We kweken goudsbloemen in het land voor schoonheid en voordeel

goudsbloemen in bloembedden Goudsbloemen zijn een van de favoriete eenjarigen onder tuiniers. Weelderige struiken met gebeeldhouwd gebladerte en heldere bloemen zijn op bijna elke site te vinden, met een kruidig ​​aroma dat bekend is uit de kindertijd. Fluwelen bloemen bloeien bijna de hele zomer, verrukkelijk met een overvloed aan bloeiwijzen.

Beschrijving van de plant

eenjarige goudsbloemen Goudsbloemen, of Afrikaantje, behoren tot het geslacht van eenjarigen en vaste planten in de Aster-familie. Rechtopstaande vertakte stengels vormen een struik met een hoogte van 20 tot 120 cm, de bladeren zijn gevederd, opengewerkt, het wortelstelsel is vezelig. Bloeiwijzen zijn manden, enkelvoudig of dubbel, geel, oranje of bruin. Overvloedige bloei van midden zomer tot vorst. De vrucht is dopvrucht, 1 g bevat tot 700 zaden. De hele plant verspreidt een kruidig ​​aroma. Hij groeit het beste op zonnige plaatsen, hoewel hij een beetje schaduw verdraagt. De grond moet voedzaam, matig vochtig zijn..

Goudsbloemen worden veel gebruikt om bloemgroepen, bloembedden te maken. Laagblijvende variëteiten zijn mooi, zowel in de stoepranden als in de massieven, op het gazon. Geplant in een pot kunnen ze lang bloeien in een kamer. De cultuur is geschikt voor het kweken in balkondozen, containers. Gesneden bloeiwijzen blijven lang in water staan.

Agrarische technologie van de teelt:

Tagetes is pretentieloos, groeit en bloeit onder bijna alle omstandigheden, maar met goede zorg zien de struiken er veel decoratiefer uit. Het wordt op twee manieren gekweekt: zaailingen en zaden in de grond zaaien..

Een pitloze manier om goudsbloemen te kweken

goudsbloemzaden zaaienGoudsbloemen worden gekweekt door zaden op verschillende tijdstippen in de grond te zaaien:

  1. Voor de winter, na het begin van een stabiele min. Van tevoren worden richels gevormd, groeven gemaakt en een beetje aarde wordt op een warme plaats bewaard. De zaden worden gezaaid in droge grond en besprenkeld met de opgeslagen grond. Van bovenaf, mulch met verrot zaagsel, compost, bladafval. In het voorjaar, als de laatste nachtvorst voorbij is, wordt de mulch geharkt zodat de grond sneller opwarmt.
  2. In het voorjaar, half april – begin mei, worden goudsbloemen gezaaid op geïsoleerde richels of kassen. Na het zaaien worden de groeven afgeworpen met warm water..

Begin – half mei worden tagetes direct in de grond gezaaid op een vaste plaats. De opkomende zaailingen worden uitgedund, er blijft minimaal 10 cm tussen de planten.Als er meerdere echte bladeren op de zaailingen verschijnen, worden ze op een afstand van 30-40 cm geplant.

Hoe goudsbloemzaailingen in een kas te kweken?

zaailingen kweken in een kasGoudsbloemen uit zaden worden met succes in een kas gekweekt. Landingsdata beginnen wanneer voorspellers niet langer een daling van de nachttemperaturen onder -1 –3 ° С beloven. De grond in de kas ontdooit al snel in de eerste warme aprildagen.

Gebruik afdekmateriaal om te voorkomen dat uitkomende zaailingen door nachtvorst worden gevangen. Je kunt ook bakken met water in de kas zetten. Overdag warmt het op en ‘s nachts geeft het geleidelijk warmte af, waardoor de temperatuur enkele graden hoger blijft dan buiten..

Zaailingen verschijnen in een week. De zorg voor goudsbloemzaailingen bestaat uit regelmatig water geven met warm water, losmaken en wieden. Als de grond van tevoren is voorbereid, hebben jonge planten geen aparte voeding nodig. Indien nodig (zwakke groei, vergeling van bladeren) wordt bladbesproeiing uitgevoerd met 1-3% ureumoplossing. Half mei zijn de zaailingen klaar om in de volle grond te worden getransplanteerd..

