvee;
 • wortelgroenten van wortelen, die in gehakte vorm aan kippen worden gegeven.

Een onvervangbare eiwitbron op jonge leeftijd is kwark, wei, yoghurt, karnemelk. Ze worden toegevoegd aan natvoer en graanmengsels..

Handige voederbak voor kuikensVanaf de vierde dag worden bakken met fijn grind, schelpen en krijt geplaatst op plaatsen waar kippen worden gehouden, vlees- en beendermeel of vismeel, een uitstekende bron van dierlijke eiwitten, wordt aan het voer toegevoegd..

Als ze thuis worden grootgebracht, kunnen kippen in plaats van meel fijngehakte vleesresten of gemalen regenwormen krijgen. Eiwitinname is vooral belangrijk als het gaat om het fokken van vleeskippenrassen.

Bij het verzorgen van eendagskuikens wordt het voeren met tussenpozen van twee uur uitgevoerd, waarbij het voer op vlakke vellen of pallets wordt gelegd. Daarna wordt het aantal maaltijden teruggebracht tot 6 en na nog eens 2-3 weken tot vier. De volwassen vogel voedt zich ‘s ochtends en’ s avonds.Dieet van kippen

Hoe kippen thuis groot te brengen als ze in het koude seizoen zijn geboren, wanneer er niet genoeg groen voedsel is? In dit geval krijgt de vogel gekiemde graanzaden aangeboden, die een grote hoeveelheid plantaardige eiwitten, vezels en vitamines bevatten. Kruidenmeel zal ook een goede hulp zijn..

Uitstekende resultaten bij het kweken van kippen worden getoond door ze te voeren met kant-en-klare mengsels. Meestal zijn dergelijke mengvoeders onderverdeeld in start, groei en afwerking en verschillen ze in fractiegrootte en samenstelling.

Naast voer en mineralensupplementen moet de stal altijd schoon water op kamertemperatuur hebben. Ook krijgen kuikens regelmatig een oplossing van kaliumpermanganaat, wat een soort preventie is van darmziekten. De vloeistof wordt onderweg dagelijks ververst, waarbij de containers grondig worden gespoeld. Drinkbakken voor kuikens moeten veilig zijn. Omdat onderkoeling gepaard gaat met de dood van het kuiken, is het onmogelijk om de vogel nat te laten worden tijdens het drinken of in het water te kunnen gaan.

Kenmerken van het houden van kippen thuis

Kippen op het grasTijdens de periode dat kippen thuis worden gehouden, wordt speciale aandacht besteed aan vogels die achterblijven in ontwikkeling, weinig aankomen en minder actief eten dan hun leeftijdsgenoten. Om verdere pesterijen door sterke rivalen te voorkomen, worden deze kuikens gehuisvest en persoonlijk verzorgd..

Vanaf een leeftijd van een week, wanneer kippen thuis worden gehouden, zijn ze tevreden met wandelen. Blootstelling aan de zon is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van rachitis en andere ziekten veroorzaakt door vitaminetekorten en stofwisselingsstoornissen..

De eerste wandelingen duren niet langer dan anderhalf uur, maar opgroeiende kuikens kunnen na verloop van tijd steeds langer in het hok blijven voor een wandeling. Het belangrijkste is dat de loopruimte veilig, goed geventileerd en goed verlicht is. Voor pluimvee is het beter om een ​​overkapping te voorzien en drinkers en voerbakken eronder..

Goede voeding en onderhoud van kippen – video

Deel 1

Deel 2