Hoe u thuis hooi kunt maken – manieren om voedzaam voedsel voor de winter te bereiden – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

hoe maak je hooi voor thuis? Haylage is een speciaal blikvoer voor landbouwhuisdieren, verkregen uit kruidachtige dunstammige planten die in een vroeg stadium van het groeiseizoen zijn geoogst. Omdat hij weet hoe hij thuis voordroogt, zal elke boer in staat zijn om een ​​effectieve voederbasis voor vee aan te leggen, zodat de dieren het lange winterseizoen gemakkelijk kunnen overleven..

Wat is hooi?

wat is hooien? Bij het oogsten van groenvoer voor landbouwhuisdieren, moet rekening worden gehouden met wat hooi is en de technologie voor de bereiding ervan. Het is een ingeblikte en geënte groene massa, geoogst in de beginfase van het groeiseizoen. Hierdoor behoudt voordroogkuil de maximale hoeveelheid nuttige voedingsstoffen.

Het vochtgehalte van het voordroogkuil moet tussen 50-55% liggen; als conserveringsfactor worden anaërobe bewaarcondities en fysiologische droogheid van de groene massa gebruikt. Door deze vochtigheidsindicator vertraagt ​​de vitale activiteit van pathogene micro-organismen.

Een van de kenmerken die kuilvoer onderscheidt van kuilvoer is de verminderde activiteit van melkzuurbacteriën als gevolg van anaërobe omstandigheden. Hierdoor wordt er een minimale hoeveelheid organische zuren gevormd in het voordroogkuil en wordt een hoog suikergehalte gehandhaafd. Tegelijkertijd is de pH-zuurgraadindex, afhankelijk van het type kruidachtige planten, niet groter dan 4,5-5,5 eenheden. Dit zorgt voor een hoge voedingswaarde van kuilvoer en een duidelijk betere opname van voedingsstoffen dan bij het voeren met kuilvoer..

Kruiden gebruikt

grasmaaienVoordat u thuis voordroogt, moet u weten welke kruiden hiervoor worden gebruikt..

Aanbevolen planten:

 • Klaver; Klaver
 • luzerne; luzerne
 • zeeduivel; sainfoin
 • mengsels van granen en peulvruchten.mengsels van granen en peulvruchten

Voor hooi kunt u peulvruchten gebruiken, evenals hun verschillende mengsels met granen. Peulvruchten bevatten ongeveer 2 keer beter verteerbare caroteen en eiwitten.

Om een ​​zeer voedzame voeding te verkrijgen, is het noodzakelijk om tijdig kruiden te maaien – peulvruchten tijdens het ontluiken, granen in de beginfase van de vorming van aartjes. Aan het begin van de bloeifase eindigt het oogsten.

Het is erg belangrijk om de optimale tijd voor het oogsten van kruiden voor hooi niet te missen. Wanneer de standaard een hoogte van 25-30 cm bereikt, begint het onderdak, wat het maaien enorm bemoeilijkt. Bovendien beginnen de planten na 8-10 dagen vanaf het begin van de ontluiking of de kop te bloeien. Daarna kunnen de kruiden alleen worden gebruikt voor het maken van hooi..

De belangrijkste voordelen van kuilvoer ten opzichte van kuilvoer

kuilvoorbereiding

Alvorens voordroogkuil te bereiden, is het noodzakelijk om rekening te houden met de belangrijkste kenmerken van dit type voer en de voordelen ervan ten opzichte van kuilvoer:

 1. Het minimale verlies aan voedingsstoffen is niet meer dan 10%. Hierdoor blijft een hoog gehalte aan suikers en caroteen behouden..
 2. Vochtgehaltes tot 55% zorgen voor een goede smakelijkheid, wat bijdraagt ​​aan een verhoogde melkproductie.
 3. Het hooi is gemaakt van luzerne en peulvruchten om ervoor te zorgen dat het qua eiwit en energie in balans is..
 4. Door het minimale vochtgehalte blijft het hooi perfect lang bewaard, wordt het niet nat en bevriest het niet.
 5. Het voer wordt geoogst zonder gebruik van conserveermiddelen en heeft daardoor een volledig natuurlijke samenstelling.voedsel zonder bewaarmiddelen

Voor huiselijke omstandigheden is hooi in balen het meest geschikt – het onderscheidt zich door minimale arbeidskosten en korte oogsttijden.

Hoe maak je hooi voor thuis?

hoe maak je hooi voor thuis?Een van de meest effectieve en eenvoudige manieren om thuis hooi te maken, is het inblikken van groene massa in plastic hoezen of filmrollen. Deze technologieën zijn speciaal ontworpen voor kleine boerderijen. Het gewicht van een dergelijke rol kan 650-850 kg zijn, dit hangt af van het aanvankelijke vochtgehalte van de groene massa..

Het oogsten van rond voordroogkuil bestaat uit verschillende opeenvolgende fasen:

 • gras maaien;
 • verwelken;
 • vorming van rollen en hun transport;
 • inpakken met folie;
 • opslag en verdere opslag.

