We versieren onze site met een ongewone paarse ochtendglorie

groene omheining van paarse ochtendglorie Je hebt vast in je tuin of thuis in de vroege warme ochtend mooie grammofoon gezien tegen de achtergrond van hartvormig gebladerte. Deze paarse ochtendglorie is een van de snelstgroeiende jaarlijkse lianen, pretentieloos om voor te zorgen. Je kunt zelfs stellen dat dit een soort wiet is zoals winde, waarvan de sierwaarde veel hoger is. Er zijn veel variëteiten van de plant, maar de meest populaire zijn de paarse en driekleurige morning glory..

Ipomoea paarse sterren van het paradijs: foto en beschrijving

geweldige bloei van paarse ochtendglorie Purple morning glory (Ipomaea purpurea), ook wel farbitis genoemd (in de volksmond – grammofoon, winde) behoort tot de familie van de winde. Het dankt zijn naam aan het Griekse ips, wat “worm” betekent, en “homoios”, vertaald – “manier”. En inderdaad, de wortelstok en stengels van de plant lijken op een lange worm. Het thuisland van de bloem is het zuiden en midden van Amerika..

Morning glory ontwikkelt zich snel. Letterlijk ‘s nachts kan het rond een kleine steun kronkelen, en in een korte periode groeien de stengels tot 3-4 m, in gebieden waar het lange tijd warm is, kan hun lengte 7 m bereiken.

Je herkent een plant aan:

 1. Stang. Het heeft beharing en krult zeer sterk..
 2. Gebladerte. Het heeft een hartvormige of eivormige puntige vorm, bevindt zich op een lange bladsteel en is heldergroen gekleurd.
 3. Knoppen. Het zijn grammofoons met een diameter tot 6 cm, gelegen op een korte steel en geschilderd in verschillende kleuren, bijvoorbeeld paars, blauw, lichtblauw, lila, paars. Bovendien kan de kleur monochromatisch of bont zijn. Badstof en gestreepte soorten hebben een grote decoratieve waarde..bonte bloei van morning glory
 4. Overvloedige bloei vindt plaats in de laatste dagen van juni en gaat door tot het vriest. De eigenaardigheid van de plant is de levensduur van de knop zelf – slechts één dag van ‘s morgens vroeg tot 14-17.00 uur in de middag.

De plant is giftig!

Foto van paarse ochtendglorie, planten en verzorgen

Zaailingen van Ipomoea purpureaMorning glory is pretentieloos. Toch moet je voor haar zorgen.

Verlichting en locatie

De plant houdt van licht en moet daarom op plaatsen met goed daglicht worden geplant. Het wordt niet aanbevolen om een ​​bloem in halfschaduw of schaduw te planten, omdat een gebrek aan licht het decoratieve effect beïnvloedt: de knoppen verliezen hun helderheid, de bloei is niet zo overvloedig. Ideale locatie – zuidoost zuid of zuidwest ramen.

Temperatuur regime

Ipomoea paars geeft de voorkeur aan warmte boven kou. En vorst is volledig destructief voor haar..

Vochtigheid

met de juiste zorgMaar deze indicator is niet bijzonder belangrijk. Ja, in een vochtigere atmosfeer voelt de plant beter aan dan in een droge. Bij gebrek aan vocht kunt u de planten eenvoudig besproeien met een spuitfles..

Het spuiten gebeurt voorzichtig zodat er geen druppels op de toppen vallen en niet verbranden.

Water geven

Ipomoea paars verdraagt ​​geen stilstaand water. Daarom heeft ze matige watergift nodig. Overloop is destructief – de wortel rot en de plant sterft. Tegelijkertijd mag het aarden coma bij warm weer niet uitdrogen – dit zal ook tot de dood leiden. Met de komst van de herfst worden ze alleen bewaterd als de grond goed is gedroogd. Zodra je ziet dat de plant de bladeren heeft “opgehangen”, moet deze worden bewaterd.

De grond

Het substraat voor farbitis moet zowel voedzaam als los zijn. Deze indicatoren hebben een aanzienlijke invloed op de ontwikkeling van de plant. Het substraat moet een pH van 6-7 hebben. Bovendien mag het niet veel stikstof bevatten. Anders zal de bladmassa goed groeien en wordt er geen overvloedige bloei verwacht. Als u een plant in potten plant (bijvoorbeeld voor zaailingen), geef dan de voorkeur aan universele grond, meng graszoden en bladverliezende grond en zand.

Topdressing

ochtendglorie bloeitZe worden uitgevoerd tijdens de periode van actieve groei met preparaten voor vetplanten of decoratieve groeiende planten. Na de eerste voeding, na 2-3 weken doen ze een tweede.

De nuances van het planten en verlaten van de paarse morning glory ster van het paradijs:

 1. De bloem van de plant leeft maar één dag. In de regel valt het er vanzelf af. Maar als dit niet is gebeurd, moet het worden afgesneden, na het verzamelen van de zaden..
 2. Bij het begin van de eerste nachtvorst moeten de verdorde stelen worden afgesneden en weggegooid..
 3. 3-4 weken na het planten van de morning glory wordt een steun geplaatst.
 4. Als de plant er lelijk uitziet, knijp dan in de toppen van de stengel. Dit zal het verschijnen van zijscheuten veroorzaken..
 5. In het voorjaar, als de struik dicht is, worden sommige takken gesnoeid, waardoor er 1-3 stelen op elk exemplaar achterblijven.

