Bloeiende coleria Veel Gesneriaceae worden gekweekt als bloeiende kamerplanten. Deze soorten omvatten ook collieria, waarvoor thuiszorg geen ernstige problemen zal veroorzaken, maar er zal een andere groene tentoonstelling met heldere klokbloemen in de collectie verschijnen..

In de natuur leeft de plant van de familie Gesneriev in de tropische regio’s van Midden- en Zuid-Amerika. Dit is een meerjarige kruidachtige struik met dunne, bijna onvertakte scheuten, behaard gebladerte en fluweelachtige buisbellen, die de teler bijna het hele jaar door kan bekoren..

Kenmerken van het kleurenschema op de foto en in de beschrijving

Ovaalpuntige bladeren zitten tegenover elkaar op de scheuten en kunnen, afhankelijk van de soort en variëteit, niet alleen groen zijn, maar ook paars, grijsgrijs of bijna paars. Bloemen in koleriya, zoals op de foto, zijn overwegend rood en oranje. Maar er zijn variëteiten met paarse of roze bellen. Bonte, gespikkelde bloemkronen zijn niet ongewoon. Bloemen tot 4 cm in diameter worden gevormd aan de toppen van de stelen en worden vastgehouden op lange steeltjes.

Als een bekwame regelmatige zorg voor de plant wordt vastgesteld, reageert de kolenmijn thuis met massale bloei, wanneer 15-20 bloemen op één struik tegelijk openen.

In tegenstelling tot de naaste verwanten van gloxinia, die knollen vormen, vormt zich een verdikte schilferige wortelstok onder de bodembedekking.

Soorten coleria: foto’s van binnengewassen

Coleria aangenaam (Kohleria amabilis) In de natuur zijn er enkele tientallen soorten koleriya, maar slechts een klein deel wordt gekweekt als potcultuur. Deze planten zijn anders:

  • in de grootte van de kroon;
  • in de kleur van gebladerte en bloemen;
  • in de plaats van groei in natuurlijke omstandigheden.

Coleria aangenaam of Kohleria amabilis onderscheidt zich door een donkergroen of bruinachtig blad met een zilverachtige dikke stapel. Stengels, stekken en nerven hebben een paarse tint. Op de steeltjes worden één, twee of minder vaak drie bloemen onthuld. De kleur van de bloemkronen kan variëren van lichtroze of oranje tot karmozijnrood. In het type koleria dat op de foto wordt getoond, is het niet ongebruikelijk om tweekleurige bloemkronen te hebben met een bonte, gespikkelde keelholte..

Coleria pluizig (Kohleria eriantha)Coleria pluizig of Kohleria eriantha wordt meestal binnenshuis gevonden. Planten zijn gemakkelijk te herkennen aan hun olijfgroene behaarde bladeren, die bruin lijken door de roodachtige haren langs de randen. De bloemen van dit type koleria hebben, zoals op de foto, een overwegend fel oranjerode kleur. In de mond van de bel verandert de schaduw in geel. Rode of bordeauxrode vlekken zijn verspreid over de bloembladen. Op de steeltjes verschijnen meerdere bloemen tegelijk..

Koleria bogotensis (Kohleria bogotensis)Koleria bogotá, Kohleria bogotensis of, naar de alternatieve mening van botanici, Kohleria amabilis var. Bogotensis, is te herkennen aan groene pluizige bladeren en roodgele bloemen met bordeauxrode stippen aan de binnenkant van de bloembladen en keel.

Bogotá coleria met donker gekleurd bladNaast een variëteit met een egale groene bladkleur, zijn er exemplaren van dit type coleria, zoals op de foto, die tot de verbeelding van de teler spreken met donker, bruingroen blad en dezelfde scheuten.

