Wij kweken thuis een prachtige haarmos

Haarmos in het wild Het geslacht van haarmos, relatief klein, levend in de tropische en subtropische gordel van de aarde van varens, verenigt vele onafhankelijke geslachten. Sommigen van hen, bijvoorbeeld “haar Venus” en andere soorten, zijn erg populair bij liefhebbers van kamerplanten..

In de natuur leven varens van dit geslacht in de buurt van waterlichamen, op voedzame losse bodems. Planten verdragen gemakkelijk halfschaduw, en hoewel adiantums thermofiel zijn, nemen ze de hitte en droogte van de grond en lucht negatief waar.

Ondanks het feit dat varens niet de gemakkelijkste planten zijn voor thuisomstandigheden, zijn veel tuinders geïnteresseerd in het kweken en verzorgen van haarmos. Inderdaad, het opengewerkte groen van de plant is de moeite waard om wat tijd te besteden aan het creëren van de juiste omstandigheden voor een ongewone decoratieve bladcultuur..

Voorwaarden scheppen voor het kweken van haarmos

De structuur van de plaat: Wat moet er gebeuren zodat het haarmos, gewend aan vochtige lucht, humusrijke grond en temperatuurwisselingen gedurende het hele jaar, zich prettig voelt in een stadsappartement?

Een van de belangrijkste voorwaarden die voor de varen moeten worden gecreëerd, is het verlichtingsniveau dat de plant nodig heeft, de wijze van water geven en voeren, en de bloemist zal een grond en een plaats met de juiste temperatuur voor het haarmos moeten kiezen.

Verlichting voor het kweken van haarmos

Zorgvuldige verzorging is een garantie voor een goede plantontwikkelingDe beste plaats voor een zelfgekweekte haarmos is halfschaduw. Daarom kan de plant op een vensterbank op het noordwesten of oosten worden geplaatst. Als de varen in de zomer wordt blootgesteld aan direct zonlicht, wordt deze van het raam verwijderd of afgedekt met een doorschijnend scherm. Anders zal het haarmos dat in de zon staat zijn helderheid verliezen, het blad vervaagt, het kan geel worden of vervagen.

Tegelijkertijd moet je, zelfs in de volle schaduw, niet verwachten dat de varen zal genieten van smaragdgroen. Bijzondere aandacht voor de toestand van de plant is nodig bij het wisselen van seizoenen, wanneer de daglichturen worden verkort of verlengd. Het is echter zonder goede reden beter om de locatie van het grillige haarmos in dit opzicht niet te veranderen..

Als thuis, de verzorging van het haarmos, zoals op de foto, voldoet aan de eisen van de plant, dan reageert de varen met een goede groei, het verschijnen van nieuwe bladeren en een lang leven van ouds.

Luchttemperatuur voor haarmos

Het handhaven van het gewenste temperatuurregime voor de haarmos zal je veel problemen besparenEen van de belangrijkste voorwaarden voor de gezondheid van een groen huisdier is het handhaven van een acceptabele luchttemperatuur ervoor. In de natuur is de optimale temperatuur voor de groei en ontwikkeling van de haarmos niet hoger dan 20-26 ° C. Wanneer de rustperiode komt en de plant in een soort winterslaap gaat, koelt de lucht af tot 15°C. Als de omstandigheden voor het thuis kweken van het haarmos samenvallen met natuurlijke omstandigheden, stoort de varen de teler niet met vergeling van het gebladerte, of het verschijnen van donkere vlekken erop of de ontwikkeling van rot op de stengels en het ondergrondse deel van de plant.

Naast het handhaven van de temperatuurachtergrond, is het belangrijk om de haarmos te beschermen tegen tocht en hete luchtstromen van verwarmingstoestellen.

Bij de eerste tekenen van verwelking door onderkoeling of, omgekeerd, de werking van de droge lucht van de kamer, kan de plant worden bijgesneden. Het is beter om de beschadigde delen tot op de grond af te knippen, terwijl het haarmos, indien verzorgd, het verloren gegane snel zal herstellen.

Planten water geven en voeren

De plant heeft zijn decoratieve effect verloren door overtreding van de regels voor water gevenBij het kweken en verzorgen van de haarmos wordt een zeer belangrijke plaats ingenomen door de organisatie van het water geven van de plant. De varen heeft een uiterst negatieve houding ten opzichte van het uitdrogen van de grondlaag waar zijn wortelstokken zich bevinden, maar ook overmatig bodemvocht is ongewenst voor de haarmos. Daarom is het het beste om regelmatig, maar matig water te geven, waarbij zorgvuldig wordt opgemerkt dat tussen de procedures de bovenste laag van het substraat tijd heeft om uit te drogen..

In tegenstelling tot veel kamerplanten, die gevoelig zijn voor de hardheid van gietwater met vlekken op het gebladerte, is de haarmos meer afhankelijk van de aanwezigheid van chloorverbindingen in het vocht..