Hoe goudsbloemzaailingen thuis te kweken?

zaailingen kweken in binnenomstandigheden

De meest betrouwbare manier om bloeiende planten in de vroege stadia te krijgen, is door goudsbloemen op zaailingen te planten. Net als de belangrijkste zaailingen – paprika’s en aubergines, worden ze eind februari – in maart gezaaid. Meer exacte data zijn afhankelijk van het klimaat en de regio van verblijf.

De grond voor het zaaien van goudsbloemen wordt in de volgende verhoudingen bereid:

  • 1 deel compost;
  • 1 deel turf;
  • 1 stuk tuingrond;
  • 0,5 delen zand.

goudsbloemzaailingen plukkenEen drainagelaag wordt op de bodem van de tank gegoten – gebroken baksteen, geëxpandeerde klei, grof zand. Dan – het voorbereide grondmengsel. Het is licht verdicht en bewaterd. Aan het water voor irrigatie kan een medicijn tegen schimmelziekten worden toegevoegd, aangezien Tagetes-zaailingen vaak last hebben van zwarte poten. Een paar dagen later, wanneer de aarde bezinkt en gelijkmatig verzadigd is met vocht, worden groeven gemaakt en worden goudsbloemzaden erin gelegd.

goudsbloemzaailingen in één containerBestrooi met aarde en bevochtig nog een beetje. De potten worden afgedekt met glas of folie en op een warme, lichte plaats gezet. De hoes wordt regelmatig verwijderd voor ventilatie. Nadat de eerste scheuten verschijnen, wordt de film verwijderd en worden de containers naar een zonnige plaats verplaatst. Geef zeer spaarzaam water totdat de zaailingen hun eerste echte bladeren ontwikkelen om zwarte pootziekte te voorkomen..

Thuis voor zaailingen zorgen is niet anders dan de landbouwtechnologie van het kweken van zaailingen in het open veld: tijdig water geven, voeren en goede verlichting stellen u in staat om de eerste goudsbloembloemen in juni te krijgen.

Zaailingen planten in de volle grond

zaailingen zijn klaar om in de volle grond te worden geplantDe optimale afstand tussen planten bij het planten van goudsbloemzaailingen in de volle grond is 0,4-0,5 m voor rechtopstaande variëteiten. Laagblijvende planten kunnen iets vaker worden geplant. De plaats moet zonnig zijn, geen stilstaande lucht.

Planten worden samen met een kluit aarde getransplanteerd. Voor het planten moeten goudsbloemen worden bewaterd, zodat de wortels niet uitdrogen tijdens de transplantatie. Het is raadzaam om in de herfst een plaats voor het toekomstige bloembed voor te bereiden – om fosfor-kaliummeststoffen, as toe te voegen en op te graven. Bij het planten van zaailingen in de grond wordt onder elke wortel compost, ureum of salpeter toegevoegd. Maar je moet niet ijverig zijn met stikstof, zodat de planten niet vet worden, dat wil zeggen, ze vergroten de groene massa niet ten koste van de bloei. Sproeien met een oplossing van micronutriëntenmeststoffen voor bloemen zal van groot voordeel zijn voor fluwelen bloemen. Dit doen ze nadat de planten wortel hebben geschoten, zijn gaan groeien en knoppen zijn gaan oppikken..

Verzorging van Tagetes buiten

zorg voor goudsbloemen in het bloembedGoudsbloemen zijn vochtminnend, maar houden niet van lange stagnatie van water. Daarom moet water geven matig zijn. Na het water geven moet de grond worden losgemaakt. Voor een overvloedige bloei meerdere keren per seizoen, worden de bloemen gevoed met een infusie van toorts of vloeibare mest van brandnetel en ander onkruid.

Om een ​​hoog decoratief effect te behouden, worden verwelkte bloeiwijzen afgesneden. Verdikte plekken kunnen eenvoudig worden uitgedund door te snoeien met snijbloemen voor boeketten.

Ziekten, behandeling en preventie

goudsbloemziekteDoor het gehalte aan fytonciden zijn goudsbloemen minder vatbaar voor ziekten dan andere gewassen. Ongeschikte omstandigheden voor hen kunnen echter grijsrotziekte en een invasie van spintmijten veroorzaken. Door rot aangetaste exemplaren worden vernietigd, bij gezonde exemplaren wordt de watergift verminderd en worden ze besproeid met antischimmelmiddelen.. spintmijten op goudsbloemenVan spintmijten worden tagetes behandeld met een infusie van knoflook, alsem, rode peper of tabaksstof. In geval van ernstige schade worden de planten besproeid met oplossingen van de preparaten “Actellik”, “Fufanon”, “Antiklesh”, “Fitoverm”.

