Ziekten en plagen van pioenrozen: op zoek naar manieren om bloemen te beschermen

pioenrozen in de tuin Ziekten en plagen van pioenrozen zijn in de overgrote meerderheid hetzelfde als bij andere planten. In vergelijking met andere bloemen worden deze siergewassen beschouwd als behoorlijk resistent tegen verschillende soorten laesies. Maar toch kunnen ze worden blootgesteld aan insecten, virussen en schimmels. In dergelijke gevallen is het erg belangrijk om de ziekte op tijd te herkennen en de behandeling correct te starten..

Veel voorkomende ziekten en plagen van pioenrozen

Het is noodzakelijk om ziekten van pioenrozen te leren onderscheiden van plantenlaesies door ongedierte.

Grijze rot

ziekten en plagen van pioenrozen Houdt van vocht, koud weer, verdikte aanplant. Deze schimmel leidt tot een afname van de turgor in plantencellen, waardoor de fotosynthese stopt. Als gevolg hiervan stopt de groei van scheuten helemaal, en de stengel van een jonge pioen verrot en valt. Op volwassen bloemen verschijnen bruine ringvormige vlekken, waardoor de plant ook verdort. De eerste symptomen zijn een grijsachtige bloei aan de basis van de stengel.

Grijze rot wordt beschouwd als de gevaarlijkste onder de ziekten en plagen van pioenrozen. Als een vergelijkbare ziekte wordt waargenomen bij pioenrozen, moeten de aangetaste delen van de struik worden afgesneden en moet de plant zelf worden besproeid met een waterige oplossing van kaliumpermanganaat of kopersulfaat. Maar het is noodzakelijk om dit probleem bij de eerste symptomen aan te pakken. Hiervoor worden speciale preparaten gebruikt. Met een sterke nederlaag zal het moeilijk zijn om de plant te redden..

Mozaïek

vechten met mozaïekHet wordt gekenmerkt door groenachtige, witachtige, geelachtige vlekken op de bladeren (op de foto, de ziekte van pioenrozen en de bestrijding ervan). Ze kunnen verschillende maten en vormen hebben. Dit virus infecteert weefsels op cellulair niveau. Waarvan de platen zijn vervormd. De verspreiding van de ziekte leidt tot een schending van de wateruitwisseling door de plant. Als gevolg hiervan drogen de stengels en bladeren uit. Dit geldt in de eerste plaats voor jonge processen.

Op andere planten verspreidt het mozaïek zich bij eventuele schade aan het gereedschap nadat de zieke struik is behandeld (of gewoon door aanraking). Ook spelen wind en insecten een belangrijke rol bij de overdracht van micro-organismen van de ene cultuur naar de andere..

Er zijn geen medicijnen voor mozaïek. Het enige dat wordt gebruikt om deze ziekte te bestrijden, is de volledige vernietiging van beschadigde struiken..

Voor preventieve doeleinden moet bij het werken met planten de instrumenten worden gedesinfecteerd. je kunt hiervoor alcohol of gewone wodka gebruiken. Je kunt proberen gezonde struiken te redden van infectie met een waterige oplossing van karbofos. De kleding waarin de zieke plant is verwijderd, moet een warmtebehandeling ondergaan.

Echte meeldauw

echte meeldauw van pioenrozenVeroorzaakt door schimmels. Het treft vooral volwassen struiken. Het verschijnt meestal in de vroege zomer. Echte meeldauw “houdt” van warm, vochtig weer. Het wordt verspreid door spray tijdens het water geven, met behulp van de wind, bij contact met een geïnfecteerde plant. Je herkent het aan de witte bloei op de bladeren en jonge scheuten. Ten eerste worden de bladplaten die het dichtst bij de grond liggen aangetast. Na verloop van tijd bedekt deze schimmel de hele struik..

Als gevolg hiervan verandert het uiterlijk van de plant. De meest getroffen gebieden worden donkerder en sterven af. Maar dit zijn niet alle problemen. Echte meeldauw heeft een negatief effect op de winterhardheid van deze decoratieve cultuur. Een verzwakte struik kan bevriezen. Behandeling voor deze ziekte van pioenrozen wordt uitgevoerd met behulp van speciale preparaten die in de winkel zijn gekocht, of een thuis gemaakte waterige oplossing van frisdrank. In het tweede geval, 2 el. ik. Calciumbicarbonaat wordt verdund in een emmer water, dezelfde hoeveelheid geraspte zeep wordt toegevoegd. Eén keer per week goed sprayen.

