Wij kweken een dadelpalm thuis

Dadelpalm in het interieur van een openbaar gebouw Kijkend naar de langwerpige botten in de dadels die geliefd zijn bij kinderen en volwassenen, vroegen veel liefhebbers van kamerplanten zich af: “Hoe groeit een echte dadelpalm uit zo’n kruimel, en wat gebeurt er als je thuis een zaadje plant?”

De zoete dadels die in winkels worden verkocht, zijn van het geslacht Phoenix dactylifera. In de natuur groeit een krachtige boom tot gigantische afmetingen, die enorme trossen vruchten geeft die over de hele wereld beroemd zijn..

Voor de binnenkweek worden meer miniatuursoorten aangeboden die zijn aangepast aan binnenonderhoud. Deze palmen zijn te zien en te koop bij bloemenwinkels. Als je zelfstandig een dadelpalm van een steen wilt gaan kweken, is de kans op succes groot.Dadelpalmvruchten rijpen

Natuurlijk kun je niet wachten tot de boom zijn ware hoogte van 30 meter heeft bereikt en de eerste oogst van dadels geeft. Maar het kijken naar de groei en ontwikkeling van een ongewone plant zal zowel ouders als kinderen aanspreken..

Zie ook: huisplant – koffieboom.

Hoe een dadelpalm uit zaad te laten groeien??

Heerlijke zoete dadelVoor het planten heb je zaden nodig die net uit rijp fruit zijn geëxtraheerd. Winkeldata zijn prima. Het belangrijkste is dat ze gezond zijn, niet beschadigd zijn door insecten of schimmels en geen tijd hebben om te drogen, anders wordt de kans op het krijgen van zaailingen sterk verminderd:

  1. Voordat een palmboom uit een dadelzaadje wordt gekweekt, worden de zaden 24-48 uur ondergedompeld in schoon warm water. Gedurende deze tijd wordt de vloeistof meerdere keren ververst. De procedure helpt de botten te bevrijden van de overblijfselen van de pulp, waardoor schimmel uit de zaden die in de grond zijn gevallen, wordt uitgesloten en de opkomst van spruiten wordt versneld..Datumsteen kan worden gebruikt om een ​​nieuwe plant te krijgen
  2. Het planten wordt uitgevoerd in een kant-en-klaar substraat voor palmbomen of een mengsel van zand en veen. De grond is matig bevochtigd en de container wordt op een warme plaats geplaatst. In de komende 2-3 weken bestaat de zorg voor een palmboom thuis uit regelmatig, maar zeer voorzichtig water geven en luchten.
  3. De opkomende dadelpalmspruiten zijn extreem gevoelig voor wateroverlast, daarom worden ze, wanneer ze in een kas worden gekweekt, regelmatig geventileerd en de resulterende condens wordt verwijderd.

Voordat de zaden in de grond worden ondergedompeld, wordt soms geadviseerd om ze voorzichtig te krabben om het ontkiemen te vergemakkelijken. Het is veel gezonder en veiliger om ze in nat vermiculiet te laten ontkiemen. De container met zaden wordt op een warme plaats geplaatst en er wordt waargenomen dat het substraat niet volledig droog blijkt te zijn. In dit geval, na 10-14 dagen, zodra de teler de eerste wortels opmerkt, worden de zaden overgebracht naar de grond en worden de potten op een warme plaats op een goed verlichte plaats geplaatst..

Datum zaden ontkiemenAls de spruit niet op tijd is verschenen, hoeft u niet te wanhopen. Misschien is het bot droog voordat het wordt geplant en duurt het langer om te “herleven”. Soms werden zaailingen van een dadelpalm zelfs zes maanden nadat de zaden in de grond waren ingebed, gevonden..

De dadelpalm die uit de steen is voortgekomen, is bang voor schade aan de wortels, dus het is belangrijk om alle transplantatiemanipulaties zeer zorgvuldig en zorgvuldig uit te voeren. Anders duurt het extreem lang voordat een kleine zaailing is geacclimatiseerd of kan zelfs helemaal afsterven..

Eerste echte bladHoe de palmboom verder in huis verzorgen? In tegenstelling tot gewone kamerplanten voor een dadelpalm, heeft zelfs de eerste pot een zeer indrukwekkende maat nodig. Een zaailing met een enkel, nog gesloten “baby” blad wordt overgebracht in containers van 0,3-0,5 liter. De volgende transplantatie wordt uitgevoerd tot het moment waarop de lange penwortel van de plant in het drainagegat doordringt.