Plant goudsbloemen op zonnige, geventileerde plaatsen, niet verdikkend, en de planten bloeien overvloediger en minder pijn.

Goudsbloemzaden verzamelen en bewaren?

goudsbloemzaden verzamelenMet goede zorg in het open veld vormen goudsbloemen die in mei-juni, half augustus zijn geplant, vervaagde en gedroogde achenes gevuld met zaden. Ze zijn vrij groot en lijken op een pijl met een zwarte punt en een licht verenkleed. De grootste exemplaren worden verzameld voor zaden. De verzamelde dopvruchten worden op een droge plaats gedroogd en schoongemaakt, kafvrij.

Zaden worden alleen geoogst van variëteitsgoudsbloemen, hybriden zijn hiervoor niet geschikt, omdat ze de eigenschappen van slechts één van de ouders erven.

Goed gedroogde zaden worden in stoffen zakken gegoten en bewaard bij een temperatuur van 1-5 ° C en een luchtvochtigheid van 50-60%. In dergelijke omstandigheden verliest het plantmateriaal zijn kiemkracht gedurende meerdere jaren niet..

Toepassing in de geneeskunde

goudsbloembloemen worden gebruikt in de volksgeneeskundeEen boeket gesneden goudsbloemen geneest de lucht in de kamer, verjaagt vliegen. Gedroogde bloemblaadjes worden in sommige landen als smaakmaker gebruikt. In de Kaukasus staat het bekend als Imeretian saffraan. Bladeren behandelen constipatie, koorts, gebruikt als diureticum en zweetdrijvend middel. In grote doses werken goudsbloembladeren als braakmiddel. De luteïne in bloemen vermindert de kans op het ontwikkelen van staar en verbetert de gezichtsscherpte. Baden met Tagetes-infusie ontspannen, verlichten angst. Ze worden aanbevolen voor het slapengaan in te nemen voor depressie en neurose. Tinctuur van de plant gaat goed om met stomatitis en huidziekten.

Op industriële schaal worden goudsbloemen gekweekt om essentiële olie te verkrijgen..

De grondstof daarvoor is het gehele bovengrondse deel van planten. De olie heeft een zoet fruitig aroma met een lichte citrusnoot. Het heeft een kalmerend, antischimmel, hypotensief, antiseptisch effect. Het verzacht de huid goed en verjaagt tegelijkertijd vliegende vliegen en muggen. Helpt bij het genezen van snijwonden, schaafwonden, verzacht eelt.

Goudsbloemolie is een populair ingrediënt in veel Franse parfums..

Voordelen voor de tuin en moestuin

nuttige eigenschappen van goudsbloemen voor de tuin en moestuinOm ervoor te zorgen dat goudsbloemen hun fytoncidale eigenschappen volledig laten zien, worden ze langs de omtrek van de site, langs de paden geplant en worden het begin en het einde van de bedden aangeduid door afzonderlijke struiken. Tagetes, geplant naast koolbedden, schrikt de kruisbloemige vlo af. Een of twee bloeiende struiken in een kas kunnen de kans op tomatenziekte met Phytophthora en verschillende soorten rot aanzienlijk verminderen. In de herfst wordt de hele plant gebruikt als groenbemester – ze malen en graven de grond samen met de resulterende groene massa op. Dit verjaagt het aaltje, de ritnaald en verrijkt de bodem met organisch materiaal..

Goudsbloemstruiken kunnen de hele winter blijven staan. Als ze in rijen worden geplant, dienen ze als windbescherming en houden ze sneeuw op de site.

In het voorjaar, nadat de sneeuw is gesmolten, worden gedroogde struiken uitgetrokken en verbrand, of naar compost gestuurd.

Soorten Tagetes

geweldige goudsbloemenIn zomerhuisjes groeien goudsbloemen van verschillende hoogtes, die verschillen in bloei, grootte en kleur van bloemen. Zaden van uw favoriete variëteit en type kunnen in bijna elke gespecialiseerde winkel worden gekocht..

Opgaande goudsbloemen (Tagetes erecta)

Qua vorm zijn de bloeiwijzen verdeeld in twee groepen:

  • kruidnagelbloem – deze groep heeft veel rietbloemen in de bloeiwijzen, weinig buisvormige bloemen in het midden;
  • chrysanthemum-bloemig – de gehele bloeiwijze bestaat uit buisvormige bloemen, langs de rand een rij riet.

