Camellia Chinese thee De meerjarige groenblijvende struik camellia chinensis is een van de meest voorkomende planten in India, China en andere landen in de regio. Dit is niet verwonderlijk, want onder de specifieke naam staat de bekende theestruik..

Als sierteelt voor binnen heeft deze plant om twee redenen nog geen brede verspreiding gevonden:

  • prachtig bloeiende camelia-soorten vormen een waardige concurrentie voor de cultuur;
  • vaste plant, zelfs met langzame groei, vereist verplichte knip- en kroonvorming.

En toch is Chinese camelia een buitengewoon interessante soort, die het waard is om door een geduldige bloemist te worden gekweekt..

De thee Chinese camelia heeft puntig-elliptische leerachtige bladeren met een gekartelde rand en donkergroene kleur. Terwijl de bladplaat zich net ontvouwt, heeft deze een lichtere tint, dunner en delicater. Gemiddeld bereikt de lengte van de bladeren 7 en de breedte is 4 cm..

De bloei van de Chinese camelia is bescheidener dan die van zijn Japanse “familielid”. Eenvoudige bloemen met een diameter tot 4 cm komen uit de oksels, vaak in paren. Hier zult u geen bloemkronen van een heldere of bonte kleur kunnen zien. Corollas zijn wit of romig roze, met een geel convex centrum.

Na de bloei ontstaan ​​er bollen met grote zaden Na bestuiving worden in plaats van bloemen ronde, afgeplatte tricuspidalisbollen gevormd, waarin vrij grote zaden verborgen zijn, die aan het begin van de winter thuis rijpen.

Thuis voor een camelliabloem zorgen

Camellia groeit goed op een lichte, warme plaatsDe Chinese camellia-thee kan worden beschouwd als een pretentieloos binnengewas, en toch heeft de plant zijn eigen voorkeuren die belangrijk zijn om te overwegen. Allereerst is telen in losse, organisch rijke, maar altijd lichte, zure grond een van de verplichte eisen. Als zo’n substraat kun je een kant-en-klaar mengsel voor azalea’s nemen, waarbij het handig is om een ​​beetje veenmos en zand toe te voegen. De tweede optie is aarde uit een naaldbos met stukjes schors en naalden.

Geplante jonge struiken hebben warmte en goede verlichting nodig. Planten worden blootgesteld aan lichte ramen, waar de mogelijkheid bestaat om groen te beschaduwen door directe middagstralen, wat vooral belangrijk is in de zomer..

In het warme seizoen wordt de zorg voor een cameliabloem thuis teruggebracht tot regelmatig water geven, voeren en snoeien, wat eind augustus zorgvuldig wordt uitgevoerd..

De plant past zich gemakkelijk aan zomerse temperaturen aan, dus de Chinese camelia wordt vaak overgebracht naar balkons, landelijke veranda’s of tuin. Maar met het begin van de herfst is het beter om de pot op te warmen..

De optimale temperatuur voor een periode van relatieve rust is 15°C. Verdere afkoeling dreigt met onderdrukking en dood van de plant.

Zaailingen van Chinese camelia uit zadenOp warme dagen en als de plant in een verwarmde ruimte staat, is het handig om de Chinese camelia te besproeien met gekookt warm water. Water geven wordt zo uitgevoerd dat tijdens het actieve groeiseizoen de grond onder de struik altijd vochtig is. Het overschot moet echter regelmatig worden afgevoerd. De cultuur accepteert perfect water geven met aangezuurd water. Mulchen met schors en gehakte gestoomde naalden werkt goed.

Voortplanting van camelia door stekkenGedurende enkele jaren na het planten hebben de planten een jaarlijkse transplantatie nodig. Dan vertraagt ​​​​de groei en kan de camelia in 2-4 jaar in een grote container worden overgebracht, rekening houdend met de staat van de plant.

Voor plantenvermeerdering is het gemakkelijk om de apicale stekken te gebruiken die zijn verkregen tijdens de snoei in augustus. Wortelen wordt uitgevoerd in een licht substraat of water onder een filmbedekking. Maar naast deze methode is het mogelijk om camelia uit zaden te kweken..

Chinese thee Camellia kweken uit zaad

Zaden voor winter- of lentezaaienZaden voor winter- of lentezaaien kunnen worden verkregen bij een volwassen struik of in de winkel worden gekocht.

  • Voordat het in de grond wordt geplant, wordt het zaad gecontroleerd op ontkieming door het onder te dompelen in water en lichte, opkomende zaden te verwijderen.
  • Vervolgens worden de zaden die bedoeld zijn voor het kweken van Chinese theecamelia thuis, ondergedompeld in heet water, waar ze enkele uren worden bewaard. Deze procedure kan worden vervangen door 48 uur in water bij kamertemperatuur te weken..
  • Geprepareerde zaden van 3-5 cm worden geperst tot een nat mengsel van naaldaarde, zand en veen.
  • De container met gewassen wordt afgedekt met folie of glas en op een temperatuur van 22-25 ° C . gelaten.

Jonge cameliastruikDe grond vóór het verschijnen van scheuten, na 1-2 maanden, moet vocht vasthouden, terwijl de kas moet worden geventileerd door de film kort te openen.

De spruiten moeten worden gedoken wanneer ten minste een paar echte bladeren worden onthuld. Al op deze leeftijd worden individuele potten voorbereid voor Chinese camelia’s, en bij het planten is het belangrijk om de wortelhals niet te verdiepen.

In het eerste jaar is de groei van de struik niet groter dan 30 cm, en dan wordt het nog minder. In het tweede levensjaar bloeit camelia en kan het verzamelen van bladeren om zelfgemaakte aromatische thee te verkrijgen binnen 5-7 jaar worden gestart. Met goede zorg wordt camelia thuis een echte lange lever en grenst al meer dan een dozijn jaar aan een persoon..

Subtiliteiten van camellia-verzorging – video