Om ervoor te zorgen dat de plant zijn aantrekkelijkheid niet verliest, is het juister om de grond te bevochtigen met bezonken water. En de eigenaren van aquaria kunnen de varen water geven met het afgetapte water tijdens de vervanging:

  • In het warme seizoen, wanneer de plant actief nieuwe bladeren vormt en groeit, moet de watergift frequenter en overvloediger zijn, bijvoorbeeld tot 2-3 keer per week.
  • Tijdens de winterslaap, van het midden van de herfst tot het voorjaar, kun je de varen één keer per week water geven.

Topdressing van het adiantum wordt om de twee weken uitgevoerd.Zelfgekweekte maagden reageren niet goed op een hoge concentratie verbandmiddelen, daarom is het beter om alle meststoffen die van de lente tot de herfst zijn aangebracht in een halve dosis toe te passen. De voedingsfrequentie op dit moment is eens in de twee weken en de gebruikte formuleringen mogen geen kalk bevatten. Er is geen voeding gepland voor het koude seizoen.

Luchtvochtigheid voor varen in appartementsomstandigheden

Haarmos ontwikkelt zich goed en bevalt met zijn uiterlijkThuis is het kweken van haarmos vaak moeilijk vanwege de overmatige droogte van de kamerlucht. Als de bladeren op de varen beginnen uit te drogen, moeten dringende maatregelen worden genomen om de lucht naast de plant te bevochtigen. Gebruik hiervoor huishoudelijke apparaten, geïmproviseerde middelen of de installatie van een pot met een haarmos in een pallet met natte geëxpandeerde klei.

In bijzonder ernstige gevallen, bijvoorbeeld in de wintermaanden, wanneer het niet mogelijk is om de pot uit de verwarmde kamer te verplaatsen, kan het haarmos worden besproeid met warm water, nadat de grond eerder is beschermd tegen overtollig vocht.

Als de plant in een warme kamer bijna al zijn bladeren heeft verloren, moet u geen afstand doen van uw huisdier. Met de juiste verzorging wordt de volwassen haarmos weer mooi en groen. Om dit te doen, wordt de pot overgebracht naar een kamer met een temperatuur van 18-20 ° C en wordt geleidelijk begonnen met het besproeien van de struik. Als de varenwortels leven. De plant zal snel reageren met nieuw blad.

De optimale luchtvochtigheid kan worden beschouwd als een niveau van 60-70%. Daarom is het in de zomermaanden handig om de plant buiten in de tuin of op een afgesloten terras te zetten..

Een video over het verzorgen van haarmos thuis onthult de subtiliteiten van alle stadia en zal in de praktijk helpen fouten te voorkomen die plantenziekten bedreigen of verzwakken als gevolg van een invasie van ongedierte.

Haarmos thuis planten en verzorgen

Bij het verplanten moet de wortelhals van de haarmos zich boven het grondniveau bevindenIn natuurlijke omstandigheden leeft het haarmos op kleine ophopingen van grond, die tussen rotsachtige richels wordt gehamerd en op steenachtige placers. In feite leidt een varen van dit geslacht de levensstijl van een lithofyt, wat betekent dat je thuis een vergelijkbare grond en een geschikte container ervoor moet kiezen..

De haarmospot mag niet diep zijn. Varens hebben een ondiepe wortelstok, daarom is het belangrijker om ruimte te bieden voor groei in een brede bak. Op de bodem van de pot moet een krachtige drainagelaag worden aangebracht en vervolgens wordt een speciale grond voor het haarmos gegoten..

De eigenaardigheid van de grond bedoeld voor het haarmos is dat het een licht zure reactie moet hebben, goed bevochtigd moet zijn met water, maar geen overtollig vocht moet vasthouden.

De belangrijkste vereiste voor het substraat is lichtheid, voedingswaarde en luchtdoorlatendheid, daarom kunnen humus, perliet of vermiculiet, turf en zand ontdaan van grove insluitsels, er een onderdeel van worden. Het is handig om gemalen veenmos, schors en houtskool toe te voegen aan een dergelijke grond voor haarmos. Bij het planten van de haarmos, zoals op de foto, en het verzorgen van de plant, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de wortelhals niet onder het substraat terechtkomt, anders is dit niet te vermijden..

De planttransplantatie die in het voorjaar wordt uitgevoerd, wordt gebruikt om het volwassen haarmos te verdelen, waarvoor zorgvuldig kleine delen van de wortelstok met verschillende gezonde bladeren worden afgesneden. Het is beter om de wortels van toekomstige varens van de rand te scheiden, zonder de hoofdklomp met de hoofdwortelstok te verstoren. Vervolgens worden de secties bestrooid met houtskoolpoeder en in verse grond geplant voor de haarmos.

Vegetatieve vermeerdering thuis maakt het mogelijk om snel en zonder speciale kennis jonge haarmosplanten te krijgen, die na transplantatie op dezelfde manier worden verzorgd als voor volwassen varens..

Hoe zorg je voor haarmosvaren – video

Adblock
detector