Hoe een ovoscoop te gebruiken om broedeieren te controleren? – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

hoe een ovoscoop te gebruiken? De ovoscoop wordt gebruikt om de eieren in alle stadia van het uitkomen te controleren. Afhankelijk van het type vogel worden ze met verschillende frequenties gecontroleerd. Hoe een ovoscoop te gebruiken om eieren met defecten vooraf te scheiden en direct de beste exemplaren te selecteren?

Deze bemonstering is nodig om het maximale broedpercentage te verkrijgen van de eieren die in de broedmachine zijn gezet. Het is de moeite waard om meer in detail te leren wat een ovoscoop is en hoe deze te gebruiken.?

Hoe werkt een ovoscoop?

een ei controleren op een ovoscoop Het werkingsprincipe van het apparaat is uiterst eenvoudig: een helder licht schijnt door het ei, dat vooraf is bevestigd in een speciale uitsparing, zodat u kunt beoordelen in hoeverre het geschikt is voor verder uitkomen in een broedmachine of kip. Het maakt het ook mogelijk om te zien in welk specifiek ontwikkelingsstadium het embryo zich bevindt en hoe snel het uitkomen kan worden verwacht. De ovoscoop heeft een hoge nauwkeurigheid, dus onmisbaar in het huishouden.

Voor de ovoscoop is de juiste keuze van de lamp uiterst belangrijk..

De eieren niet oververhitten, omdat de embryo’s anders gemakkelijk kunnen sterven door de temperatuurstijging. Het is raadzaam om spaarlampen te gebruiken, deze hebben een lage warmteafgifte, maar geven voldoende licht om het apparaat te laten werken. Sommige ovoscopen zijn uitgerust met extra ventilatieopeningen om de verwarmingssnelheid van de onderzochte eieren te verminderen..

Soorten ovoscopen

Ovoscopen zijn anders. Er zijn regels die bepalen hoe een ovoscoop van een bepaald model moet worden gebruikt. Ze passen zich aan de situatie aan, zodat je zowel één ei per keer als een hele batch kunt testen.

Ze kunnen worden onderverdeeld in de volgende soorten:

  1. Verticaal. Het meest populaire en praktische type ovoscoop. De behuizing van het apparaat heeft een verticale vorm en de lamp bevindt zich aan de onderkant. Je hoeft alleen maar eieren op het apparaat te leggen, er zijn geen contacten meer nodig. Afhankelijk van het model kan de ovoscoop tegelijkertijd tot een dozijn eieren doorzien.verticale ovoscoop
  2. Horizontaal. Een iets minder handige optie waarmee je niet meer dan één ei tegelijk kunt controleren. De lichtbron bevindt zich aan de onderkant van de behuizing en is naar boven gericht. In dit geval bevindt het gat voor transmissie zich aan de zijkant, wat voorkomt dat de eieren oververhit raken, omdat het licht naar boven is gericht en er geen direct contact mee is. Dergelijke ovoscopen worden vaak met de hand gemaakt, maar u moet weten dat deze optie brandgevaarlijk is als u brandbare materialen gebruikt.horizontale ovoscoop
  3. Hamerkop. Dit apparaat lijkt qua vorm erg op een hamer. Het belangrijkste voordeel is de mogelijkheid om te werken met een oplaadbare batterij of batterijen, en niet via een netwerk, zoals het geval is bij de vorige opties. Het is erg belangrijk om de juiste lichtopbrengst te kiezen, omdat de hamer-ovoscoop het ei gemakkelijk kan oververhitten en bederven. Ook kun je bij controle geen eieren uit de bak krijgen, wat de kans op beschadiging verkleint.hamer ovoscoop

De industrie maakt gebruik van speciale verticale ovoscopen. In feite zijn dit tafels voor ovoscopie, waar je een hele bak tegelijk kunt plaatsen en tegelijkertijd alle eieren erin kunt verlichten..

Hoe een ovoscoop te gebruiken?

ovoscopie van eierenOvoscopische eieren voor verschillende soorten vogels is niet anders. Het enige verschil is de check tijd.

Het optimale interval voor het controleren van kippeneieren is 4-5 dagen voor normale rassen en 5-6 dagen voor vleesrassen. Al op de vierde dag moeten de bloedvaten, evenals de schaduw van het embryo, zichtbaar zijn in het ei. Bij de tweede controle van de eieren op de ovoscoop, zal het mogelijk zijn om allantois op te merken – het ademhalingsorgaan van het embryo. Van binnenuit bedekt het het hele oppervlak van de schaal en sluit het in een scherp uiteinde. Het embryo wordt op dit moment al behoorlijk groot, terwijl het dicht verstrengeld is met bloedvaten.

Het controleren van ganzeneieren met een ovoscoop gebeurt in twee translucenties: op de 8e en 14e dag. In de eerste analyse moeten de draden van de bloedvaten duidelijk zichtbaar zijn, en tijdens de tweede – het embryo zelf.

Eendeneieren worden drie keer gecontroleerd: op dag 8, 21 en 25. In het eerste geval moet alleen het netwerk van bloedvaten zichtbaar zijn, op de 21e dag wordt het embryo merkbaar en tegen de 25e zal het al goed gevormd zijn.

Kalkoeneieren worden ook drie keer getest:

  1. De eerste is wanneer geplaatst in een incubator..
  2. De tweede op de 8e dag – het embryo en het bloedsomloopnetwerk moeten al zichtbaar zijn;
  3. De derde transilluminatie wordt uitgevoerd op de 25-26e dag. Het ei moet uniform donker zijn, wat wijst op een volledig ontwikkeld embryo.

Hier leest u hoe u een ovoscoop gebruikt om ontbrekende eieren weg te gooien..

Leg geen eieren voor incubatie die uitwendige schade aan de schaal hebben, of een donkere vlek in de buurt van een stompe rand..

Ook moet de dooier soepel bewegen bij het draaien van het ei, zonder de schaal van de schaal te raken. Als er een opening in het ei zit, mogen er geen stippen of strepen zijn die scheuren aangeven.

Ovoscopie maakt vroege selectie van het beste materiaal mogelijk door ongeschikte eieren af ​​te wijzen. Door een ovoscoop te gebruiken om de eieren te controleren, kan de productiviteit van de broedmachine aanzienlijk worden verhoogd. Nu, zonder deze procedure, is het niet langer mogelijk om effectief vogels te fokken, omdat het het mogelijk maakt om pathologieën te zien die niet kunnen worden gedetecteerd met een eenvoudig visueel onderzoek..

Eieren controleren met een ovoscoop – video