De diameter en lengte van de grasrol is ongeveer 150-170 cm.Een dergelijke rol is ontworpen voor het dagelijks voeren van een kudde van 45-50 stuks. Rond voordroogkuil wordt zeer snel geoogst – in 5 uur werk kunnen minstens 8 rollen grasvoer worden geoogst.

Maaien en drogen

maaiprocesHet maaien van planten wordt meestal gecombineerd met krimpen, waardoor de afgeplatte stengels van vlinderbloemige grassen zeer snel uitdrogen. Het harken en schudden van het gemaaide gras gebeurt met speciale harken, waarna het 5-7 uur verdort.

Na het drogen worden nette rechthoekige rollen verkregen, wat het rollen van groene massa tot rollen aanzienlijk vereenvoudigt.

Rollen tot rollen en hun transport

oogsten van grasrollenVoor de vorming van grasspiralen na het drogen wordt een speciale balenpers gebruikt. Het draaien van rollen wordt uiterlijk 2 dagen na het maaien van de planten uitgevoerd.

De gevormde rollen moeten minimaal 3-4 uur in de frisse lucht worden gelaten. Dit voorkomt de ontwikkeling van het zelfverhittingsproces in de kruidenspiraal. Het geperste gras moet onmiddellijk rechtop worden geplaatst, omdat de fermentatie van de groene massa zeer snel begint.

Dan begint de balenwikkelaar te werken. Elke grasrol is omwikkeld met minimaal 6-7 lagen folie. Na voltooiing van dit proces worden de rollen overgebracht naar het voertuig – dit moet heel voorzichtig gebeuren om de foliewikkelaar niet te beschadigen..

Ten slotte worden de balen kuilvoer naar een verdere opslaglocatie getransporteerd. Als de folie tijdens het transport toch beschadigd raakt, moet deze worden afgedicht met tape, anders neemt de activiteit van schimmelmicro-organismen toe, wat onvermijdelijk zal leiden tot schade aan het hooi.

Magazijn- en opslagregels

opslag van rollenHet is raadzaam om hooibalen onder een afdak op te slaan en vooraf met een net op te bergen. Door de film is de groene massa niet bang voor atmosferische neerslag en plotselinge temperatuurveranderingen.

Om schade aan het voer door vogels en knaagdieren te voorkomen, moeten de kuilvoerbalen in meerdere rijen op elkaar worden gestapeld. Tijdens opslag is het noodzakelijk om de folieverpakking van de spoelen zorgvuldig te inspecteren. Als er luchtbellen op verschijnen, moeten ze worden doorboord en moet de prikplaats worden afgedicht met tape.

Bij een juiste bewaring kan al 6-8 weken na bewaring gestart worden met het gebruik van voordroogkuil in de diervoeding. De houdbaarheid van groenvoer is maximaal 1,5 jaar..

Kuilvoer oogsten in hoezen

hooi in de mouwen voor boerderijenDe methode om kuilvoer tot hoezen te maken is geschikt voor grote veehouderijen met veel vee. De essentie van deze methode bestaat uit het persen van groene massa in polymeerbalen (zakken) tot 8 m lang en ongeveer 2,5-3 m breed..

Het polymeer is zeer goed bestand tegen vocht en ongunstige weersomstandigheden, dus dit hooi kan worden opgeslagen op de boerderij, in de open lucht. Het gemiddelde gewicht van één hoes met grasmassa kan 180-250 ton bereiken.

Maai- en transportregels

transport van kuilvoer naar de opslagbasisHet gesneden hooi wordt zonder voorafgaande droging verpakt in plastic hoezen. Na het maaien wordt de groene massa platgedrukt, vervolgens vermalen en op een voertuig geladen. Daarna gaat het kuilvoer naar de kuilverpakker.

Zakken en opslag

kuilvoer in zakken persenBij het verpakken van groene massa is het noodzakelijk om de vereiste dichtheid op de drukregelaar in te stellen. Silage- en hooipakkers onderscheiden zich door hun hoge productiviteit – tot 100 ton per uur. Hierdoor kunt u in één dag tot wel 1000 ton hoogwaardig kuilvoer oogsten..

Silage verpakt in hoezen hoeft niet onder een afdak te worden opgeslagen. Het kan worden opgeslagen op de boerderij, naast de veehouderij. Om de dagelijkse portie voer te selecteren, wordt het benodigde stuk eenvoudig uit de hoes gesneden.

diervoeder van hoge kwaliteitDoor thuis kuilvoer te maken, krijgt u voedzaam en hoogwaardig voer. Het zal niet alleen de productiviteit van landbouwhuisdieren verhogen, maar ook helpen de hoeveelheid ander voer in hun dieet te verminderen. Voor kleine boerderijen heeft voordroogkuil op rollen de meeste voorkeur; voor grote veecomplexen is de methode van verpakken in polymeerhoezen geschikter..

Hoe u thuis hooi kunt maken met een tractor – video