Coleria Varshevich of Kohleria warszewiczii is een andere plantensoort die de aandacht verdient van liefhebbers van kamerplanten. Deze grote variëteit aan coleria heeft:

  • vrij dichte rechtopstaande stengels met een donkergroene kleur;
  • puntige elliptische bladeren;
  • ongebruikelijke bloemen met een lila of roze buis en licht geelgroene bloemblaadjes bedekt met paarse of bruinachtige stippen.

Bloeiende koleria VarshevichEen andere naam voor de soort die op de foto wordt getoond, wordt vaak gebruikt – vingerhoedskruid coleria of Kohleria digitaliflora.

Thuiszorg voor koleriya

Coleria Bogotensis-variëteiten El CrystalColeria is een van de meest pretentieloze planten in de familie. Hij groeit en bloeit zonder problemen bij kamertemperatuur. Cultuur houdt van licht, maar in de hete zon kan het verwelken, zijn decoratieve effect verliezen en bloemen van tevoren laten vallen, dus het is beter om ‘s middags schaduw te bieden op de zuidelijke ramen. Bij een tekort aan zonlicht strekken de scheuten zich uit, worden onevenredig dun en verzwakt. De bladeren krimpen, bloei is niet prettig voor de massa.

In het koude seizoen verliezen veel planten hun bladeren, bloeien ze volledig en na verloop van tijd sterft hun hele bovengrondse deel af. In dit geval is het beter om de luchttemperatuur met 5-7 ° C te verlagen en de watergift te verminderen, waarbij de grond slechts af en toe wordt bevochtigd. In de lente, wanneer de wortels tekenen van ontwaken vertonen, worden de potten blootgesteld aan het licht en wordt de eerdere verzorging van de kleur hervat..

Coleria-variëteit Peridots KitlopeAls koleria voor de winter, zoals op de foto, gebladerte behoudt, heeft het nog steeds licht nodig, regelmatig, maar niet zo overvloedig als water geven in de zomer en een temperatuur van 16-18 ° C.

Naast het bewateren en het op temperatuur houden van uw lak, omvat het verzorgen van uw schilderwerk ook maatregelen om de lucht te bevochtigen, wat vooral handig is op warme dagen en wanneer de verwarming aan staat..

Coleria-variëteit Vanilla PuddinIn het voorjaar worden koleriya getransplanteerd in voedzame losse grond. Neem hiervoor een kant-en-klaar mengsel voor Saintpaulia’s of een universeel substraat voor bloeiende gewassen. Omdat de wortelstokken van de plant ondiep onder het oppervlak zijn, is het beter om brede, niet te diepe containers te kiezen, op de bodem waarvan drainage moet worden aangebracht.

Coleria-variëteit CandyDe transplantatie wordt gebruikt om coleria’s met delen van de wortelstok te vermeerderen. Kleine fragmenten met verschillende slapende knoppen worden gescheiden van de moederplant, gedroogd en in de grond gedropt tot een diepte van 2 cm, daarna hoef je alleen maar de grond te bevochtigen. En wanneer spruiten boven het oppervlak verschijnen, begint de systematische zorg voor de kleur, inclusief maandelijkse bemesting, die doorgaat tot de herfst.

Een verplichte fase bij het verzorgen van een kleurenschema thuis is de vorming van een kroon. Het bestaat uit het knijpen van de groeiende en liggende scheuten. Apex verwijdering stimuleert:

  • ontwaken van de okselnieren;
  • vertakking;
  • de vorming van nieuwe knoppen op de zijscheuten.

Stekken verkregen tijdens het knijpen kunnen worden geworteld in water of in een substraat, waardoor niet alleen een compact bloeiende plant wordt verkregen, maar ook nieuwe jonge coleria van uw favoriete soort.

Wanneer er een paar volwassen bladeren aan een kleine struik verschijnen, knijp dan opnieuw in de bovenkant om kroonvorming te starten. Als de formatie niet wordt uitgevoerd, blijven de scheuten in de meeste soorten coleria hangen, waardoor de plant in een ampelachtige verandert.

Thuiszorgvideo