We maken kennis met de prachtige soorten gentiaan en hun eigenschappen

gentiaan in een bloembed op het platteland De gentiaan, waarvan een foto vaak wordt gebruikt om ansichtkaarten te maken, is niet alleen een spectaculaire, maar ook een nuttige plant. Het is een laagblijvende kruidachtige struik die eenjarig of meerjarig kan zijn. In de natuur groeit deze bloem overal, hij is alleen afwezig in gebieden met een koud klimaat, waar de grond het grootste deel van het jaar onder de sneeuw verborgen is. Thuis kan het worden gekweekt om een ​​tuin te versieren of een levend tapijt te creëren; kleine bloemen zien er niet minder aantrekkelijk uit in potten. Gentiaan is ook bekend in de volksgeneeskunde – het toepassingsgebied omvat verschillende ziekten van het spijsverteringskanaal en de luchtwegen..

Wat is deze plant??

gentiaan in het wild Alle gentiaanvariëteiten behoren tot de gentiaanfamilie. Het is een grote plantengroep met meer dan 400 soorten. Ze worden niet hoog – individuele struiken kunnen gemiddeld 150 cm bereiken – tot 20-50 cm Bloemen groeien in groepen. Onder natuurlijke omstandigheden vormen ze levende tapijten op de vlaktes en op berghellingen, en thuis kun je zelf een soortgelijk beeld maken.

De gentiaan is een buitenkruid dat onder bijna alle omstandigheden kan worden gekweekt.

Het belangrijkste kenmerk zijn heldere bloemen. Ze zijn klein en kunnen in kleur variëren van geel tot felblauw. Een groot aantal bloeiwijzen wordt gevormd op één struik, die verschijnen en verdwijnen tijdens het warme seizoen..

Tijdens de periode van actieve bloei op de foto ziet de gentiaan er helder en indrukwekkend uit. De variëteiten kunnen van elkaar verschillen, maar ze zijn allemaal verzameld in één groep vanwege vergelijkbare botanische kenmerken:

 • de wortel is recht en sterk, er strekken zich kleine takken uit;
 • de hoofdstam is recht en laag;
 • bloemen zijn solitair, één bloeiwijze wordt gevormd op één scheut;
 • na de bloei worden er fruitdozen gevormd, waarin vervolgens zaadjes liggen om te planten.

Visueel en op de foto is de gentiaan anders. Sommige soorten zijn blauw, blauw of paars, andere kunnen geel en andere tinten krijgen. De bloeitijd is ook afhankelijk van de gentiaansoort. Wijs vroege variëteiten toe die in de lente, midden en laat beginnen te bloeien – alleen in de zomer of herfst.

Voordat je een ras kiest, is het belangrijk om niet alleen op het uiterlijk te letten, maar ook op de vereisten voor het klimaat en de bloeiperiode..

Thuis kweken en verzorgen

pretentieloze plant gentiaanOnder natuurlijke omstandigheden kan gentiaan onder barre omstandigheden groeien en zich zelfs aanpassen aan koude klimaten, dus het is gemakkelijk om ervoor te zorgen. In de natuur kiezen planten echter alleen die gebieden waar ze het meest comfortabel zullen groeien. Als je thuis kweekt, moet je hier zelf voor zorgen..

Plantenvoortplanting

gentiaan zaaienDe gentiaan reproduceert op twee manieren – vegetatief en met behulp van zaden. De tweede methode is geschikt voor alle soorten en je kunt de zaden zelf oogsten. Ze kunnen binnen 6-12 maanden verschijnen.. zaailingen van gentiaanHet proces van het kweken van gentiaan uit zaden vindt plaats in verschillende fasen:

 • stratificatie – bevriezing van zaden gedurende 1-3 maanden bij een temperatuur van niet meer dan 7 graden;gentiaanzaadstratificatie
 • zaaien kan in de herfst worden uitgevoerd, terwijl de zaden niet diep in de grond hoeven te worden geplaatst, het is voldoende om over het oppervlak te strooien en een beetje te drukken;
 • bij het zaaien in het voorjaar is het belangrijk om constant vocht te behouden;
 • de eerste scheuten verschijnen in 2-3 weken.

