Weet je hoe de haarmos Venus van het haar zich vermenigvuldigt?

Haarmos venushaar Varens, een bijzondere plantsoort die bijna overal ter wereld voorkomt, waar mossen leven, op vochtige plaatsen en op rotsen. Ze kunnen zich vestigen in een vochtige spleet, in donkere depressies, ze geven de voorkeur aan alkalische bodems met een hoog gehalte aan zouten op basis van koolzuur en carbonaten. Het venushaar van het haarmos is een van de vele varensoorten.

Biologische kenmerken van de structuur van de vegetatieve organen van het haarmos

Biologische kenmerken van de structuur van de vegetatieve organen van het haarmos Een meerjarige kruidachtige plant Adiantum capillus-venera (Adiantum capillus-venera) behoort tot het geslacht Adiantum, de Pteris-familie. Dit zijn verschillende soorten planten die varens worden genoemd. In de natuur zijn er 300 soorten varens. Verschillende worden in cultuur gekweekt, waaronder haarvenus.

Het venushaar van het haarmos heeft een wortelstok die zich over de bovenste laag van de grond verspreidt, de ruimte verovert en spleten tussen de rotsen vult. De wortel wordt van buitenaf beschermd door zwarte schilferige vellen. Varenbladeren stijgen 60 cm boven de grond en vormen een schilderachtig tapijt in de natuur..Regendruppels op de haarmos

Een interessant kenmerk is de eigenschap van het haarmos om droog te blijven in de zwaarste regen. Regendruppels maken de plant niet nat, maar stromen eruit. Dit teken wordt gebruikt in de Latijnse naam. Het vertaalt zich als droge plant, een andere naam voor een bloem.

Haarmos Venushaar in het wildDe bladeren van het venushaar van het haarmos hebben een eigenaardige vorm. Ze bevinden zich op bijna zwarte bladstelen. De bladstelen zijn dun en haarachtig. Op deze lange bladstelen tot 25 cm bevinden zich bladeren. Soms worden de bladstelen afgesneden en vormen ze een complexe plaat, maar al deze talrijke zwarte haren eindigen in krullen, kleine blaadjes die bladeren worden genoemd. De bladbladen bereiken 40 cm, worden twee keer in twee of drie segmenten ontleed. Elk blad, een segment van de laatste orde genoemd, heeft een delicate plaat met verschillende vormen, maar altijd met tandjes.

Haarmos zaden ontwikkelen zich in sorusesAan de randen van de bladeren, bedekt, ontwikkelen zich sori, wiegen voor de ontwikkeling van sporen, de zaden van het haarmos, gebruikt bij reproductie. Als de sporen rijp zijn, gaan de sori open en kan de wind het zaad naar een gunstige plaats brengen. Spoorvorming in varens vindt gedurende het hele groeiseizoen plaats..

Haarmos onderscheidt zich door sporulatie gedurende het gehele groeiseizoen.Je kunt zelf sporen van een huisplant verzamelen of een zak met sporen kopen in de winkel, die zaden zullen worden genoemd. We houden van de Venushaarbloem, het wordt vaak gebruikt in de thuisveredeling vanwege het delicate groen en de snelle groei van de groene massa, maar de plant is veeleisend in de verzorging.

Voorwaarden voor het houden van adiantums

Weelderige haarmosstruik op de vensterbankOm ervoor te zorgen dat een plant tevreden is met zijn heldere groen, moet u rekening houden met zijn voorkeuren. De belangrijkste detentievoorwaarden zijn het creëren van omstandigheden die dicht bij de natuur liggen:

 • verlichting;
 • water geven en bemesten;
 • temperatuurregime;
 • grond en transplantatie.

Een belangrijke rol in de decorativiteit van een plant wordt gespeeld door de keuze van een bewaarplaats. Het is de varen die bij uitstek geschikt is voor het noordraam. De haarmosbloem houdt niet van fel zonlicht. Zijn bladeren worden bleek en droog. Waar het licht en warm is, kun je de haarmosbloem op de planken zetten.

De temperatuur in de zomer mag niet hoger zijn dan 24 0 en boven de 20 moet de plant worden voorzien van een hoge luchtvochtigheid. In de winter wordt haarmos bewaard in een koele kamer met een temperatuur van 10-15 graden, maar bij de ondergrens stopt de groei van groene massa.

Varenstructuur en ontwikkelingscyclusWater geven is overvloedig, dagelijks, zonder stilstaand water. Bodembevochtiging is de beste manier totdat er vocht aan de bovenkant uitkomt. Dan krijgt de plant de kans om overtollig vocht via de drainage af te voeren, waardoor stagnatie wordt voorkomen.