De rechtopstaande variëteiten van Tagetes behoren tot de hoogste. Onder hen zijn er veel mooie, met grote bolvormige bloeiwijzen van gele en oranje bloemen..

Antigua – lage struiken zijn bezaaid met veel geeloranje bloemen met een diameter tot 10 cm.goudsbloemen rechtop antigua

gele steen – een plant tot 70 cm hoog lijkt op een chrysant met grote lichtgele bolvormige bloemen.goudsbloem rang gele steen

Gouden dollar – hoge struiken met grote donkergroene bladeren die prachtig uitkomen op roodoranje geurloze badstofballen.rang Gouden dollar

gouden licht – compacte planten van gemiddelde hoogte met feloranje lampjes. Laat ras, bloeit van eind juni tot vorst.rang Gouden licht

Citroen Prins – van het begin van de zomer tot koud weer, het zal u verrassen met een combinatie van citroengele bloeiwijzen met donker smaragdgroen gesneden blad. Rang 80 cm hoog.rang Citroen Prins

Shaggy Robin – de lichtgele koppen zien er ruig uit door de buisvormige bloemen van verschillende lengtes. Ze zien er mooi en ongewoon uit wanneer ze worden gesneden.goudsbloemvariëteit Shaggy Robin

Afgewezen goudsbloemen (Tagetes patula)

goudsbloemen afgewezenDeze soort is van gemiddelde hoogte – 20-40 cm Bloemen zijn misschien niet dubbel, maar niet minder mooi, vaak tweekleurig.

Gouden hoofd – lage, sterk lommerrijke struiken bedekt met veel gele bloeiwijzen met rode randen. De buitenste bloembladen zijn golvend en naar beneden gebogen. Het ras wordt aanbevolen voor het kweken in containers, potten, bloembedden en perkgoed..rang Gouden hoofd

Gouden Bal – Uitgestrekte vertakte struiken zullen u verrassen met een prachtige combinatie van een gouden centrum in een roodbruine rand. Bloeit vanaf de vroege zomer. De variëteit is goed in snijden.rang gouden bal

Koningin Sofia – roodbruine tinten van terracotta, kaneel en brons vervagen lichtjes in de zon en krijgen bijna chocoladetinten. Bloeiwijzen zijn niet dubbel, maar groot.graad Koningin Sofia

Citroen Juweel – de naam van het ras spreekt voor zich. Compacte sterk bladachtige struiken houden stevig een verstrooiing van dubbele felgele bloemen vast.rang Lemon Jewel

Oranje vlam – de variëteit zal niemand onverschillig laten vanwege de tweekleurige bolvormige bloeiwijzen met een fel oranje centrum in een roodbruin ontwerp.rang Oranje Vlam

Fijnbladige goudsbloemen (Tagetes tenuifolia),

goudsbloemen fijnbladigDunbladige variëteiten hebben dun, sterk gesneden blad en kleine niet-dubbele bloemen van gele, oranje of rode bloemen. Bloeiende struiken lijken op visnetballen, bezaaid met veel felle lichten.

gouden ring – een plant van gemiddelde hoogte met fragiele scheuten en kleine lichtgroene bladeren. Hij bloeit vanaf begin juni met felgele kleine bloemen met donkeroranje rand.rang Gouden ring

Dwerg – vergelijkbaar met de vorige variëteit, maar verschilt ervan in zijn kleine hoogte. Daarom wordt het aanbevolen voor het decoreren van de randen van bloembedden, rabatok. Mooi en handig om in potten en bakken te kweken.rang kabouter

Lulu – de variëteit onderscheidt zich door een overvloedige bloei. De spreidende struik vormt een groene bal, bezaaid met felgele sterren.Lulu-graad

Paprika – veel vurige rode bloemen met een geel hart zullen in geen enkel bloembed onopgemerkt blijven. De variëteit weert ongedierte af met een sterk aroma.paprika goudsbloemen

Met zo’n verscheidenheid aan variëteiten kun je alleen van goudsbloemen een elegant en langbloeiend bloembed maken, waarbij verschillende kleuren worden afgewisseld. Hoge grootbloemige variëteiten worden in het midden van het bloembed geplaatst en omlijsten ze met laaggroeiende variëteiten met een contrasterende tint. Fluweel dat de hele zomer in balkonbakken is geplant, zal het appartement vullen met een subtiel kruidig ​​aroma.

Het belangrijkste over goudsbloemen – video