Het verlagen van de temperatuur naar 5⁰C is nadelig voor de plant. Daarom moet het planten strikt worden uitgevoerd rekening houdend met het klimaat in uw regio..

Reproductie

zaaddozen van Ipomoea purpureaHet proces wordt op twee manieren op een zaadmanier uitgevoerd..

Zaailing

Zaden van Ipomoea paarse sterren van het paradijs hebben een sterke schil, dus ze zijn gestratificeerd voordat ze worden geplant. Het planten wordt uitgevoerd in plastic bekers gevuld met een substraat (kokosvezel, vermiculiet, bladaarde, turf in een verhouding van 1: 1: 2: 1), na ontsmetting.

zaden moeten worden verwerktDe zaden worden behandeld met een fungicide of permanganaat, gewassen en een dag in water geweekt. In elke kop worden 2-3 zaden geplant, tot een diepte van 2,5-3 cm Water geven, afdekken met glas of film. Kieming vereist een temperatuur van 18-20⁰C en dagelijks luchten..zaaien in potten

Na 10-14 dagen verschijnen spruiten. Ipomoea zaden ontkiemenNadat het tweede paar bladeren is gegroeid, worden ze gedoken en overgebracht naar een grote container. Nadat de vorst is verdwenen, wordt de plant getransplanteerd naar een vaste plaats in de grond, met een tussenruimte van 20-25 cm.

Direct de grond in

De landing wordt uitgevoerd zodra stabiel warm weer is vastgesteld met een dagtemperatuur van 16-18⁰C en ‘s nachts niet lager dan 10⁰C. Van bovenaf wordt het substraat losgemaakt en geplant in groeven (1,5-2 cm diep) 2-3 zaden elk, eerder verticuterd. Tussen de zaden moet een afstand van 20-25 cm worden aangehouden..

Daarna wordt alles overvloedig bewaterd. Wanneer de scheuten 10-15 cm hoog worden, knijp dan in de bovenkant om vertakkingen te krijgen. Vervolgens wordt de zorg zoals gewoonlijk uitgevoerd..

Plagen en ziekten

morning glory plagenIpomoea paarse bloem is erg zwak in gezondheid. Zodra agronomische regels worden overtreden, wordt de plant ziek. Meestal waargenomen:

 1. Witte roest. Het kan worden gedetecteerd door het verschijnen van kleine ronde vlekken met een witte coating, vanwege de aanwezigheid van een schimmel. Om de ziekte te elimineren, moeten de getroffen gebieden worden afgesneden en behandeld met fytosporine..
 2. Zachte rot. Het wordt onthuld door het verschijnen van zachtheid op de stelen. Er is maar één uitweg – de plant ontwortelen en verbranden.
 3. anthracnose. Het manifesteert zich in de regel door de verhoogde ontwikkeling van de schimmel bij onjuist water geven of tijdens een lange periode van regen. Problemen kunnen worden geïdentificeerd door de aanwezigheid van kleine bruine vlekken met gele randen. Na verloop van tijd nemen ze toe in omvang, interfereren ze met de processen van fotosynthese, waarna het blad sterft. U kunt de ziekte het hoofd bieden door de aangetaste delen en stengels te verwijderen en de zwepen en grond verder te behandelen met schimmeldodende preparaten.
 4. Stengel en wortelrot. Ze ontstaan ​​onder invloed van de fusariumschimmel. De ziekte wordt gedetecteerd door het verschijnen van aangetaste gebieden met een donkerbruine kleur met een scherpe rand van gezonde weefsels. Het zal niet langer mogelijk zijn om de plant te genezen. Het wordt alleen verwijderd door de wortels en verbrand.
 5. Rot is zwart. Bij een dergelijke ziekte verschijnen depressieve vlekken met een donkere kleur op de plant met roze afscheiding ervan. Ze vechten door de aangetaste delen te verwijderen en vervolgens te besproeien met fungiciden.

Bij het kweken van morning glory moet je onthouden dat er virussen zijn die de plant infecteren, maar niet kunnen worden behandeld. Bovendien worden ze doorgegeven aan een jonge plant die vegetatief wordt gekweekt.

Plagen van de plant zijn niet verschrikkelijk vanwege hun toxiciteit. Alleen spintmijten en bladluizen kunnen verschijnen. Verwijder ze met insecticiden of een infusie van knoflook, zeepsop.

In de wereld van design

tuindecoratie ochtendglorieMorning Glory zal elke tuin versieren met zijn aanwezigheid. In de regel wordt het langs de haag geplant, in de buurt van bogen, priëlen voor een prachtig uitzicht. Een speciale chic wordt verkregen bij het planten van een mengsel van kleuren van Ipomoea paarse sterren van het paradijs.

Ze planten graag een plant in de buurt van de muren van huizen om het microklimaat in huis te verbeteren door de zuidelijke ramen in de schaduw te stellen..

Wanneer geplant in de buurt van bomen, vlecht de plant zich rond de stam en takken. Als er in plaats daarvan gedroogd drijfhout is, zal het resultaat vergelijkbaar zijn met vormsnoei. Maar door het gebruik van wandtapijten met grammofoon kunt u het recreatiegebied winstgevend en mooi scheiden.

Door uw tuin te decoreren met morning glory en verbeeldingskracht te tonen, kunt u uw huis en het landschap eromheen personaliseren..

Adblock
detector