Vocht in de omgeving creëer je door er een aquarium, een luchtbevochtiger of een bak met kiezels, mos, geëxpandeerde klei met een groot verdampingsoppervlak naast te plaatsen. Om het gewenste microklimaat te creëren, moet de plant worden besproeid. De platen blijven droog, maar de nevel die in druppeltjes wordt opgevangen, zal lang verdampen. De plant is het meest geschikt voor opname in de samenstelling van een wintertuin op een verwarmde loggia of een verwarmd balkon.

Voortplanting en transplantatie van het haarmos

Voor de succesvolle ontwikkeling van haarmos is een speciaal voedingsmengsel nodigHet kiezen van het juiste voedingsmengsel is belangrijk voor de voeding van elke kamerbloem. Voor het verplanten van de haarmos wordt een samenstelling gebruikt die verschilt van de grond voor jonge planten of zaaien. De bloem verdraagt ​​\u200b\u200btransplantaten niet goed, daarom is het zonder speciale behoefte beter om de wortels niet aan te raken, de plant in een grote container over te brengen, de aarde te verdichten door deze te gieten met het daaropvolgende gieten van een nieuw deel.

De beste tijd voor verplanten met een herziening van de wortels is de lente, de tijd dat jonge bladeren net beginnen te verschijnen. Bij het verplanten, delen of vermenigvuldigen met haarmossporen moet de kamer warm zijn, 16-20 graden.

Het voedingsmengsel bestaat uit graszoden, veen, bladaarde, humusOm een ​​​​oude plant te verplanten, neem je aarde:

 • graszoden – 2 delen;
 • turf – 3 delen;
 • bladland – 3 delen;
 • humus of vermicompost – 1 deel;
 • zand – 1 deel.

De voorbereide grond moet noodzakelijkerwijs worden gedesinfecteerd om sporen, bacteriën en mycelium te doden, die onder gunstige omstandigheden een volwassen plant en nieuwe planten kunnen vernietigen.

Voor jonge planten is de zodesamenstelling uitgesloten en voor de teelt van haarmos uit zaden wordt een samenstelling van zand, turf, bladaarde bereid in een verhouding van 2: 1: 1.

Om haarmos uit zaden te laten groeien, heb je een samenstelling nodig van turf, bladaarde, zandIn de praktijk wordt reproductie niet uitgevoerd door de struik te verdelen, maar door sporen die van de plant kunnen worden verkregen of worden gekocht. Ze worden ook wel zaden genoemd. Varens hebben geen andere zaden, omdat bloeiende planten alleen in legendes worden beschreven. Delenki wortelt lang en de struik verliest zijn decoratieve effect als hij wordt verstoord.

Jonge haarmos uit zadenOm een ​​nieuwe haarmos uit sporen te laten groeien, is een beetje geduld nodig, maar de plant zal sterker en gezonder blijken te zijn..

 1. Verzamel sporen van de uitzettende sori op de bodem van het blad op een stuk papier met een scherp instrument.
 2. Plaats de voorbereide container op een warm oppervlak, creëer een temperatuur van 20-22 0 en sluit de container met glas. Ventileer af en toe om schimmelvorming te voorkomen.
 3. Zaailingen kunnen binnen 5 weken verschijnen en kunnen zich 3 maanden ontwikkelen, maar het oppervlak wordt bedekt met een groen tapijt. Tot die tijd kan de box op een donkere, warme plaats staan..
 4. Stel de zaailingen bloot aan het licht, verwijder het deksel en wacht tot ze kunnen worden uitgedund en geplant. Laat eerst 2,5 cm tussen de planten, later plant je de planten in aparte kopjes, je kunt meerdere stukken op afstand.

Jonge adiantums groeienBij het kiezen van een pot voor verdere teelt, moet je op een brede en diepe kom blijven, omdat de wortel van de plant kruipt. Tegelijkertijd moeten de gerechten evenredig zijn met de ontwikkeling van het wortelstelsel. De eerste beker voor baby’s is gekozen met een diameter van 7 cm. Vereisten voor jaarlijkse bodemverandering en overdracht naar een grote container voor de plant zijn verplicht.

De plant groeit goed in een diepe en brede potTijdens het groeiseizoen in het voorjaar en de zomer moet de plant worden gevoed met kunstmest voor varens. Hun eigenaardigheid is dat ze zijn gebaseerd op organisch materiaal. Varen houdt niet van minerale zouten. Daarom moet het water bij het water geven zacht zijn, zonder onnodige toevoegingen, warm. Onder alle omstandigheden zal een snelgroeiende meerjarige bloem het hele jaar door genieten van zijn uiterlijk.

Video over het haarmos Venushaar

Adblock
detector