Cysticercose van dieren – de ontwikkeling en kenmerken van een gevaarlijke ziekte – wiresummit.org

cysticercose van dieren Dierlijke cysticercose of finnosis is een gevaarlijke parasitaire ziekte die voorkomt bij zowel landbouw- als wilde dieren. Meestal treft het varkens en runderen, en in natuurlijke omstandigheden, herten, elanden, wilde zwijnen en hazen. Veel minder vaak voor bij honden en katten. De veroorzakers van de ziekte zijn lintwormlarven uit de lintwormgroep, evenals cestoden (lintwormen). Bij zieke dieren worden spierweefsels aangetast – intercostale, cervicale en kauwspieren, tong, hart. Bij ernstige vormen van cysticercose zijn de hersenen, alle spieren en inwendige organen beschadigd.

Cysticercose van dieren – beschrijving van de veroorzaker

pathogenen De belangrijkste veroorzakers van cysticercose bij dieren zijn de cestoden Cysticercus bovis, het larvale stadium van de ongewapende lintworm of Taeniarhynchus saginatus – runderlintworm.

De ziekte van cysticercose wordt veroorzaakt door het larvale stadium van runderlintworm, dat eruitziet als een ovale transparante of grijswitte bel gevuld met vloeistof. De grootte bereikt 7-8 mm, de breedte is 4-6 mm. In de bubbel zie je de scolex – dat wil zeggen, het hoofd met zuignappen.

De belangrijkste kenmerken van een geslachtsrijpe ziekteverwekker:

 • een van de grootste wormen, die 5-10 m lang kan worden;
 • het lichaam bestaat uit een aantal cysticercus van 7-8 mm breed en tot 15 mm lang;
 • de structuur van de parasiet bestaat uit een scolex met 4 zuignappen tot 2 mm lang of een voorste gedeelte, strobilus en nek;
 • slurf rudimentair, met zuignappen tot 0,7 mm in diameter;
 • langs de laterale velden zijn hermafrodiete segmenten met veel testikels;
 • het spijsverteringsstelsel is afwezig, voedingsstoffen worden door het hele oppervlak van het lichaam opgenomen;
 • de helminth heeft geen haken, dus hij behoort tot de groep ongewapend.

Ovariële cysticercose, veroorzaakt door het larvale stadium van runderlintworm, is een ongeneeslijke ziekte. Dit komt door de hoge overlevingskans van de ziekteverwekker. Eieren en larven van wormen zijn bestand tegen ongunstige omgevingsomstandigheden onder hen – ze verdragen vorst goed tot -38 ° С en een verhoging van de luchttemperatuur tot + 29 ° С.

orgaanschade door cysticercoseHierdoor kunnen ze tot 3 maanden onder de sneeuw doorbrengen en de hele winter in de mest. Ultraviolette stralen en een stijging van de luchttemperatuur boven + 30 ° C hebben een nadelig effect op wormen.

Cysticercose ontwikkelingscyclus

levenscyclus van cysticercoseDe definitieve drager van cyticercose is een persoon, meestal is een volwassen worm gelokaliseerd in de twaalfvingerige darmholte.

De ontwikkelingscyclus van cysticercose is als volgt::

 1. Naarmate de groei en rijping van wormen in het menselijk lichaam, beginnen ze proglottiden te vergroten en te scheiden – segmenten met eieren. De gemiddelde rijping van parasieten is 2,5-3 maanden, maar ze kunnen tot 10 jaar in het lichaam leven..
 2. Elke dag worden tot 6-8 proglottiden samen met uitwerpselen uit het menselijk lichaam uitgescheiden.
 3. Proglottiden kunnen zich niet op korte afstanden van uitwerpselen bewegen.
 4. Tijdens beweging komen eieren vrij uit de baarmoeder van de segmenten..
 5. Wilde dieren of boerderijdieren eten verontreinigd gras of drinken verontreinigd water.

manieren van infectieNa penetratie in het lichaam barst het membraan van de veroorzaker van cysticercose van dieren en hecht het zich aan de darmwanden. Daarna dringen de wormen de bloedsomloop binnen en worden ze naar alle interne organen en spierweefsels gedragen. Dergelijke bewegingen van wormen gaan gepaard met ernstige allergische reacties en vergiftiging bij dieren..

Vervolgens, bij het eten van vlees van geïnfecteerde dieren die niet voldoende warmtebehandeling hebben ondergaan, ontvouwen de wormen hun kop opnieuw en hechten ze zich aan de wanden van het menselijke maagdarmkanaal..