Roest

RoestKenmerkend voor deze ziekte is de aanwezigheid van bruine sporen op de achterkant van de bladplaat en gelige vlekken op de bladtop. Als er niets wordt gedaan, worden ze snel bruin en vallen ze af. Het gevaar van deze ziekte ligt in het feit dat het niet alleen het groene deel van de struik kan vernietigen, maar er ook toe kan leiden dat de pioenrozen de winter niet zullen overleven..

Roest wordt verspreid door wind en water. De schimmel dringt de plant binnen en vernietigt deze van binnenuit..

Kan tot soortgelijke problemen leiden:

  • langdurig koud weer met regen;
  • te dichte plantages;
  • grote hoeveelheid stikstof in de bodem.

Ze bestrijden deze ziekte met fungiciden. Wanneer de eerste tekenen worden gevonden, wordt aanbevolen om de getroffen gebieden te verwijderen en te vernietigen. U moet ook op tijd onkruid verwijderen en de grond niet oververzadigen met stikstofmeststoffen..

Vaak is er zo’n ziekte van pioenrozen als bladrollen. De behandeling ervan kan heel eenvoudig zijn. Dit duidt vaak op een gebrek aan kalium in de bodem. Om dit probleem op te lossen, moet u de plant voeden met kunstmest die dit sporenelement bevat..

Wortelrot

wortelrotDe aanwezigheid van deze ziekte wordt aangegeven door het plotseling zwart worden van de stengels. In de regel merken tuinders dit wanneer plotseling, midden in de zomer, een pioenrozenstruik of individuele stengels beginnen te verwelken. Als je op dit moment de wortel van de plant opgraaft, kun je zien dat deze bruin, zacht is geworden en een onaangename bedorven geur heeft..

Meestal verschijnt deze ziekte als gevolg van hoge luchtvochtigheid, verhoogde zuurgraad van de grond..

Behandeling: de wortels van de pioenrozen worden opgegraven, schoongemaakt en behandeld met een waterige oplossing van kaliumpermanganaat. Op snijplaatsen zijn ze bedekt met een droog mengsel van as en Fundazol. De struik wordt op een andere plaats geplant, waarbij de put wordt besprenkeld met compost of humus gemengd met as, in niet-zure grond. Andere struiken die op dezelfde plaats achterblijven, worden behandeld met fungicide middelen zodat de infectie ze niet beschadigt..

bladluis

bladluisDeze plagen verzwakken de plant, ze kunnen het virus dragen, omdat ze de drager zijn. Om dergelijke insecten te elimineren, wordt de struik besprenkeld met as of behandeld met een oplossing van waszeep. Als ze in zeer grote aantallen gescheiden zijn, bespuiten ze pioenrozen met chlorofos, ijzervitriool of karbofos.

Galnematode

wortelknobbelaaltjeInsectenlarven dringen diep door in de wortel, waarop gallen (ballen) van ongeveer drie millimeter groot verschijnen. In deze formaties zitten kleine wormen. Ze dringen door in de grond en infecteren andere planten.

Door de vitaliteit van de struik te nemen, leiden ze ertoe dat de bladeren vervormd zijn, te licht worden, de knoppen erg klein zijn en de bloem zelf langzaam groeit of zich helemaal niet ontwikkelt. Hierdoor kan de plant zelfs doodgaan..

Het is heel moeilijk om dit ongedierte van pioenrozen te vernietigen, en de strijd tegen hen komt voornamelijk neer op het verwijderen en verbranden van de struik. De grond moet worden besproeid met formaline-oplossing.

mieren

mierenDe meest ongewenste, maar helaas de meest voorkomende parasieten op pioenrozen. Tijdens de bloeiperiode smullen deze insecten van nectar. Ze kunnen bladluizen achter zich laten, dus door de ontwikkeling van een mierenpopulatie in de struiken te voorkomen, kunnen ze het verschijnen van bladluizen voorkomen..

Vaak nestelen mieren zich onder struiken. Dit betekent dat de plant ziek is, er treden rottingsprocessen op. Deze insecten nestelen zich niet onder gezonde pioenrozen..

Om mieren te doden, worden de grond en planten besproeid met chlorophos of karbofos. Elk afweermiddel zal ook werken..

Om de ontwikkeling van ziekten en plagen van pioenen te voorkomen, is het noodzakelijk om voor preventie te zorgen. En hiervoor is het allereerst noodzakelijk om de bodem met meer verantwoordelijkheid te behandelen. Het moet worden losgemaakt, ontzuurd en, indien nodig, worden uitgelekt. Het is ook noodzakelijk om de aarde goed te verzadigen met sporenelementen. Je moet planten op afstand van elkaar planten. Vanaf het voorjaar kunt u de bloemen voeden met fosfor-kaliummeststoffen. Het is altijd beter om preventieve maatregelen te nemen dan de planten later te behandelen. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook zenuwen en tijd..

Hoe pioenrozen te helpen – video