Hoe onderscheid je een kalkoen van een kalkoen vanaf de eerste levensdagen? – wiresummit.org

kalkoenen op de binnenplaats Turkije is de afgelopen jaren populair geworden vanwege de vraag naar pluimveevlees in de vorm van dieetvoeding. De massa volwassenen bereikt 40 kg, wat deze soort zeer winstgevend maakt in de pluimveehouderij. Weten hoe je het verschil tussen een kalkoen en een kalkoen kunt zien, is essentieel om de jongen correct te houden. Er zijn verschillende methoden om het geslacht van kuikens te bepalen..

Onderscheidende kenmerken van mannen en vrouwen

hoe onderscheid je een kalkoen van een kalkoen? Het geslacht van volwassenen achterhalen is niet moeilijk. Mannetjes en vrouwtjes hebben onderscheidende uiterlijke kenmerken die gemakkelijk te navigeren zijn..

Onder hen de belangrijkste:

 1. De grootte.
 2. Gedrag.
 3. Groei op de snavel.
 4. Sint-jakobsschelp.

Het belangrijkste verschil tussen een kalkoen en een kalkoen is de grootte. De grootte en het volume van het lichaam van het mannetje overtreffen de afmetingen van het vrouwtje aanzienlijk. Deze methode is echter niet betrouwbaar als er vogels van verschillende rassen in het koppel aanwezig zijn. Vleeskalkoenen kunnen bijvoorbeeld groter zijn dan andere vogels en mannetjes inhalen in gewicht. Ook diervoeding is van groot belang: slecht voer vermindert het lichaamsgewicht van vogels..

Kenmerken van het uiterlijk van het mannetje:

 1. Lange groei op de neusbrug. Bij volwassen vogels kan het de lengte van de snavel overschrijden.
 2. De sint-jakobsschelp (koraal) heeft grote scharlakenrode gezwellen.
 3. Uitgesproken als “baard” onder de snavel.
 4. Lange sterke benen.
 5. Hoofd zonder veren.
 6. Opgeblazen veren.

Volwassen vogels hebben karakteristieke gedragskenmerken. De kalkoen is actiever, vertoont vaak agressiviteit naar andere mannetjes, pluist veren, pronkt in een kudde, schreeuwt luid, houdt afstand van andere mannetjes.

kalkoen met kuikensHet vrouwtje gedraagt ​​​​zich kalm, verlegen in relatie tot vreemden, houdt er niet van om de kudde af te weren. Meisjes hebben een aantal inherente seksuele kenmerken..

Hoe ziet een kalkoen eruit:

 • korte dunne benen;
 • meer langwerpig lichaam;
 • kort neusuitsteeksel (niet meer dan 3 cm);
 • smalle “baard” onder de snavel;
 • “Koralen” in de nek zijn niet erg uitgesproken;
 • rand op het hoofd.

Kalkoenen verzamelen zich in zwermen met andere vrouwtjes, lopen in kleine groepen in de tuin, soms kunnen ze met elkaar vechten om de aandacht van het mannetje.

Niet alleen het mannetje, maar ook de kalkoen kan veren opblazen en pronken. Dit gedrag is echter niet typisch voor haar, verschijnt af en toe, gaat snel voorbij.

Hoe herken je een kalkoen van een kalkoen tussen uitgekomen kuikens

geslachtsbepaling door vleugelsOnervaren pluimveehouders vinden het moeilijk om het geslacht van pasgeborenen te bepalen en weten niet hoe ze kalkoenkuikens moeten onderscheiden. Uitzoeken waar de mannetjes precies zijn en waar de vrouwtjes zijn, is alleen mogelijk met vertrouwen als ze 5 maanden oud zijn..

Er is echter een beproefde methode die direct na het uitkomen kan worden toegepast. Het is noodzakelijk om de geslachtsdelen van de vogels zorgvuldig te onderzoeken: hiervoor wordt de cloaca van het individu voorzichtig met de vingers uit elkaar geduwd. Bij een kalkoen zijn de geslachtsdelen felrood, bij een meisje zijn dit twee nauw met elkaar verbonden plooien van roze kleur.