Symptomen van cysticercose bij dieren

ziektesymptomenBij runderen is bovis cysticercose bijna asymptomatisch of heeft een wazig klinisch beeld, wat de diagnose bemoeilijkt. Meestal is het mogelijk om helminthiasis pas te diagnosticeren na het slachten en onderzoeken van het vlees. Bij varkens zijn de tekenen van de ziekte meer uitgesproken..

De belangrijkste tekenen van cysticercose:

 • een verhoging van de lichaamstemperatuur tot 40-41 ° С;
 • verlies van eetlust of volledige weigering om te eten;
 • lethargie, zwakte, depressie;
 • afname van de melkgift bij koeien;
 • bij jonge dieren – ontwikkelingsachterstand en gewichtsverlies;
 • diarree.

De ernstigste cysticercose komt voor bij jongvee – kalveren, biggen.

Ze staan ​​niet op, ze maken zich zorgen over tachycardie en kortademigheid, zwelling en abcessen kunnen optreden bij dieren, gepaard gaand met jeuk en een pijnlijke huid. Als je op de borst of rechterkant van de buik drukt, worden zieke dieren rusteloos.

Diagnose van cysticercose

ziek dierlijk vleesDiagnose van cysticercose wordt meestal uitgevoerd na het slachten van het dier. Levenslange detectie van de ziekte is moeilijk vanwege een wazig klinisch beeld.

Diagnostische toetsen:

 1. Slijmvlies – de toestand van de oculaire conjunctiva en membranen wordt bestudeerd. Elke verkleuring, geelheid, roodheid of zwelling kan wijzen op worminfecties..
 2. Hart en bloedvaten – De normale hartslag bij runderen is 55-80 slagen per minuut. Als tachycardie wordt gedetecteerd, kan cysticercose worden vermoed.
 3. Spierweefsels van het kauwapparaat – speciale aandacht wordt besteed aan de interne spieren, tot 8 maten met een diepte van 10 cm op gelijke afstanden.
 4. Tong – palpatie en inspectie, verschillende maten in de meest twijfelachtige gebieden.
 5. Maagdarmkanaal – onderzoek van de lever, slokdarm en longen.

Voor de meest nauwkeurige en informatieve diagnose van cysticercose zijn speciale methoden ontwikkeld – RNGA (indirecte hemagglutinatiereactie), RLA (latexagglutinatiereactie) en de techniek van intradermale allergische tests.

Maar in de praktijk worden dergelijke technieken uiterst zelden gebruikt, omdat ze nog moeten worden verbeterd en tegenwoordig is hun effectiviteit niet meer dan 40%.

Behandeling en preventie van cysticercose bij dieren

behandeling en preventieOp dit moment is er geen effectieve methode ontwikkeld om cysticercose bij dieren te behandelen en wordt de ziekte als ongeneeslijk beschouwd. In sommige gevallen worden de medicijnen Prziquantel (Droncit), Panakur of Fenbendazole gebruikt, die aan een ziek dier worden toegediend in een dosering van 50 mg per 1 kg lichaamsgewicht.

Maar de resultaten van een dergelijke therapie zijn twijfelachtig. Klinische tekenen van helminthiasis verdwijnen vanzelf. Farmacologische preparaten hebben geen effect op de toestand van parasieten. Dat is de reden waarom competente preventie wordt beschouwd als de meest effectieve methode om de ziekte te bestrijden. Het is gericht op het doorbreken van de ontwikkelingscyclus van de ziekteverwekker..behandeling van dieren

Preventiemethoden:

 1. Het slachten van runderen gebeurt gelijktijdig met een grondig veterinair onderzoek. Als 40 cm Sq. karkassen gevonden meer dan 3 wormenlarven, deze moeten worden weggegooid.
 2. De sanitaire controle van producten wordt versterkt bij gespecialiseerde slachthuizen en boerderijen.
 3. Medewerkers van veehouderijen en organisaties krijgen informatie en veterinaire uitleg over de oorzaken en manieren van infectie met cysticercose.
 4. Er worden ongeplande inspecties van boerderijen en veecomplexen uitgevoerd om te voldoen aan de sanitaire en hygiënische normen.

Cysticercose is een van de gevaarlijkste parasitaire ziekten bij wilde dieren en landbouwhuisdieren. Het grootste gevaar van de ziekte ligt in het wazige klinische beeld en de complexiteit van de diagnose. Aangezien er geen specifieke behandelingsregimes voor cysticercose zijn ontwikkeld, wordt competente preventie beschouwd als de meest effectieve methode om wormen te bestrijden..

Hoe cysticercose van dieren te behandelen – video