Vegetatieve vermeerdering is niet voor alle rassen geschikt.reproductie van gentiaan door gelaagdheid Sommigen van hen kunnen worden vermeerderd door stekken. Om dit te doen, wordt een scheut met meerdere bladeren gescheiden en in water geplaatst totdat er wortels verschijnen. Daarna kan het in de volle grond worden geplant..

Zorgadvies

samenstelling van gentiaan in de tuinGentiaanzorg is afhankelijk van de variëteit, maar sommige vereisten zijn geschikt voor al zijn variëteiten:

 • planten moeten worden geplant in gebieden die worden blootgesteld aan direct zonlicht (een variëteit zoals gorsera gentiaan geeft echter de voorkeur aan halfschaduw);
 • overvloedig water geven – het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bovenste lagen van de grond constant worden bevochtigd, maar vloeibare stagnatie mag ook niet worden toegestaan;
 • bloemen zijn pretentieloos voor de samenstelling van de grond, maar groeien het best op bodems met neutrale zuurgraad;
 • op onvoldoende vruchtbare grond is het de moeite waard om maandelijks minerale meststoffen toe te voegen voor bloeiende tuinplanten (de helft van de op de verpakking aangegeven dosis is voldoende).

gentiaan als potcultuurEr zijn zowel eenjarige als meerjarige variëteiten van gentiaan. Zelfs die variëteiten die meerdere jaren groeien, verdragen extreme temperaturen goed en zijn vorstbestendig. Ze hoeven niet voorbereid te zijn op de winter of bedekt te zijn met sneeuw..

Gentiaan in de volksgeneeskunde

gentiaan heeft geneeskrachtige eigenschappenDe geneeskrachtige eigenschappen van gentiaan zijn te danken aan zijn samenstelling. Het wordt gebruikt door genezers tegen verschillende ziekten van het maagdarmkanaal, de luchtwegen en andere systemen. Als actieve ingrediënten bevat deze plant glycosiden – biologisch actieve componenten die betrokken zijn bij verschillende vitale processen.

De gentiaan is gebruikt om een ​​aantal aandoeningen te behandelen:

 • ontstekingsprocessen van interne organen;
 • hoest;
 • als een antiparasitair middel;
 • met ziekten van de gewrichten;
 • om allergieën en vele andere symptomen te verlichten.

Afkooksels van gentiaan hebben bewezen effectief te zijn voor het verbeteren van de eetlust en als algemeen tonicum. Ze worden ook gebruikt voor artritis van verschillende oorsprong, voor wondgenezing en om de spijsvertering te normaliseren..

Contra-indicaties om te gebruiken

Ondanks het brede werkingsspectrum van gentiaan, is het niet voor alle patiënten geschikt. Het kruid kan allergische reacties veroorzaken op een van de actieve ingrediënten. Ze manifesteren zich door een verhoging van de lichaamstemperatuur, een verslechtering van het welzijn, zwelling van de slijmvliezen en zelfs het verschijnen van uitslag op de huid. Bovendien zal het afkooksel in geval van ernstige stoornissen in het werk van inwendige organen niet zo effectief zijn als farmaceutische medicijnen..

De geneeskrachtige eigenschappen en contra-indicaties van gentiaan moeten met uw arts worden besproken. Net als alle andere volks- en medische methoden, mag het alleen volgens indicaties en na een voorafgaand onderzoek worden gebruikt..

Rassen en variëteiten

weelderige gentiaanstruiken in pottenDe gentiaanfamilie heeft meer dan 400 variëteiten en variëteiten. Deze diversiteit is te wijten aan het feit dat bloemen op verschillende continenten groeien en zich moeten aanpassen aan verschillende klimatologische omstandigheden. Voor thuiskweek kun je een van de variëteiten kiezen – het zal niet moeilijk zijn om de kleur te voorzien van comfortabele omstandigheden.

Gewone gentiaan (pulmonaal)

pulmonale gentiaanDe longgentiaan is een korte plant die tot 50-60 cm hoog kan worden. Het groeit in open weiden en vlaktes en verdraagt ​​​​vorst goed. De bloemen zijn enkelvoudig, helderblauw of lichtblauw. De struik heeft veel water nodig, in de natuur groeit hij vaak in moerassige gebieden.