Pluimveehouders gebruiken de volksmethode voor geslachtsbepaling door de bevedering van de vleugels. Je moet de vleugel van het kuiken ontvouwen en naar de randen van de veren kijken: als het frame gelijk is, dan is het mannetje, als het ongelijk is, het vrouwtje.

Het gedrag van jongeren kent gedragsverschillen. Jongens blijven uit elkaar, meisjes stromen toe.

De meest betrouwbare manieren om geslacht te bepalen

familie van kalkoenenEr zijn verschillende beproefde methoden om u te vertellen hoe u het verschil kunt zien tussen een kalkoen en een kalkoen. Vanaf de derde maand na de geboorte verschillen vogels aanzienlijk in uiterlijk. Ervaren fokkers bepalen het geslacht door kenmerkend gedrag en enkele visuele kenmerken. Om te leren onderscheid te maken tussen kuikens, is het de moeite waard om ze een beetje te observeren..

De lengte van de veren op de vleugels en staart

Typische verschillen in verenkleed verschijnen vanaf de leeftijd van een week. Door de lengte van de veren op de vleugels en staart, kunt u het geslacht van individuen bepalen..

Bij jongens is de lengte van de veren in de vleugel hetzelfde, bij kalkoenen is het anders. Met de groei van het lichaam egaliseert het, dus deze methode kan alleen in de eerste dagen van het leven van kalkoenen worden gebruikt..

De staart van mannetjes is vergelijkbaar met een waaier met helder verenkleed, die ze oppluizen tijdens gevaar en de periode van seksuele paring. Kalkoenen hebben een veel bescheidener staartmaat met een onopvallende veerkleur..

Verenkleed op het hoofd

Bij het bereiken van de leeftijd van 2 maanden hebben vrouwelijke kalkoenkuikens verenkleed op hun hoofd. De coating ziet eruit als een zachte pluis. Deze eigenschap is afwezig bij kalkoenen, hun hoofd blijft kaal..

Kam en “oorbel”

vrouwelijk en mannelijkDit is het eerste dat opvalt als je naar een vogel kijkt. De kalkoen heeft een lange kuif die tot aan de borst reikt. Het ziet eruit als felrode gezwellen. Mensen noemen ze – koralen, wratten. Bij een kalkoen is de kuif kort, bleek, zijn de gezwellen slecht uitgedrukt.

Boven de snavel hebben vogels een “oorbel”: bij jongens bereikt deze de punt van de snavel en hangt er soms overheen. Meisjes hebben een klein proces van lichtroze kleur tot 3 cm.

Sporen op de benen

Scherpe uitstekende achterwaartse processen zijn een onderscheidend kenmerk van mannen. Vogelaars geloven dat de natuur de kalkoen dit hulpmiddel heeft gegeven om te beschermen tegen rivalen. Vrouwtjes hebben geen sporen op hun poten, omdat ze worden geconfronteerd met de taak om nakomelingen te geven en zich niet te verdedigen tegen leden van de kudde.

Stem

Kalkoenen hebben een uitgesproken gutturale borrelende stem, kalkoenen hebben deze functie niet. Mannen uiten hun humeur of ontevredenheid vaak door luid te “mopperen”. De mensen hebben lang een manier gehad om het geslacht te bepalen: luid fluiten, als de vogel antwoordde, dan is het een mannetje.

Poten

Vrouwelijke kalkoenen hebben dunnere en kortere poten. Door deze structuur zien vrouwen er lager uit dan mannen. Bij jongens hebben de poten een krachtige structuur, vaak met sporen..

Bij het fokken van kalkoenen mag u geen vogels van verschillende rassen en leeftijden in hetzelfde hok houden. Dit kan leiden tot agressieve schermutselingen tussen vogels..

Gedrag tijdens de puberteit

Tijdens de puberteit en verkering van vrouwtjes vertonen jonge kalkoenen vaak agressie en haasten ze zich in gevechten met andere mannetjes. Bij de eerste gedragsverandering wordt aanbevolen om de pestkop van de roedel te isoleren..

Hoe het geslacht van een kalkoen te bepalen – video