Jonge boompjes hebben een lichte plaats nodig waar de plant niet in het donker staat, maar niet gestoord wordt door de middagzon. Water geven voor dadelpalm uit zaad en na ontkieming moet schaars zijn. Wateroverlast bedreigt de ontwikkeling van rot en de dood van een onvolgroeide plant, maar het is ook niet de moeite waard om de aarden klomp te overdrijven.

Hoe zorg je thuis voor een palmboom??

Dadelpalm groeit thuisDe dadelpalm groeit, net als andere boomgewassen, niet snel. Maar de plant reageert onmiddellijk op ongemak en onvoldoende verzorging van de palmboom thuis. Dit geldt vooral voor jonge exemplaren..

Welke voorwaarden zijn er nodig voor een palmboom om ervoor te zorgen dat de plant zich “thuis” voelt en goed reageert op verzorging??

Of het nu een zelfgekweekte dadelpalm is of een plant uit een bloemenwinkel, de cultuur moet een plekje vinden met de juiste verlichting. In de natuur verdragen grote bomen de brandende zon gemakkelijk, maar het is beter om een ​​​​lichtminnende kamerpalm niet aan dergelijke tests te onderwerpen. De optimale locatie is aan de achterkant van de kamer op het zuiden, evenals op de ramen op het oosten of westen.

In de zomer mag de palmboom naar buitenSinds mei, wanneer de gemiddelde dagtemperatuur boven de 12°C komt, bedreigt niets de dadelpalm. Daarom worden de planten veilig overgebracht naar de open lucht onder bescherming van grotere gewassen, naar een loggia of balkon..

Als de kweker niet in de gelegenheid is om de palmboom naar buiten te brengen, ontwikkelt de plant zich goed bij normale kamertemperatuur. Maar in de winter zal de inhoud in koelere lucht, opgewarmd tot slechts 16-18 ° C, optimaal zijn. Afkoeling tot 12°C wordt als cruciaal beschouwd voor de dadelpalm. In dit geval stopt de groei, stopt de palm met voeden en kan er wortelrot optreden als het water geven niet op tijd wordt gestopt.

De plant stelt geen speciale eisen aan de vochtigheid van de omgevingslucht. Maar zowel in het warme seizoen als in de winter, wanneer de verwarming in de kamer aan staat, omvat de regelmatige verzorging van de palmboom thuis het besproeien van de kroon en het afvegen van het gebladerte met een vochtige doek.

Dadelpalm zaailingen maatDe plant verdraagt ​​geen stilstaand water. Daarom wordt de dadelpalm bij het thuislaten bewaterd, zodat de grond niet uitdroogt, maar ook niet constant nat is. In de zomer wordt vaker water gegeven, in de winter worden de intervallen tussen de procedures verlengd en geleid door het uitdrogen van 2-3 cm van de oppervlaktelaag van het substraat. Als irrigatiewater uit de pot in de pan dringt, wordt het onmiddellijk verwijderd en wordt de bodem van de container afgeveegd. Vergeet de krachtige drainagelaag niet. Hoe groter de dadelpalm en de daarvoor bestemde pot, hoe dikker de laag geëxpandeerde klei of steenslag aan de onderkant.

De dadelpalm accepteert gemakkelijk lente-zomerdressings, waarvoor vloeibare complexe composities worden gebruikt voor grote decoratieve bladverliezende gewassen. Als een palmboom voor de zomer in de tuin wordt gezet, kan de plant met tussenpozen van 7-10 dagen worden gevoed met vogelpoep, in korrelvorm of infusie.

Dadelpalm transplantatieDe frequentie van het herplanten van de dadelpalm die op de foto wordt getoond tijdens de thuisverzorging, is afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de plant. Jonge zaailingen worden ongeveer één keer per jaar overgebracht naar een grotere pot en volwassen exemplaren proberen tevergeefs niet te storen. Als overslag nodig is, wordt deze uitgevoerd, nadat u eerder een aarden klomp goed heeft afgeworpen en geprobeerd de gevoelige wortels van de plant niet te beschadigen. De dadelpalm wordt getransplanteerd in kant-en-klare grond aangeboden door gespecialiseerde winkels.

Voor het regelen van drainage kunt u steenslag of geëxpandeerde klei nemen, afhankelijk van de grootte van de drainagegaten. Als de wortels van de dadelpalm nog zichtbaar zijn op de bodem van de pot, kun je in het voorjaar doen zonder de bovenste laag aarde te vervangen. Het oude substraat wordt voorzichtig verwijderd en er wordt verse voedingsgrond op zijn plaats gegoten. Dan wordt de palmboom bewaterd.

Ervaring met het kweken van dadels thuis – video