Gentiaan geel

gentiaan geelDe gele gentiaan is een van de grootste variëteiten, hij kan groeien tot 1,5 m. Verschilt in ongewone bloei – individuele bloemen in complexe bloeiwijzen. Ze zijn felgeel gekleurd en verschijnen in de tweede helft van de zomer. Op de foto ziet de gele gentiaan er helder en indrukwekkend uit..

Gentiaan kruisvormig

gentiaan kruisvormigKruisbladige gentiaan (kruisvormig) behoort tot de late variëteiten. Het heeft een rechte, sterke stengel tot 50 cm lang, dicht bedekt met groene bladeren. De bloeiperiode begint in de tweede helft of nazomer. De kruisvormige gentiaan is te herkennen aan de karakteristieke kleur van de bloembladen – ze hebben een turquoise, paarse of paarse tint.

Dahuriaanse gentiaan

dahuriaanse gentiaanDaurian gentiaan is ook een van de middelgrote soorten die bloeit in de tweede helft van de zomer. In tegenstelling tot andere soorten is de stengel niet sterk genoeg, maar kan wel 50 cm of meer worden. Hoge struiken kunnen scheuten hebben die zich op de grond bevinden. De bladeren zijn bleekgroen. Bloemen zijn enkel, groot, hebben een felblauwe kleur.

Gentiaan

gentiaan gaspeldoornKruisje gentiaan is een laat ras. De stengels zijn lang, recht en kunnen met de juiste zorg en onderhoud tot 80 cm groeien. In de natuur begint het aan het einde van de zomer te bloeien en de bloeiperiode beïnvloedt begin september. De variëteit heeft een ongebruikelijke bloembladvorm. Ze zijn puntig, kunnen blauw zijn met een paarse tint of helemaal wit zijn..

Grootbladige gentiaan

grootbladige gentiaanGrootbladige gentiaan is een korte plant, de grootste vertegenwoordigers groeien tot 70 cm, de naam wordt verklaard door ongewone bladeren. Ze zijn smal en bevinden zich aan de voet van de plant en in internodiën, elk tot 20 cm lang. Enkele bloeiwijzen zijn langwerpig en hebben een karakteristieke vorm. Bloemblaadjes bereiken een lengte van 2 cm, bloeiwijzen gaan praktisch niet open. De hoofdstam is sterk, extra scheuten kunnen zacht zijn en op de grond vallen. Bloei komt in de zomer.

De gentiaan van Koch

coch gentiaanDe stengelloze gentiaan (Kokha) groeit van nature in bergachtige streken. De stengel komt praktisch niet boven de grond uit en kan maximaal 15 cm worden.De variëteit behoort tot de vroege. Overvloedige bloei begint begin mei en kan duren tot half juni. Bloeiwijzen zijn klein, hebben een diepblauwe tint. Deze variëteit is zeer geschikt voor het maken van een levend tapijt in de omgeving..

Zevendelige gentiaan

gentiaan zevenstemmigZevendelige gentiaan is een van de meest pretentieloze variëteiten. Het past zich aan alle klimatologische omstandigheden aan, verdraagt ​​​​gemakkelijk vorst. De bloeiwijzen zijn blauw met een lichte lila tint. De plant begint eind juni te bloeien..

Lente gentiaan

lente gentiaanLentegentiaan behoort tot de vroege rassen. Het bereikt geen grote maten – de gemiddelde struik groeit slechts 10-15 cm De bloei begint vroeg, de eerste bloeiwijzen verschijnen in het midden of het late voorjaar, wanneer de luchttemperatuur ‘s nachts niet meer daalt. Bloemen zijn klein, blauw of blauw gekleurd, kunnen een paarse tint hebben.

Gentiaan is een enorm aantal variëteiten en variëteiten die over de hele wereld voorkomen. In de volksgeneeskunde wordt het verzameld en geoogst voor de behandeling van een groot aantal ziekten en wordt het ook gebruikt als een versterkend en immunostimulerend middel. Het uiterlijk van de gentiaan tijdens de bloei maakt het echter mogelijk om bloembedden, huispercelen en kweekhuizen in potten te versieren. Volwassen eenjarige of meerjarige struiken bloeien rijkelijk en vormen een levend tapijt met bloemen in verschillende tinten.